Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2017 14:04 - Дебат с блогъра Olivie за здравната реформа
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 642 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2017 14:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В много от моите публикации на тема здравеопазване, блогърът Оливие има изложени много възражения. Затова, ще отбележа или маркирам основните мои предложения за здравна реформа, за да има тема за размисъл. Доколкото разбирам, Оливие е бил или е, общопрактикуващ лекар. Моят опит в тази тема е на база на няколко десетилетия проблеми, които сам съм си натресъл, поради недобро възпитание и образование на тема здравеопазване, та се налагаше приз всичките тези години да търся алтернатива на алопатичната медицина, която ни се предлага силово от държавата. Знаете, че другите методи на лечение, като китайска медицина, аюрведа и други, не са признати официално и на база на техни заключения не може да бъде издаден болничен лист, който да е признат от здравната каса.


Ето накратко моите виждания:
  1. Основен проблем на здравеопазването на България е НИСКАТА ВЪЗПИТАТЕЛНО И ОБРАЗОВАТЕЛНО НИВО, което получава всеки един българин от семейството и институциите, като се започне от детската ясла, градина, училище, университет, работно място, здравни заведения и т.н. Като цяло българинът нехае за своето здраве, знае много малко и на практика десетилетия руши своето здраве, докато в един момент не дойде време да ходи на "сервиз". Познавам много хора, които се мъчат през живота си да влезат в "релси", както се казва. Част от тях не са запознати с науката, как това да се случи. Опитват, грешат, пак опитват и така минава животът. Други пък, знаят много, но им липсва дисциплина. Знаят какво да ядат, кога да го ядат, какво и кога да пият, но пусто да опустее лош навик, как да го откажеш. Това е като цигарите и пиянството. Зависимостта от храната е не по-малко силна и вредна от зависимостта от алкохола и цигарите. Решението е - държавна програма, която да обхваща цялото население - от малките деца, до възрастните хора и която програма да се основава на природните медоти за поддържане на добро здраве, таквито са завещани от лекари като Хипократ. Нали си спомняте "И нека храната бъде вашето лекарство". Как е възможно да сме най-бедната държава в ЕС
  2. В какво се кълнат лекарите? В завети, оставени от Хипократ. И какво правят? ТОЧНО ОБРАТНОТО. ПРАВЯТ ПАРИ, А ХИПОКРАТ ГО ЗАБРАВЯТ ОЩЕ В МОМЕНТА НА КЛЕТВАТА. Защото образованието им е такова - не признава Хипократ, но от лицемерие се кълнат в него. Тоест, образованието, което получават лекарите в България НЕ СЪОТВЕТСТВА НА ДОБРАТА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА. Знаете ли колко рядко се срещат лекари, завършили някои от лицензираните медицински училища, които са разбрали, че просто са хванали грешния път и са станали маша в ръцете на фармацевтите? Като изключим някои от моите познати лекари, които се захванаха с хомеопатия и някои, които започнаха практика по източна медицина, аз лично не познавам повече от 10-на лекари, които са разбрали, че освен алопатията има и друга медицина. Баща ми постъпва в клиника, специализирана за лечение на сърдечни болести. При едно посещение там, видях, че са му дали обяд - бял боб с наденица. КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА СИ СЕ КЛЕЛ В ХИПОКРАТ И ДА ДАДЕШ НА БОЛЕН ОТ СЪРЦЕ, БЯЛ БОБ С НАДЕНИЦА И ДВЕ ФИЛИИ БЯЛ ХЛЯБ ЗА ОБЯД.Просто не мога да побера в главата си това неграмотно поведение на български лекари. КОЛКО ПЪТИ СТЕ ОПИШЛИ В КАБИНЕТА НА ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР И ТОЙ ДА ВИ ЗАЯВИ ОТКРИТО, ЧЕ ЗДРАВЕТО ЗАВИСИ ПРЕДИ ВСИЧКО ОТ САМИЯ ВАС И ЧЕ АКО СПАЗВАТЕ ПРОСТИ УКАЗАНИЯ, ЩЕ СЕ ВИЖДАТЕ С НЕГО КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-МАЛКО? Аз нямам такъв случай. Те имат сметка да се виждат често с вас - те работят на килограм - колкото повече пациенти, толкова повече пари. НА ТЯХ НЕ ИМ ПЛАЩАТ ЗА ИЗЛЕКУВАНИ ПАЦИЕНТИ, А ЗА ПРЕГЛЕДАНИ.
