Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2014 11:16 - ЗА КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ И ЗА ОЩЕ НЕЩО
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 2315 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В България, щом приближат избори, изплува като главна тема купуването на гласове. Непрекъснато по радиа и телевизии ни се заканват : „Купуването и продаването на гласове е престъпление !” Но дали това е вярно. Дали в нашето съвремие и при нашия начин на живот купуването и продаването на гласове е пристъпление ? Ако това е така, трябва веднага да обявим съществуващата обществено-икономическа и обществено-политическа система в България за престъпна. Което, между нас казано, е много по-близо до истината.

            У нас, в България, се продава и купува всичко. Купуват се жени и деца, купуват се власт и длъжности, купуват се медицинско обслужване, университетски дипломи и места в детските заведения, купуват се спортисти, журналисти и социолози, купуват се наркотици и съвести, купуват се любов и привързаност, купуват се адвокати и съдии, и т.н., и т.н. Може да се изброява до безкрайност. Какво тук значат някакви си гласове ?! Всички са готови да продават и всички са готови да купуват. Когато има търсене, има и предлагане – основен закон на така любимата пазарна икономика. И когато европоидите и демократите врещят за купуване на гласове, това означава – в терминологията на времето - че за тях няма предлагане, че тях никои не ги иска, че те са ненужни. Ето простото обяснение за дивашката вакханалия.

            Не може да отминем и продавачите. Когато нямаш убеждения и твоят обществен кръгозор е свит до личната ти гледна точка, продаваш това, което ти е останало. Така да се каже, нищо лично, само бизнес !

            Продавачите, това сме ние –народа. Оглупели и подивяли, превърнати съзнателно в безобидни и не съвсем дебили. Дори собствената ни „демократична” Конституция провъзгласява, че „властта произтича от народа” и толкова – тя не принадлежи на народа. Отнет е статуса на народа като суверен. Превърнати сме в дойна крава, която на всеки четири години я водят на „избори”, за да определи, кои са следващите, които ще я доят. Какъв парадокс : мислиме си, че живеем в демокрация ! А се кахърим, че се купуват и продават гласове.

            Гласове ще се купуват и продават, докато живеем в тази престъпна и античовещка система и търпим нейните издевателства. Тя е несправедлива и трябва да бъде променена ! Или с оръжието на критиката, или с критиката на оръжието. Спомням си как Томас Джефърсън е дефинирал демокрацията : „ситуация на договореност между въоръжени мъже”.

            Как мислите, толкова ли е бил тъп един от бащите на американската демокрация ? Или е искал да каже, че демокрацията е ситуация на договореност между равноправни хора ? Тогава да попитаме : дали сме равноправни, за да искаме и за да правим демокрация ?




Гласувай:
6



1. chavdar01 - ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НЕ СМЕ РАВНОПРАВНИ!
14.06.2014 15:57
ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 50% НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ
ОТОПЛЕНИЕ ПРЕЗ ЗИМАТА?!
А ОТ ОСТАНАЛИТЕ 50% ,40% ЕДВАМ СКОЛАСВАТ ДА СИ ПЛАЩАТ И ОСТАВАТ
ОКОЛО 10% "РАВНОПРАВНИ"!
ТОВА Е ЖАЛКАТА ИСТИНА ЗА БЪЛГАРИЯ!
цитирай
2. lesovski - Умен човек сте проф. Гиндев
14.06.2014 22:27
Но написаното приемам като гняв. Сигурен съм, че на Вас е пределно ясно, че в България отдавна не се избират, а назначават. "Моралните" ни кукловоди, от другата страна на Атлантика, най- цинично заявяват, че знаят кой какъв е, но след като е техен мръсник- той ще е управляващ.Ние вече сме от масовката- само за цвят. Не вярваме на партии и хора- агенти на чужди интереси. Няма работническа класа, а маргинали смачкани от необходимостта на всяка цена да работят нещо. Платените медии заливат ефира с простотии, лъжи, дезинформация, интригантстват. Науката, културността, почтеността, солидарността, съчувствието, отстъпчивостта отдавна не са ценени. Дори законът на джунглата е потъпкан, подлостта- това което не е присъщо на зверовете, е на почит. Проклет да е човекът с белега!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1960295
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930