Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2012 11:24 - КОЕ Е ПО-СТРАШНО : ГРЪЦКАТА КРИЗА ИЛИ БЪЛГАРСКАТА СТАБИЛНОСТ ?
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 2100 Коментари: 1 Гласове:
2




Българските медии са най-свободните медии – от тях можеш да научиш всичко, но не е това което наистина става в близки и далечни страни. И почти никога няма да научиш какво мислят другите за нас, а не какво мисли за народа бат΄ Бойко или какви пържоли му препоръчва да яде. Затова предлагам пълният текст от гръцкият всекидневник „Симера” на статията „Българи или свободни” отпечатана по времето, когато стартира дебата в гръцкото общество по повод евентуалното провеждане на референдум относно приемането на новия „спасителен пакет” за гръцката държава. Референдумът беше отменен, но това не прави позицията на автора по-малко актуална, особено, за нас, българите. Материалът е взаимстван от в. „Ново работническо дело”, бр.16/16-30.11.2011 г.И така :

 

                                       БЪЛГАРИ ИЛИ СВОБОДНИ”

                „Българи или свободни ?” Това е въпросът, който всеки един от нас трябва да си  зададе преди да пусне гласа си на предстоящия референдум. Не е тайна, че Гърция беше единствената държава на Балканите, в която гражданите водехе един нормален, спокоен и смеем да кажем : щастлив живот. Това обаче явно не се хареса на някого, а не е и тайна, че Балканите винаги са били трън в очите на така наречената Стара Европа, поради свободолюбивият дух на населението. Тук на Балканите се преплитат множество геополитически интереси и тяхната реолизация би била по-лесна, ако това население е подтиснато, унижено, смазано и уплашено. Ето, дайде ред е на нашата държава да бъде подчинена и унизена, а народа ограбен и смазан. Няма да разискваме как се стигна до този главоломен и невъзможен за връщане дълг, не е тайна кай и как ни го отпусна – едва ли не насила. Кой имаше интерес държавата ни да затъне в тази криза, за да  може да ни диктува условията по които да развиваме нашата икономика ? Няма да посочим и имената на предателите, подпомогнали гръцкия народ да се озове в това незавидно положение – да бъде сочен с пръст от целия свят и най-много от тези, чиято трансгранична алчност допренесе целенасочено за това състояние, ние ги знаем. А тези ,които не са наясно, нека погледнат на кои банки Гърция дължи пари и как тези банки ни ги тикаха в ръцете. Сега те убеждават целия свят с неистови крясъци, че правят нсичко възможни да спасят Гърция, докато в същност се мъчат да ни поробят, а когато усетиха, че гръцкият народ не е стадо и не се поддава на подобни манипулации, че не е угаснал пламъкът на истинската демокрация, демокрация, която ние сме дали на света, изпаднаха в паника. Изпаднаха в паника, защото въпросът е не за спасяването на Гърция, а на собствената им алчна кожа с цената – поробването на гръцкия народ. И когато ние оказваме съпротива, те желаят да направят така, че цяла Европа да плаща за тяхната алчност, като ни сочат нас за причината, докато причината са самите те. Европа трябва да разбере – вие не спасявате Гърция, вие спасявате банкерите, давещи се в последиците от собствената им алчност.

            И така, каква участ са ни приготвили нашите спасители ? Отговорът е близо, по-близо отколкото предполагате, а именно – ние трябва да споделим участта на българите, нашите северни съседи. Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират ? Не, няма и да ги видите, защото не могат да си го позволят. Целенасочената политика по обедняване на българския народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви. Забележете, въпреки че българите са признати за най-бедни, голяма част от стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските. За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Тяхните синдикални лидери, ако могат въобще да се нарекат така, щи видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на площадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма. И ние, като гръцки граждани, свикнали да търсим и отстояваме правата си задаваме въпроса : как е възможно всичко това ?

            Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безчовечно отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно ? Отговорът е един – те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките или да си купят храна, или необходими лекарства за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по-скоро биха умряли на работното си място, отколкото да си вземат почивка нужна на всеки жив организъм. За тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всякаква надежда и живеят ден за ден в постоянен страх да не изгубят работата си, надницата си, да не се разболеят. Всяка едно по-сериозно заболявне ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изтисквани и изхвърляни на улицата. Без защита, без надежда. Тяхната държава, тяхната индустрия бе разпродадена и разграбена на безценица. В България няма истински чуждестранни инвестиции. Това, което е продадено на чужденци или е унищожено, за да не произвежда конкурентни на вносните стоки, или се използва за ограбване на българите и за изнасяне на спечелените пари в чужбина. На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентноспособни и така , забалежете, привличали чужди инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това. Как можеш да твърдиш, че след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниско ниво на заплащане ? В кой век живеят българите ? Не разбират ли, че днес истинските инвеститори търсят не просто маса работеща за без пари, а работници образовани, притежаващи творческа мисъл и креативност, откриватели и способни да предугаждат бъдещето. Явно някой има интерес да ги кара да се конкурират по заплащане със страните от третия свят, а не по знания с развитите европейски държави. В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за  това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен. Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българския народ, той е почти обречен на изчезване. По-голямата част от знаещото и можещо население е емигрирала, циганите са оставени сами на себе си като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите е неописуем.

            Ето какво са ни приготвили нашите „спасители”, те искат да изкупят нашата държава на безценица, да унищожат това, което конкурира техния бизнес, да заграбят това, което носи сигурни печалби, да ни превърнат в роби, страхуващи се да не загубят робовладелците си, страхуващи се дори да не бъдат низвергнати и от робското си положение – те искат да ни правърнат в българи. Защото, ако роби може да се степенува, то българи би била най-голямата степен. И те искат ние да приемем тази участ доброволно и с благодарност. Те искат да купят и земята ни, нашите острови, където да се радват на живота и да се забавляват, докато ние работим за да изплащаме дългове, които никой не ни е питал дали желаем да вземем.

            Но ние не сме българи, ние сме свободни, ние не се страхуваме, ние не се предаваме, ние знаем що е истинска демокрация. Отговорете си на въпроса : защо европейските управници подскочиха, като чуха думата референдум ? Не е ли това едно завоевание на демокрацията, един нормален демократичен инструмент, една възможност народа пряко да говори ? Разбира се, че е и,именно, затова не се нрави на иначе уж ортодоксалните европейски демократи. Ето как бързо си пролича двуличието, псевдодемократизма и недоверието в демократичните механизми.

           

 

                                                       КОМЕНТАР

            Статията е интересна и като подход, и като фактология, и като интерпретация. И всичко това е правилно, но все пак главното, основното за Гърция не е казано. Гърция падна жертва на остатъците от Студената война, на продължаващата идеологическа борба в световен мащаб и накарая- на последната мутация на световния либерален капитализъм, т.е. жертва на световната обществено-икономическа система.

            В годините след Втората световна война Гърция преживя тежка гражданска война и след нея – практическа окупация от Западна Европа, която започва с налагането на плана Маршал. От тогава е и флирта на Западна Европа с Гърция, наричана „люлката на Западна Европа”. От тогава е и бренда „Гърция” като идеологически стожер на Западна Европа в противостоението й на Варшавския договор и на европейския социализъм. Гърция е член на ЕС от 1981 г., на НАТО – от 1952 г., на еврозоната – от 2005 г.

            Бранда „Гърция” се оказа хитър пропаганден и идеологически ход, но е напълно исторически лъжлив – Елада е люлка на европейската цивилизация и през своето съществуване е била враг на Запада олицитворен по онова време от Римската империя. В най-тежкото историческо изпитание на Рим – войните с Картаген – Елада застава на страната на Картаген. Оше се помни героичната защита на Сиракуза и гибелта на едни от най-големите интелектуални и научни гении на древността – Архимед. В очите на елините римляните са били варвари, диваци, необразовани и некултурни жестоки провинциалисти. Което впрочем било вярно.За каква цивилизационна приемственост може да става дума ? Затова, че римските копелета от 14 век предадоха на друговерци своите родители ? Когато Александър Велики тръгна на Великата си Източна епопея с надеждата да обедини в единен впряг на елинската цивилизация целия познат тогава свят, той не обърна внимание на мръсната, кална и варварска Западна Европа – той нямаше какво там да прави.”Когато на Изток е имало градове, на Запад е нямало хора” – мрачно се шегуваше Томас Мор.Присвоявяне  на взаимстването на цивилицаионните достижения на Елада само от Западна Европа е едно от най-варварските духовни и ценностни престъпления на конквистадорския западен разум в идеологическата борба със света на социализма.

