Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2015 12:43 - ДЯДО МРАЗ, ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА И ДУХЪТ НА БЪЛГАРИЯ
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 2981 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
             Свалям шапка пред американския елит и пред неговите политтехнолози. Не харесвам това, което те вършат, но го вършат перфектно и изключително добре. Те са професионалисти от най-висока класа и стоят неизмеримо по-високо от всички останали. Те се грижат за всичко : от най-дребното и малкото, до най-великото и вечното. Те са изключително опасен враг и тяхните противници не могат да им противопоставят равноценни послания и оръжия – достатъчно е да сравните писанията на българските „соросчета” и въздишките, и нечленоразделните текстове в повечето „леви” издания.

          Ще ви разкажа подробности, които научих за последната американска инициатива в информационната война, която ме изпълни с възхищение и отвращение.

          Още от 50-те години на миналия век офицери от Командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка започнаха да съобщават на невръстните американски и канадски деца, че едва ли не, най-главното на тяхната служба е съпровождането на шейната на Санта-Клаус. С началото на Студената война военните си правят „майтапа” да обявят, че Съветския съюз се готви да атакува с адрени ракети Санта-Клаус. На американските деца това прави огромно впечатление – „комунистическите зверове” се готвят да ги лишат не само от Санта-Клаус, но и от неговите подаръци.

Психологическият ефект е огромен и той оставя следи и след порастването на децата. И така антисъветизма и антикомунизма са внедрени в цялото американско общество.

           С годините нищо не се променя, само врагът СССР се заменя с Русия. В края на 2014 г. в западното издание The Daily Current е публикуван следния материал :

           „На 24 декември в международното космическо пространство в района на Северния ледовит океан  шейната и самият Санта-Клаус са свалени с руска балистична ракета изстреляна от руските ПВО базирани на островите Нова Земя. Това се е случило веднага след като Санта-Клаус е излязъл от своята резиденция. Останките на загиналите Санта-Клаус, елена Рудолф и другите елени са открити от норвежки рибари около Арктика. Телеканалът показва в ефир загиналите мишка Теди, части от шейната, еленови копита и разкъсана опаковъчна хартия.”(„Военное обозрение”)

           Погребението трябвало да бъде на Северния полюс, продължават „шегаджиите”. А на церемонията се очаквали Барак Обама, Дейвид Камерън и Франсоа Оланд. "Владимир Путин заплаши надеждите и мечтите на децата в целия свят. Той ще отговаря за това", "цитира" сайта президента на САЩ.
(„Дума” – 31.12.2014 г.)
.

           Това не е всичко за канала  CNN. Допълнително е огласена кратка бележка, че „Владимир Путин забранил дъгата (т.е. педерастията) и продължава да преследва хората, които обичат природата и другите хора”. (виж целият материал във„Военное обозрение” – 31.12.2014 г.).

          Собствено казано историята с космическата „гибел” на Санта-Клаус е само част от грандиозен план за налагане на добродушния старец като запазена американска марка на целия свят. Успехи, разбира се, има, но тук е и противопоставянето на древната европейска традиция на деформираната от първите пуритански заселници на Америка европейска заемка. С други думи, инвазията на Санта Клаус в съвременна Европа не е добре дошла и съпротивата е силна и понякога крайна.

            Неговият праобраз е суров Дядо от езическата митология на изсточнославянските народи. Това е днешния Дядо Мраз. Той е живял в ледена къщичка, недостъпна за простосмъртните. Много по-късно суровият Дядо се превръща в познатия добродушен старец, който заедно с асистенката си Снежанка се разхожда с шейна запрегната с три коня и раздава подаръци на децата.

             До ХVІ век, в Западна Европа, новогодишните подаръци са връчвали от името на Светия Никола Мирликийски. Така западния дядо Мраз има за прототип холандския епископ Синтерклаас, т.е. Свети Николай. Холандските колонисти в Новия Свят го пренасят и с помощта на писатели и създатели на комикси Свети Николай започва да прилича на английския Father Christmas, появил се във Англия през ХVІІ век.

          Много по-късно – 1823 г. – семинаристкия учител Климент Кларк Мур пише стихотворението „Рождество е на прага, или визитата на Сент-Клаус”. Стихотворението попада във вестниците и добрия старец става известен на всички. След 40 години карикатуриста Наст Томас рисува образа на Санта-Клаус за корицата на списание „Харпер уикли” и го заселва на Северния полюс. Това е бил весел дебелак, приличащ на самия Наст. Съвременния образ на Санта Клаус дължим на една грандиозна рекламна кампания на „Кока-Кола” проведена от гениалния рекламист Арчи Ли през 1931 г. Той въвежда червено-бялата дреха и деветте елена с шейната. Сменена е и родината на Санта-Клаус – той вече е роден в Лапландия.

