Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2017 22:07 - Ужасяващият парадокс: кой е по-полезен за България-Тристранния пакт или НАТО?
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 1622 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 28.09.2017 12:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В средата на благодатния месец септември, лето 2017, обожаваният български лидер и три пъти (!!!) министър-председател  на страната Бойко Борисов се обърна към народа със сърцераздирателен призив „Хайде на война !” :

            „След като България е член на НАТО  и след като НАТО като основен военен противник приема Русия, нашата отбранителна доктрина е насочена срещу Русия...Всички изказвания и на Йенсен  Столтенберг и на други личности сочат Русия като основна заплаха за НАТО. В доктрината ни, ако стане война, ние ще се бием за НАТО !”(в. „Труд”, 19.09.2017 г.).

             Не ни е за първи път да се присъединяваме към военен съюз в мирно време, но такова чудо не се беше случвало. Пред него бледнеят русофобиите на Стефан Стамболов и на Богдан Филов. А какво се случи с двата последни военни съюзи, в които участвахме, знаем всички – България се оказа пред две национални катастрофи, а военните съюзи се разпаднаха. А, както казват полицейските профайлери : „каквото се е случило два пъти, задължително ще се случи и трети път”. Но за нашият днешен случай има известни нюанси.

            На втората извънредна сесия на 25-ото обикновено Народно събрание (2.03.1941 г.) министър-председателят Богдан Филов произнася реч по случай присъединяването на България към Тристранния пакт (Тристранния пакт е военно-политически съюз между Германия, Япония и Италия за подялба на света при налагането на Нов световен ред. Членове на пакта стават :България, Румъния, Унгария и Словакия. Член 3 на пакта гласи :. Германия, Италия и Япония са съгласни да си сътрудничат на посочената по-горе основа. Те поемат задължение да се поддържат с всички политически, стопански и военни средства, в случай че едната от трите договарящи се страни е нападната от друга държава, която в момента не участва в Европейската война и в китайско-японския конфликт.).

            Ето част от речта на Богдан Филов :

            „Силите на оста не само заслужават дълбоката признателност на българския народ, но и показаха и своето решение да установят един по добър и по-справедлив ред в Европа, като по този начин откриха нова епоха за споразумения и сътрудничество между народите. Изхождайки от този голям исторически факт, България вижда в пакта сключен между Германия, Италия и Япония инструмент на тази политика, която ще даде възможност на народите да се развиват спокойно, за да засилят своето благосъстояние и да гарантират справедлив и траен мир. България влиза в Тристранния пакт водена от желанието да сътрудничи, в рамките на своите възможности, за постигането на тази цел. При това тя остава вярна на договорите за приятелство, сключени със съседите й, и е решена да продължава да развива по-нататък своите традиционни приятелски отношения със СССР. Като верен партньор на Тристранния пакт България се надява да допринесе своя дълг, за да бъде въведен траен мир и нов справедлив ред в Европа” (Изворът за българската история. Изд. „Отечество”. София, 1994 г., стр. 392-393).

            На тържественото заседание на 39-ото Народно събрание (18.03.2004 г.), по повод на ратифицирането на Североатлантическия договор, българския президент и социалист Георги Първанов заяви :  „В тези дни се финализира реализацията на една от стратегическите цели на българската политика – Р.България да бъде равноправен член на НАТО. Това без съмнение е повратна точка в историята на държавата. Защото нашата държава ще постигне геостратегическа тежест, към която се стреми в продължение на години. Ще получим надежни международни обвързани юридически гаранции за нашата национална сигурност. Над нас ще бъде разпънат чадъра на съюзническата солидарност. И нещо особено важно -  нашата страна ще получи възможността да участва равноправно и активно в определянето на европейския и световния дневен ред в областта на сигурността. Членството в НАТО е предизвикателство към цялостната организация на българската държава. Ние, българските държавници и политици, трябва да реализираме такива параметри на икономическата и социална политика, които да позволяват на нашия народ, на всеки отделен български гражданин да се чувства достоен член на тази международна демократична общност, в която влизаме”.

            Дори беглото сравнение  показва съществена разлика в подходите. Германофилът и монархистът Б.Филов акцентира върху интересите на народа, върху неговото благосъстояние, върху стремежа за „справедлив и траен мир”, за „нова епоха за споразумения и сътрудничество между народите”. Българският министър-председател специално отделя и подчертава, че „България е решена да продължи да развива по-нататък традиционните си приятелски отношения със СССР”.

