Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2014 10:48 - ЩЕ СТАНАТ ЛИ БЪЛГАРИТЕ МЮСЮЛМАНИ : ОПИТ ДА НАДНИКНЕМ В БЪДЕЩЕТО
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 8141 Коментари: 12 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

         Дали мюсюлманите превземат света или най-малкото превръщат Европа в Еврабия? Каквито и да са надеждите или страховете ни за бъдещето на религиите в света, неотдавнашен доклад на изследователския център "Пю" (световно известен широкоспектърен частен изследоветелски център базиран във Вашингтон),съдържа много данни, които да ги подхранват. Според него броят на мюсюлманите ще скочи от 1,6 милиарда през 2010 на 2,2 милиарда до 2030 г. С други думи от 23,4 на сто на 26,4 на сто от цялото население.
В основата на анализа е продължаващият ефект от численото превъзходство на младежите, който достигна своя връх през 2000 г. През 1990 г. ислямските младежи бяха 20 на сто от всички младежи по света; през 2010 – 26 на сто. През 2030 г. те ще бъдат 29 на сто (между 15- и 19-годишна възраст).
 
Но мюсюлманският свят върви бавно и към увеличаване на средната възраст: през 1990 г. тя е била 19 години. Сега е 24, а до 2030 г. ще бъде 30. (За французи, германци и японци тя е 40 и повече.) Това предполага, че накрая числеността на мюсюлманите ще спре да се увеличава, но по-късно отколкото на останалото световно население.

            Очевиден факт е, че исляма, по своя обхват, е най-бързо растящата религия в света. Но изненада е, че повечето християни приели исляма са жени. Тяхният процент е 66%, докато мъжете са 34%. Още по-учудващ е процентът на жените, докато останалия свят непрекъснато твърди, че исляма потъпква женската свобода и смята жената за по-долно същество от мъжа. И това не е далече от истината. Тогава ?

          Може би главната причина е абсолютната безнравственост на западното общество от каквато и да е гледна точка ? На Запад са на една крачка от узаконяване на бракове на майки със синове, на бащи с дъщери, на братя със сестри, на баби с внуци и всички заедно взети - с диви и домашни животни. За разлика, Исляма предоставя на жената права като майка, съпруга и дъщеря ((„islam today – 10.10.2013 г.)

            Много привлекателна черта на Исляма е и сакралността на семейството, тесните семейни връзки, обществените задължения. („islam today” – 17.10.2013).Ето как се описва в Исляма ролята на жената : „Всевишният Аллах е повелил на жената да пази своята красота от очите на чуждите мъже. Тя не трябва да носи грим и да се пръска и маже с благовония – нейното поведение трябва да бъде скромно. В Корана е написано :”Нека жените да навеждат очи и да пазят своето целомъдрие...Нека да прикриват разреза на гърдите и да не показват своята красота на никой, освен на своите мъже, или на своите бащи, или на своите свекърви, или на своите синове, или на синовете на своите мъже, или на своите братя, или на синовете на своите братя, или на синовете на своите сестри... или на слугите-мъже лищени от желания, или на децата, които още неразбират женската голота (сура „Ан-нур”).

            Когато жената се появява в обществото облечена не според предписанията на Аллах, това е първата стъпка към изкушението и помага на мъжете да изпадат в грях. В Исляма това е недопустимо (12.12. 2013 – „islamtoday”). За нас е дивашко, когато хората се целуват по улиците и ние изключваме телевизорите, когато по тях показват целувки” (Рамзан Кадиров - www.iraqwar.mirror-world.ru – 31.12.2013).

          Естествено, ислямската практика е далече от религиозните догмати и женския статус и много по-нисък от мъжкия. Факт е, че жената върви винаги след мъжа, факт е, че и досега в ислямските страни убиват жени за изневяра, факт е многоженството, но само за мъжете, факт е, че свидетелството на мъжа има двойно по-голяма тяжест от това на жената, факт е, че мъжът може незабавно да се разведе със съпругата си; а жената трябва да плати на съпруга си, за да се разтрогне брака им, в случай, че той се съгласи и т.н. Много християнки женени за мюсюлмани разказват страшни неща за семейния бит и това съвсем не са единични случаи. Но е и факт, че Исляма притегля жените и това няма разумно и логично обяснение, както няма разумно обяснение защо жени-християнки в исляма се превръщат в жени-терористки.

