Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2017 20:23 - Танц по свирката на САЩ
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 742 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Департаментът на Щатите маскира пряката си намеса във всички дейности у нас под формата на "благодетелната" фондация "Америка за България"
28. Юли 2017 , брой: 146 Светла Василева
Не че ни е за пръв път. Не е! Помните ли посещението на Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън през юни 2014 г.? И как проектът "Южен поток" отплува в небитието след срещите, които тримата американски сенатори проведоха на българска земя. Дали имате въображение да си представите какви условия са ни поставили, иначе казано, как са ни шантажирали? Защото тези разговори на високо ниво не са нищо друго освен рекет, шантаж и извиване на ръце. Разбира се, участниците в тях не биха ги определили по този начин. Но ние не сме участници.
Ние, гражданите на България, сме тези, които плащат сметката. На всички. На чутовните безлимитни американски "интереси", които имат амбицията да определят едва ли не всички сфери на живота ни и пъхат носа си навсякъде. На калпавите ни политици, които слагат наколенките и гънат гръбчетата, колчем долети тук отвъдокеански сановник. Дори да не им съответства на ранга, те си го слушкат, козируват и изпълняват. Защото това е ВИП-картата им за властта, до която иначе я се добрали, я не. Я останали в лоното й, я не. А мнозина от тях, знаем, извън властта за нищо не стават.
Тази седмица имахме пореден повод да си дадем сметка

кой всъщност командва държавата ни

Както и че нашият вот, на всички български граждани, е подменен. Защото ние не сме гласували правителството на САЩ да ни управлява, нали? Българският народ за трети път си пожела още от същото. ПП ГЕРБ състави кабинет и управлява. Ама наужким. Като в детските имитационни игри.
В началото на месеца управляващите внесоха законопроект, който ограничава финансирането от външни донори на съсловните професионални организации. Ако станеше закон, Съюзът на съдиите, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите щяха да се лишат от щедрите дарения на международни донори като "Норвежкия фонд", фондация "Америка за България", Американската агенция за международно развитие, както и на стажове и обучения за членовете им, финансово осигурявани от Държавния департамент на САЩ. Срещу което нашата съдебна система играеше по свирката на чужденците.
Проектът веднага беше етикиран от "засегнатите" като недемократичен, като посегателство на основните права на съдии и прокурори, и като подражание на Путин и Орбан. Имаше декларации и медиен шум, след което помощник държавният секретар на САЩ Хойт Ий след среща с Бойко Борисов си позволи публично да заяви, че готвената забрана е "антиамериканска". Вместо отпор и съвет САЩ да не си пъхат носа в работата на българската изпълнителна и законодателна власт, последва незабавно оттегляне на законопроекта, обявено от Цветан Цветанов. Понеже фондация "Америка за България" била наш голям благодетел...

Що за фондация е "Америка за България"

Американците се настаняват тук през 1991 г. основавайки Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ) с 55 млн. долара, отпуснати от американското правителство след приемането на Закона за подпомагане на демокрациите в Източна Европа. БАИФ прераства през 1996 г. в Българо-американска кредитна банка (БАКБ). "Една от най-печелившите и ефективни банки" - самохвалят се на страницата си "Америка за България". Замислете се, какво се крие зад тези думи... Равнище на лихви, условия за кредитиране, обезпечаване на заеми и прочие неща на нива и в размери като за африканска държава. В пъти над европейските стандарти.
Година след като България става член на ЕС, БАКБ е продадена (2008 г.) на ирландската Allied Irish Bank за 400 млн. долара. Това е възвръщаемост на първоначалната инвестиция в размер на 800%. Тя отрежда първо място на БАИФ сред десетте американски инвестиционни фонда, създадени през 90-те години на миналия век. "Успех за една нощ", както го определя президентът на фондация "Америка за България" г-жа Нанси Шилер. А вие си въобразявайте, че те работят тук безкористно, от алтруизъм и загриженост за хората от България и Източна Европа. Не! Нека си го кажем честно,

