Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2018 11:22 - За посланието на руския президент към Държавната Дума или главната заплаха
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 2008 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Посланието на руския президент В.В.Путин към Държавната дума от 1.03.2018 г. предизвика голям интерес в Русия и извън нея. То съдържа две почти самостоятелни части : първата е за икономческото и цивилизационно развитие, втората - за състоянието на руската въоръжена отбрана и за новите видове руски оръжия. Аналитичните отзиви са силно раздвоени : от възсторженото „Ура” до пълния скепсис (виж две характерни публикации : „Двенадцать задач, поставленных Путиным в Послании” – cont.ws – 2.03.2018 г. и Никита Исаев – „Послание Путина  - конец дипломатии”. – „ng.ru” - 5.03.2018 г. ).  В този тип публикации и възторзите и критиките са тривиалнии.

            Има съвсем малко публикации, които търсят в Посланието скрити пластове от надсистемна философия. Една от тях е на Алексий Чадаев – („Идеология четвертого срока Путина – войнствующий сциентизм и техницизм” – Москва, 4.03.2018 г. Блокът на Чадаев). От нея публикуваме отделни цитати за ориентация на читателите.

         „Почти всички изследователи се фукусират върху двете части поотделно, при което изпускат това, което е между тях. А там е всичко и то лежи на повърхността. То е войнстващ сциентизъм и техноцизъм, т.е.  вярата в науката и технологиите, че те са универсална панацея от всички днешни и бъдещи проблеми.

          Новите цифрови технологии ще оздравят нашата икономика.Мобилните фелшерски пунктове ще спасят медицината. Детските школи за научно-техническо творчество ще преобразят образованието. Електронните данни и тяхната прозрачност ще ни спасят от корупцията. Новите ракети и бомби ще ни защитят от външните врагове.

            Но ще заработи ли всичко това ?

            Сциентическият подход не е нов. Още Ленин го беше предложил за създаваната от него държавна система. И доста време такава система успешно работеше. Научно-техническата революция (НТР) даде мощен импулс за развитието на разорената от световната и от гражданската война страна. Но в този подход се криеха конфликти, които марксизмът не беше предвидил.

            Главният от тях беше конфликтът между интелектуалците, стоящи на върха на НТР, и съветската партийна номенклатура. Но когато заложиш на науката, трябва да създадеш и цяла нова класа, каквато няма в марксизма – това са професионални учени, инженерите, интелектуалците. И не само да създадеш и да делиш с тях материалните блага, но и властта. В проекта такова нещо не се предвиждаше, „умниците” се смятаха за обслужваща прослойка, професионали-наемници, създаващи и развиващи нужните технологии. Но много скоро се оказа, че този слой има собствени представи за устройството на обществото и тези представи не съвпадат с ортодоксалната доктрина. И започнаха да се плодят учени-дисиденти, хуманитарии – дисиденти. И Системата отговори така, както си беше свикнала, защото тя не можеше и не искаше с никого да дели властта – блокира част от иновационните проекти, част от учените изрита на Запад, хуманитариите – по периферията на империята в постоянен конфликт със Системата. Но тези високопрофесионални и умни хора продължаваха да разяждат Системата от вътре и тя не издържа.

            Ако Путин си представя този път за изход от кризата и за възраждането на Русия, той бързо ще попадне в съветската ситуация, без да знае какво да прави. И наистина,, на днешните „умници” няма да противостоят стареещите съветски номенклатурчици, а новото номенклатурно-олигархично братство : „силоваците”, „етноолигарсите”, „спортистите”, „системните либерали”, а това са хора прости, жестоки и винаги предпочитат простите решения пред сложните и краткосрочната полза пред дългосрочното чакане. „Ти си умен – ще кажат те – тогава си се занимавай с твоята наука и не се пъхай при сериозните хора и техните проблеми”. И битката ще почне отново без шанс учени и интелектуалци пак да победят”.

            Проблемът описан от А;Чадаев наистина е между редовете и не е обозначен открито. И въпреки това той не е главното в Посланието, макар загатването му  да намеква за главното.

            Главното в Посланието, че Путин отговори на най-важния въпрос задаван му от привърженици и врагове в последните години : каква държава строи Путин, какъв е идеалът на тази държава и какъв ще бъде нейният обществено – икономически и обществено-политически строй. В тази сфера, почти незабелязано Путин се стреми към равнището на Платон и Аристотел.

