Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2013 19:29 - БУРГАСКИЯТ АТЕНТАТ И РИМСКОТО ПРАВО
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 2175 Коментари: 1 Гласове:
3



Понякога е поразително как народът, нацията, обществото попадат лесно в лапите на манипулацията, мистификацията и в крайна сметка – в принизяване и потулване на важни и знакови събития в живота на държавата. Ние не сме Израел и, слава Богу, атентатите не са наше ежедневие. Искаме или не искаме в Бургас се случи нещо важно, нещо извънредно – някой, на българска територия, реши да си разчиства свои сметки, да гони свои интереси, да прави своя политика. Нима това не е многозначително ? Да ставаш открито и откровено чужда маша, да те правят чужда марионетка показва, че ти, Българийо, си нищо, си пренебрежим обект на геополитическата игра, че всеки, който си иска може да се подиграва с теб и да прави в твоите граници каквото си поиска – ако иска да скача нелегално с парашут по тъмните доби, ако иска да експериментира с дебелокожието на народа, ако иска да взривява автобуси. Жалка държава с жалки управници и със жалък народ. Къде сте видели веднага след трагично събитие да пристигат специални служби на други държави, да прибират свидетели и улики и да  ги отнасят за разследване каквото  си поискат ?

Изминаха вече 8 месеца от 18 юли 2012 г. без да има сериозно движение по разкриване на атентата, освен обявените от министър Цветанов „обосновани предположения”, което е пълна подигравка с правните норми.

Първо, разследването не е завършено и да се правят от най-високо държавно ръвнище обществено достояние работни хипотези е долна манипулация.

Второ, „обоснованите предположения” съдържат неприкрит смисъл на съмнение, а в правото всяко съмнение е в полза на заподозрения .

Така че, както и да го гледаш, поведението на управляващите по целия проблем е некомпетентно, провинциално и невежествено.

Но политическите странности продлъжават. Главните политически партии в България бягат като дявол от тамян от проблема, за да не бъдат обвинени в използване на кървава трагедия за политически цели. За съжаление, зад такива разтегливи формулировки се крие не толкова страх, колкото различни непригледни задкулисни политически сметки. (ние на ЕС – „Хамас”, ЕС на нас – Шенген ?). Никакви аргументи не могат да оправдаят пълното мълчание, което те прави автоматично съпричастен към събитието. Ето един пример.

            Още в римското право съществува принцип, който широко и до днес се използва във всички разследвания на заплетени случаи : CUI PRODEST ?  CUI BONO ?, което може да се преведе като „на кого е изгодно, кой печели ?”

Когато веднага не може да се определи, кои политически или социални сили, кои групи или държави имат отношение към някакъв „завързан” проблем, прилагането на принципа на римското право позволява да се получи начална ориентировка, да се обяснят първите реакциите и коментарии и да се подготвят разследващите.

            Да започнем с „Хизбула”. Теоретично е допустимо, нo  практически малко вероятно „Хизбула” да избере България където да „трепе” евреи, когато те са под носа му и може да го направи с много по-голяма ефективност. Ръководителите на „Хизбула” не са кретени, за да не разбират последиците от такъв експеримент и това добре го обясни ръководителят на „Хизбула” шейх Хасан Насрала в обръщение към своите съмишленици на 15.02.2013 г. Сериозното организиране на подобна операция в далечна страна изисква голяма подготовка и много пари, докато да удариш с ракета централната електростанция на Израел е далече по-лесно и евтино. Шейхът се изяви като по-реaлистичен и далновиден политик от българския дипломатически памперс. Напомни му го и шефа на комисията за външни отношения към Бундестага Рупрехт Поленц : „За да ни убедите, трябва да покажете имена, да поясните схемата на действия и т.н.”(виж в. „Труд”)

            От другата страна на проблема са Израел и САЩ. Тук нещата са кристално ясни. И двете държави искат :

            1.Да „освободят” Ливан от „Хизбула”, като обявят организацията за „терористична” и да открият пътя за по-лесна разправа със Сирия.

            2. По този начин окончателно да обсадят Иран и да подготвят общественото мнение за евентуална интервенция.◄

            И двете цели се вписват в американския план за „спасяване” на Израел и са геополитическо продължение на Глобалния проект по преустройство на арабския свят и за постепенно приближаване към границите на Русия и Китай. Ако се тръгне по този път, може да се отиде много надалече, като имаме предвид атентата в Ню-Йорк и обвиненията срещу Садам Хюсеин, Муамар Кадафи и Башар Асад.

            Следователно, за заподозрените нещата са съмнителни и неясни, за обвинителите ползата е извън съмнение. Такъв извод е притеснителен и трябва да поставя нащрек всеки непредубеден наблюдател.

          България е избрана за арена на поредната геополитическа драма, защото е марионетна държава, неспособна да се защити и да отстоява собствени позиции. Нещо подобно се случи при сагата с българските медицински сестри в Либия. Спомняте ли си кой беше тогава министър-председател и какво официално заяви : „Ами ако наистина са виновни ? Защо да ги защищаваме ?!”- една и съща реакция от подобни личности – Костов и Борисов. Беше абсолютно верен известния предизборен лозунг от преди 4 години : „Гласуваш за Борисов, получаваш Костов”.

            Както и при Костов, днешната българска външна политика не може да се обсъжда, защото такава няма (виж България и войната на НАТО срещу Югославия – същата безотговорност, същото малодушие, същата продажност).В тази сфера управлението на ГЕРБ може да прави само съвместни заседания на българското правителство ту с Турция, ту с Гърция, ту с Македония, на които да продава успешно българските национални интереси (Турция е само член на НАТО, Гърция е член и на НАТО, и на ЕС, а Македония е никаква). И да зарязва лозята с турски министри – „пиянството” на едно правителство.




Гласувай:
3



1. lesovski - Операция
18.02.2013 22:00
На непредубедените, мислещите и анализиращи хора е пределно ясно, че това е операция на ЦРУ и МОСАД! Всички мръсни войни водени от империалистическите, по- стари и нови, държави са били първо пропагандно подготвяни- до истеричност, а след това е изфабрикуван и поводът!Жалко е , че нашите зависими управници ни поставят в унизителното положение на жители на марионетна държава. Капитализмът си решава проблема с кризите чрез воини и за жалост ние наистина сме маша!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1951176
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031