Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2012 14:50 - НЯКОЛКО ДОБРИ ДУМИ ЗА КОНСПИРОЛОГИЯТА
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 3137 Коментари: 3 Гласове:
5




Интересно е, че винаги когато се заговори за световната конспирация или за световния заговор, в мнозинството политолози, коментатори, международни наблюдатели и журналисти настъпва моментно смущение, много често преминаващо в открита словесна агресия с намеци за психическото здраве на говорещия. Нещо повече. Достатъчен е само намек за търсене на скритите връзки между далечни, на пръв поглед, един от друг факти, за да  се разстрои нервното равновесие на много и различни политици и държавници.

            Речниците дават следното определение :

          Конспирация – заговор или съзаклятие (Стефан Младенов – Речник на чуждите думи в българския език. “Хемус”. София, 1947. Стр. 217).

            Конспирация – (1). Тайно сдружение за борба и за сваляне на установена власт. (2). Система и методи, които се прилагат от нелегална организация за запазване в тайна на нейната дейност и дейността на нейните членове (Български тълковен речник. “Наука и изкуство”. София, 1973. Стр. 375).

            Общото в определенията е, че става дума за тайна организация, членовете на която се сговарят за нещо. Под тайна се разбира тайна от закона, т.е. преследвана от закона. Не е нужно това “нещо” да бъде “свалянето на установена власт”. Но в общественото съзнание трайно се е настанило схващането, че става дума именно за политически действия и то за такива политически действия, които са осъдителни от обществото.

            Когато хората четат вестници, гледат телевизия и наблюдават конкретни действия и техните резултати, добре разбират, че върху вълната на интереси, предразсъдъци и исторически осцилации се формират нагласи, настроения и предпочитания, които лесно преминават в устойчиви идеологеми и от там – в реалната политика. Съгласието за общи целенасочени действия се ражда спонтанно, без да е нужно подписването на клетвени декларации или институционализирането на конспиративни общества. Разбира се, по-важно е какво се прави, а не какво се говори, но когато по безпорен начин се установява съвпадане на „правенето” с общественото „говорене” на глобално равнище, ситуацията може да се нарече с пълно основание “международен заговор” или, ако щете, “международен сговор”.

            В методологически аспект конспирологията се интерпретира двуяко – като подход или като научна дисциплина, или най-малкото, като научно-изследователска програма. В първия случай тя е дедуктивно-аналитичен подход ориентиран към търсенето на неочевидното в очевидното, на изясняване на причини, които не лежат на повърхността, а ако се и проявяват, то е като страности, случайности и отклонения, които толкова не обичат стандартните изследователи.

            Във втория случай конспирологията е специфична сфера на изследвания за това как функционира реалната власт - скрита и тайна по природа. Колкото по-демократична и прозрачна става политиката и държавната власт от средата на 19-я век, толкова по-дълбоко в задкулисието и по-високо в наднационалното потъва истинската власт.Политолози и историци се занимават само с външното, повърхностното на историческия процес, съчинявайки история за профани. Непрофанното знание за света почти винаги е монопол на закрити обществени структури.

            В това няма нищо необикновено и мистично, защото прозата на живота се базира на двойно несъвпадение : на същност и на явление, и на истина и на интереси. Съвременната наука за обществото няма нито понятиен апарат, нито възможности, а често и желание да изследва скритите механизми на социалните процеси, така наречената сенчеста страна на реалността. Ето защо нейните резултати са половинчати : преимуществено тя изследва явления, а не същности, функции, а не субстанции, като по този начин изпуска главното. От такава гледна точка конспирологията е огледален образ на половинчатоста и непълноценността на обществените науки. Когато бъде създадена пълноценна обществена наука в цялостния обем на историческия процес, нуждата от конспирология ще отпадне – ще имаме просто методология за анализ на скритите страни от реалността, проясняващи тайните на властимащите.

            Няма по нагледен пример от днешното състояние на света. Това, което наричаме глобална криза започна в САЩ като ипотечна криза, премина във финансова криза, след това – в икономическа, за да стане системна криза, криза на глобалния капитализъм в неговата империалистическа форма.Някои от скрите причини за тази криза и защо тя е системна, стават по-ясни като погледнем какви мерки се предлагат и вземат във всички страни за излизане от кризата – преди всичко и главно е спасяването на банките от фалит, т.е. от тези мерки са заинтересовани представителите на финансовия капитал. Ето, това и са едни от главните играчи на световното задкулисие, хората, които движат „световния заговор”. Но защо банките ? Защо не производството, науката ?

