Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2013 19:26 - БЪЛГАРИЯ И НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД – ДЯНКОВ СРЕЩУ РУЗВУЛТ ?!
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 3588 Коментари: 0 Гласове:
4




Динамичността на историческите процеси на световната сцена е очевидна. За всички е ясно, че пътуваме на някъде, но едва ли някой се наема да каже на къде точно. Тази тотална обърканост, при това лишена от ориентири, пречи на каквито и да е прогнози, макар че такива не липсват в световните средства за масово осведомяване. Така се раждат най-различни хипотези, като най-тиражираната е, че се движим съм планетарно обединяване на народи и етноси в единен световен етнос, управляван от един център – Световно правителство. Тази хипотеза се нарича по различни начини, но има един и същ смисъл : Глобален проект, Нов световен ред, Световен заговор, Световна конспирация, Световно задкулисие…

            Не може да се отрече, че хипотезата има достатъчни основания в историческия процес под формата на исторически примери. И, ако възприемем гледната точка на мондиализма, главният въпрос е : как тази общност ще се управлява и кой ще я управлява ? Какво ще бъде политическото и социално устройство ?

            На битова основа въпросът е по-прост : какво ще представлява световната човешка амалгама, какво ще стане с отделните етноси, държави и цивилизации ? Какво ще стане с нашите деца, внуци и правнуци ?

            Поради своята примитивност и незначителност България стои извън подобен световен дневен ред. Но трагичният инцидент в Бургас ни подсети, че може би  не сме в световния дневен ред, но не сме извън световния исторически процес.

            Отдавна е известна карта на ЦРУ от началото на 90-те години на 20-я век, на която е показано бъдещето географско устройство на Балканите. На тази карта България я няма. Упорито се говори, че по времето на Андрей Луканов е подписан таен договор с държавата Израел за преселването, при нужда, в България на 30 000 евреи (проект „Минерва”). Известни са топлите връзки между двете държави от времето на правителството на Филип Димитров, бурната международна дейност на министъра на външните работи в правителството на Симеон Сакс Кобург Гота, подозрителното присъствие на представители на някои етноси в правителствата и в големите партии. На пръв поглед в това няма нищо лошо, НО… И, накрая, предсказание за съдбата на Израел има не от Нострадамус, а от Арнолд Тойнби (1967 г.).

            Ядрото на понятието за Нов световен ред винаги съдържа предположението, че малка, могъща група хора, институции и държави могат да водят света по верния път, без да се вземат под внимание интересите и желанията на самия свят, тъй като всичко ще се прави за нашето благо.

            Последното по време споменаване на Новия световен ред принадлежи на американския президент Джордж Буш-страши, който го използва, за да изложи недвусмислено целите на САЩ след Студената война. Но самият термин има много по-древно родословие от Студената война, което може да се проследи до времената на Древния Рим. Какво по-голямо доказателство от променения цитат на Велгилий върху Големия държавен печат на САЩ : „Novus Ordo Seclorum” – Нов ред за вечни времена !

            Подобна идея вдъхновяваше американския президент Удро Уилсън, когато след Първата световна война предложи създаването на Лигата на нациите в ролята на наднационално правителство.

            Затова е актуално да се напомни за по-съвременен факт от историята на Новия световен ред от 1942 г. Това е издаденият във Филаделфия материал на Морис Хомберг „Скица на новия следвоенен свят”, който съдържа подробно предложение за преустройство на света след завършването на Втората световна война. За разлика от множеството общи приказки, които и досега се въртят из комуникационното пространство, това е достатъчно подробен документ, снабден с карта и разяснения.

          Ето главната част от тези разяснения. Картата на Хомберг се базира на една

image

реч на президента Франклин Рузвелт пред Конгреса на САЩ, в която са изложени неговите виждания за четирите свободи и моралния ред след войната, върху които трябва да се основава Новия Световен Ред. По-нататък следва част от тази реч:

Вземайки предвид, че САЩ в сътрудничество с демокрациите от Латинска Америка, Британското съдружество на нациите и Съюза на Съветските Социалистически Републики се наема с ръководната роля в света с цел създаване на нов морален ред за вечен мир, справедливост, безопасност и възстановяване на планетата,

 

                  НАШАТА ПОЛИТИКА ЩЕ БЪДЕ СЛЕДНАТА :

 

 

 

 

1. Ние, САЩ, в сътрудничество с нашите съюзници и от съображения за нашата национална сигурност, сме изпълнени с решимост  напълно да унищожим военната мощ на държавите от Оста и на техните сателити, без значение от цената, усилията и времето за изпълнение на тази задача.

2.  Старият световен ред на колониално потисничество, експлоатация на доминьоните, на конкурентния капитализъм и на користната дипломация за баланс на силите, на величествата и диктаторите, на привилегированите малцинства, на плутократичните монополисти и подобните на тях обществени паразити, прогнилия ред, отговорен за световните катаклизми и заплашващ нашата национална сигурност и мирния процес, не трябва повече да съществуват.