  3. След като нито пациентите, нито докторите отговарят на изискванията на добрата медицинска практика, какво остава? Остава да се появи задължителният застраховател, който да накара пациентите да плащат по-високи застраховки, ако не се грижат за здравето си. След това остава на държавата, там, където тя плаща заплати, да определя заплащането на медицинските лица, в зависимост от постигнатото подобрение в здравната картина на пациентите. Например, един общопрактикуващ лекар, който има 2 хиляди записани пациенти, ще трябва доста да се потруди, за да подобри и да докаже с данни, че здравното състояние на неговите пациенти се е подобрило. Да, той ще получи много повече пари, отколкото сега получава, но ще му е нужен и екип, с който да свърши работата, защото нали разбирате, че става дума за 2000 пациенти! Някой трябва да обработва тези данни, да следи за изследванията, за промяната в показателите на всеки един пациент. Ще е необходим софтуер за тази цел. При всяко отклонение, този софтуер трябва да сигнализира лекаря, че съответният пациент се е отклонил от "правия път" - или не е дошъл на профилактичен преглед или данните от изследванията му са се влошили и т.н. Нещо много важно - ако лекарите разчитат на това, което са ги учили в медицинското училище, загинали са и те и пациентите им. Знаете ли защо кубинците са толкова бедни и в същото време, толкова здрави? Защото нямат пари да си купят "лекарства" от аптеките. Защото цяла Хавана се храни от зеленчуковите градини, които изникнаха около града в 90-те години, следствие на кризата със спиране на помощите, идващи от социалистическите страни. От зор станаха най-здравата нация на цяла Америка. Защото по време на кризата, средното тегло на кубинците спадна с около 12 килограма. Така се става здрав - по-малко храна, храна, произведена в района, в който живееш, по-малко стрес, малко ром и ето ти по-добри здравни показатели от пребогатата Америка. И тъй като кубинците започнаха по-малко да боледуват, лекарите емигрираха във Венецуела, а оттам Куба започна да получава регулярни доставки на нефт. Добра сделка. Нямаме нужда от толкова лекари - имаме нужда от лекари, които да ни научат да живеем съобразно природните си дадености.
  4. Ако направим усилия в тази посока, ще разберем, че тези 6 милиарда лева, които сега даваме за здравеопазване - половината от здравните ни вноски, а другата половина, като доплащане от болните, са твърде скъпа цена за незавидното ни здравословно състояние като нация. Можем да станем много по-здрава нация с много по-малко пари от тези, които сега даваме. Сега даваме пари на медицинската мафия и на фармацевтичната мафия. Те имат сметка да сме хронично болни, защото така хронично ще си продават продуктите. Само още един пример и за нашата простотия, заради което цялата тази медицинска мафия съществува. Мой приятел, болен от прориазис. Пробвал всичко - без ефект. Питах го, опитал ли е да алкализира организма си /има твърде високо ниво на киселинност в урината/ или да се консултира с хомеопат, но той ми каза, че първо щял да мине по редовната процедура - говореше ми за някакви доктори, специализирани клиники, за някакви скенери, за някакви мазила - един куп пари и време. Абе човек, каквото и да го намажеш това, ти ще го капсуловаш и ще те удари някъде вътре в организма. Ако не спреш да пиеш ракия и не се съобразиш с това какво ядеш, в каква комбинация и в какво количество, нищо не може да ти помогне, но той си продължава на своето - щял да мине през целия процес на "лечение", което му се предлага от официалната медицина. Казах му, че ще му надупчат гъза с алергозани и нищо няма да стане. Ще подтиснат причината и ще лекуват следствието. Това е официалната медицина. Но както е казал Буда, оставете хората да страдат и умират от собствената им простотия. Жалко е, че аз като регулярен платец на здравни вноски, ще плащам цялото това безумие.
  5. Ето едно добро начало за дискусия с Оливие.