            Защото банките лежат в основата на кредитния принцип, възприет днес като основен принцип на капиталистическия пазар. Няма значение, че този принцип влиза, на сакрално равнище, в неразрешимо противоречие с моралните принципи и на християнството, и на мюсюлманството в чиято вярност днес се кълнат всички буржоа и „демократи” по света. Кредитирането е чиста проба лихварство, при това-заробващо лихварство. Не е случайно, че главната морална повеля на протестантите-първи заселници на Новия свят, е била : „Спестявай, като работиш усилено и спазваш закона !” Не е случайно, че още първите социалисти са били страстни привърженици на спестовното дело. Налагането на кредита като основен двигател на икономическия прогрес изразява морала на финансовия капитал, чието господство смени господството на промишления капитал. Но пък разликата между двата капитала се оказа трагична за хората и обществото : промишления капитал създаваше принадена стойност под формата на стоки и услуги, докато финансовия капитал създава печалба от нищото, той е спекулативен, паразитен капитал, той няма покритие. Повече от 50% от доходите на световните корпорации идват от финансовия сектор. Тези 9/10 от световния капитал търсят своят материален израз, докато за финансовия успех не са важни реалните физически показатели на производстото, а само положителните очаквания на екзалтираните средства за масова информация и на участниците в пазара на финансовите балони. Затова рано или късно порочната кредитна верига – кредит, за да се покрие по-раншен кредит и след това нов кредит, за да се покрие кредита с който е покрит по-раншен кредит – трябваше да се скъса. Така прогрес не се постига. Постига се самонадуващ се балон на извратено лично благоденствие, което не може да бъде безкрайно.

            Какъв е изходът от такъв порочен кръг ?

            Единият изход е продължаващо наливане на фиктивни пари в кредитните банкови институции, до момента в който търпението на хората ще се изчерпи и ще предизвика социален взрив с непредвидими последици.

            Вторият изход е мащабна война или неограничавана поредица от локални войни, които ще покрият огромните дългове.

            И в двата случая ще спечели световното финансово задкулисие, което ще установи планетарната си власт вече под формата на световно правителство. Към това правителство ще се присъединят част от световната интелектуална прослойка (без „шамани” не може) заедно с част от най-находчивите и безкрупулни политици (част от аристокрацията като алиби за „синя” кръв, и „поаристокрачената” висша буржоазия).

            Нещата със световното задкулисие стават особено прозрачни и разбираеми, ако се пренесем в нашата мила родина. Има два изключително актуални към днешния ден проблема, пряко засягащи скъсания джоб на българина : „зелената” енергия и шистовия газ.

            Със „зелената” енергия нещата са доведени до крайност – ето акуална справка за цена при продажба на електрическа енергия от производител на обществен доставчик в лева за мегаватчас (към месец февруари 2011 г.) : АЕЦ "Козлодуй" - 15,75 лв.; "Марица-Изток-2", вторият огромен държавен производител на електроенергия - 35,01 лв. и разлика 2.22 пъти. ТЕЦ "Бобовдол" - 62,25 лв., 3.95 пъти по-скъпо от "Козлодуй"; ТЕЦ "Марица-3" - 64,95 лв., 4.12 пъти по-скъпо от "Козлодей"; "Топлофикация-Русе" - 67,31 лв., 4.27 пъти по-скъпо; ТЕЦ "Варна" - 70,69 лв., 4.49 пъти по-скъпо. Цени на вятърна енергия с инсталирана мощност до 800 киловата и повече - 189 лв. за един мегаватчас - разликата е 12 пъти в сравнение с "Козлодуй". Фотоволтаични централи - 823 лв., разликата е 52.25 пъти! Сравнете 823 лв. с 15,75 лв. Затова е истерията срещу "Белене". Има го "Белене", другите няма да издържат на конкуренцията.. Ако до 2020 г. 10% само от електроенергията се произвежда от фотоволтаични и вятърни централи, не 16 (16% ще е с водните централи), това ще доведе до годишни обществени разходи за преференции 1 млрд. 200 млн. - толкова трябва да извади българинът от джоба си, за да плати тази по-скъпа енергия! („Дума” от 4.07.2012 г.). От 1.07.2012 зелената енергия ще „поевтинее” заради новото поскъпване на „класическия” ток до 236 лв.(в. „Сега” от 3.07.2012 г.). Няма да повдигаме въпроса с тежките увреждания на земята и екологията там, където се изграждат огромните полета за добиване на „чиста” енергия. Ако колосалните финансови средства, които се хвърлят по света за добиване на енергия от възобоновяеми източници се бяха насочили към науката за ядрената енергетика (например, в ядрените реактори 5-то поколение), до сега щяхме да имаме почти 100% безопасни АЕЦ.

            Защо е нужна тази гавра с 99% от българите ?

            Защото така искат новите господари на света и защото така е предвидено в Глобалния проект.Нека запомним това.