            Някак си по-лесно е обяснението защо мъже приемат Исляма. Мъжкото начало поначало тежнее към тоталитарното, а то в Исляма е в излишък. В Корана и Шериата всичко е разписано, ясно е кое е добро и кое е лошо и е достатъчно да съобразиш своя живот с тези предписания и мястото ти в Рая е осигурено.

            Ислямът е чужда религия,но с интензитет, какъвто Европа не познава – казва Алекс Алексиев - Мюсюлманите имат усещане за сплотеност и обща идентичност. Те са убедени, че са специална група и имат усещането за морални отговорности и набор от вярвания в Корана, които твърдят, че Ислямът е единствената истина. Вярата в Аллах обикновено се придружава от убеждението, че подчиняването на немюсюлманите е естествено, морално правилно.Ислямът не разрешава вглеждането в себе си, творческото въображение, естетичната мода, хумора и артистичната изразност. Ислямските религиозни практики често влизат в конфликт с моралния кодекс на много общества” (FAKTOR.BG – 20.12.2013). Основният постулат на Исляма е : всичко, което става по света е по волята на Бога. Хората не могат да разберат и постигнат божествената воля. Затова трябва да й се подчиняват.

            От този постулат следва основен практически извод : когато АЗ, мюсюлманина  действам, аз изпълнявам божата заръка и никой неможе да ме съди („Независимая газета”, 14.10.2013 г.).

            Съвременните моджахеди не са бандитска шайка. Те са армия на религиозната идея. „Войните на Исляма” смятат, че на тяхна страна е свещената истина.

            Ислямският свят е друг, непознат свят, чийто начин на живот е коренно различен от живота в християнския свят. Но от тук не може и не трябва да се вади заключение, кой от двата свята е по-морален. Важното е кой от тях е по-съзвучен на вертикалния прогрес. Още по-неприемливо е тези два свята да се слагат на „кървавия кантар”.Трябва да напомним, че няма нито една религия, унищожила в името на своя бог толкова невинни хора, колкото е унищожило християнството : почти 1000 години инквизиция ; 60 милиона изтребени от минсионери и конквистадори в Латинска Америка ; 36 милиона в Африка ; избиванeто от пуританите на индианците в Северна Америка и на туземците в Австралия, това прави 20% от населението на планетата. И когато някои дълбокомислено разсъждават за митичната християнска цивилизация на Европа, дали си спомнят, че  от петте християнски патриарха един е в Европа (Рим), един в Африка (Александрия) и трима в Азия ; че блаженният Августин е роден в Алжир, учил се е и е преподавал в Картаген и е бил епископ в Гипон (Африка).Тертулиан е роден и починал в Картаген, Афанасий Велики – в Александрия, Йоан Дамаскин – в Дамаск, Василий Велики, Григорий Богослов и Григорий Ниский – в Кападокия и т.н.(„Завтра”, 2.10.2013 г.).Европейската християнска цивилизация е вторична и заимствана на политическа основа от оригинала и този оригинал е от там, откъдето е и ислямския оригинал. Западно- европейското християнство е деградирало христово учение, преминало през ситото на протестанската реформация – религиозната основа на днешния капитализъм. Източното християнство, запазило много повече от оригинала, е и много по-близо до Исляма.

            Вярно е, че мюсюлманския свят е тоталитарен, но не по.малко е тоталитарен и християнския Европейски съюз. Вярно е, че в мюсюлманския свят има правоверни и гяури, но също така е вярно, че в християнския Европейски съюз има европейци и не дотам европейци. Вярно е, че в мюсюлманския свят правоверните експлоатират гяурите, но също така е вярно, че в християнския Европейскиs съюз „баш” европейците експлоатират европейските гяури. Така че нека не се сърдим прекалено на мюсюлманите, които осъзнали, своето единство като сила, се стремят да я използват в свой интерес.

