Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2013 09:45 - ВАЙ ! СТАНА ТЯ КАКВАТО СТАНА
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 2040 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Изведнъж, България се посъбуди. Малко късно, но и това е нещо. Никой от българските политици не го предвиждаше и сега не знаят какво да правят. Това не е изненада. Винаги крупните исторически събития изправарват управляващата прослойка, след което тя си плаща – много често с главите си -за своя летаргичен сън.  Полският писател  Ришард Капушински много точно описва състоянието на висшето общество в навечерието на революции : „Властта е тази, която провокира революциите. Сигурно не прави това съзнателно. Но нейният стил на живот и управление в края на краищата се превръща в провокация. Това става тогава, когато сред елита се укрепи чувството за безнаказаност. Всичко ни е позволено, всичко можем. Това е измама, не лишена от разумни основания. Наистина, известно време изглежда, че всичко могат. Скандал след скандал, безправие след безправие им се разминава безнаказано. Народът търпи, той мълчи и е внимателен. Но си води точна сметка и в един момент тегли чертата...една невнимателна дума може да взриви и най-голямата империя” (цитира се по книгата на Р.Капушински „Императорът. Шахиншахът”. Из-во „Хр. Данов”. Пловдив, 1990. стр. 266 – 267).

            Как прекрасно горната характеристика приляга на това, които се случва. Над българите тегне все повече сянката на прехода – едно мрачно и престъпно време, пълно с живи мъртъвци и скелети от гардероба. С това време в душата си не може да вървиш напред. И народът показа, че иска да се освободи от него и да го захвърли не на боклука, а до го изгори на клада. Дали ще успее ? Ще видим. Всичко зависи от суверена – дали е готов на саможертва и да върви до победа ! Пречките са много, трудностите предстоят. В скапаната политическа прослойка са съсредоточени много материални ресурси, тя вече иска да яхне народния гняв. В средствата за масово осведомяване  са раздават истерични предупреждения, сипят се апокалиптични прогнози – ах, колко лошо е народа да управлява !

Защо бе, джанъм ? Нали живеем в демокрация, т.е. при народовластие ?!

            Ето един характерен коментар :

           „Какво казваш на народа си, като каканижеш, че политическата система на партиите е вредна? Каква държавност му внушаваш? Какво анализираш и предлагаш като перспектива на днешната българска държава в ситуацията, в която всички системи за функционирането й са съзнателно и за дълго разградени, все повече от тях безнадеждно. Какво предлагате на тази държава? Ако няма партии, ако априори трябва да приемем, че в България няма и не може да има политически личности с усет за държавност и национална отговорност, независимо от идеологическите разлики, какво трябва да има? хунта ли?” (Таня Джаджева в „Дума” от 19.02.2013 г.).

            Колко мило, колко авторитетно. И кои са в България „политическите личности с усет за държавност и национална отговорност” ? Да изброим най-известните „кандидати” : Иван Костов, Симеон Сакс Кобург Гота, Ахмед Доган, Сергей Станишев,Волен Сидеров, Яни Янев, Миглена Кунева + някой и друг архонт с палячовците от файтоните партии. Явно е, че нито един от тях не става за хунта. И от хунта в традиционния смисъл на „военна диктатура” няма опасност – в България няма армия. Тогава, какво искат да ни кажат ? Че от хаоса пак ще ни спасят традиционните политици ? Ами Джаджева да отиде при протестиращите и да им обясни тази „проста истина”. Ще посмее ли ?!

            Генералния извод направи Георги Шарабов във в. „Труд” (19.02.2013 г.) : „Дянков се спаси ние НЕ.... А какво ни чака нас? Същите сметки за парно, ток, вода. И изгладнели за власт вече провалили се бивши управляващи, които залъгват озверелия народ с обещания за национализация, подоходен данък и други уж модерни утопии. Липсва им само данък богатство и... народен съд”. Всъщност, Шарабов казва същото като Джаджева, само че заменя „хунта” с „народен съд.”

            С други думи, какво се предлага на народа : как със стари курви да прави нов бардак.

            Много интересно е изказването на „официалния” представител на протестиращите, някоя си Даниела Пеловска, която обясни какво става : "Тези митинги имаха за цел създаване на свободно гражданско общество в България и нека никой не си приписва каквито и да е заслуги и да си мисли, че може да се възползва от волята на България и да оглави протестите.Ако утре това правителство подаде оставка, вдругиден не просто няма да има парламент, а той ще бъде сринат. Няма никой осъден - какво се случва с Румен Овчаров, в предварителния разговор това питах премиера, какво се случва с Шулева, която е подписала тези договори”-  запита Пеловска (VESTI.BG – 19.02.2013). Блогерите вече злабно се шегуват : „Бойко да беше избрал за представител на протестиращите Цветелина Бориславова”. И тъжно, и смешно !

            Виж ти каква била работата – в България нямало гражданско общество. Едва ли г-жа Пеловска е наясно какво е това „гражданско общество” и какво има в него. Гражданското общество е сбирщина от егоистични индивиди, всеки от които преследва свои собствени интереси. Гражданското общество е отделния от държавата личен живот на граждани извън живота на целокупния народ. Протестите в България не са дело на егоистични индивиди. Те са протести на народа обединен около общи цели и  конкретна цел. В Конституциятя на България се казва, че властта произтича от народа, а не от някакво гражданско общество.

