Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2012 18:20 - КЪМ ВЪПРОСА ЗА ПРОФИЛИРАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕХОД
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 2723 Коментари: 3 Гласове:
3




Броят на в. „Уикенд” от 30.06 – 6.07.2012 г. съдържа като безплатно приложение анонимната брошура „Престъпна империя”, посветена на „общата история на вулгарния български преход, заради който над 1 милион от най-образованите българи избраха емиграцията”. На 120 страници се изложени факти от дейността на „типични „герои на нашето време”, забърканите в куп съмнителни сделки бизнесмени Огнян Донев и Любомир Павлов”. Брошурата си поставя за цел да покаже как „двама типични наследници на червената върхушка успяват да станат милтимилионери и капиталисти след смяната на режима”.

            В това няма лошо, стига фактологията да е проверена и да отговаря на истината, но на изследователско равнище представлява само предварителен материал за сериозно и задълбочено изследване и най-важното – за изводи и поуки от историята и за предложения за промяна на съществуващото положение. В противен случай се стига до изтърканата и овехтяла идеологема как „българските комунисти станаха капиталисти”. Първо на първо, къде през 1989 г. сте видяли български комунисти ? Второ, ако подходим формално, българските комунисти станаха социалисти, т.е. социалдемократи, а от социалдемократ друго освен индивид с мислене на дребен буржуа и капиталист не може да стане. Така наречения български „преход” беше извършен от наплашени и морално капитулирали „леви разби”, а не от комунисти. А от „левите резби” до „десните резби”, разстоянието е по-малко от половин крачка.

            Подобни размисли ни отвеждат не толкова до изпълнителите на „прехода”, колкото до някои страни от практическата философия на стратезите на „прехода”, до неговата скрита, задкулисна страна.

            Нека да си представим, че наистина е имало куфарчета с пари (като метофора на социалистическите материални ресурси) и трябва да се решава на кого и колко да се даде. Ако тайнствените кукловоди са мислили „комунистически”, е трябвало да мислят за бъдещата българска съпротива на капитализма, и за идеалното и материално осигуряване на тази съпротива. Това означава придобиване в собственост на средства за масова информация, издателства и частни изследователски организации, органично навлизане в образователната система, създаване на фондове за подпомагане на „лявата” интелигенция и на социалистическите икономически структури (например, кооперациите) и дори – в развлекателния шоубизнес (през 20-те години на 20-я век в много западни страни действаха така наречинте „леви кабарета”, имаше и „леви кинотеатри”). За такъв подход се искаше доверяването на материалните средства на определен тип хора.

            Ако кукловодите са се придържали към друга стратегия, към инкорпорирането на свои доверени кадри в капиталистическия строй , които да го развиват и да пребъдат в него, изпълнителите е трябвало да бъдат друг тип хора. Има се предвид не да са простаци и бандити, а хора с друг начин на мислене.

           Да видим какво значи това.

            Хората винаги действат не съобразно реалната действителност, а съобразно своя мащаб на мислене. Те са като децата, които остро преживяват, когато някой им вземе играчката, но няма да забележат, когато такъв човек изнесе всичко скъпоценно от къщата.- просто тези предмети изпадат от тяхното светоразбиране.

           Мисленето на хора с подобен детски мащаб никога не излиза извън максимата „да посади дърво, да построи дом, да възпита дете”. Това е прекрасно, но някой трябва да се занимава и с посаждането на гори, строенето на градове и възпитанието на народа. Ако с  такива мащаби никой не се занимава, съдбата на посадените дървета, на построените къщи и на израсналите деца постепено преминава в ръцете на хищници. Те, като разбойници, влезли в дом без възрастни, спокойно го крадът, убедени в своята безнаказаност. Защото знаят – децата нищо няма да разберат, а възрастни близо няма.

            Всички ние сме в аналогична ситуация. Нашият противник, притежаващ огромен материален и интелектуален ресурс, води срещу нас невидима война. Първопричините са скрити, видни са само лошите последици. Но ни грабят като малки деца, грабят ни във всичко : образование, здравеопазване, пенсионно осигуряване, грабят ни и чрез „зелената енергия”.

