Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2019 23:54 - Девети септември 1944 г. като втори цивилизационен избор на България
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 4026 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 След две национални катастрофи в началото на 20-я век българските монарси и българската камарила извършиха най-страшното национално предателство – разделиха нацията чрез Гражданска война. Тя започна през 1918 г. с Войнишкото въстание и Радомирската комуна и в течение на 26 години изсмука възрожденските мечти, наред с ренесансовата мечта за социална справедливост. Вместо всичко това, България стана съюзница на най-варварските европейски идеологии – нацизма и фашизма. Наистина, България не беше обявена за „фашистка държава” като Румъния, но нейната управляваща върхушка беше просмукана от фашистките идеи, тя обяви война на собствения си народ и не се посвени да сподели расовите безумства на хитлеризма. Бяха поставени под съмнения славянския произход на българския етнос и на чувствата на българите към Русия. Раздаваха се истерични призиви : „Да литнем срещу Англия”, бранници и ратници устройваха погроми над евреите. Хваленият като „спасител на евреите” цар Борис ІІІ заявява през 1943 г. пред Светия синод на БПЦ, че навсякъде „евреите създават  морално разложение и  родоизмяна”. Властта палеше, бесеше и разстрелваше антифашистите и всички, които бяха срещу безумната й политика. За обществената атмосфера свидетелства извадка от дневника на Васил Митаков, министър на правосъдието в правителството на Богдан Филов :

13 април 1941 г.
Победите на германците и надеждата да си вземем Тракия и Македония опияниха всички.
...Искам да свърша моите бележки, но не мога. Чувствам, че има нещо, което още не съм казал, и че това, което съм казал, е много слабо, за да изрази онова, което в действителност става в мен и в душата на другите, в душата на българския народ. Аз съм щастлив, безкрайно щастлив, ако думата щастлив е достатъчна в случая, за да изкажа това, което в тоя момент изпълва душата на българския народ. Щастлив съм, че можах да доживея тоя велик ден, да видя българския народ отново изправен на краката си, с гордо вдигната глава.
...И всичко това, тая велика радост, това неземно щастие ние дължим на един - на немския народ, на един човек - на вожда на немския народ Адолф Хитлер - най-великия човек на нашата епоха, за когото няма титла - полубог, бог. Човешката история не познава по-голяма фигура.
Ние сме щастливи още и затова, че живеем в тая епоха, че живеем във века на Хитлер; че сме свидетели на неговите подвизи, на неговите дела, на неговите творения. Потомствата ще ни завиждат, ще гледат на нас с чувството на респект само затова, че сме живели в тая велика епоха, че сме съвременници на тоя велик човек, на тоя полубог, на тоя бог.
...Аз съжалявам, че не съм грамофонна плоча, за да възприема и запиша тия възторжени викове за вечни времена; за да види един ден поколението подир хиляда години как в тоя момент българският народ е посрещал събития, как се е радвал, какви чувства е изпитвал, какви думи е отправял към твореца, към водачите на света, към Хитлер и Мусолини. 
В тоя момент българският народ е единен в чувствата и мислите си. Няма българин, който да не се радва. И ако има такъв, той сигурно не е българин. Няма никакво разделение, няма никакво разцепление. Всички се радват, освен враговете. В това число и Съветска Русия. Тя не може да понася мисълта, че политиката на България възтържествува. Тя искаше да ни види бити, сломени и коленичили пред нея, с вързани ръце, за да я молим за милост, за покровителство. Подлата болшевишка монархия пусна в ход всичките си интриги, за да срази Германия, а след туй и нас. Тя подстрекава Югославия, подстрекава сега и Турция. След Англия на нея се пада прозвището "велик подпалвач". Но жив е българският бог!
...Музиката свири "Дойчланд"... Аз плача, сълзите бликат от очите ми. Преживявам славното минало, когато заедно с германците рамо до рамо се биехме. Спомням си тия тържествени звуци в дни на победи и съвместни радости. Слушам с вълнение и насълзен тържествените звуци, възторжените гами на този величествен химн: "Дойчланд, Дойчланд..." Да живее Германия, да живее Хитлер, водачът на победоносните германски войски, на жадуващото правда и по-добър живот човечество, освободител на поробените, покровител на слабите, новият месия, който човечеството вижда след две хиляди години - човечеството, жадно за мир, за правда, за свобода, за социална справедливост.
Музиката свири химна на Хитлер. Аз слушам - цяла България слуша. Това не е химн, това е молитва, това е хармония, която черковният орган издава пред лика на най-силния човек на света днес, човек полубог, човек бог, който ще смаже хидрата, дракона, от три века настанен на своя одър, смучещ кръвта на цялото население на земното кълбо.
Музиката свири химна на Мусолини - друг един полубог, друг един бог.
Хайл Хитлер! Евива ил Дуче!
...От тая сутрин, в 6 часа, германските войски влязоха в Белград. Столицата на Югославия следователно се предава и капитулира пред победоносния противник. Влизат германските войски в [Белград], както влязоха във Варшава, в Хага, в Брюксел, в Париж, в Осло. Както ще влязат утре в Атина
...”(в. „Дума” – 11.08.2016 г.).

