Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2013 20:54 - ЗА НЯКОИ СТРАННОСТИ НА РАДИОСТАНЦИЯ „ДОЙЧЕ ВЕЛЕ”
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 4894 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Home

В последните дни се натъкнах в сайта на „Дойче веле” на два материала подготвени, вероятно, от българската редакция : „Тайните договори на Хитлер с България” (28.10.2012 г.) и „Евреите, които България не спаси” (14.01.2013 г.). Порази ме скритата злоба с която те са изпълнени и си припомних, че имам „сметки” с тази радиостанция и с нейните български слуги имено по повод явната българофобия и надменност, с които те се отнасят към моята страна. Това е много странно, защото личните ми впечатления от Федералната република са отлични и мнението ми за интелектуалната потентност на германския народ през вековете е високо. Смятам, обаче, че днешното отношение на „Дойче веле” не е инспирирано от германското общество, а е плод на друга политика и чиито корени в Германия още не мога докрай да проумея, като ги съпоставям с историята на двата народа. Има нещо много гнило и чуждо привнесено в отношенията между нас в последно време и това за никой не е добро. Вярно е, че и двата народа и главно  – немския, преживяха тежки катаклизми през 20-я век и се притеснявам, че германците все още не са излезли от историческата катастрофа преживяна през 1945 г. с всичките политически, нравствени и интелектуални последици. Може би естествената реакция за самоотбрана е подтикнала някои слоеве от германския етнос, с чужда подкрепа, да потърсят и други, които, в исторически план, да са по-лоши от тях. И намират нас, българите.

            Не може да се откаже, че и двата цитирани материала са много добре скалъпени, в стила на любимите на днешните германски управници толерантност и политкоректност. Какво благородство само излъчва деликатно налаганата теза за уникалността на човешката личност или казано поетично-метафорично, че нито един погубен човешки живот не може да бъде оправдан и с хиляди добри дела. Интересното е, че този принцип се прилага строго избирателно и не се отнася към световнозначими факти от битието на самата Германия, както и към

източниците на тези факти. Тази избирателност е една от фундаменталните ценностни доминантите в новия глобален свят, към който германците се самопречисляват. Затова може само да се съжалява.

           В същност, DW ни обвинява, че трябва да се изповядваме, каем и пречистваме защото сме спасили 50 000 български евреи, но сме отговорни за гибелта на 11 343 отправени в нацистките лагери от временно присъединените към БЪЛГАРИЯ територии (територии под временно българско административно управление).

           Загубата на историческия реализъм по необходимост води до блатото на нравствения кретенизъм, в което се губят всякакви ориентри и опасно мутират всякакви отговорности. Някакси е неудобно да напомняме от кого трябва или не трябва да търпим поучения за феномена „холокост”.

           Дилетански разсъждения по това, колко евреи са спасени от България от лапите на немския нацизъм и за колко, ние българите сме отговорни, нека го правят други нации и с тях да се претеглим на „кървавия кантар”. Мога да уверя цялото DW и неговите слушатели, че във всички случаи българите ще излязат по- чисти, по-нравствени и по-толерантни.

            Очевидно, подобна трактовка на България и на нейната история не е нещо ново в германската политика. Според бившия германски консул в София, а по-късно посланик в Скопие Клаус Шрамайер, спорът между България и Македония се води от “тясно скроени дебелоглави провинциалисти”. “Исторически шовинизъм” нарича той правото на България да защити националната си история и задава смразяващия въпрос: “Кой е дал на София правото да се разпорежда с историята като своя собственост?”. “Българската политика очевидно се интересува повече от историята, отколкото от настоящето”, констатира още Шрамайер, но веднага забравя, че за дипломат, работил и в двете страни, е най-малкото недопустимо да не познава проблематиката, породена по стечение на обстоятелствата от волята на великите сили, към които самият той принадлежи. Воля, която действа и до днес, както излиза.Според „дипломата” засега, във времето, в което “вълците отново вият край Вардара”, повод за радост сред македонците бил фактът, че в глутницата (български управляващи и мафия) липсват само сърбите, заети с по-важни проблеми. Точно сърбите, при това в контекста на балканските взаимоотношения. (в. „Дума” – 19.01.2013 г.).

            Оказва се, че „еврейският въпрос” е само малка част от една предубедена до крайност и съзнателно провеждана германска цивилизационна линия, която е в пълен разрез с логика, история и времева перспектива, но пък намирисва на геополитиката от времето на Бисмарк, която пък, дори в своята цинична форма, не е и досега усвоена от германския народ. 

 

Що се отнася до втория материал, там всичко е по-ясно. Един изнасилен повод е дал възможност на немската редакция да излее своето високонравствено негодувание върху немския исторически мазол – разгрома на нацистка Германия от Съветския съюз, неговата Червена армия начело с Върховния главнокомандващ Йосиф Сталин. Тук не е за чудене целия букет от страшни епитети с който са „наградени” съветската държава и нейния светвно признат лидер : „агентите на Сталин”, „сталиновата тайна служба”, „зловещия московски затвор Лубянка”, „сталинските сатрапи”, „сталинската шпионска мания”. Идва и най-„страшното” обвинение.След войната, виждате ли, Сталин не се интересувал от еврейските жертви, а търсел „руснаци, които наистина или  предполагаемо са работили за германците”.

