Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2012 18:40 - ЗА ХУМОРА И САТИРАТА
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 2492 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

      На 20.08.2012 г. Антон Кутев заяви в интервю, че "Социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път". На 25 .08.2012 г. в. „Дума” коментира :Не можеш да сравниш социалистическите идеи със СПИН и да очакваш всички да се засмеят на този "лъчезарен" хумор и политическа разкрепостеност. Има неща, които не стават за анекдоти.
Не е ясно дали Антон Кутев си дава сметка, че с това сравнение е на ръба на цинизма. За милиони хора "социализъм" е и кауза, и борба, и съдба, и саможертва. Да им кажеш, че са болни, дори чрез метафора, е тъпо и безотговорно. Защото нивото на този хумор е ниско. То подхожда за веселба в кръчмата, но стои нелепо в устата на основния медиен отговорник на БСП. А сметката БСП ще я плаща на изборите
”.

        В изявление, разпространено до медиите, Корнелия Нинова заявява: „Колегата ми Антон Кутев сравни БСП със СПИН. Социализмът се предавал подобно на болестта, по наследство или по полов път. Нечувано и обидно. Ако някой се е питал що е то социализъм, вече знае. Според висш представител на ръководството на БСП, това е тежка болест. Който се докосне до нея, е обречен. Ако не на смърт, то поне на мъчителен живот. Но, ако някой все пак реши да направи саможертва да стане социалист, то трябва да отговаря на поне едно условие - или баща му и дядо му да са били такива или да си намери някой социалист за полов акт. Всички други не стават”.

            Всичко това е хубаво, възмущението е истинско. Има само една слабост – в него няма политика.Следващоно изложение е от многотомното издание на автора „Векът на Сталин”, книга втора.

          Както в следсталинското време, така и в Руската Федерация в началото на 21-век особено популярни остават спектаклите на хумористите и сатириците – те събират огромни аудитории. Този типичен руски феномен – заменянето на сериозната политическа критика със злобно хихикане има историческо обяснение.

        Старият семинарист Йосиф Джугашвили, който прилежно и успешно е изучавал древногръцката философия, прекрасно е запомнил постулата на Аристотел, че смешното е главно отражение на несъвършеното и затова смешното е най-неприемливото в политиката.

            Хуморът, насмешката, хихикането, пошлите вицове, в онези времена са се свързвали с лична разпасаност, клоунада, както от обикновения руски народ, разглеждащ “хумористите” като изроди, така и от образованите хора, намиращи в действията на “изродите” нещо несолидно, неприятно и шокиращо.

Факт е, че Ленин не е търпял “хумора” в партията и не го е обичал и приемал. На революционера приляга гневната, бичуваща, унищожителна сатира, а не пошлото и лигаво интелигентско хихикане. На такова мнение са били и вождовете, и всички членове на болшевишката партия, смятащи се за твърди и несломими болшевики. Точно поради това и Ленин, и Сталин са бичували всички опити да се замени унищожаващата сатира с хихикане и пошъл хумор. Подобна “дейност” те са смятали за ненужна нито на руския народ, нито на неговата сериозна, а не марионетъчна пролетарска партия. По този въпрос много често са избухвали пререкания с меншевиките. Сред троцкисти и сред бундовци (евреите-комунисти) е имало твърде много “хумористи”. Причината, изглежда, е в психологията на техния национален характер. В споровете те винаги са се стараели да надвият своите болшевишки опоненти с остроумни забележки или с ефектни софизми, като по този начин избегнат спора по същество. Тези “номера” много често са предизвиквали объркване сред обикновените работници и селяни и точно затова и Ленин, и Сталин са смятали такова поведение за недопустимо, когато става дума за най-важните политически проблеми.На партията не са били нужни хора, които хихикат по повод на обществените явления и  добиват обществена “развлекателна” популярност. На руския народ са били нужни сериозни, строги, солидни вождове, които не хвърлят думите си на вятъра.        

             Несъмнено, тези историчиски осцилации имат своето отражение и в съветско време. Така се ражда съветският политически фолклор и огромната популярност на политическо изказване и опониране чрез частушки, хумористични намеци и вицове. Тази зараза порази целия социалистически лагер».

            Казаното, приложено към българския случай, има следния смисъл : няма значение, че Кутев е казал подобна глупост и защо я е казал – поради политическа необразованост и неподготвеност, поради умствено разтройство или защото е искал «да се покаже», да добие «развлекателна» популярност. Важното е, че в БСП се намери скрит троцкист, неосъзнат антикомунист, който нарочно или поради слабоумие работи срещу собствената си партия и тъй като няма или не желае да използва по-сериозни оръжия, заразява ръководството на партията с клоунада. БСП е в достатъчно тежка организационна и идеологическа криза, за да си позволи и умствена криза. Нейна работа е как ще реагира, макар че единствения логичен път е само един. Дано се осмели да тръгне по него.





Гласувай:
3



1. ok3223 - Този Кутев
27.08.2012 19:09
изглежда страда от плиткоумие, умствена недостатъчност...
Първо говори, казва каквото му дойде на ум(доколкото го има) и после мисли, ако мисли изобщо.
И такива като Станишката, ако мислят повечко, за което претендират, трябва да го разкарат по бързата процедура...
За Перник каза неотдавна, че имало съборени 2-3 комина, а са вдига шум до Бога.
Оказа се, че са съборени ХИЛЯДИ КОМИНИ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО, КОИТО ЧУПЯТ ПОКРИВИТЕ НА ХИЛЯДИ КЪЩИ, има силно НАПУКАНИ КЪЩИ И СЪБОРЕНИ СГРАДИ, НЕГОДНИ УЧИЛИЩА ПОРАДИ ОПАСНОСТ ОТ СРУТВАНЕ, НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ...
А отпуснатите от правителството няколко милиона не стигат за ремонта даже 130-те общински сгради повредени от земетресението.
За перничаните и жителите на околните села пострадали силно от земетресението остава малко или почнти нищо.
От около 8000 молби за помощ, са удовлетворени само 190.
цитирай
2. анонимен - Кой е най-логичният път? Може ли да ...
27.08.2012 19:11
Кой е най-логичният път? Може ли да отговорите? За мен това е келешко изпускане от човек, който "иска не иска" трябва да си мери приказките, поне заради поста, който заема.
цитирай
3. анонимен - Добронамерен
28.08.2012 06:41
Другарят Кутев може да го е казал в пристъп на слабоумие или може би е искал да бъде интересен, но при всички случаи го е казал в пристъп на откровение.
По недвусмислен начин се видя, че зад така наречената лява идея стои едно голямо нищо, точно такова, каквото и зад така наречената дясна идея.
Защото и двете идеи са рожба на тълпо-елитаризма.
Браво, Кутев! Ти поне го каза на всеослушание
цитирай
4. анонимен - Жак Простака
29.08.2012 09:31
Защо така бе другарю! Зад т.нар. лява идея стои и авторът на таз статийка и неговата т.нар. партия. Излиза, че те са едно малко нищо, намиращо се в коалиция с голямото нищо...
цитирай
5. анонимен - Добронамерен
29.08.2012 19:39
Да, така е другарю...
То не че дясното е нещо, то просто е циничното нищо
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1956123
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930