            Европейският съюз стремително се плъзга по тоталитарната плоскост по пътя на Исляма – стремежът е цялото поведение на човека да се нормира и стандартизира до най-малки подробности, като едновременно се снемат и най-дребните християнски цивилизационни ограничения. Игнорирайте тези ограничения и ето ви модел на европейския Ислям. Така че пътят на християните към Исляма е сравнително лесен. И съвсем не е случайно, че това, което наричаме „глобализъм”, „глобализация”, „Глобален проект” си поставя за цел създаване на нова, единна световна религия. Каква ще бъде тази религия не може да се каже, но че светът като „Асоциация на транснационални компании” и светът като „планетарен халифат” не се различават по своята същност, също е вярно. Колкото и парадоксално да изглежда, тук ще играят положителна роля някои елементи на ориенталисткия дух, в чиито рамки Изтокът придобива определени духовни и мистични измерения.Задълбоченото изследване на Исляма в развитие като религия ще ни убеди, че днешната му форма на даденост и на предпоставка за екстремизъм, е възникнала като естествена еволюция от държавни интереси – ислямския принцип  дин уа даула” (единство на религия и държава) по нищо не се различава от православния принцип на Византия за „единство на престол и олтар”. Системната криза на Евросъюза в идеалната (ценностна) област само подчертава подобна близост.Ето ви илюстрация, появила се като клип на официалния канал на Евросъюза в YouTube.
           ● „Мечтай !” – и негри скачат във водата от продънено корито, което едва едва ги е доставило от Африка до бреговете на Испания или Италия

           ● „Съгласявай се !” – и жена, махайки покривалото от лицето си, се усмихва на чернокож мъж.           

           ● „Не се съгласявай !” – и агресивна тълпа с лица покрити с черни кърпи, хвърля камъни по полицаи.          

           ● „Обичай !” – и двойка измазани в мръсотия хора, без признаци на полова разлика, страстно се целуват.          

          „Мрази !” – и хипар с автомат АК върви по хале на завод и страля наляво и надясно.

          Накрая следва моралното поучение : „Ние правим различни избори, но в Европа всяко мнение има равни шансове” („Военное обозрение” – 15.12.2013 г.)

          Затова, разглеждайки света през призмата на войната между цивилизациите, няма да ни помогне да го разберем по-добре и да намерим начин да го променим в името на нашето бъдеще.Битката между цивилизации е мирогледна битка, битка за перспективни пътища за развитие на човечеството. Тя е жестоко и кърваво сражение, в което няма невинни. „Безнаказаният мюсюлмански тероризъм може да вирее само там, където умишлено са изхвърлени културните и религиозни ценности на боклука и са заменени с либерална демокрация и институции, искащи да забраняват коледната украса, да разрешават на еднополови сбърканяци да се женят и да развращават децата още от детската градина със сексуално образование” (из блоговете на BVESTI.BG – 31.12.2013). Такава е била историята на света, такава и ще бъде.Важна е алтернативата на базата на политическата държава и тя – рано или късно - ще се конфигурира.

            Що се отнася да нас, българите, вековното съвместно съществуване с мюсюлмани трябва да ни е научило на някои неща. Тези неща много от днешните историци ги разбират така : ако си представим съвременния свят като арена на открита и свободна религиозна конкуренция, то 50% от българите ще станат католици, а другите 50% - мюсюлмани. Това ни изправя пред сакралния въпрос за състоятелността ни като етнос.

                       

 

 

 