3. След успешното завършване на текущата война ще бъде създаден Нов световен ред на постоянен мир и свобода.

4. Поради исторически, икономически и благоприятни географски условия и за благоденствието на човечеството САЩ трябва алтруистично да поемат световното лидерство в новоустановения демократичен световен ред.

5. За намаляване на тежестта и разточителството на военните разходи във целия свят САЩ в сътрудничество с Латинска Америка, Британското съдружество на нациите и СССР, ще поемат задължението да гарантират мира за тези нации, които след завършването на войната ще бъдат разоръжени и демилитаризирани.
6. За да можем да изпълним тези наши задължения и да предотвратяваме нов световен катаклизъм, трябва САЩ да бъдат непобедима военна, военно-морска и военно-въздушна сила.

7. От реалистични стратегически съображения за нашата неуязвимост е нужно САЩ да убеди  всички чужди държави да се откажат от своите владения в Западното полукълбо, заобикалящите го водни пространства и от стратегическите островни аванпостове, както е показано на картата.

8. В съгласие с традициите на новата „доктрина Монро” и със съгласието на латиноамериканските републики, САЩ ще поеме контрола и протектората върху отстъпените територии.

9. За заздравяване на нашата позиция в Карибския басеин, имащ очевидно значение за отбраната на западното полукълбо, ще предложим на нашите съседи от Централна Америка и Западна Индия всевъзможни стимули за облекчаване на  тяхното присъединяване към равноправните със САЩ страни.

10. За засилване на политико-икономическото едниство на Западното полукълбо, САЩ ще съдейства за обединяване на Южна Америка в добре организирани, демократични, федеративни „Съединени Щати на Южна Америка” (СЩЮА).
11. Освободените Британска, Френска и Холандска Гвиана ще бъдат реорганизирани в щат на СЩЮА.

12. Всички държави ще се откажат от своите колониални, подмандатни и стратегически островни владения по целия свят.

13. Втората по важност военна и военно-морска държава – Британското съдружество на нациите – ще запази и ще получи контрол над такива територии, бази и стратегически важни островни аванпостове, които са жизнено важни за подържане на световния мир, както е показано на картата.

14. Трета по важност военна държава СССР, ще получи контрол над териториите на Германия и Австрия за превъзпитване на населението и, в крайна сметка, за тяхното инкорпориране в състава на СССР като равноправни републики.

15. Ще бъде създадена Световна Лига на националностите с арбитражни и контролни пълномощия.

16. Ще бъде създаден Световен съд с наказателни пъломощия за пълен бойкот, изолация, блокада и окупация на нарушителите на международната етика от Международна полиция.

17. САЩ в тясно сътрудничество със СЩЮА, Британското съдружество на нациите, СССР и Световната Лига на Нациите ще помагат и съдействат за обединяване на отстъпените територии и райони, понастоящем необосновано разделени, в добре организирани демократични и напълно демилитаризирани републики, както е показано на картата.

18. Страните известни като Холандия, Белгия, Люксенбург, Швейцария, Франция, Испания, Португалия, остров Корсика, Италия, Сардиния и Сицилия ще бъдат обединени и демилитаризирани като федерални „Европейски Съединени щати”.

19. Държавите Швеция, Норвегия, Дания и остров Шпицберген ще бъдат обединени във федерални „Скандинавски Съединени щати”.

20. Африканският континент ще бъде реорганизиран и обединен в демилитаризиран федерален „Съюз на Африканските Републики”.
21. Саудитска Арабия, Сирия, Ливан, Ирак, Хаджаз, Аден и Оман ще бъдат обединени в демилитаризиран съюз на „Арабските Федеративни Републики”.

22. Индия, Афганистан, Белуджистан, Непал, Бутан и Бирма ще бъдат обединени в демилитаризирана „Федерална Република Индия”.

23. Китай, Вътрешна Монголия, Тибет, Тайланд, Малайзия, Индокитай и Корея ще бъдат обединени в демилитаризирани, федеративни „Съединени републики Китай”.

24.Гърция, Македония, Албания, Крит, Дадеканес и островите в Егейско море ще бъдат обединени в демилитаризирана „Федерална република Гърция”.
25. Ейре и Северна Ирландия се обединяват в демилитаризирана независима република „Ейре”.

26. Светата земя на древните юдеи, известна като Палестина или Трансйордания, заедно със съседните райони показани на картата, поради исторически причини и за смекчаване на проблема с бежанците след войната, трябва да бъде обединена в демилитаризирана република „Еврейска земя” (Hebrewland). 

27. Европейска Турция, заедно с Дарданелите, Мраморно море и Босфора, трябва да се постави под съвместния контрол на СССР и Турция.

28. Малоазиатските турски земи се оформят като демилитаризирана независима република „Турция”.

29. Всички въпроси свързани с преместване, размяна и репатриране на народи се решават от Световната Лига на Нациите.

30. Виновните, изпълнителите и съучастниците за страшната Световна война, се предават на съд за незабавно наказание.

