Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2012 11:36 - ПО ПОВОД НАЧАЛОТО НА ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНA НА СЪВЕТСКИТЕ НАРОДИ
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 4133 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тази година датата 22 юни мина почти незабележимо в българското обществено пространство - само с незначителни русофобски изяви. Подобно мълчание е разбираемо. Въпреки всички опити за пренаписване на историята на Втората световна война, истината е, че главния фронт на тази война, там, където се решаваше нейния изход, беше Източния фронт.

          Общоизвестен факт е, че на Източния фронт се намираха до 80% от германските военни ефективи: 70% от пехотата, 86% от танковете, 75% от артилерията, 100% от моторизираните съединения. Към лятото на 1943 г. тези ефективи са 5065000 души, което прави между 236 и 266 дивизии. Съветско-германският фронт е с дължина 4000 км.

         В „прословутото” сражение край Ел Аламейн, от двете страни участвуват 23 дивизии при фронт на операцията около 150 км.

        За сравнение - в първата съветска стратегическа операция край Сталинград участвуват общо 1600000 души на фронт от 800 км., или 8 пъти повече отколкото при Ел Аламейн.

        В заключителната Берлинска настъпателна операция на Червената армия на бойното поле се срещат 254 дивизии, почти три милиона души, нещо, което по западните фронтове никога не е било.

            Колкото и да е неприятно на днешните „демократи”, военната мощ на нацистка Германия беше сломена от Червената армия, от съветските народи. Но, за да нарушим стериотипа на писанията по този проблем, ще погледнем на тази война от по-друг ъгъл.

            Войната –сама по себе си е странно явление. На война хора, които не се познават, се избиват едни други за слава и изгода на хора, които добре се познават и не се избиват взаимно. Но даже сред смъртта и ужасите, в странния възел от човешки съдби, чувства и идеи, се намира място за невероятни факти, куриози и идиотски съвпадения. Да се запознаем с някои от тях.

            ●Първият немски войник, загинал във Втората световна война е убит от японците в Китай, а първият загинал американски войник е убит от съветските войски във Финландия през 1940 г. по време на Финландско-съветската война.

            ●Личният влак на Хитлер се е наричал „Америка”, а емблема на едно от подразделенията на американските ВМС по време на нападението над Пърл Харбър е бил пречупения кръст.

            ●В Сталинградската битка, поради дефицит на коне, Червената армия е използвала камили. Гърбатите животни с чест са издържали военните изпитания, а камилата на име Яша е стигнала до Берлин.

            ●След два дни масирани бомбардировки по въздух и море 35 000 американски и канадски войници дебаркират на остров Киска от Алеутите. При дебаркирането загиват от „приятелски огън” 21 войници. Японците са напуснали острова две седмици преди съюзническото дебаркиране.

            ●Единствената жертва на първата бомбардирока на съюзниците на Берлин, станал слон от зоологическата градина.

            ●Първото нещо, което правят западните съюзнически войски, когато достигат река Рейн в Германия, е да се изпикаят в нея. Това правят всички, от обикновения войник до Уинстън Чърчил и генерал Джордж Патън. 

            ●Японският инженер Цутому Ямагути оживява в две атомни бомбардировки. На 6.08.1945 г. той е в командировка в Хиросима. Оцелял в атомния ад, той се връща в родния си град Нагазаки, където след 3 дни попада отново под атомен удар. И отново оцелява.

            ●Световно известният физик Нилс Бор успява да избяга в последния момент преди немците да окупират Дания, като взема със себе си „тежка вода” в бирена бутилка. Когато пристига в Англия, се оказва, че в бутилката наистина има бира, а „тежката вода” е изпита по погрешка от някого в суматохата на бягството.

            ●След като Германия обявява война на САЩ, немската фабрика за бутилиране на Кока-Кола престава да получава ингредиенти от САЩ. Тогава немците вземат решение да произвеждат друга подобна напитка от ябълки и млечна закваска.  Нарекли заместителя на Коката „Фанта” (съкратено от „Фантазия”)

            През 1944 г. немските вестници започнали да публикуват снимка на идеалния немски войник – синеок блондин с каска. Той се казвал Вернер Голдберг и баща му бил евреин.

            ●Във Вермахта са воювали срещу Червената армия войници от 24 етноси, в това число и 100 000 евреи. Това означава, че на бойното поле Червената армия е избивала и евреи и, значи, е участвала в Холокоста ?!

            ●Във войната срещу СССР пасивно участва и царска България. Материализирано, това участие се изразява в 7 еквивалентни германски дивизии икономисани от българската окупация в Югославия и Северна Гърция, както и в пълната логистична подкрепа по цялата територия на царството.





Гласувай:
5



1. анонимен - Много забавни куриози. Много ми ...
25.06.2012 14:25
Много забавни куриози. Много ми напомнят филма "Ало, ало", който в началото гледах с изумление, но после ми стана любим.

Българските седесар-демократи са най-жалката пасмина ходила някога по българската земя. Затова, само след няколоко години от пръкването си имат рейтинг в порядъка на статистическата грешка. Не случайно идеолог им е фурнадийската лопата Иво Инджев, най-гузното леке, което съм срещал някога в живота си. Но, всичко ще се оправи и ще си дойде на мястото. Махалото е в мъртва дясна точка, но бързо ще тръгне обратно. Драги ми седесарчета, тогава дупе да ви е яко!
цитирай
2. анонимен - Защо хората четат глупости, а пр...
25.06.2012 19:57
Защо хората четат глупости, а прескачат такива интересни постинги, не мога да разбера.
цитирай
3. baskeret - те така сигурно са пренаписвали историята
26.06.2012 13:40
ромейските хронисти , после османските челебии , после руските историки , после българските историци чели от тях и писали българска история(македонски историчари крали) , НО накрая идва Божидар Димитров и води АДА след себе си :)
На 22 се сетих и се огледах да видя , че почти никой не се сеща . Както казва народа - къса памет -дълъг преход
цитирай
4. анонимен - Добронамерен
29.06.2012 08:15
Точно така, историята се пренаписва. Това е така нареченото оръжие от втори приоритет. Най-силното оръжие след концепциалното...Божидар Димитров е една еднодневка, която използваха и захвърлиха, както направи с него пожарникара... Божидарчо неосъзнато изрече едни слова за някакви си права на тракийските българи и получи директен "червен картон"
цитирай
5. анонимен - Пурко
08.07.2012 12:45
Всички войни са безсмисленни. Човечеството ще се самоонищожи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1954192
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930