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minevv - ne
08.01.2014 11:34
Ne е задълбочено !
Все пак да се имат в предвид , че невярващите са повече, мусюлманите ще трябва да се образоват, ако искат да въртят държава и следователно ще се отърсят от догмите на религията, и агресията е последната фаза преди западането на една религия.
Все пак религията не води до научни открития, което и обуславя края и , като доктрина!
цитирай
2. favn56 - Ислямът е за неграмотните,
08.01.2014 13:24
жени, които са оставени такива и не се развивав, лесно се адаптират към подобен живот, но една интелигентна и самостоятелна жена не би дръзнала и да се приближи към тая религия.
цитирай
3. ramone - Съгласен с колегата minevv !
08.01.2014 17:01
Но има и верни неща.
Все пак, оставам с впечатлението, че познанията на професора за исляма са основно от прочетеното в Независимая газета и Военное обозрение.
А тоя извод накрая, че българите ще станат 50% католици и 50% мюсюлмани отде се взе накрая, така и не ми стана ясно.
Ем неколко пъти четох. Ма сигурно щото съм тъп.
цитирай
4. nikikm - В материала
08.01.2014 18:49
има много хубави и верни неща!все пак някои неща събуждат въпроси,поне у мен и ми се струва,че някои неща,авторът погрешно поставя под общ знаменател,а и не назовава истинските причини/тели/.Ето:
*"почти 1000 години инквизиция ; 60 милиона изтребени от минсионери и конквистадори в Латинска Америка ; 36 милиона в Африка ; избиванeто от пуританите на индианците в Северна Америка и на туземците в Австралия, това прави 20% от населението на планетата."
този целият цитат хвърлящ петно върху Християнството може да бъде осветлен с една само дума-евреи! От тях е оглавена Инквизицията,те избиват индианците /пак ръководят процеса/,те са робовладелците в Америка и без значение е под какви названия се прикриват! Това е и до днес!
*.."Европейската християнска цивилизация е вторична и заимствана на политическа основа от оригинала и този оригинал е от там, откъдето е и ислямския оригинал.."
Това доста малко ми говори и освен това,според мен не е вярно.Исляма е прбл.600 год.след Християнството и еднаквостите са взети от Християнството.Друг е въпросът,че и двете религии имат в основата си нещо от Юдаизма,а Исляма е точно създаден от Юдеите в противовес на Християнството!
*.."в християнския Европейскиs съюз „баш” европейците експлоатират европейските гяури.."
Европейският съюз е еврейски съюз и няма общо с названието си,както и много подобни примери "по света и у нас".И когато се говори за експлоататори,трябва точно да се говори за истинските-олигархията,която е без изключение еврейска!
*.."православния принцип на Византия за „единство на престол и олтар”.
..само подчертава,че исляма е приел живи и важни за оцеляване принципи от по-старата религия Християнството! Не случайно при социализма,се хвалехме,че религията у нас е отделена от държавата,с гордост от незнание,а точно това убиваше народ и националност!В днешен Израел има министерство на религията или както там се казва,което е показателно!Те да не са глупави?Но винаги е било,за тях едно за нас друго! Спирам,че нямам символи!
цитирай
5. bumerang - Цитирам: "Основният по...
09.01.2014 02:00
Цитирам:
"Основният постулат на Исляма е : всичко, което става по света е по волята на Бога. Хората не могат да разберат и постигнат божествената воля. Затова трябва да й се подчиняват.

От този постулат следва основен практически извод : когато АЗ, мюсюлманина действам, аз изпълнявам божата заръка и никой неможе да ме съди („Независимая газета”, 14.10.2013 г.)."

Коментар:
Ако основният постулат на Исляма е : всичко, което става по света е по волята на Бога. Хората не могат да разберат и постигнат божествената воля. Затова трябва да й се подчиняват.,
то би следвало основния практически извод да бъде: когато АЗ, ЧОВЕКА (т.е. ВСЕКИ човек) действам, аз изпълнявам божата заръка и никой не може да ме съди.
Значи не само мюсюлманина изпълнява божата заръка, а и всеки друг човек. Което пък значи, че никой (включително мюсюлманин) няма право да осъжда и отхвърля друга вяра, независимо каква е тя, включително и безверието.
цитирай
6. zabylgarite - Минев
09.01.2014 07:23
явно не си запознат. Християнството не води до научни пткрития. Но научните открития водят до Християнството. Бог е авторът на всички науки,приятел. Позапознай се колко велики учени като Айнщайн,Блез Паскал,Нютон и още много
други,са коленичили от възхищение пред Божия промисъл и величие и мъдрост.
Ти всеки ден се ползваш от Божиите закони на всяка една област от живота.
Просто трябва да го осъзнаеш. Завърташ кранчето-потича вода,натискаш копчето идва светлина... и още и още.
Какво правят учените всъщност-доказват как действа Бог в дадена област и го фиксират като закон в дадената наука. Това е. Велико и просто!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
7. minevv - do zabylgarite
09.01.2014 08:44
стига лъжи и измами и манипулации.
аз съм учен, Няма учен , без деменция де, които да приема бога.
Бих ти препоръчал Карл Сейгън, но май ще е трудно за четене
Парадигмата на БОГ е :
1. за успокояване на глупавите
2. за управление на народа
3. за спиране на любопитните умни
4. спиранена прогреса, като главен враг на мракобесието
И религията не води до знания и открития... Прмер: средните векове
И хилядите изгорени, посмяли да се усъмнят че земята е център на всемира.
Позор, за слепите с очи, които искат да заблуждават!!
Вярванията са си ваши, но религията е враг
Сте си позволя да приема само последната дума за мото на коментара Ви - "Просто"
Това че непознавате тока, не значи че някъде там някав белобрад дядо гони тока по жицата..
Доста опростенческо.
Ваши съверци поне са на по-високо ниво-- поставят бога отвъд познанието!!!
А ако това което пихете е вярно- то бог е садистичен олигофрен, натоварил природата да върши неговата работа..........
и за последно : нещо от вековете:
може ли бог да направи пръчка , която никои да не може да шчупи
цитирай
8. mihala - Цитирам-"Затова, разгле...
09.01.2014 10:39
Цитирам-"Затова, разглеждайки света през призмата на войната между цивилизациите, няма да ни помогне да го разберем по-добре и да намерим начин да го променим в името на нашето бъдеще.Битката между цивилизации е мирогледна битка, битка за перспективни пътища за развитие на човечеството. Тя е жестоко и кърваво сражение, в което няма невинни."

