Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2011 10:20 - ЗАЩО ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДАТАТА 22 ЮНИ
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 3790 Коментари: 2 Гласове:
2





На 22 юни 1941 г. нацистка Германия нападна Съветския съюз. Започна Великата отечествена война на съветските народи. По хронология, тази война е част от европейската война на Германия започнала на 1.09.1939 г. Наистина, заедно с Великобретания и Франция, във войната са въвлечени и техните колониални владения, но е трудно да се каже, че това е световна война. Та нали никой не обявява войните на НАТО срещу Югославия или срещу Либия, или срещу Афганистан за световни войни. Чисто формално е много трудно да се посочи датата на започване на Втората световна война и, честно казано, не зная дали това някога ще стане. Това е причината да се търсят необорими реперни точки, по които е постигнат планетарен консенсус и някоя от тях да се обяви за начало на войната. Само за сведения ще съобща, че такива точки и днес има няколко, а времевата проследователност на събитията е следнато :

           3.10.1935 г.  -   Италия напада Абисиния (Егиопия).

           7.07. 1937 г. – Япония напада Китай (инцидентът край мостта

                         Лугоуцзя край Пекин).

1.09.1939 г. –  Германия напада Полша.

3.09.1939 г. – Англия и Франция обявяват война на Германия.

22.06.1941 г. – Германия напада СССР и  й обявява война.

7.12.1941 г. -   Япония напада САЩ (Пърл Харбър)

8.12.1941 г. -   САЩ обявяват война на Япония. Англия – също.

11.12.1941 г. – Германия, Италия и другите държави от Оста

                          обявяват война на САЩ.

Няма съмнение, че Япония и Китай са сред главните участници във войната, а Китай е от петте страни-победителки.Защо тогава да не смятаме, че датата 7.07.1937 г. е датата на започване на Втората световна война ?! През 2004 г. тогавашният президент на САЩ Джордж Буш-младши заяви пред слушателите от Военно-въздушната академия на САЩ, че Втората световна война е започнала след нападение срещу американската армия, т.е. на 7.12.1941 г. и, че десантът в Нормандия (1944 г.) е най-великото събитие, защото е решило изхода на войната (в. „Сега” от 5.06.2004 г.).

Няма никакви показатели и критерии  кога една война е световна. Дали повечето държави участват във войната не е най-главното. Втората световна война се води, предимно, на два континента – Европа и Азия, но най-важния фронт беше в Европа и това беше съветски-германския фронт. По брой на участващите войски, по размах на военните операции, по наситеност с военна техника, по ярост и упористост на битките, по разрушения на инфраструктура и брой цивилни жертви, съветско-германската война няма равна на себе си. Общоизвестен факт е, че на Източния фронт се намираха до 80% от германските военни ефективи: 70% от пехотата, 86% от танковете, 75% от артилерията, 100% от моторизираните съединения. Към лятото на 1943 г. тези ефективи са 5 065 000 души, което прави между 236 и 266 дивизии. Съветско-германският фронт е с дължина 4000 км.

В заключителната Берлинска настъпателна операция на Червената армия, на бойното поле се срещат 254 дивизии (!!), почти три милиона души, нещо, което по западните фронтове никога не е бивало.

Според статистика на Уйстън Чърчил, в периода 1.011943 -1.01.1944 г. по всички театри на военните действия на Втората световна война, са се сражавали от 19 до 24 английски дивизии и от 15 до 22 американски дивизии. В същото време, Съветския съюз е воювал срещу основните германски сили с 425-489 дивизии.

Ако следваме логиката на американския президент, Съветският съюз има най-голямо право да смята, че Втората световна война е започнала с началото на германо-съветската война.

           И най-важното : победата във войната беше извоювана именно на съветско-германския фронт. Това е най-важния, съкрушителен показател и критерий коя локална война в рамките на Втората световна война е най-главната война в Голямата Война и това е причината да отбелязваме нейното начало като символично начало на Втората световна война. В края на 20-я век американски историци пресметнаха, че на Червената армия й са били нужни два месеца, за да излезе на Атлантическия океан без никаква западна помощ.

Има и още нещо. От горната таблица се вижда, че САЩ никога не са обявявали война на Германия, даже в най-тежките дни за Великобритания - Хитлер обяви война на САЩ. Войната на САЩ беше срещу Япония за доминация върху акваторията на световния океан. И ако Хитлер не беше обявил война на САЩ, не е ясно как щяха да се развият събитията. САЩ принудително се биха срещу Хитлер и не защото защищаваха свободата на европейците и демокрацията, а за да не допуснат Европа да стане германска или съветска. „ Ние дойдохме в Европа – пише американския автор Марк Русо – не за да спасяваме французите. Ние дойдохме, защото Америка е заплашена от агресивна и много опасна враждебна държава. Ако европейците трябва да ни благодарят за нещо, то е, че не станаха комунистически държави”. Генерал де Гол повтаряше не един път : „Американците, загинали за освобождението на Франция, загинаха за САЩ и за никой друг” (цитира се по Юри Уляновски във в. „К барьеру !” от 20.04.2010 г..).                      

През Втората световна война, всяка една от съюзените държави преследваше свои собствени цели и само една от тях беше обща за всички – унищожаване на нацистка Германия и на милитаристична Япония. Затова и стана възможна антихитлеристката коалициа. Но пък останалите цели бяха дотолкова противоположни, че стана възможна „Студената война”.

            Ето отправната гледна точка за преценка на историческото значение на датата 22 юни 1941 г. – нападението на Германия над СССР видоизмени характера на започналата война и на целият следвоенен период.