            Самите протестиращи непрекъснато заявяват, че протеста не е политически и че те ще изгонят всеки представител на политическа партия присъединил се към протестите. Но, ако някой се старае да политизира протестите, това са „старите муцуни” – радетелите за „Нов световен ред”. Вижте и прочетете какво глаголи Огнян Минчев, виден европоид и „демократ” : „За Бойко Борисов днес е часът на истината. Олигархията и руската пета колона, с които той толкова дълго се опитваше да постигне компромис - и за "Белене", и за "Лукойл", и за какво ли не още - същите тези кръгове днес го качиха на шейната и го пуснаха по нанадолнището. Казват, че отново организацията и парите били руски - че какви други да бъдат?” (в. „24 часа”-19.02.2013). Този цитат е без коментар, защото болни хора не се коментират. Но тенденция е обозначена – прехвърляне на народния гняв от управляващите към изпитаните в прехода послания за антикомунизъм и русофобия. Позабравените представители на „сините” отряди за бързо реагиране пак са окупирали средствата за масово осведомяване и пак ни учат на ум и разум. Спомня ли си някой как се радваха „рицарите” на антикомунизма и русофобията при идването на власт на ГЕРБ и какво проповядваха. Иво Инджев написа: „ГЕРБ спечели изборите и то убедително именно заради думичката „възмездие”. Това очакват хората, а не управленски чудеса(в. „Седем” от 12-18.08.2009 г.). «Шогунът» на българската демокрация Евгений Дайнов добавя : «Най-важното, което върши новото правителство за Отечеството, е започналата работа по откачване на страната от интересите на Русия...защото, както от години обясняват големите български икономисти, по тръбите няма да тече просто газ или петрол – ще тече путинизъм» (пак там). Щом стана дума за възмездие съм сигурен, че ако се дойде до там, народа няма да забрави тези личности, независимо от факта, че г-н Дайнов е обърнал «резбата» (в. «Труд» от 20.02.2013 г.).

             От всичко казано проличава, че май официалните адепти на политическата система пък и новоизлюпени представители на протестиращите не желаят да видят и признаят истината за народния протест. Точно обратното се разкрива от официалната реакция на оставката на бренда на управлението на ГЕРБ – бившия министър на финансите и зам.министър-председател Симеон Дянков.Бившият служител на Световната банка спечелил уважението на финансовите кръгове за това, че при проведените болезнени финансови реформи успял да запази фискална стабилност в страната. Всички български банкери и крупни финансисти изказаха одобрението си на дейността на Дянков и с това разкриха истинската същност на така наречените реформи за излизане от кризата – чрез спасяване на банките към спасяване на света за сметка на народите, чрез спасяване на финансовите акули, на бандитите и мародерите -  към светлото капиталистическо бъдеще. Ако си спомним професионалната биография на Дянков, той за пореден път е изгонен като профисионалист заради провокиране на въстания и революции със своята финасова политика. С това се занимава Световната банка – важна част от световното задкулисие и изпълнител на пъклените планове на Световната конспирация (по този въпрос виж материала на Грегъри Паласт във в. „Нова зора” от 19.02.2013 г.). Българските плутократи се затръшкаха, че се задавал популизъм, като че ли популизма е нещо много и много лошо. Но той е точно толкова „лош”, колкото монетаризма е „добър”. А това, което наричат „популизъм” е просто народното искане цената на кризата да се поеме от тези, които я предизвикаха и на които тя е в услуга. 

            Оставката на кабинета е естествен политически ход и той създава принципно нова политическа обстановка. Страхувам се, че тя не е в полза нито на опозиционните партии, нито на протестиращите. Нужни са нестандартни решения и е съмнително има ли кой да ги вземе. И партии и народ ще платят висока цена за собственото си късогледство, себичност, егоизъм, жадност и наивност. Нека да се надяваме, че цената ще бъде най-ниската от възможните.

            Съществува вероятност за радикализиране на протестите и те от протести срещу елементи в системата, да преминат към протести срещу системата. Какво тогава ще стане, никой не знае, но съм сигурен, че и хунтата и народния съд ще изглеждат като детска забава – толкова гняв и ненавист се е насъбрал в народа. Вече звучат искания предстоящите избори да бъдат изцяло мажоритарни без партийно участие. Раздават се възгласи за публичен линч на политиците от прехода и това не е всичко, което ни предстои да видим. Защото, да си го кажем открито, никой не ги харесва. И за всичко са си виновни те и само те.

            Още един, неочакван акцент на протестите разкри германския вестник „Ди Велт” : „Правителствената криза в България надхвърля вътрешнополитическите рамки на страната. Тя е симптом за една тенденция, която се забелязва в цяла Източна Европа: на правителства, които не успяват да се справят с ширещата се бедност, им се налага да водят тежки битки за оставането си на власт. Това са най-вече онези правителства, които правят това, което иска от тях Брюксел. Сега ЕС ще трябва да се запита защо се провалят тъкмо онези управления, които така стриктно изпълняват директивите на Брюксел”(VESTI.BG – 2-.02.2013).

            ПОУКАТА. Народът не трябва да се дразни и да се предивиква. Наистина, той като понятие и като събирателен образ не може да достигне висотите на геополитиката и да проникне във  финансовите дебри Но той отлично се ориентира в законите на социалната еволюция и тези закони могат да отключат бездната на природната справедливост. Тогава настъпва епохата на социалните революции.А те без политически авангард или се задъхват, или преминават в анархия, в хаос.И в двата случая –лошо.

 



Тагове:   България,   герб,   дянков,   пеловска,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1950920
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031