Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2012 18:21 - ПО НЯКОИ НАШИ БАЛКАНСКИ ПРОБЛЕМИ
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 1800 Коментари: 0 Гласове:
2




След последните изцепки на лидери на ДПС по малцинствени проблеми и огласяването на все по-нагли и нагли претенции към българската държава, тази проблематика отново изчезна от общественото полезрение – все едно нищо не е било, нищо не се е случило. Различните геномодефицирани коментатори, журналисти, „експерти” и политици мълчат, опозицията мълчи, властта мълчи – мълчание на гробище.

            И ето, мой близък приятел Т.С. ми изпрати материал, който ме заинтерисова. Това е интервю за сръбския вестник „Сръбски глас”/"Glasu Srpske"/ на бившият разузнавач и сега професор по проблемите на сигурността от Скопие Иван Бабановски /Ivan Babanovski/. Реших, по изключение, да споделя интервюто с читателите на моя блог, тъй като на друго място в българските информационни средства те няма да го открият. Оригинала на интервюто се намира на адрес : http://www.glassrpske.com/vijest/7/plus/54892/lat/Ivan-Babanovski-Balkan-kapija-za-prodor-Al-Kaide-u-Evropu.html.

            Само по себе си интервюто не е нищо особено. Представяйки несъмнени факти Й.Бабановски деформира реалната геостратегическа ситуация и от гледна точка на Балканите я интерпретира ограничено и непълно. Ясно личи, че интервюто е адресирано към публиката от бивша Югославия. Съмнявам се, че основната заплаха за балканските страни идва от митичната „Ал Кайда”, „Мюсюлманските братя” и фундаменталистите от Иран. Специално за България, ислямската заплаха е на нашите граници и сред нас – това е съвременната турска външна политика, изгледите Турция да стане член на ЕС, българските малцинствени проблеми. Всички те в съвкупност трябва непрекъснато да стоят на вниманието и на българските държавници и политици, и на целокупния български народ.

            От такава гледна точка и като провокатор на общественото съзнание, предлаганото интервю несъмнено представлява интерес.

                Интервю на Желика Добрич с проф. Йован Бабановски от

                                                      Скопие

* GLAS: Каква е всъщност концепцията на плана „Балкан 2020”, за който вие по- рано сте говорили, а също и крайните цели за ислямизацията на Балканите?

 

Бабановски: Стана известен планът на един от лидерите на Ал- Каида Алман Ал Заухири/Almana Al Zavahirija/, наречен „Балкан 2020”, според който балканите се описват като един от центровете за развръщане на ислямският тероризъм в Европа  показва какво значение глобалният ислямски тероризъм, имащ за основа джихад-а придава на балканския полуостров.

Самият план, през Балканите, като ключова точка за инвазия на радикалния ислям, в Руската федерация поощрява Чечения, а за проникване в САЩ - територията на Латинска Америка.

Планът „Балкан 2020” се състои от две фази, като се отнася за Босна и Херцеговина, Косово, Санджак, северния дял на Черна гора, северозападните части на Македония, Чемерия в Гърция, Хърватия и ислямските райони на България.

В него се забелязва реалната стратегия на Ал- Каида, която настоява по тези земи да се формира център за разширяване, развитие на тероризма към Западна Европа, с намерение да го превърне в полигон за инвазия на ислямския джихад към сърцето на Европа- Франция, Германия, Дания и Англия.

Планът за ислямизация на Балканите е в същността си средство за трупане на пари, който предприемат политическите и неправителствените организации, както и отделни индивиди в името на спонсорирането и финансирането на политическите кампании, организирани от мюсюлмански кадри.

* GLAS: Дали този план не е само намерение на книга или план „Балкан 2020” е в състояние да се реализира? Доколко вече се работи за тази реализация, и по какъв начин балканските земи могат да му се противопоставят?

Бабановски: Водещи политически и военни анализатори на Балканите разполагат с разузнавателни данни на основата на които трябваше Балканите вече да са се надигнали за отпор срещу ислямизма, който се използва за рекрутиране и финансиране на тероризма. Младата мюсюлманска популация на Балканите днес още не е така екстремна, макар по тези земи да се усеща и намесва натискът на екстремистките ислямистки организации от чужбина, които изпращат средства и дългосрочно планира индоктринация предимно на верска основа. Те имат огромни финансови възможности, с които изграждат училища, джамии, университети и светски, и теологически, с помощта на които организират  и провеждат  радикално ислямско учение.

Политическите структури и държавниците на този пламтящ и тресящ се регион, които се борят за оставане във властта нямат капацитет за предприемане на търсения, свързани с реалните опасности, които се носят от радикализирането на исляма и развръщането на мрежите на Ал Каида  и други екстремистки терористични организации на Балканите.