          Наистина, детински разсъждения плод на интелектуално увреден ръзсъдък : Сталин първо да се интересува от еврейските жертви преди да се намерят отговорните за над 20 милиона граждански жертви от нацистката окупация. И си струва да попитаме днешните германски радиожурналисти : кои са те и кой е Сталин ?! Това дори не е смешно. Жалкото е, че са забравили, че дължат своето днешно благополучие и самочувствие именно на хуманитарния интернационализъм на Сталин.

            Нямам намерение да чета морал на германски журналисти, макар че те, очевидно, се нуждаят от задълбочено мирогледно образование. Само ще направя препратка към днешния ден.

            В световните средства за масово осведомяване настойчиво се говори и пише, че днешна Германия, като член на ЕС, се стреми да изгради върху него нов Пети Райх. Искам да успокоя европейците – никакъв нов Райх днешните германци не могат да изградят. Затова са нужни привлекателни идеи, материална сила и политическа воля. Нищо от това те непритежават. Та те нямат дори това, което имаше Хитлер. За какво тогава да говорим. Така че, европейци, спете спокойно!



Гласувай:
4



1. lesovski - Безумие!
22.01.2013 12:26
Кой колко евреи или цигани спасил? Какво можело и какво не е направено- ужас, нима не знаят, че историята не търпи условно наклонение.А от КОГО е трябвало някой да бъде спасяван? Кой гледаше на другите народи като животни?
Да, немският народ е велик, народ на поети, музиканти и философи, но е велик и в БЕЗУМИЕТО и СТРАДАНИЕТО, което немският военен "гений" е причинил на народите на Европа и света. Вместо гузно да се погледнат в огледалото, най- нагло морализаторстват- СРАМ и ПОЗОР на нашите безродници, които им пригласят!
цитирай
2. apostapostoloff - Немският народ е народ от разбойници и убийци!
22.01.2013 16:29
Нищо велико няма в него. Не бъркайте немската интелигенция с немския народ!

Немският народ ни мрази и в червата, защото, макар че и ние загубихме две световни войни, днес всеки един българин ИМА ЖИЛИЩЕ, ИМОТ. А 96 % от немците, които си скъсаха гъзовете от работа, нямат нищо освен двете си ръчички. Те бяха, са и си остават наемни работници.

Е да, ние не произвеждаме "Мерцедеси", ама сме си добре, много добре дори. А те са пролетариат, изполичари, баламурници, ахмаци. Всичко това ги вбесява и ги кара да ни мразят до смърт.

За справка: учил съм там и когато преди няколко години отидих да видя съучениците си, се оказа, че от целия ни клас (38 човека) САМО АЗ имах собствено жилище. Всички шваби бяха БЕЗИМОТНИ! Като им казах, че имам и вила, те направо позеленяха от злоба!

Такава е истината, а не инспирираните от чужди централи инсинуации, че ние, видите ли, сме най- бедни в Европа. Напротив, напротив, ние сме най- заможни в Европа, защото превъзхождаме европейците по много показатели!
цитирай
3. lesovski - В отговор на "разбойници и убийци"
23.01.2013 15:38
Не желая да влизам в безсмислени спорове, но не приемам Вашето убеждение, че немският народ е всичко това което твърдите. Такова убеждение е субективно и Вие може да си го запазите, това е Ваше право.
В Германия и България, както е казал Г.Димитров, перефразирано, разбойници и убийци са алчните , подвластни само на един бог-ПАРИТЕ! Световният капитал, чрез тях манипулира народите в целия свят и със зъби и нокти, през кръв и разрушения ще се бори да задържи системата СИ ! Тайните операции на ЦРУ и английското разузнаване го доказват! Но, обществено- историческия прогрес не може да бъде спрян, ако обществата не преминат в ново качествено състояние, то светът ще се самоунищожи и всичко ще започне от начало!Имате пълно право да не сте съгласен с мен!
цитирай
4. ok3223 - Абе немците
30.01.2013 13:16
не могат да асимилират още факта, че като нация от свръх човеци и арийци, се оказаха бити, набити и натаковани от руснаците първо, след това едва ли не от ЦЕЛИЯТ останал свят.
В американската армия негри ли не щеш, латиноси и какви ли не, в английската също.
В днешна Германия са плъзнали какви ли не расови туземци и полутуземци от Африка, Австралия, от къде ли не, така са се умешали за годините след ВСВ, та надали са останали "чисти, расови немец и немкиня" 10 - на %.
А окупационните армии от яки и здрави разно расови войничета здраво са се потрудили НАВРЕМЕТО, за разнообразяване и подобряване на НЕМСКИЯ ГЕНОФОНД.
Ако ги зърнеха НИЦШЕ или Хитлер днес,щяха мигновено да се обърнат десетина пъти в гробовете си.
Та значи дойчето преххърля, опитва се да прехвърля греховете от болната на здравата глава, на нашата.
Не сме успели ... да спасим от тяхното ГЕСТАПО(ега ти деболоочието), и беломорските евреи.
И ни го приписват за вина.
Тях и Турците само Русия може да ги "оправи и ги оправя".
Никой друг.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1951145
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031