Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2011 10:35 - НЯКОЛКО ДУМИ ЗА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И ЗА МИНИСТЪР ЦВЕТАНОВ
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 1232 Коментари: 1 Гласове:
2




В последните дни, седмици и месеци българската съдебна система е подложена на огромен натиск от страна на изпълнителната власт. Особено е активен министъра на вътрешните работи, който където седне и където стане напада съда и съдиите, обвиняваги в спъване на усилията на правителството в борбата му срещу престъпността и корупцията. Рефренът :Ние ги хващаме, вие ги пускате” вече е станал като „алилуя”, народът е убеден, че съдът не раздава справедливост. Още малко и съдиите ще ги линчуват. Обвиняват ги ,че са подкупни.

            Както винаги в критиките и обвиненията има истина, но тя е половинчата, деформирана и манипулирана.

            Че юридическата култура на обществото е примитивна, е ясно. Че компетентността на правителствените чиновници е никаква – също. Че справедливостта е индивидуална, и че всеки има своя собствана справедливост, и това е ясно. Но че българите не са общество, а механичен сбор от различни индивиди, е вече тревожно.

            Никой съд не се занимава с търсене на истината и с раздаване на справедливост. Това са метафори формирани от общественото съзнание чрез абстракця на целокупния обществен живот. Те произтичат от цялостната държавна уредба и от всекидневното функциониране на държавната власт. Те са дооформят от възпитание, образование, култура, изкуство, средства за масово осведомяване, цивилизационни ценности  завещани от векове.

            В съда не се решава кой крив, кой прав. Очевидността на един факт няма нищо общо с неговото процесуално доказване. Съдът преценява чии доводи са по-силни съгласно законите – на обвинението или на защитата и според това отсъжда. Затова везните са символът на юриспруденцията. Моралът е извън съдопроизводството, освен ако не е закрепен със закон. Морално съдеха едно време другарските съдилища. Моралният съд е опасен, защото е емоционален. Не чувства ръководят законодателя, а интересите на обществото. Каквото е обществото, такива са неговите закони, такива са и неговите съдии. И ако нещо не ни харесва в съдопроизводството, трябва да обвиняваме, на първо място, себе си.

            Обществото, народът избра своите народни представители. Той постави на власт днешното правителство. Косвено, той отговаря за приетите закони и за назначаване на съдиите. Тези неща не падат от небето. Народът трябва да заяви своите претенции на висок глас и да се стреми те да бъдат чути. Не трябва да се чакат избори, трябва да се предизвикват, ако е нужно. И не трябва да ни плашат с революции – българите са твърде инертни и неспособни на решителни действия. Оказва се, че дори Симеон Дянков не е в състояние да ги мотивира за решителни действия. Не е случайно, че при протестите в съседна Гърция се издигат призиви: „По-тихо, да не събудим българите !”

            Така че Цветанов не е главния виновник. Той е само илюсткрация как „човек от народа” управлява държавата – като виртуалното управление така разпространено по кръчми и кафенета.

            Преди много години разказваха виц, убедително показващ обществената нагласа за преминаване от очевидността към процесуалността.

            На плаж била арестувана двойка (мъж и жена) за подкопаване на обществения морал – правили секс пред очите на всички. Намерил се и убедителен свидетел – старец, лежал на няколко метра от скандалната двойка.. Съдията го разпитва :

            -Дядо, разкажи какво видя.

            -Лежаха си мирно двамата, но по едно време мъжът започна да натиска жената и са качи върху нея.

            -А после какво ?

            -Как какво ? – се очудил стареца.

            -Ами факта на мъжа да влиза в жената – пояснил съдията.

            -Точно факта не видях, но ако е улав да го вкарва у песко, значи не е наред и требве да го пуснете – с усмивка пояснил свидетеля.

            Усмихнете се и вие читатели. Така може би по-добре ще разберете и днешните съдилища, и днешното министерство на вътрешните работи, и министър Цветанов.





Гласувай:
2



1. jelezov - Още за криминалния преход
15.07.2011 12:45
В подкрепа на казаното от проф. Гиндев ще добавя и някои мой съобръжения. Общопризнат, научно доказан, прекрасно описан в художествената литература е фактът, че т. нар. първоначално натрупване на капитали има абсолютно криминална природа. То е съдържание на продължилия векове преход от феодализъм към капитализъм. Сегашният наш преход, в който сме участици и потърпевши, е също така преход към капитализъм и следователно по необходимост е криминален. Определянето на този преход като преход от комунизъм към демокрация е идеологически кретенизъм. ББ и ЦЦ често декларират своето съгласие с посочената оценка на прехода, но го правят, за да обосноват и изтъкнат себе си като първите истински борци против престъпността. Истината, разбира се, е друга. Сегашното първоначално натрупване не е натрупване на новосъздадено богатство, а е ограбване, разпределяне и многократно преразпределяне на създаденото при социализма материално богатство, което се реализира в условията на жестока конкурентна борба между няколкото престъпни групировки. Властта на ГЕРБ е моментна победа на една от няколкото групировки, която използва държавната власт като средство за унищожаване на останалите, и юридическо и морално легитимиране богатствата на победителите. Така би трябвало да завърши нашият преход. Но дали ще стане това, или ставащото е пореден епизод в преразпределянето на националното богатство, ще има да видим. Но за окончателната победа на групировката, зад която стои ГЕРБ, е неабходимо да се овладее и съдебната власт. А тя все още се съпротивлява. Докога ли? Разбира се, самата тя не е и не може да бъде "чиста вода ненапита".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1954197
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930