Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2019 15:05 - Франсис Фукуяма: Русия, чувства, че е един от най-слабите играчи и опитва да разбие стабилността в света
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2465 Коментари: 14 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Популизмът е рецепта за корупция – своеобразен кланов капитализъм, в който всички действат в различни условия
    image

Франсис Фукуяма

 

Решението на Съвета на Европа да върне Русия в ПАСЕ беше голяма грешка

Днес ние се върнахме към многополюсен свят, подобен на този, съществувал през 19 век, казва известният мислител

В интервю за вестник Financial Times президентът на Русия Владимир Путин заяви, че западната либерална идея е "окончателно изживяна и вече е в противоречие с интересите на огромното мнозинство от хората". 
Путин се обявява за защитник на "традиционните ценности, които са по-стабилни и по-важни за милиони хора, отколкото либералните".
Експерти и политици отговориха на Путин, че либералните ценности са много по-широко понятие, тъй като се базират на принципите на демокрацията, върховенството на закона и индивидуалните свободи.
Какво мисли Франсис Фукуяма, чиято книга "Краят на историята?" прокламира през 1989 година, че либералното общество вече няма конкуренция?

Интервю на Валерия Егисман, Voice of America

- Прав ли e президентът Путин, когато твърди, че либерализмът е изчерпан? И действително ли либералните ценности противоречат на интересите на мнозинството, както и на "традиционните ценности"? 

- Мисля, че президентът Путин фундаментално се е объркал. В либералните общества хората се договарят да оставят настрани дълбоко вкоренените убеждения, особено религиозните, за да могат да живеят заедно.
Либералните общества възникват в Европа, защото след началото на Реформацията протестантите и католиците се унищожават взаимно в продължение на 150 години. Една трета от населението на Германия загива по време на 30-годишната война, защото тогава хората вярвали, че държавата е длъжна да поддържа една религиозна доктрина.
Сега ние живеем в разнообразни общества от глобализирания свят, но хората трябва да помнят, че издигането на стени в дългосрочна перспектива не спомага да държиш на разстояние други хора. Ако няма общество, допускащо търпимост към разнообразието – религиозно, етническо или расово – вие създавате предпоставки за безкраен конфликт. Именно подобни общества се появяват в Западна Европа и Северна Америка.
В Източна Европа ситуацията е друга, защото там комунистическите режими се преструваха, че е възможно съществуването на отворено общество, в което религията няма значение. Но, по същество, това беше просто, подтискане на стремежите на хората.
Когато тези страни след 1989 година се отвориха за демокрацията, в техните общества не възникна признаването на необходимостта от толерантност, необходима за съществуването на либерално общество.
Конфликтът заради наплива на бежанци и мигранти в Източна Европа в по-голяма степен е основан на чувството на страх, отколкото на реален опит във взаимодействие с други култури.
Даже в страната на Путин, либерализмът има ключово значение - например, никой не натрапва православието като религия, която трябва да приемат всички жители на Русия – много от тях са мюсюлмани или изповядват друга религия. Ако в Русия не се запази подобна религиозна толерантност, в страната ще възникнат много конфликти.

- Наблюдаваме ръст на национализма и популизма както в САЩ, така и в Европа – в каква степен това заплашва либералните демокрации? Доколко нацинализмът и либерализмът си противоречат и непременно ли трябва да правим избор между тях? 

- Национализмът често приема опасни форми, защото изключва хора от нацията и често води до конфликти с други нации. Но въпреки това, националната идентичност е важна и необходима за съществуването на демокрацията, защото хората трябва да имат общ набор от ценности, за да възприемат легитимността на съществуващите обществени институции. Но, според мен, е критично важно да се избягва ръст на популярността на екстремни форми на национализма.
Но именно това се случва с доста от популистките лидери. Например, Виктор Орбан заяви, че унгарската национална идентичност се основава на унгарска етническа принадлежност. Това създава проблем, доколкото не всички граждани на Унгария са унгарци, а много унгарци живеят в различни европейски страни. 
Така че, мисля, необходима ни е форма на демократична и толерантна национална идентичност, която да се базира на общи демократични ценности, а не такива признаци като раса, религия или етническа принадлежност.

- Защо намалява популярността на либералната идея и може ли тази тенденция да бъде спряна?