            „Социалният президент”, социалистът Георги Първанов, го интересува друго. Той говори преди всичко за „повратна точка в историята на държавата”, за „предизвикателство към цялостната организация на държавата”, за „чадър на съюзническата солидарност”, за „постигане на геостратегическа тежест”, за „равноправно и активно участие в определяне на европейския и световния дневен ред в областта на сигурността”, за „ние, българските държавници и политици”. И нищо за Русия.

            Знаем какво произлезе от тези изказвания.

            При Тристранния пакт България, единствена от съюзниците на нацистка Германия, не воюва срещу Съветския съюз, но пък  обяви война на САЩ и Великобритания. Не сполучихме в тази война, но не се сражавахме срещу руския народ. И получихме в замяна съхраняването на България от посегателствата на нашите вековни врагове.

            При НАТО загубихме всичко, което имахме и главното – армията. Няма кой да брани България по суша, вода и по въздуха. Надяваме се да ни брани съюзническата солидарност, т.е. белгийци, холандци, французи, испанци и немци. Кой вярва на това ?

           Никой в САЩ не си прави илюзиите, че американците ще воюват заради някакви си дребосъци като България. Те вече са отредили бъдещата съдба на България – протекторат или бейлик на Турция.

          Тази „цивилизационен избор” трябва винаги да бъде пред очите на българите ! („Декабрьский перелом: сигналы постсоветскому пространству” - Ростислав Ищенко, обозреватель МИА "Россия сегодня" – „Politikus.ru” – 31.12.2015 г.).

 

            На 3 август на руския сайт „Военное обозрение“ в рубриката „Мнение“ се появява материал на някой си „Петър Петров“, озаглавен „НАТО се извинява пред българите„.

           Това не е материал на „големия и квалитетен руски сайт „topwar.ru“, а бележка в рубриката „Мнение“. Тук се публикуват коментари или статии на посетителите на сайта, или материали от други ресурси за обсъждане. Администрацията на сайта предупреждава, че може да не споделя мненията, изложени в статиите.

           В дописката си Петър Петров съобщава за „инцидент“ по време на военни учения на НАТО в Румъния през юни тази година: „По време на войсковите стрелби на полигона българските военни и техните командири са отказали да стрелят по мишени, предоставени им от домакините, защото на тях имало опознавателни знаци, които силно напомняли тези на руските войскови части. А българите по руснаци не стрелят!“ (превод – Onovini). Авторът твърди, че след проверка „грешката“ била оправена, платната – заменени, а от „Алианса се извинили на българите“. Дори било заповядано „информацията да не излиза в публичното пространство, но въпреки това тя все пак се появила“.

           Още същия ден превод на статията се появява на българския сайт Onovini, а на 4 август – и на сайтове : pan.bg, pogled.info  и става обществено достояние. Такава публичност би трябвало да накара официалните български институции, например, Министерство на отбраната, да направят изявления, в които да оспорят или да потвърдят новината. Но няма нищо подобно. Мълчание и мълчание. И това е подозрителното – не дай боже да обидим новите си „братя по оръжие”. А сега и ново „двадесет” – раздаде се боен вик : „Хайде, българи, да се бием с руснаците !” Кой ще се бие, бе батўБойко ?!

            Впрочем, забравих – ще пратим на бойното поле Валерий Симеонов, зам. министър-председател и „лидер” на НФСБ (???), храбър войн от Меден рудник,    любител на майтапчийски снимки в Бухенвалд и тънък „познавач” на българската история: "В по-голямата част от историята ни Русия е наш враг, включително и при Руско-турската освободителна война... Реализирали са просто една рекламна кампания... Година след освобождението голяма част от народа започва да съжалява за турското робство... Русия е направила всичко възможно да удави България в кръв, да я ликвидира и изтрие от картата на Европа... Който чете руските буквари - да ходи да целува портрета на Путин”(цитира се по материала на Велислава Дърева във в. „Дума” от 20.09.2017 г.).

            Спомняте ли си летеца-герой Списаревски : „Готов съм да се бия с всички, които посмеят да нападнат България. С руснаците няма да се бия, защото сме братя по кръв” (Любен Овчаров – Списаревски. Повст за живата торпила. „Пропелер”. София, 1998 г.). Списаревски го е казал, когато се е сражавал, защитаващ София от англо-американските въздушни бандити. Но кой е Валерий Симеонов и кой – поручик  Списаревски !