Битката не гарантира правилното отношение на всички хора към вярата и в частност към религията.Религията е резултат от човешки взаимодействия, които в голяма степен с вековете са я изменяли. Това е довело и до изменения в мисленето и действията на много хора.Но същото не може да определи значението на вярата за изграждане на човешката личност. От тази гледна точка е важно да се разглеждат отделните религии и тяхното значение през епохите.
цитирай
9. kostadin - жени, които са оставени такива и не ...
09.01.2014 10:54
favn56 написа:
жени, които са оставени такива и не се развивав, лесно се адаптират към подобен живот, но една интелигентна и самостоятелна жена не би дръзнала и да се приближи към тая религия.

За по малко от четвърт век образованите българи се превърнаха в стадо безграмотници.Какъв е извода-да се обрезваме ли или да си дръпнем очите?
цитирай
10. minevv - о не
09.01.2014 11:41
Образованите не са родоотстъпници а са невярващи.
цитирай
11. zabylgarite - Абе Минев
09.01.2014 12:32
аз ти говоря факти- ти си седнал да ми философстваш.

На твоя тъп въпрос аз задавам друг. Писан е в Библията:Кой може да изправи това,което Бог е направил криво?

Айде сега размишлявай!
цитирай
12. dimat - minevv,
10.01.2014 20:07
моля те,не срами учените,за да не даваш основание на хора,не споделящи твоите ценности(при това на "учен"),да псуват учените като цяло.Аз не се считам за "учен"(макар и с висше образование),но те моля,да не ги срамиш,най-малко заради живелите някога учени,като Нютон и Айнщайн.Остави всеки да има своята вяра по своя начин.Единствено,което можеш да порицаваш е използването на Вярата,или Църквата,(независимо коя е тя),ако се налага по насилствен начин над инакомислещите.Насилствен,не само чрез действие,но и чрез слово.Вярата,или неверието(то също е форма на "вяра"),е строго индивидуален избор и би трябвало да се уважава като такъв.За един вярващ,представата за Бог може да бъде,във формата на "Старец с брада" ,на друг,като "Сбор от мъдреци",на трети..."Без форма"(това е много трудно за нас).Всеки човек,задаващ си въпроси,за произхода на Материалната Вселена,търси своя отговор.Ти,като "мислещ учен" си избрал отговора на този въпрос,като"няма бог".Просто и лесно,което би поставило под съмнение собствената ти квалификация,че си "учен".Но,както и да е.Това е въпрос на твой избор .Всеки мислещ човек(който в частност би могъл да бъде и "учен"),би отишъл по-нататък от тази проста констатация и би си задал куп въпроси,които,неминуемо биха довели нещата до нещо доста по-различно от твоя "прост и точен отговор".
Дерзай!Може и да се замислиш,независимо от "точния си отговор" на този безкрайно сложен въпрос.

Лично мое мнение е,че "мислещият човек",в своя живот неминуемо трябва да стигне до мисълта за "Бог,като Творец,на Видимата и Невидима Вселена" .

Друг е въпроса,каква е "представата" за Него.Аз лично мисля,че за нас представата ни за Него,трябва да започне от осмисляне на "познатите ни Природни закони",като Негово Главно,но не единствено проявление.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1950987
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031