- Частично това е обусловено от глобализацията и характера на съпътстващите я икономически промени. В нашия глобализиран свят хората, живеещи в космополитни градове, имат множество различни възможности и много от тях постигат финансово благополучие. Други хора, в други места, не могат да се похвалят с такива постижения. Почти във всяка страна електоратът, гласуващ за популистите, като правило принадлежи на старото поколение, по-ниско образован е, живее извън пределите на столицата и големите градове. И това поражда своеобразен социален конфликт. За хората, които са по-добре образовани и приемат глобализацията е важно да разбират, че не всички получават изгода от новия свят. И, на мен ми се струва, че правителството трябва да имат това предвид.
От друга страна, избирателите, гласуващи за популистите, често се намират в намаляващата част на обществото. В края на краищата, популизмът не може да остане доминираща сила.

- Съгласни ли сте, че обществата, основани на либералните ценности са по-успешни? Например, Китай не се възприема като либерално общество, но е постигнал много в икономиката...

- Либералните ценности са важни за пазарната икономика, защото тя зависи от върховенството на закона. Тя зависи от правила, които не се променят в резултат от политически игри. 
Там където популизмът набира сила, когато популистите дойдат на власт, веднага започват да атакуват правовите основи на държавата или да атакуват съдиите, ако законът не им е изгоден. Това, безусловно, се отнася за Доналд Тръмп, Виктор Орбан и много други популистски лидери в Европа. 
В крайна сметка, аз мисля, че това е рецепта за корупция – своеобразен кланов капитализъм, в който всички действат в различни условия. В крайна сметка това се отразява негативно на икономическия ръст.
Например, изглежда, че икономически Унгария е напълно успешна. Но 5% от нейния БВП тя получава във вид на субсидии от ЕС, и без тях, мисля, че картината би изглеждала значително по-лошо. И именно това трябва да отчитат избирателите, готвещи се да гласуват за популистки лидери.
През следващата година в САЩ ще се проведат президентски избори, а господин Тръмп ще опита да бъде избран за втори път. Хората трябва внимателно да подходят към тези избори. Те трябва да разберат, че ако хората, които подкрепят либералните ценности не се организират, не се мобилизират и не гласуват, популистите ще победят.

- Съветът на Европа, който базира своята дейност на либералните ценности неотдавна възстанови правомощията на Русия в ПАСЕ. Какво мислите Вие, особено в светлината на действията на Русия да подкопае западните демократични институции?

- Русия опитва да използва всяка възможност и всичко възможно, за да разширява влиянието си. Тя използва много умело социалните мрежи и Интернет, за да отслаби доверието на западните общества към самите тях. Русия опитва да създава съюзи и с новите популисти. 
Мисля, че решението на Съвета на Европа да върне Русия в ПАСЕ беше голяма грешка, защото Русия не споделя либералните ценности, които са необходими за работата на тази организация.

- В интервюто за Financial Times Владимир Путин твърди, че след края на Студената война от международните отношения са "изчезнали правилата". Съгласен ли сте с него?

- Съществуват множество правила в тази сфера, както и в икономиката. Но няма консенсус по въпросите на сигурността, защото между САЩ, Европа, Русия и Китай съществуват фундаментални различия. В този смисъл ние се върнахме към многополюсен свят, подобен на този, съществувал през 19 век и, ако страните спазват определени норми на поведение, този свят би могъл да бъде стабилен. Но аз мисля, че Русия се опитва да разбие тази стабилност, защото чувства, че е един от най-слабите играчи и иска да използва всички достъпни и средства за разширяване на влиянието си.