            Със шистовия газ нещата са по-интересни, но и малко и по-„завързани”. Ще започнем от там, че проблема е известен от епохата на Наполеоновите войни, но досега стоеше на „запасния коловоз”. Това вече само по себе си е подозрително. По-главното е, че този газ го има почти навсякъде, защото по своята същност залежите са просто глина. Да се изтегли шистов газ от глина може би е възможно, но даже интуитивно е ясно за всеки завършил начално образование, че ще струва „майка си и баща си”. Вече се провалиха финансово пионерите в добива на шистовия газ : американските компании Chesapeake Energy  и  British Petroleum, норвежската Statoil Hydro и френскатаTotal. Своето спасение Chesapeake Energy вижда не в шистовия газ, а в добиването на „стария добър” нефт.

            В геополитическото поле, шистовия газ е ефикасно оръжие на могъщите световни наднационални компании във войната им срещу Русия и срещу „Газпром”. Но най-наглото е, че финансовите колоси не искат да финансират тази война, а прехвърлят финансовото бреме върху обикновените хора. С това те печелят двойно : първо, продължават да разчистват пътя пред себе си като отстраняват ненужната конкуренция и второ, продължават да изпълняват Глобалния проект. Затова и определяме техните действия като световна конспирация, като световен заговор. Целта на този заговор (Глобалния проект) е колкото отвратителна, толкова и проста : на планетата Земя 8-10 милиона души от 7 милиарда да живеят като в Рая : да ядат биологично чиста храна, да ползват „зелена” енергия и да живеят в единство с чиста природа.

            Какво ще стане с останалата „биомаса” ли ? Ами по-голямата част ще измре, а останалите модерни, еманципирани и свободни роби ще прислужват на новите господари и ще живеят толкова, колкото докато станат неефективни и в тяжест на глобалната „зелена” икономика.





Гласувай:
5



1. jelezov - Конспирология и детерминизъм
06.07.2012 10:59
Очаквам новите постинги на проф. Гиндев с интерес, защото кратко и точно разкриват истината за актуални обществени проблеми. Този последен постинг е с особено високо качество, защото „конспирологията” е един от болните моменти в общественото съзнание днес. За огромното мнозинство от неизкушените във философията и социалните науки люде тя е верую. Философите, социолозите и всички учени, както и практическите политици, са или противници, или нейни привърженици. Тези им позиции се определят от разбирането на проблема за детерминизма в приридата изобщо, както и в общественото развитие. За привържениците на ДЕТЕРМИНИЗМА, който обикновено се изповядва в лапласовската му форма, а негови привърженици има както сред марксистите, така и сред антимарксистите, „теорията на конспирацията” е ЛЪЖЕНАУКА или ненаучна и „лоша” идеология. За привържениците на ИНДЕТЕРМИНИЗМА, наричани още „субективисти” или „волунтаристи”, конспирологията е единствената истинска наука за общественото развитие. Привърженици на тази теория има също така както сред марксистите, така сред антимарксистите. Интересно е да се отбележи, че Ленин е обявяван (заклеимяван) от всички противници на конспирологията за най-големия волунтарист. Трактовката, която Професорът прави на конспирологията е напълно в съответствие с Марксовото учение, лайтмотив на което е сентенцията: „Хората сами правят своята история, но те я правят не произволно, не при избрани от самите тях, а при непосредствено заварени, дадени и наследени обстоятелства.” (Осемнадесети брюмер на Луи Бонапарт. Т. 8, с. 117). В антагонистичните обществени форми, в които експлоатацията и потисничеството са същност на обществените отношения, конспирацията е необходим момент в правенето на историята, в борбата между екплоататори и експлоатирани, между потисници и потиснати, стига да е адекватна на „непосредствено заварените, дадени и наследени обстоятелства. При адекватност нейното осмислане (теория) може да бъде повече или по-малко научно, от което зависи и нейната ефективност, и за двете страни на човешките общности, живещи в антагонистични обществени отношения.
цитирай
2. анонимен - Констатация
15.07.2012 18:16
Икономиката, глупчо!
цитирай
3. анонимен - горянин
16.07.2012 18:24
От един друг форум....

Даааа....проблем за американците има - още утре-други ден всички мозъци, които изтекоха към САЩ, ще потеглят към Северна Корея и Куба, към Русия и Китай, САЩ ще се катурнат, притиснати от огромния си дълг, който, както видяхме, е твърде скромен на фона на други дългове, но туй сега, в порива на ислямо-левичарската мисъл няма значение, пък колко имат да прибират САЩ, понеже доста пара са и раздали също - туй пък съвсем няма значение, а в ония страни, които са рай на земята, човешкия живот ще бъде един безконечен възход, септември ще стане май, ноември - август, всички ще плеснат с ръце и ще се прегърнат, заживявайки като братя, китайските стоки ще бият японските по качество, Русия ще почне да произвежда ДжиЕсЕми (най-после), а лошите американски империалисти и европейски буржоа ще подсмърчат в бедност и мизерия, драпайки да се сдобият с визи за обетованата земя. ))))))))))))))))))))))) И да не мислиш, че дълго ще чакаш, не - тука до 3500-ната година, че да не е даже до 3200-ната, ей го де е, ще стане.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1948456
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031