          Принципните различия в приказните коледни и новогодишни персони са лесно обясними с разликите в културите, в които те са възникнали, в климатичните условия на „родните” им места. Факт е обаче, че почти всички европейски народи си имат свой коледни и новогодишни дядовци и те никъде не носят името Санта-Клаус.

          Финландският Дядо се нарича Йоулупукки и е облечен в червени дрехи и островърха шапка. Придружават го различен брой джуджета.

          Естонският Дядо се нарича Йъулувана и по външен вид не се отличава от своя фински колега.

          Швеция има двама различни дядовци. Единия – Юлтомтен -  е гърбав и се познава по синините на носа, а другия – Юлниссаар – е джудже. Те не оставят подаръците пред камината, а по первазите на прозорците.

          Френските Дядовци също работят двамина : по-известният е Пер-Ноел, което преведено значи „Баща на Рождеството”. Той изпълнява ролята на „добрия” дядо и носи подаръците на децата. За непослушните деца отговаря Шаланд. Той е облечен като Дядо Мраз в топъл  кожух, но не носи подаръци, а тънки пръчки за биене.

          Италианската дядо Коледа е жена – феята Бефана. Тя минава през комина и оставя или подарък, или пепел за лошите деца.

          На Перинеите дядо Коледа се нарича Олентцеро, облича се в национален костюм и винаги си носи бутилчица хубаво вино.

          Нашите румънски съседи си имат Мош Джерила, който напълно съвпада с нашия дядо Мраз.

          В Чехия, коледните подаръци носи Йежишек, известен като младенеца Исус. Група активисти понесоха чучело на Санта-клаус по улиците на Прага и го изгориха на мост над Вълтава с надеждата, че веселия старец няма да посмее да се върне. Според проучване на агенция „Санел”  87% от чехите вярват, че младенеца Исус носи коледните подаръци. Чехските рекламодатели започнаха да протестират още от 2006 г., че Дядо Коледа - Санта-Клаус измества чехските коледни традиции (БТА от 23.12.2009 г.).

           В Австрия и Германия забраниха Санта-Клаус по пазарите. Организаторите на кампанията срещу белобрадия старец твърдят, че той е измислен от компанията "Кока-Кола" и отклонява вниманието от истинския дух на празника. "Това е продукт на английския език. Всеки, който иска да го види, да отиде в САЩ, където "Кока-Кола" ще са радостни да му услужат", коментира говорител на кметството. Най-големият Коледен базар в Австрия, който се намира пред кметството на Виена, предлага всякакви други украси освен... Санта-Клаус. Единственият, който може да бъде видян, е този на стикерите "Зона, забранена за Дядо Коледа – Санта Клаус." (VESTI.BG  от 29.11.2009 г.).

       Нека сега да се върнем в България. Ще се натъкнем на нещо невиждано и несрещано в нашата Европа. Докато в европейски страни гонят Санта-Клаус с неговите кока-колски облекла и мурафети, българите обявиха Дядо Мраз и Снежанка за комунистически „изроди” и ги захвърлиха на интелектуалното бунище заедно с много други свои ценности, оцеляли даже в тъмните времена на чуждоземното робство.

          Това, което трябва да се отбележи, че в българската източно-православна традиция няма място за Дядо Коледа(Санта-Клаус).По Коледа из България ходят Коледари, обикалят всяка къща и пеят песни за здраве, дълъг живот и плодородие. Най-светлият православен празник е Възкресение Господне, а не Рождество Христово. Още по-спекулативни и неверни са опитите да се изкара Дядо Мраз за съветска заемка. Големите български писатели далече приди девети септември 1944 г. пишат песни, есета и приказки за Дядо Мраз (Елин Пелин –през 1910 г. Гео Милев – през 1920 г.). Има предположение, че в България ритуалите свързани с Дядо Мраз почват да се разпространяват още около 1940, повлияни най-вероятно от наложилите се подобни ритуали в Кралство Югославия. И днес в Сърбия и Черна Гора почитат Деда Мраз, в Македония Дедо Мраз, а в Хърватска и Словения Дедек Мраз. В Словения и Хърватска се появи и паралелна традиция с Дедо Божик/Божич за Коледа. България и Румъния са единствените страни в региона които "превключиха" изцяло от Дядо Мраз на Дядо Коледаинтересна и показателна подробност.

          „Заблуда е, че в България до 9.9. 1944 е имало Дядо Коледа, но комунистите го забранили и наложили Дядо Мраз. Дядо Коледа в България възникна след 1990. Още веднъж, традицията с Дядо Мраз от  преди 1944 г., и най-вероятно идва от съседна Югославия”(из коментариите към статия в. „Капитал” – „Дед Мороз срещу дядо Коледа” – 31.12.2014 г.).

          От подобни исторически извращения и подмени се раждат и други „интелектуални” изроди в евроатлантически стил.