Гласувай:
12



1. apostapostoloff - Русия не чувства, а знае.
22.07.2019 15:23
Как няма да знае като има БВП два пъти по- малък от този на малка Холандия. Русия е страна без икономика, индустрия, производство, наука и изкуство. Дотам я докара управлението на един милиционер.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Питам се, дали Путин ще се притесни, че е трън в очите на света,
22.07.2019 15:36
че руснаците благодарение на него окончателно деградират мисловно и физически. Ще продължи да заподмятва ракети - единдсственото нещо, което му остана да пправи - и ще споменава разни майки, отправени към спраните непримати....
цитирай
3. krumbelosvet - Драги глобал-либерасти.
22.07.2019 16:28
Учудиха ме елементарните противоречия в "разсъжденията" на г-н Фукуяма. Окатите ще ги видят, а слепите постоли и планинари - не. В интерес на краткостта, ще спомена само ТРИ либерастки изобретения - Истамбулската конвенция, документа на ООН за мигрантите, и че адвокати ще защитават и отнемат децата от... родителите им...
Любимите на либерастите гей-паради настрана.
Драги Апостолофф и драги планинар, вие СТЕ ЛИ за Стамбул-конвенц и гей-парадите?
цитирай
4. vmir - 3. krumbelosvet - Единственото,
22.07.2019 17:17
което е необходимо за да откриеш "елементарни противоречия в "разсъжденията" на Фукуяма" е да си достатъчно глупав. Не е необходимо дори да си го чел, защото глупакът няма търпение да чете. И защо му е да чете, след като партийния пропагандатор вече е прочел каквото трябва и му е казал всичко необходимо?
цитирай
5. vmir - 3. krumbelosvet - Драги глобал-либерасти.
22.07.2019 18:01
Круме, любезното "драги" ти подхожда като на свинче звънче. Защо изтри коментара ми за Япония уж не бил в моя полза, бре путиноблизецо? Не те ли е срам поне от възрастта ти, или държиш да бъдеш запомнен като подлец, за който понятията чест, достойнство и истина са необходими само за да бъдат обезсмисляни от безсрамни мерзавци като теб? Жалка плюнка си ти и въпреки напъните ти да изглеждаш друг, с това ще бъдеш запомнен.
цитирай
6. анонимен - Здравейте,
22.07.2019 18:15
със съпруга ми си говорихме /или по-точно това беше негово мнение/, че идва период, в който Русия ще финансира вече не влияние, а преврати. Видяхме, че всичките й опити да дестабилизира ЕС не се получиха. Разбира се, има нейни лимонки в Европарламента, които ще продължат да действат. Даже не бих казала, че са скрити, защото всички ги знаем кои са.
Момчил обаче се опасява повече за това, което би могло да се очаква в страни като като Молдова, Украйна, Грузия и още бивши съветски републики. Те не са в стратегически алианс, нямат и европейска перспектива на този етап и все още се люшкат в настроенията си.
цитирай
7. анонимен - Ще добавя още нещо от личен опит -
22.07.2019 18:34
въпреки наистина обособяването на хора от различни вероизповедания и националности в отделни квартали в Западна Европа /което наистина е проблем от гледна точка на интеграцията и той се задълбочава с годините/, има и толерантност между хората. Омразата към различния е характерна за тоталитарните и посттоталитарните общества. Изключвам, разбира се, промитите мозъци, които ги има навсякъде.
цитирай
8. krumbelosvet - Драги vmir,
22.07.2019 18:52
Коментарите ти по мой адрес съдържат само ругатни. За това акъл не трябва.
А аз честно и с факти от ЗАПАДЕН ИСТОРИК опровергах твои врели-некипели. Това не можеш да понесеш и ругаеш като гергер или постол.
Виж постинга ми за твоя единомишленик "планинар". "Вчера колегата планинар ми посвети пост. Лично. Ето началото му" от 20-ти тоя месец.. Ако ти хареса ролята на планиняря, продължавай да ругаеш като махленска баба.
цитирай
9. peperutka - !!! така е,ние сме..по-добре от Русия, Сърбия, Украйна, и Молдова. и все пак ???
22.07.2019 19:12
- Русия опитва да използва всяка възможност и всичко възможно, за да разширява влиянието си. Тя използва много умело социалните мрежи и Интернет, за да отслаби доверието на западните общества към самите тях. Русия опитва да създава съюзи и с новите популисти.
Мисля, че решението на Съвета на Европа да върне Русия в ПАСЕ беше голяма грешка, защото Русия не споделя либералните ценности, които са необходими за работата на тази организация.
цитирай
10. starforlife - Хаааааааа ха ха ха
22.07.2019 19:33
Е нЕма такъв смЕх.
Крумчервеносвет хващал Фукуяма в нелогизми и противоречия.
Круме... Червеносветна чернодупчице... Ти на Фукуяма на нивото и интелекта не можеш да стъпиш на върха на отрязаният нокът на малкия му пръст бре, патетични празнодумецо.
"Идентичност", "Доверие", "Големият разлом", "Политически ред и политически упадък", "Краят на историята и последният човек" - това са книгите на Фукуяма, които имам удоволствието да притежавам в личната си библиотека и да съм чел. И мислите и анализите в тези книги не са изсмукани от сополив нос както твоите, а са плод на наблюдения, изследвания, анализи.
Докато ти си вадил патетичните си празнодумия за "величието" на соца (ви) и особено льолявата (ви) Русия (включително и докато беше "великият" СССР) от носа си, Фукуяма е обикалял света и изучавал процеси и явления в икономическия и политически живот на куп държави през погледа на безпристрастен наблюдател и интелигентен анализатор.
Тоест, ти не се свениш да се самопоставяш на стъпало в провиждането и тълкуването на процеси, за които нямаш абсолютно никакво лично наблюдение, а са изградени на базата на тесногръдото ти обременено с клишета промито съзнание в тон "рапорт даден - рапорт приет", над световно известен и признат авторитет.
Типично блог.беГЕЙСКО поведение и напън.
СмЕх.
цитирай
11. planinitenabulgaria - Разсъжденията Ви са като на крумбелосветнат
22.07.2019 21:12
krumbelosvet написа:
Учудиха ме елементарните противоречия в "разсъжденията" на г-н Фукуяма. Окатите ще ги видят, а слепите постоли и планинари - не. В интерес на краткостта, ще спомена само ТРИ либерастки изобретения - Истамбулската конвенция, документа на ООН за мигрантите, и че адвокати ще защитават и отнемат децата от... родителите им...
Любимите на либерастите гей-паради настрана.
Драги Апостолофф и драги планинар, вие СТЕ ЛИ за Стамбул-конвенц и гей-парадите?