            Тогава Гърция беше нужна на Западна Европа и гърците с удоволствие се възползваха от геоисторическия подарък. В последните 20 години те живееха далече по-добре от нас, българите, независимо че никога не са имали нито индустрията, нито селското стопанство на социалистическа България. Но студената война завърши и световния капетал реши, че е време да си върне парите изразходвани в геополитическото и идеологическо противоборство. Бренда „Гърция” се оказа ненужен. Вече е време прагматично, време на калкулация, когато всички капиталистически интелектуални измишльотини са захвърлени на боклука – времето е на самолетоносачи, бобардировачи, крилати ракети, командоси и интернет политтехнологии, а такова наследство Елада няма. Нужното на Запада той си го има – Рим, Макиавели, Фридрих Барбароса,Наполеон, Английската колониална империя и Адолф Хитлер. Какво тук значи някаква си Елада с нейните Олимпийски игри ? Погледнете само : благородството в спорта на елините е заместено със състезания между пари – по-голямо падение на човешкия дух трудно може да бъде посочено.

            Да, всичко това е така, но дали днешните гърци приличат на своите далечни предшественици ? Такъв въпрос е напълно правомерен, защото гръцките изводи за действителното положение на българския народ описано в статията, не са съвсем коректни. А такава некоректност не води до утешителни предвиждания за собственото им бъдеще. Когато южните ни съседи си живееха сито и добре, едвали са се интерисували от поведението на „алчните” капиталисти към другите страни. Едва ли са се интерисували от къде западните финансисти имат толкова излишни пари, че да раздават кредити, които, очевидно, не са били по силите на получателите да ги върнат. И защо, например, кредити не са били използвани за укрепване на гръцката икономическа независимост и не се са превърнали в своеобразни инвестиции, от които да се развива производство, а не само сферата на услугите ?  Защо гърците са се наслаждавали на живота ден за ден и не са се замисляли за бъдещето ? Защо „сладкия” потребителски капитализъм им запуши ушите и устата за ставащото по света и те засънуваха, че така ще бъде вечно, въпреки многогодишния им опит в класовите битки?

Знаят ли гърците, че българите „работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми” именно в гръцки компании в България ?! Много бързо гърците се почустваха равни на западните капиталистически хиени – и си го получиха.

            Лесно е да се критикуват другите, дори когато критиката е вярна, и да се мълчи за собственото алчно поведение, за алтернативата на ставащото.Статията не предлага никаква реална перспектива за бъдещето, тя не съдържа лозунги за борба. Само „страшни” думи за „двуличие, псевдодемократизъм, недоверие в демократочните механизми на ортодоксалните европейски демократи” не вършат работа – те няма да спасят Гърция !        

           Трагедията на Гърция е трагедията на всяка беззащитна страна въобразила си, че духовното наследство може да играе някаква роля в безумния егоистичен хаос на съвременния либерален глобализъм, където се смее последен този, който стреля пръв ! Нужна е смяна на обществено-икономическата система, налагана с кръв и трупове на човечеството !!

         Това трябва да стане обединителното начало на всички трудови и експлоатирани хора по света !

           





Гласувай:
2



1. анонимен - Констатация
25.01.2012 09:47
Да де, ама в Гърция има силна Комунистическа партия, представена в Парламента. А вие един "народен фронт" не можахте да направите, затова си кротувайте в коалицията с БСП и ползвайте субсидията, която тя ви отпуска, та да имате какво да ядете, преди да почнете отново да плюете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1951061
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031