            За сведение !  Хитлер разбра българските чувства към Русия и руснаците, но нашите „държавници и политици” – НЕ ! Бойко Борисов, като всеки шмекер от селските кръчми, се опита да маневрира в типичния стил на родното му място  от покрайнините на София : „В същото време трябва да работим политически и дипломатично догодина по време на нашето председателство, да паднат санкциите и да пада напрежението между Европа и Русия. Задачата е сложна и непосилна, но ние трябва да опитаме”.

            Дребната душа продължава да хитрува – не ставало дума за отношенията България – Русия, а за санкциите на Европа срещу Русия. Страх го е да произнесе, че не става дума за „Европа срещу Русия”, а на Западна, евроатлантическа Европа срещу славянска и православна Русия – цялата територия на Западна Европа е колкото европейската територия на Руската федерация, т.е. няма географското понятие Европа без Русия !

            Светлана Михова сполучливо описва „душевните мъки” на Б.Борисов при военните му излияния : „Който казва, че Бат`Бойко се дуе и перчи, не е прав. В своята същност той се оказва скромно и свито момче. Поради тази си природна свенливост не е разкрил досега, че е чел повече от една книга. Освен "Винету", в невръстна възраст са му попадали и стихчета на Асен Босев. И в паметта му някога неволно е заседнало стихчето "Посмали, Манго" и то още държи душата му в смут. "Тръгнал циганин за дренки,/дренки сладки и червенки./В шумата се зашумяло/и го страшно дострашало". След като подписа доклада, Б.Борисов взе да обяснява, че хич не го било страх от мечката, но от централата на НАТО така му наредили. "При евентуален мащабен военен конфликт руските самолети ще бъдат насочени срещу България, каза първият ни министър ,но не уточни с какво ще гоним руските самолети. Дано тайно да е помолил Путин да не ни напада, докато не си купим нов натовски самолет. Тогава ще види мечката как ще захрабреем”. („Дума от 20.09.2017 г.).

            Сега е интересно да се наблюдава как ще реагират българския русофилски народ и неговите русофилски организации, както и различните политически организации на военните призиви на своите „държавници и политици”.По всяка вероятност – никак! Някои ще поскимтят, други – ще попсуват насаме ! И ще залегнат.

            Как се наричат такива народи – стадо от поплювковци. А водачите на това стадо ? -  поплювковци с рога ! Най-добре го е казал нашия велик поет :

 

                                            Мълчи народа!

                                       Глухо и страшно гърмят окови,

                                       не чуй се от тях глас за свобода:

                                       намръщен само с глава той сочи

                                       на сган избрана - рояк скотове,

                                       в сюртуци, в реси и слепци с очи.

 

                                      Сочи народът, и пот от чело

                                      кървав се лее над камък гробен;

                                      кръстът е забит във живо тело,

                                      ръжда разяда глозгани кости,

                                      смок е засмукал живот народен,

                                      смучат го наши и чужди гости!

 

                                      А бедният роб търпи и ние

                                      без срам, без укор, броиме време,

                                      откак е в хомот нашата шия,

                                      откак окови влачи народа,

                                      броим и с вяра в туй скотско племе

                                      чакаме и ний ред за свобода!

                                                           (Хр. Ботев – Елегия)

 

            Националната сигурност в континентални, регионални и държавни измерения е понятие от горните етажи на битието и предполага политически и народностни качества, които днес не се толерират в политическото и общественото пространство. Без тези качества всяка човешка обществена структура е обречена. Единството на Европа не лежи във възприемането на съвременната западна парадигма, а във възстановяването на дълбоките ментални връзки с изворите на човешката цивилизация и с началото на човешкия вид в безкрайните простори на Азия, в модерната форма на Евроазийското единство.

            Следователно, избраната алтернатива за България се очертава по следния начин : заедно с континентална Европа и с Русия в единна Евразия от Ла Манша до Владивосток.

            




Гласувай:
6



1. x111 - Борисов-Тъпоглавий, аз няма да се ...
15.03.2018 19:31
Борисов-Тъпоглавий,аз няма да се бия за Нато,а за Русия против Нато,това е изобр на всеки истински българин.
цитирай
2. x111 - Няма да коментирам "истор...
15.03.2018 19:38
Няма да коментирам "историческите" измишльотини на тъпанара Валери Симеонов.То бива идиотизъм,но чак толкова.
Голям "мъж" тоя Сиемонов, руския Президент ще заплашва ,а една ограда не е в състояние да направи на турската граница.Смях. :-)))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1948506
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031