с твърд предмет по главата. Уточнявам, бетонната глава....
цитирай
12. planinitenabulgaria - Като прочетох понятието ПИОНКИ в главата ми започнаха да се редуват
22.07.2019 21:25
angpiskova написа:
със съпруга ми си говорихме /или по-точно това беше негово мнение/, че идва период, в който Русия ще финансира вече не влияние, а преврати. Видяхме, че всичките й опити да дестабилизира ЕС не се получиха. Разбира се, има нейни лимонки в Европарламента, които ще продължат да действат. Даже не бих казала, че са скрити, защото всички ги знаем кои са.
Момчил обаче се опасява повече за това, което би могло да се очаква в страни като като Молдова, Украйна, Грузия и още бивши съветски републики. Те не са в стратегически алианс, нямат и европейска перспектива на този етап и все още се люшкат в настроенията си.


маркспутинците Салвини, Бабеш, Орбан, Радев с метастазите милиЙончева и Профессор христоВ, Льо Пен и още много като тях, между които и един балък, Ердоган, нямащ достъп до ЕС. На хова залага Путин - на рубладжиите като Сидеров, на свързаните с руската мафия като Ма/га/решки и на всички ненормалници, промити мозъци и бетонни глави.
Вие сте интелигентна жена, но далеч по-въздигнати от Вас се считат Чернопръцко, Цветанка, изяваващо се с два ника, крумбелосветнатият по главата с метална тръба, има още. Това е защото не сте чела трудовете на Василий Фартышев - първият, предвосхитил тържеството на Путин и двързал управлението му с Андропов.
И нещо от мен:
Дори Путин да изчезне, с тези хора, които той увреди както Слави опростачи цяло поколение, светът няма да стане по-спокоен. Нещата са твърде далеч, подобно на ядрената програма на КНДР. Злото е посято от злите гении и ще се роди нови зло. Както андроповизЪма в арабските страни, който за да бъде премахнат се пръкна още по голямо зло, Ислямската държава.
цитирай
13. batogo - Чудесна, истинна и важна за осъзнаване публикация, приятелю!
23.07.2019 14:19
Фукуяма е разкрил Обективната, житейска Истина, от която червените кратунковци все повече се паникьосват, защото кратковременните ефекти на милиционер-популизма им вече са се превърнали в бита карта и евтините му номера все по-трудно минават за нещо перспективно сред хората със здрав разум.
цитирай
14. samarinof - Ей, смотаняк? пиши си тезисите, рано или късно ще ги отпечатат в позитанския стенвестник.
24.07.2019 09:44
krumbelosvet написа:
Учудиха ме елементарните противоречия в "разсъжденията" на г-н Фукуяма. Окатите ще ги видят, а слепите постоли и планинари - не. В интерес на краткостта, ще спомена само ТРИ либерастки изобретения - Истамбулската конвенция, документа на ООН за мигрантите, и че адвокати ще защитават и отнемат децата от... родителите им...
Любимите на либерастите гей-паради настрана.
Драги Апостолофф и драги планинар, вие СТЕ ЛИ за Стамбул-конвенц и гей-парадите?

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1059500
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1752
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031