          Реално погледнато, срещу Съветския съюз воюваше цяла Европа.Готвейки се за удара срещу СССР, Берлин се опираше на цялата мощ на вече завоюваните европейски държави : от Франция бяха извзети 5 000 локомотива, 250 000 вагона, 4,9 милиона тона черни метали (73% от годишното производство на Франция). Беше използвано въоръжението и бойната техника на : 6 норвежки, 12 английски, 18 холандски и 92 френски дивизии (общо -128 дивизии). Само във Франция нацистите плениха 3 000 самолета и 5 000 танка. С заловения европейски автотранспорт Вермахта въоръжи 90 свои дивизии. И всико това, без да се вземе придвид продукцията на мощнияj чехски ВПК.

            Германия успя да разшири своите стратегически възможности, заплашвайки СССР по цялата огромна граница от Черно море до Северния ледовит океан. Във войната против Съветския съюз бяха въвлечени около 1 милион войски от Финландия, Унгария, Румъния, Италия, Словакия, Испания. Към тях трябва да прибавим още толкова доброволци от почти всички завзетите европейски страни, от които се формира цели бригади и дивизии – главно СС. Общо 24 националности воюваха срещу СССР сред които : поляци, цигани и евреи. В края на войната най-отчаено се сражаваха точно съюзниците на Германия : прибалтийци, скандинавци и французи. Изключителна омраза към Червената армия показаха унгарските войски и полските националисти. Католическата черква и мюсюлманите от близкия Изток също бяха почитатели, подръжници и помагачи на Хитлер и нацистите. Великият мюфтия на Йерусалим Амин ал-Хюсеин така разясни поддръжката на арабите за нацистка Германия : “Арабските страни са уверени, че Германия ще спечели войната. Арабите са естествени съюзници на райха, защото имат общи врагове : англичаните, евреите и комунистите” (цитира се по К. Грюнберг – Гитлер. “Република”. Москва, 1995. Стр. 149). Даже английското кралско семейство беше пронацистко.

          Започналата война беше многовариантна. Можеше Германия и Съветския съюз да воюват заедно срещу САЩ, Англия и Франция, а можеше, и това беше по-вероятно, Великобритания, Франция и Германия да воюват срещу СССР – спомнете си само мисията на Рудолф Хес. И ако трябва да примерваме събитието от 22 юни с днешния ден, точно това се случи половин век по-късно. Преди 70 години Сталин спаси съветския социализъм от реално надвисналата опасност за обединяване на световния капитализъм и империализъм срещу първата социалистическа страна на планетата и запази за историята нейните велики послания. И ако трябва да отбележим някаква историческа заслуга на Хитлер, на нацизма и на нацистка Германия, тя е в това, че доведе Сталин в Берлин, а Червената армия в центъра на Европа. Ето кое не могат да си простят до ден днешен съвремените глобалисти и световното задкулисие, ето защо смъртно мразят и Хитлер и Сталин – първият, че не само не си свърши работата за която го бяха определили, а им докара големи главоболия, втория – защото им разбра глобалния замисъл и по великолепен начин ги надигра. И не се очудвайте, че за ТЯХ Сталин и Хитлер са едно и също „зло”, макар че Сталин много повече от Хитлер ги стряска насън. Та нали Хитлер, в края на краищата, си е тяхно порождение, тяхен човек, израстнал и възпитан в западните „ценности”, отгледан в западната цивилизация, нещо като техен незаконен син – мразят го и го обичат едновременно. Тук ми идва на ум изказване на мрачна фигура от нацисткия Райх – шефа на Гестапо, групенфюрер Хенрих Мюлер : „Сега Сталин ми изглежда в съвсем друга светлина. Той стои невъобразимо по-високо от всички западни лидери...А това западно буклучийско  сметище все споменава бога, но няма да му мигне окото да умори от глад цели народи, ако реши, че това е в негов интерес”. Просто да се възхити човек на изключителната проницателност на хер Мюлер – та той напрово описва 2011 година. Или да процитирам самият Хитлер :Силата на руския народ не е в неговата численост или организираност. Силата на руския народ е в способността  да ражда личности с мащаба на Сталин. По своите политически и военни качества Сталин далече превъзхожда и Чърчил и Рузвелт. Той е единственият световен политик достоен за уважение. Нашата задача е – да раздробим руския народ така, че да стане невъзможно появяването на личности с мащаба на Сталин”.

  Не, не е бил глупав нацисткия вожд.Неговите назакони родители, не без

 успех, се мъчат да следват точно указанията му.

           Героичните победи на съветските народи във Великата отечествена война са вече забравени, деформирани и опошлени, но остават като пътеводен маяк за бъдещите поколения, като пример за вярност към идея и Родина, като основа за строителството на бъдещето справедливо планетарно общество, което, рано или късно трябва да дойде, ако не искаме човешкия вид навеки да изчезне от планетата Земя.

            А, на тези, които сравняват и приравняват Сталин и Хитлер ще кажем следното: Хитлер завърши своя живот в яма от артилерийски снаряд, залят с 20 литра бензин и мъртъв изгорен. Сталин прие парада на Победата на Червения площад в Москва и поведе съветския народ към космоса.

Нима това не е твърде съществена разлика ?

 Така, мисля аз, трябва да гледаме на датата 22 юни 1941 г.
image

Капитуляция в Берлине. Художник П.А. Кривоногов. 1946






Тагове:   22,


Гласувай:
2



1. locke - Хубав пост!
20.06.2011 11:05
Само дето не знам как успях да поставиш логика и Буш в едно изречение :)))) Неслучайно комбинацията е невъзможна!
цитирай
2. анонимен - А
22.06.2011 09:26
РЯДКО СЕ ЧЕТЕ ТОЛКОВА ДОБЪР МАТЕРИАЛ !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1954830
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930