            Как ви се струва, имало е фашизъм в Царство България или не ?

            Макар и да не изпрати войски на Източния фронт, България стана верен съюзник на нацистка Германия :

                    А) в икономическата област –

                        - Сключва се спогодбата „Нойбахер” за снабдяване на германските войски в България (1.02.1941 г.) ;

                         -България се отказва от компенсации за изнесените от германците стоки (3.11.1942 г.) ;

                        - Българският търговски флат е даден под наем на Германия (1.03.1941 г.).Съдбата на нашите 9 кораби е печална.

            Корабът “Княгиня Мария Луиза”, натоварен от германците със самолетни бомби и варели с бензин, е взривен до пристанището на Пирея на 31.03.1941 г. Корабът “България”, приспособен да поставя морски мини, участва в бойни операции в Средиземно море и е потопен от английската авиация през лятото на 1941 г. На 20.08.1943 г. корабът “Варна”, натоварен с германски войски и боеприпаси, е потопен от съветска подводница край Крим. На 17.12.1943 г. корабът “Балкан” е потопен от английска подводница край гръцките брегове. Корабът “Княгиня Евдокия”, превърнат в щабен германски кораб, е потопен през лятото на 1943 г. в Севастопол (“Славянски глас”, годишник за 2006 г., стр. 78).

            Към 30.09.1944 г. Германия е изнесла от България стоки, без да ги заплати, на сумата 23 979 956 000 лв. За сравнение – държавният бюджет на страната за 1944 г. е 25 331 000 000 лв.

                      Б) Във военната област българската армия започва да изпълнява охранителни и  окупационни функции на южния  фланг на германските войски в юго-източна Европа –

                          - България става плацдарм за хитлеристката агресия срещу Гърция и Югославия. На 1.03.1941 г. 600 000 хилядната групировка на ген.полковник фон Лист навлиза в България;

                           -Пета и Втора българска армия навлизат в Македония, Западните покрайнини и Поморавието (19.04.1941 г.), и в Беломорска Тракия (20.04.1941 г);

                           -Борис ІІІ дава съгласие на адмирал Редер българските пристанища да се използват от Германия срещу СССР (3.09.1941 г.) ;

                           -Изработен е план „Мелентин” за изпращане на български войски срещу СССР (9.10.1941 г.) ;

                           -България обявява война на Великобритания и САЩ (13.12.1941 г);

                           -Първи български окупационен корпус се съсредоточва в Югоизточна Сърбия (януари 1942 г.) ;

                           -Български летци са изпратени на африканския фронт срещу английските и американските войски ;

                           -Български медицински персонал е изпратен на Източния фронт (1943 г.) ;

                          -Българските регенти приемат предложението на Хитлер българските войски да минат под негово командване (9.02.1944 г.).