31. Всички японски поданици и етнически японци със съмнителна лоялност ще бъдат изселени от Западното полукълбо, протекторатите на САЩ и стратегическите островни аванпостове, а тяхната собственост – конфискувана.

32. Същата политика ще се провежда и към германските и италиянски поданици и към етническите немци и италиянци, за които е доказано активното сътрудничество и подкрепа на нацистката и на фашистката идеология.

33. Ще бъдат забранени за неопределено време немската, италиянската и японска имиграция в страните от Западното полукълбо, техните протекторати и островните аванпостове.

34. Всичките етнически немци, италиянци и японци ще бъдат безсрочно изселени от окупираните от тях територии, а тяхната собственост – конфискувана.
35.За превъзпитаване на населението на победените страни от Оста от отровата на военния шовинизъм, унищожаването на тяхния военен потенциал и връщане на предишните собственици на заграбеното имущество и ценности, териториите на Германия, Австрия, Италия и Япония ще бъдат поставени под безсрочна карантина и ще се управляват от назначавани губернатори надзиравани от Световната Лига на Националностите.

36. Всички промишлени и трудови ресурси на карантинните зони ще бъдат задействани за нуждите на следвоенното възстановяване и реконструкция.

37. В карантинните зони ще се въведе строг контрол върху раждаемостта.

38. Освен описаните следвоенни мероприятия, в името на Новия световен ред ще се извършат и следните задължителни икономически промени :

(а) Национализация на всички природни ресурси и тяхното справедливо разпределение между всички нации по света.

(б) Национализация на международната банкова система, на чуждите капиталовложения, железниците и електростанциите по целия свят.
(в) Federal control of foreign commerce and shipping.
 
(г) The establishment of a world common monetary system.
 
(д) Ограничаване на банковите лихви до 2%.

(е) Създаване на „Върховно военно командване на Обединените нации”, което заедно със Световната Лига на Нациите ще се грижи за охраняване на плодовете на победата.

(ж) Губернаторите управляващи карантинираните области ще се назначават от „Върховен военно-икономически съвет”.

Заради реализирането на всичко изложено сме длъжни да се сражаваме до пълна победа.◄

            Безсмислено е да се разглежда и критикува формално модел от преди 70 години. По същество той просто потвърждава убедително хипотезата за Глобалния проект като творение на Световното задкулисие и пренася в съвремието идеи битуващи много отдавна. Той е ценен за проследяване на еволюцията на проекта съобразно промяната на геополитическата и идеологическа обстановка в света. „Има логика на намеренията, а има и логика на обстоятелствата”, обичаше да говори Сталин и да действа съобразно това говорене. Геополитиката, обаче, се базира не само на намерения, но и на възможности. Адептите на Глобалния проект доказаха, че имат възможности да реализират проекта. Тези възможности лесно се проследяват по историческата еволюция на разгледания първоначален съвременен вариант на проекта. Подробно изложение на същността на Глобалния проект може да се намери в книгата на автора „Векът на Сталин”, книга трета, стр. 347- 404.

            Ако има нещо действително актуално, то е в икономическата част на проекта. Тази актуалност лесно се доказва с обществените настроения в България през февруари 2013 г. Уморени и измъчени от невъзможния произвол на чужди монополисти в електроразпределението, българските граждани се вдигнаха на бунт с искане за тяхната национализация. Това подейства като шок, като червен цвят на бик върху различните либерали, „демократи” и глобалисти. Емблематичният български ковчежник и ярък представител на управлението на партия ГЕРБ Симеон Дянков изригна с дълбоко дребнобуржоазно негодувание : „За да си говорим за национализация, оттам стигаме до колективизация, оттам стигаме до ГУЛАГ и до Белене, само че не това Белене, за което Станишев сега мечтае, а това, което беше само мечтал преди време и активно е участвал Станишев-старши, да праща хората, които не са съгласни, да им се национализира земята” (VESTI.BG, 13.02.2013). Чисто по човешки, това е „политическа инвалидност”, плод на сбъркано образование и домашно възпитание и търпи още по-битов отговор с нелицеприятни фрази. Вижте предлаганите мероприятия в икономическата сфера в проекта за Нов Световен Ред и ще ви стане ясна цялата тъпотия на нещастния ковчежник – те носят ясно изразен социалистически подтекст (представяте ли си двубоя „Дянков срещу Рузвелт”, ХА, ХА, ХА ?!). Това е разбираемо, СССР официално е признат за трета световна сила и за равноправен разпоредител със световните проблеми, неговата идеология не може да бъде пренебрегната. Но има и още нещо. Старият първобитен, разбойнически капитализъм не е в състояние да доминира върху целия свят – нужни са нови дрехи върху затлъстялото му тяло. Това просто означава, че природноисторическия процес не работи в полза на Глобалния проект. Въпреки всичките му победи, въпреки цялата му мощ, Глобалният капиталистически проект не е края на човешката история.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1959743
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930