Гласувай:
0



1. olivie - много си напоителен драги - трудно се четеш
03.04.2017 15:52
Да почнем от белия боб и наденицата. Веган ли си, или мусулманин и ти е забранено да ядеш свинско? После много на сериозно си поел поговорката, че "най - добър лекар е онзи, който забрани най - любимите храни на пациента" То е ясно, че забраната няма да бъде спазена, а виновния за лошото здраве е ясно кой. А вместо да страдаш с десетилетия от несъгласие, с тоя хъс само за 6 години щеше да завършиш медицина и да си решиш проблема.... За това и не ти вярвам, че си бил директор на банка и икономист - щото си си решавал проблемите с "наръчни" средства. Пък и ВЪОБЩЕ не съм съгласен с икономическите ти мнения с които напълни форума. Но от това не си правя личен проблем като тебе. Айде холан (пътя).
цитирай
2. kolevdobri - Наистина ти липсват години от възпитанието!
03.04.2017 21:03
olivie написа:
Да почнем от белия боб и наденицата. Веган ли си, или мусулманин и ти е забранено да ядеш свинско? После много на сериозно си поел поговорката, че "най - добър лекар е онзи, който забрани най - любимите храни на пациента" То е ясно, че забраната няма да бъде спазена, а виновния за лошото здраве е ясно кой. А вместо да страдаш с десетилетия от несъгласие, с тоя хъс само за 6 години щеше да завършиш медицина и да си решиш проблема.... За това и не ти вярвам, че си бил директор на банка и икономист - щото си си решавал проблемите с "наръчни" средства. Пък и ВЪОБЩЕ не съм съгласен с икономическите ти мнения с които напълни форума. Но от това не си правя личен проблем като тебе. Айде холан (пътя).

Искаш ли да ти докажа, че оценъчната ти система НЕ СТРУВА? Аз ще ти изпратя официален баланс на банка, на който баланс стои моя подпис като изпълнителен директор. След това обещаваш ли да склониш вирнатия си до небето нос и да разбереш най-после, че светът не започва и не свършва с теб? Готов ли си? Ето ти линк към годишен отчет с доклад на КПМГ. http://www/pdf/f_g_i_2007.pdf

Сега е време ти да ми докажеш какъв доктор си бил или си.
цитирай
3. olivie - Слушай драги
04.04.2017 01:30
Ти не разбра ли, че в Храма търговците не се допускат? Не може правещият баланси да има претенции да прави здравна реформа. А ако резултатът е плачевен, то е от такива като тебе, които са се опитали да осчетоводят здравето. Само че то е друга категория ценност в сравнение със Златния телец. Окачи си баланса в рамка и си пей химни другаде. И помни само едно - такива като тебе са заменими (от машини), а лекарите не (няма как, колкото и да ти е болно от тоя факт). Вж тук:
http://olivie/hobi/2017/04/03/zashto-priznatelnostta-kym-lekarite-v-dneshno-vreme-stava-vs.1519457
ПП. Сега в болниците броят марлите от операциите по отделните клинични пътеки. Интересно какъв ще е балансът, как мислиш?....
цитирай
4. kolevdobri - Нещо запя друга песен. Нали не вярваше?
04.04.2017 13:38
olivie написа:
Ти не разбра ли, че в Храма търговците не се допускат? Не може правещият баланси да има претенции да прави здравна реформа. А ако резултатът е плачевен, то е от такива като тебе, които са се опитали да осчетоводят здравето. Само че то е друга категория ценност в сравнение със Златния телец. Окачи си баланса в рамка и си пей химни другаде. И помни само едно - такива като тебе са заменими (от машини), а лекарите не (няма как, колкото и да ти е болно от тоя факт). Вж тук:
http://olivie/hobi/2017/04/03/zashto-priznatelnostta-kym-lekarite-v-dneshno-vreme-stava-vs.1519457
ПП. Сега в болниците броят марлите от операциите по отделните клинични пътеки. Интересно какъв ще е балансът, как мислиш?....


Въртиш си гъза като проститутка. Сега кажи колко хора си излекувал и недей да извърташ. И още веднъж - ако имаш проблеми с възпитанието, не съм ти аз крив. Не отправяй лични нападки. Все още те търпя и не си позволявам да използвам квалификации по твой адрес, просто защото не те познавам. Не го прави и ти, ако не искаш да изглеждаш предубеден. Правиш заключения за мен без да ме познаваш. Доказах ти, че не си прав. Не се измъквай като лалугер, ами си признай, че не си познал резултата от мача. Не играй повече ролята на разсърдено дете. Ако имаш аргументирани предложения - готов съм да те изслушам. За кой ли път ти го казвам. Без лични нападки моля.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196041
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031