            Въпросът как децата могат да се защитят от умните и талантливи хищници дошли да грабят тяхния дом има прост отговор : никак и никога. Когато децата останат без родители, те винаги стават жертва на някого. Народът никога не може да се защити от геополитическите процеси, от нравствените развращения, от колебанието на валутния курс, от циничната политика за разграбване на принадлежащите му ресурси. Мащабът на неговото народно мислене изключва подобна възможност. За да могат децата спокойно да растат, да се учат, да ходят на работа, да се женят, да се карат и да се веселят, трябва да има край тях възрастни – хора с държавнически мащаб на мислене, които даже теоретично няма да се съблазнят от скъпи коли, яхти и дворци край топлите южни морета, т.е такива, които няма се възползват от народното незнаене и да грабят обикновения народ и няма да използват държавния ресурс за лични облаги.

            За наше всеобщо нещастие, задкулисните кукловоди използваха точно „детското мислене”, за да извършат криминалния преход. За да получиш заветното куфарче, трябваше да бъдеш доказано с ограничен мащаб на мислене. Мисленето в държавнически категории се смяташе за опасно и недопустимо. Максималните мечти на такива хора трябваше да бъдат „красив живот върху златни бидета”. Като цяло това условие беше изпълнено. Нито един от днешните богаташи и политици, било то „леви”, било то „десни”, така не се издигна над материалната сфера.

            Създаването на подобна ситуация е по силите на изключително мащабни и много тайнствени хора. В епохата на масовите комуникации, когато във всеки дом има интернет и телевизор, популярността изключва свободата на действие. Информационното време прави всеки известен човек заложник на ситуацията. Щом даден човек стане известен, той губи способността да създава ситуация – може само да се стреми, повече или по-малко да се вгражда в нея. Реално той става пешка в много голяма игра. Затова първата днешна задача на обикновените хора е търсенето и намирането на личности, можещи да мислят стратегически – с Векове, Континенти и Цивилизации. Не добри, мили, симпатични или честни – има много честни глупаци – а личности с мащабно мислене, мислене, надхвърлящо ежедневните проблеми, мислене в същности, защото могъщия враг може да бъде победен, ако бъде унищожено негово светоусещане, неговата идея за бъдещето устройство на света. Народната мъдрост стига за такъв избор. Ако не стигне, толкова по-зле за народа.

            В моята страна живеят добри и много доверчиви хора. На едни ще им покажеш среден пръст и те ще започнат да се смеят и да викат „Ура !”; други веднага ще повярват в светлото бъдеще. Е, така няма да стане. Най-много мнозинството да повярва и да остане за пореден път излъгано.

            Може би някой читател ще възкликне : „Това ли е главната причина ? Кой, все пак, кой е главния виновен ?” Не исках да се стига до този въпрос, затова ще се изкажа метафорично.

            Ако искате да видите релефно и в цвят отговора, погледнете се в огледалото – то няма да ви излъже !





Гласувай:
3



1. анонимен - Кукловод
02.07.2012 08:54
За 23 години, политическата система у нас се оформи окончателно. В следващото Народно събрание ще присъстват само основните политически сили - БКП (живковисти), известна още като ГЕРБ, БКП (лукановисти), известна още като БСП и БКП (турска секция), известна още като ДПС. За цвят може да се сложи и БКП (изпаднали от другите фракции), в лицето на партията на другарката Пръмова, пардон Кунева.
цитирай
2. анонимен - Народен съд
02.07.2012 10:33
Антикомунистическата лумпендемократическа шайка крещеше "демокрация", а ни докара до бандитски капитализъм. Къде са бандититие, разрушили българската държава, за да понесат отговорността си - Филип Димитров, ликвидатора на селското стопанство, Иван Костов, раздал българската индустрия на приятели. Тази паплач трябва дабъде съдена от нов народен съд.
цитирай
3. анонимен - Добронамерен
02.07.2012 16:51
Ами така е милички... На всичките горе изброени, началниците се намипат на едно и също място - световно задкулисие се казва. А тълпата, пардон, народът, се ерчи една група срещу друга, обвиняват се една друга в предателство, а кукловодите се тупат доволни по тумбаците! Демокрацията, тоест различието, е средство за разделяне на народа. Иначе се обяснява, че нещо много хубаво. В другите страни, видите ли, имало демокрация, само ние (пак!) не сме извадили късмет.
Най-"демократичната" страна даде на света кризата, СПИН-а, атомната бомба, перманентната война, айде да не изброявам повече. И нашите папагали, кой знае защо, пак повтарят, че това не може да бъде.
Народееее! Беше казал апостолът....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1949820
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031