                     С голяма доза вероятност може да се предположи, че става дума за своеобразна „Корпорация Русия” със свръхзадача -транснационална корпорация „Евразийски съюз”, в която ще се намери място и за националния плутократичен „елит”, и за простия народ. Но, за да бъде ефикасна корпорацията, трябва да има управленска йерархична структура (вертикал на властта) : топмениджмънт, линеен мениджмънт, специалисти и изпълнители. Ако това се проектира върху обществените структури, схемата става следната : олигархичен и властови елит (топ мениджмънт), чиновническа властова прослойка (линеен мениджмънт), специалисти (наука и техника) . Православието се замества с вярата и оповаването върху конкуренцията (свободния пазар), а монархичния принцип – с властовата вертикала.

          Такава корпоративна формация е част от глобалния съюз на транснационални корпорации. Но суверенната корпорация, каквато е днес Русия, е непригодна за  цивилизационната война, която се води. Корпорацията се базира на интереси, цивилизацията - на ценности.  Когато цивилизацията се утвърждава, нейните ценности придобиват институционален характер, стават база на правото и реда. Това, което наблюдаваме в Русия говори, че корпоративният ред ще се гради върху „бялата”, а не върху „червената” идея. Съвременото руско общество не е готово за преход от корпорация към цивилизация и то по модела на „червения” проект. Тази болезнена руска колизия  ще завърши само ако една от двете идеи капитулира. Сложно е да се каже кога това ще стане и може ли въобще да стане и останалия народ (изпълнители).

            Подобна корпоративна схема много прилича на схемата на Платон за „Идеалната държава” : властта - на философите, отбраната - на стражите, „бачкането” – на останалите. Но Платон, а след него и Аристотел, предварително поставят в основите на „идеалната държава” редица други  редица други идеи,  за които в корпорацията няма място – общото благо, законност, справедливост, съборност, безсребърност, граждански дълг, истинска (класическа) демокрация с переодична смяна на елита и др. Освен това, проблемът описан от Чадаев по-горе присъства в етажа  «нomo progressus».

            Любимата на Путин военна компонента на държавата, с която той се гордее, също няма място в корпоративния свят. Глобалната корпорация няма армия, тя има Частни военни компании.

            Следователно, Путин казва : Аз готвя Русия за заемането на достойно място в бъдещият глобален планетарен свят и чрез военната компонента й предоставям място сред доминиращите корпорации с възможности за управление на планетата.

            Това е парафраза от ранните години на новата Руска държава, която се надяваше, че като е свалила и изтрила от историята си съветския социализъм, западните капиталистически държави ще я приемат братски като съуправител на глобалния капитализъм.

            Тогава нищо не стана, няма да стане и сега. Мечтата на Путин за идеалната държава на егалитарния глобален капитализъм, не е дори илюзия, тя е бълнуване.




Гласувай:
6



1. qaufland - Намери се един путинофил да каже, че ...
11.03.2018 12:27
Намери се един путинофил да каже, че джуджето Путлер бълнува.
цитирай
2. apostapostoloff - Няма ли кой да подари на
11.03.2018 13:32
Путин един “Запорожец“, та да поизтрезнее малко, грандоманинът?!
цитирай
3. merlin68 - Путин много успешно съчетава както ...
11.03.2018 13:37
Путин много успешно съчетава както ценностите на цивилизацията, така и интересите, и прагматизма на корпорацията. Подобна концепция според мен е абсолютно конкурентна във войната която се води за контрол над глобализацията, и това се вижда ясно през последното десетилетие. Единственият и голям проблем е - какво ще се случи след Путин, ще се намери ли достоен заместник, притежаващ качествата служещи за спойка между противоречивите интереси в самата Русия и околния свят.
цитирай
4. jelezov - Интересно нещо е човешката глуп...
12.03.2018 13:21
Интересно нещо е човешката глупост. Не е толкова безобидна и безвредна, колкото някои си я представят, а когато е съчетана със зоологическа злоба, се превръща в изключително опасна и вредна. Такъв е случаят с коментаторката qaufland – Орка Томова. Не е достатъчно да си глупак, трябва да си кретен, за да наречеш проф. Гиндев „путинофил”, след като си прочел статията, в която той ясно и категорично изказва несъгласие с идеологията и политиката на Путин. А да наречеш Путин „джудже”, трябва да си изтъкан и от отровна злоба, като пепелянка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1950706
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031