            Към 1.08. 1944 г. Вермахта разполага в България с 48 военни обекти, снабдителни бази, щабове и щабни служби с общо 22 048 души в 220 пункта. От тези поделения 20 са бойни – най-вече авиополкове и ескадрили изтребители. Германските запаси от военно имущество се оценява на 6780 тона боеприпаси, 14 954 тона ГСМ, 4 765 тона продоволствие, голямо количество ремонтни работилници.

            Каквото и да се приказва днес, през Втората световна война България воюва на страната на Германия срещу Великобритания, САЩ и СССР и срещу страните от Обединените нации.

            През октомври 1943 г. Чърчил започва подготовка за бомбардировки над България с аргументацията, че познава българите от 30 години и те са грешен народ, „който заслужава да му бъде преподаден строг урок”. Той е категоричен, че англичаните не могат да търпят повече „действията на тези български чакали”.

            Първите бомби падат над София на 11.01.1944 г. при което загиват 300 души. Избухва масова паника, 300 000 софиянци напускат столицата. Следват бомбардировките на 24, 29 и 30 март. Равносметката от „символичната война” е бомбардирането на 168 селища, разрушаването на 12 000 сгради, убите 1828 души и ранени над 2 300 души. След намесата на Сталин (по молба на Г.Димитров)  бомбардировките спират през месец май. Лесно можем да си представим на какво би заприличала страната ни, ако те биха продължили с нарастваща интензивност над цяла България.

             По целия свят България е третирана като най-верен съюзник на нацистка Германия и срещу нея се иска възмездие. На 18.07.1944 г. У.Чърчил заявява в реч по Би Би Си : „Какво ще бъде мястото на България на подсъдимата скамейка ще се види,когато нещастната и подла роля, която тя играе в тая война, се открие и народите на Югославия и Гърция чрез тяхните представители покажат на масата на примирието със съюзниците мрачната картина на делата на българската армия, извършени в тяхните страни от българите като жестоки лакеи на падналата нацистка сила...Народите трябва да бъдат съдени с оглед на ролята, която те играят...Българският народ трябва да бъде сурово наказан, но и защото не е в състояние да предложи на световната история нищо друго, освен посредствени политици, които при всяка нова генерация го водят към нови и нови провали” (Евгения Кирилова – Освободителите в България. 1939-1945 г. Университетско из-во. София, 2004 г. Стр. 33-34).

            Какво ще кажете ? Не е бил глупав сър Уинстън. Предсказал е нещо, което ще се случи в България след 70 години.

         Монархо-фашистка и буржоазна България в геополитическия

                                                    капан

            В онези времена нещата около България придобиват все по-страховит характер. На 21.04.1944 г. Турция прекъсва търговските си отношения с Германия и правителството публикува декларация, че Турция вече не е неутрална, а „съюзническа” държава. До септември 1944 г. Турция съсредоточва в Одринска Тракия  7 дивизии и предлага на Съветския съюз своите услуги за „освобождаването” на България. На това предложение съветският външен министър В.Молотов отговаря : „Благодарим, сами ще се справим”.

            В Гърция и Югославия се намират 570 000 души от Вермахта и неговите сателити, както следва : 270 000 германци, сведени в 21 дивизии и отделни полкове и батальони, 30 000 унгарци в 5 дивизии, 270 000 югославски фашисти, под общото командване на генерал-фадмаршал фон Вайс. На 26 август фон Вайс получава директива от Хитлер да съсредоточи всички разполагаеми сили по линията Солун-Ниш. На 7.09.1944 г. 91-ви армейски корпус започва да заема позиции по р. Струма, а 1-ва планинска дивизия на ген. Щернер се развръща по линията Клисура – Бяла Паланка. Замисълът е германската армия да навлезе в България по направленията Кюстендил/Ниш – София и Кулата – Видин. За нанасяне на удар по столицата се готви 11-а авиополева дивизия. 

            Да се допусне лесното завземане на България от Вермахта е абсурдно, защото това би застрашило южните флангове на Червената армия, която вече е в Румъния и румънската армия минава на нейна страна за воюване срещу Германия.