        На 15 декември в БиТиВи в изпълнение на "Ку-ку бенд" и Слави Трифонов сред кръчмарско подвикване и кикот, развилняли се примати – човекоядци, епигони и бледи копия на офицерите от NORAD, изпълниха една от най-популярните детски песни на акад. Христо Недялков - "Зимна песничка", емблемата на неговото творчество за деца, включващо над 400 песни. Прозвуча не с оригиналния си текст, а в скандална и чудовищна интерпретация. 
Вероятно няма българин, който да не знае и да не е слушал многократно простичката, весела и закачлива песничка по текст на Димитър Славов:

Над смълчаните полета 
пеят медени звънчета. 
Писана шейна премина 
бялата пъртина. 
Зън, зън, зън, зън... 
бялата пъртина. 
Бягат кончета игриви, 
мятат заскрежени гриви. 
Път из преспите се вие, 
в селото се крие. 
Къщички в снега се гушат, 
а коминчетата пушат, 
сякаш баби са запрели 
пухкави къдели... 

Какъв извратен мозък, какъв вещарски нагон от човешката предистория, може да изплеска пред цяла България вместо тези топли думи следната идиотия, която някои кретенчета са измислили още в 90-те години в разгула на самоосъществилите се бубулечки от „прехода” :  

"Над смълчаните полета пеят траурни звънчета
Черна катафалка мина, Дядо Мраз почина.
От балкона нашта Петя полетя като комета.
Щом не вярваш, погледни я - стана на пихтия.
...
Малко бебе във количка майка му го гъделичка,
бръкна му със пръст в окото, пукна то, горкото.
Панаирска въртележка смачка китката на Снежка
и сега отбор дечица ритат таз ръчица.
Ой, детенце, мило, сладко, я послушай твоя татко:

 няма радост по-голяма да заколим мама".

       „Думата ми тук обаче е за това, че чалгата все повече става начин на живот на българите. Културата е начин на поведение, казваше проф. Александър Фол. Май че не остана българско постижение, което да не е обругано, осмяно, опростачено, засмукано във въртопа на простотията. Не е решение, че ще изключим телевизора или ще врътнем на друг канал, където ще намерим същото. Проблемът е на всички нас! Проблем е, когато предколедното ни развлечение е да заколим мама. Проблем, та чак тръпки те побиват. Пари, алкохол, кикот, секс и убийства - това ли е развлечението? Да вкараш едно 10-годишно момиченце в безкраен изнурителен маратон от концерти, шоута и хилядарки, само защото е спечелило нещо в "Евровизия" - това ли е идеалът за успех? Да правиш коледен концерт като Културният дом на община "Искър" в София с "Мerry Christmas" и с една-единствена българска песен, или пък благотворително шоу "Plаy Christmas" като Нов български университет - това ли е Рождество в България?” ?(Велиана Христова–„Дума”– 24.12.2014 г.).

         Всичко това ни навежда на тъжната мисъл - което не можаха да направят турските поробители за 500 години, успешно го направиха нашите „родни” „реформатори” и „демакрати” само за четвърт век – сломен е Духът на България, а ние гледаме като патки. Наистина, от правата на човека следва, че всеки може свободно да бъде идиот и кой съм аз та да му преча. Но е тъжно и страшно да гледаш как загива Първата Славянска Месианска Държава.




Гласувай:
10



1. анонимен - Вече пуснах подобен постинг, но там ...
06.01.2015 21:31
Вече пуснах подобен постинг, но там съм описал и появата на Дядо Мраз още през 1820 година.
цитирай
2. lesovski - Божич
06.01.2015 21:51
В кюстендилско празникът Божич го празнуваха веднага след Бъдни вечер. Когато свършваше вечерята- на пода, върху малка кръгла маса- софра, и семейството седеше върху сламата разхвърляна на пода, върху нея се постилаха черги и там се спеше. На сутринта най- възрастният мъж повеждаше децата и с направени като вратовръзки от сламата примки излизаха в овощните градини- бахчите, около къщите и като наричаха "По пара оката- да се родят ябълки, круши, сливи, орехи, мушмули, дюли, жито" и кичеха с тези "вратовръзки от слама" дърветата.За децата празникът се наричаше "По пара оката".
През деня по всяка къща минаваха коледари, които наричаха за здраве и берекет.Те получаваха от стопаните- сланина, емиш(разни плодове), ракия, вино- според възможностите на домакина.Като обиколяха цялото село коледарите спретваха обща трапеза и празнуваха- играеха кръшното- космическо, кюстендилско селско хоро, пееха песни и се веселяха.
На Василов ден/ Василица/ пък казваха "Сурова" и тогава тръгваха сурвакари- обикновено деца.
И това беше в "мрачните" 1956- 63 години, бях 6- годишен и съм участник в киченето с "важици"- така казваха на връзките от слама!Сега нека си разправят каквото си искат, но нас не могат да ни излъжат!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1957855
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930