17 години те правиха пари

Много пари на наш гръб. Дори неприлично много. Толкова не биха спечелили в никоя държава от Стара Европа. Че дори и в Америка. Да беше само до парите, да махне човек с ръка. Но не е.
Има и друго и то е по-чудовищно. Нарича се по много начини - "мека сила", "купуване на симпатизанти", "разширяване на влиянието" и прочие. Иначе казано, с финансирането на различни проекти чрез неправителствени организации във всякакви сфери на обществения живот, плащане на обучения, командировки, семинари, кръгли маси на държавни и общински чиновници, съдии, прокурори, учители американците къде директно, къде индиректно влияят на случващото се в България в посока, угодна на тях. При това в продължение на години. Безотказно. И последователно. В доклад на Държавната агенция за национална сигурност от 2016 г. пише за "използването на субекти от неправителствения сектор като част от прилагания комплексен инструментариум за влияние и въздействие" и за "реализация у нас на чужди държавни доктрини, които увреждат българските национални интереси".
През 2009 г. с парите от продажбата на банката се създава частната фондация "Америка за България". Тя е "независима, неправителствена, необвързана политически", по думите на президентката й (Нанси Шилер, януари 2017 г.). Ако наистина е такава, защо Хойт Ий - висш държавен чиновник, се застъпва за нея, понеже правителството й пречело да реализира програмите си? Той дали няма някакъв интерес, финансов например? Да не би фондацията да му плаща? Или пък е друго - фондацията не е частна, както ни уверява президентката й, а държавна и изпълнява задачи на правителството на САЩ? Въпроси, на които отговор със сигурност няма да получим. Съвсем отделно е питането дали случващото се не е

намеса във вътрешните ни работи

след като чуждестранен чиновник квалифицира готвена промяна в законодателството ни като "антиамериканска" и "съветва" правителството какво да прави. Може ли да се счита за суверенна държава тази, която на мига хуква да угоди на чужденеца? Чиновникът дори не е от ЕС, на който все пак сме страна член и би могло да се търси някакво извинение за действията му!
През януари тази година изведнъж "Америка за България" изненадващо обяви, че излиза на светло. Че името й олицетворява прозрачността. Че няма тайни и скрити планове. Чудно в годините между 2009 г. и 2016 г. какво е правила организацията? На тъмно и в сянка. Частично се вижда от отчетите. Нейните и на онези неправителствени организации, които са създадени в обществена полза и присъстват в регистъра на Министерството на правосъдието. Онова, което не се вижда, за него се досещаме.
Последният гранд, даден от "Америка за България" за 2016 г. например е в размер на 902 960 лв. - с него се подпомагат "гражданското общество и демократичните институции". Сумата е отпусната на фондация "Антикорупционен фонд", регистрирана в съда дни преди получаването на парите. Първата пресконференция на членовете й е на 14 юни т.г. - датата, сложила начало на протестите #ДАНСWithMe. Част от лицата, ръководещи "Антикорупционния фонд" са участвали или близки до "Правосъдие за всеки", "ДА България", Български институт за правни инициативи (също с грант от "Америка за България" в размер на 1 184 760 лв.) и полу- или разпадналата се "Протестна мрежа". Грантополучателите се опитаха да организират "Марш за европейско правосъдие" (също на 14 юни както и пресконференцията им) пред Съдебната палата в София, но присъстващите полицаи и журналисти бяха повече от протестиращите.
Изглежда в София номерата на американците вече не минават. Никой не се впечатлява нито от натрапваната прозрачност, нито от новото им лого, според което "американският оптимизъм среща българският потенциал". Хората се отвратиха и изплашиха протестите им да не бъдат подменени, окупирани от грантоеди и употребени за цели, угодни на спонсорите. Вероятно заради това усилията на фондацията се префокусират към провинцията, където "гражданското общество" ще бъде "присадено" чрез нови инженерингови проекти, такива каквито видяхме в годините в столицата. 585 000 лв. отпуснати на "Работилница за граждански инициативи" ще размножат професионалните грантоеди в страната. Ама какво се чудим, като уж за много демократичната дейност по осигуряването на достъп до информация за гражданите, през тази 2017 г. получава 826 500 лв. програмата "Достъп до информация", с изпълнителен директор Гергана Жулева - наследник на стара комунистическа номенклатура и... съпруга на Красен Станчев, който пък е съосновател на неолибералния Институт за пазарна икономика, председател на съвета на това НПО. Кръгът се затваря.
От общо 38 гранта, подписани от началото на 2017 г., 8 са в сферата на образованието, 22 за изкуството и културата, 5 за развитие на гражданското общество и демократичните институции, и 3 за развитие на частния сектор. Образование, изкуство и култура. Меката, но въздействаща сила. Интересът към образованието тук е особено съществен. "Америка за България" се меси едва ли не във всички образователни дейности, при това, представете си, с любезното съдействие на Министерството на образованието и науката. Програмите са, насочена към училищните директори, учителите, а чрез тях към децата и към младите, понеже са по-лесни за влияние и са по-податливи и понеже всяка доктрина най-лесно се насажда чрез образованието. За дълги години напред. Танцът продължава. Под свирката на САЩ.

 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3033539
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031