            Евентуалната намеса на Турция ще превърне българската територия в театър на военните действия.

           Всички наши съседи са като настръхнали кучета, които дебнат плячката да падне на колене, за да се нахвърлят върху нея. Югославия иска Пиринска Македония, Западните покрайнини и Поморавието. Гърция претендира за земите с Пловдив до Стара планина, Турция си е харесала крайчерноморието до Бургас, Румъния, като съвоюваща държава се облизва  за северноизточна България до Варна и Шумен (Румъния претендира, че с присъединяването на румънската армия към съюзниците, продължителността на войната е намалена с 6 месеца !)  Не трябва да се забравя, че Гърция и Югославия са съоснователки на Обединените нации и са сред бъдещите страни – победителки.

          Над България надвисва сянката на най-страшната национална катастрофа, която може да я зачеркне като държава.

          Изплашената до смърт българска буржоазия отчаяно търси спасение в сепаративни планове за капитулация пред Англия и САЩ и отваряне на вратите на България за западните армии, с което да се пресече пътя на Червената армия към Централна Европа. Залага се на един стар геостратегически замисъл на Чърчил за откриване на втори фронт в България.Но на „посредствените български политици” не им се „отваря парашута”  – те така и до своя край не разбраха какво става по света. Фашизираният български режим прави последен опит за своето спасение – на 2.09.1944 г. е формирано ново българско превителство начело с Константин Муравиев (БЗНС „Врабча”). Правителствена делегация заминава за Кайро да води преговори за примирие с Англия и САЩ. Преговорите пропадат. На 6.09.1944 г. България обявява война на Германия, която влиза в сила (??!) от 8 септември. За пореден, но не за последен път българските политици вземат странно решение – от този момент България е във война с целия свяг !! Такова чудо от зората на  човечеството не се беше случвало („чудото” формално беше ликвидирано чак на 28 септември с подписването на московското съглашение за примирие).Целият геополитически фарс е в това, че не се случва за първи път. В умален вариант, през 1913 г. (Междусъюзническата война), България се изхитри да воюва с всичките си балкански съседи – 4 страни с 10 пъти повече население.За 30 години нищо не научихме, освен да увеличим своите врагове 25 пъти по брой държави и до 3 милиарда души по население.

          Германският отговор е съкрушителен – на 4..09.1944 г. германските войски пленяват в Нишка баня щаба на окупационния корпус. Частите му са разоръжени и пратени в пленнически лагери. Страшно е дори да си помислим, какво щеше да стане с красивата ни Родина, ако германските войски наистина бяха навлязли в България. На 26 август Щабът на българската войска издава заповед за съсредоточване на 4-ти, 7-и и 19-и пехотен полк заедно с 3-та и 4-та бронеизтребителна дружина на добруджанската граница за „отбрана до последния човек срещу евентуалното настъпление на Червената армия”. Тази заповед е отменена от регентите на 2.09.1944 г.В момента, когато Червената армия като торнадо върви на Запад и няма проблем да завземе и Константинопол, да се надяваш да надхитриш Сталин в геополитическия шахмат и да се сражаваш с калената в жестоки и победоносни битки Червана армия,  това наистина е върхът на българския политически идиотизъм. Като резултат, на 5.09.1944 г. Съветския съюз обявява война на България.

         На 8.09.1944 г. частите на Трети украински фронт на Червената армия под командването на армейски генерал Толбухин (от 12 септември – маршал на Съветския съюз) стъпват на българска територия навсякъде акламирани от българския народ. Към 21 часа на 9.09.1944 г. частите на 37-а и 57-а армия достигат линията Русе-Шумен- Карнобат – Камчия и спират. След доклада на маршал Жуков Върховният главнокомандващ на Червената армия Й. Сталин разпорежда : „Всичкото оръжие на българската войска да се остави у тях ; нека се занимават с всекидневните си работи и да чакат заповедите на своето правителство”. С този прост факт от страна но Сталин беше изразено пълното доверие към българския народ и към българската армия.