Поради това се и преценява в някои кръгове, а и тайни служби, както и в общността на бившите югославски републики, че присъствието на Ал Каида не е толкова значимо и опасно. Но ще дам пример, как се описват активистите от джихадистките мрежи и разузнавателните служби на Иран, които са ангажирани за реализиране на въпросните планове.Балканите са в сърцето на Европа,  поради което са важни за Ал Каида и други подобни организации в борбата против западната демокрация - секуларно и верски толерантен свят. Трябва нещо да се обсъди и укаже това и на членовете на ислямското вероизповедание, че Ал Каида и нейните джижадистки терористични организации са убили 38 пъти повече мюсюлмани от числото на всичките други  засегнати от конфликта конфесии.

GLAS: Koлко служби в региона имат капацитет за борба против радикалните ислямски организации и дали не им се пречи от политиците?

Бабановски: Службите, които покриват организираната престъпност и терористичните активности не са в състояние да организират ефикасна защита за сигурността на своите граждани например на територията на Босна и Херцеговина. Специалните служби станаха инструмент на политиката и не се виждат резултати от тяхната дейност, като се налага и пряка зависимосст от политическата воля на лидерите от властта.

Немислимо е, но първите хора от службите за сигурност робуват на своята персонална лоялност към шефа на партията, която ги е поставила, а не на държавата, на която служат.  Това е опасната практика по балканските земи.Ако се вземе под внимание и възможностите на организираната престъпност и неморалното поведение на властовите структури, то отговорът на вашето питане сам се налага.

На политически позиции са хора, които нямат нито политически, ни морален кредит, но някой трябва да спусне бариерата пред ислямския екстремизъм, уахабизма и муджахидините на Балканите.

* GLAS: Имате ли данни кои хуманитарни организации и сдружения работят за план Балкан- 2020 и дали са някои от тях активни в Босна и Херцеговина?

Бабановски: В арабския свят най- дълбоки радикални корени има ислямската организация „Мюсюлмански братя”, основана още през 1928 г. в Египет.

За времето на Втората световна война те създават своя организация и в Босна и Херцеговина, която става развъдник на нов радикален мюсюлмански фундаментализъм.

Елитен член на фундаменталистките организации е и Алия Изетбегович. Днес „Мюсюлмански братя” си партнират с някои западни служби в разрушаването на стабилността на правителствата в Северна Африка, Египет и персийския залив и на това се аргументира външната политика на САЩ и ЕС, приравнявайки се до проституция.

Начело на групата за приятелство и логистична подкрепа за терористичната активност в Босна и Херцеговина и на целите Балкани  се намира координиращ отбор от младежките ислямски организации сред които : Омладински кръг на ислямската заедница на босна и Херцеговина, Активна ислямска омладина, Млади мюсюлмани, Сдружение на гражданите „Ал Фуркан”, Босненски Академичен клуб и Сдружение на борцето „Фатих”. Активна Исламска Омладина се в ранната фаза се финансира от Иран, Саудитска Арабия, Кувейт, Обединените Арабски емирства, Германия и Австрия. Най- големият донор от Саудитска Арабия имал канцелария при Високия саудитски комитет в Босна и Херцеговина, през които минава и дистрибуцията. Значителен принос за финансиране на джихадистите, уахабитите- салафити в Босна и Херцеговина има ислямската хуманитарна организация "IGASA", начело на която стои  Юсуф Барчич/Jusuf Barčić/.

* GLAS: Македония се срещна с проблемът с експанзията на радикалния ислямизъм. Има ли възможност за съпротива?

Бабановски: Нито една от бившите югославски републики няма кадрови и материален капацитет самостоятелно да се организира и противопостави на радикалния джихадизъм.  Докато се тероризмът и най- вече организираната престъпност интернационализират, специалните служби и полицейските структури се затварят сами в себе си, не използват достатъчно цялата мощ на технико- технологичните ресурси, затъват и се обезсилват в в криминално- вредителски занимания. Сигурността на Балканите е необходимо да бъде съвместен с участието на всички служби и полицията на балканските държави, но има и европейска полиция, която ще иска да координира операциите.

* GLAS: Как гледате на мрежите, които изграждат срещу тероризма Европа и САЩ и дали те са достатъчни?

Бабановски: Службите за сигурност на САЩ са регистрирали Ал Каида на Балканите като терористична организация и като извор на реални опасности за ЕС. Експертите по противодействие на тероризма от всички части преценяват , че Ал Каида би могла да застраши сигурността на целите Балкани, дори Турция и Кавказкия регион на Руската федерация.

Европейското сътрудничество се гради на три стълба- и обхваща три области.

Един от тези стълбове, и по – точно вторият от тях е сътрудничеството във външната политика и сигурността на ЕС. Това сътрудничество на практика се оказва трудно приложимо, защото Унията се състои от държави водени от различни интереси.

Общата външна и за сигурност политика се развива за известно време, но основно под медиаторството на Вашингтон и Брюксел, където англоамериканските интереси изключват тези тези на ЕС, докато Вашингтон, като подкрепяше мюсюлманите и албанците, притваря и двете очи, за да не вижда тяхното криминално, вредителско и терористично творчество в кръга на Ал Каида. Логично, днес САЩ са вече тяхна цел и жертва.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1950767
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031