         На 9.09.1944 г. беше извършен военен преврат и властта премина в ръцете на правителството на Отечествения фронт начело с Кимон Георгиев. Измъченият народ тържествуваше. Червената армия веднага се насочи за защита на западната ни граница :  57-а армия на ген. лейтенант Н.А.Гоген прикри софийското направление, на 27 септември предните отряди на 68-и стрелкови корпус на ген. майор Н.Н.Шкодунович влизат в бой с немско-фашистките войски в района на Мокрани (на 40 км. северозападно от Видин) и на 28 септември превземат гр. Неготин (Югославия). Германската опасност за България беше ликвидирана.

             Днес различни личности, нищо неразбиращи нито от история, нито от фактология, се мъчат да ни внушат ужасяваши неща за онези дни. Ето какво мисли и пише Милена Фучеджиева (в. „Уикенд” – 8-14.03. 2014 г.). :”Всъщност съветското присъствие в България след 9.09.1944 г. какво беше ? Не бяхме официално роби, но то беше робство, без да сме били навързани на синджир...Не разбирам защо смятат турското присъствие за по-нормално и неограбващо от руското”.Странна работа, странно робство. Аз не мога да си спомня по време на турското робство България да е имала редовна, добре въоръжена 300 000 войска,  собствено правителство и дори регенти на малолетния ни ЦАР. А, вие ?

            Присъдата на историческия процес е документирана и потвърдена в преамбюлата на мирния договор с България от 1947 г., подписан от Трите Велики Сили.

            “Съюзните и сдружени сили, вземайки предвид, че България, като страна съюзник на Хитлерова Германия  участва на нейна страна във войната срещу СССР, Обединеното кралство, САЩ и другите обединени народи, носи своя дял отговорност за тази война...се задължава да вземе всички необходими мерки, за да обезпечи задържането и предаването за съдене на лицата, обвинени в извършване на престъпления срещу мира и човечността, заповядали извършването на такива престъпления или съдействали за тяхното извършване” (Българската държавност. “Наука и изкуство”. София, 1981. Стр. 398).

          Като избягна с помощта на братския руски (съветски) народ третата национална катастрофа, България направи и своя втори цивилизационен избор, който потвърди съдбоносния избор на княз Борис преди 1000 години. Тази многовековна приемственост позволи по новия път страната ни да завоюва велики победи и да постигне немислими постижения.

            В руслото на този талвег е и великата историческа заслуга на събитията  на 9 септември 1944 година.
Гласувай:
71. apostapostoloff - Девети септември е всичко друго, но не и
07.09.2019 06:23
избор. По- голяма глупост от тази не бях чел!

И да- Русия е враг номер едно на България!
цитирай
2. krumbelosvet - Двама фашисти са чели преди всички и са турили минусете си.
07.09.2019 10:16
Тия наследници на хитлеровите съюзници, изглежда припечелват някой лев или долар за мерзостите си.
Поклон на проф.Гиндев за труда му, да напомни това, което 90% от българите знаеха тогава. Но днес са на власт наследниците на другите, на 10-те процента, които, влюбени в Запада (няма лошо) бяха СЛЕПИ, с л е п и, С Л Е П И за положението по света и за съдбата на България. Като днешната малолетна министърка на външните работи...
цитирай
3. lesovski - Защо гостувате,
07.09.2019 12:11
там където не сте канени- злобари и потомци на фашисти, мераклии да променят историята, платени подлоги на чужди интереси! Пишете проф.Гиндев, написаното и разказаното на внуците остава, а който има мозък да мисли.
цитирай
4. zdravgr - Как е направен цивилизационния избор
07.02.2021 19:29
Армията на СССР е в България, управлявана от Москва партия е основния член на правителството. Елит е избиван безжалостно. Стига се до абсурда Народния съд (назначен от народа може би) да чете присъди на убити вече люде и да прогласи повече смъртни присъди от съдилищата в Германия. Силно цивилизовани комунисти-сталинисти вземат решения за бъдещето на България. Има избор, но нито е български, нито е народен..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1923525
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Декември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031