Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2017 22:08 - КОИ СА ГЛАВНИТЕ ОПАСНОСТИ И ЗАПЛАХИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 11961 Коментари: 9 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Българската преса съобщи (Юлия Кулинска във в . „Дума” от 14.09.2017), за оспорвани и бурни дебати в НС по приетия от правителството доклад за състоянието на  националната сигурност за 2016 г. В него Русия се посочва като една от основните външнополитически заплахи.

  „В документа е записано дословно: "Интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политически живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна до акваторията на Черно море, включително до енергийните залежи в него, продължи да води трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион." В документа като най-голям риск пред нашата и европейската сигурност е изведена "възможността за инфилтрация на екстремистки клетки" в европейските държави.
В доклада са посочени като опасност и "опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение, чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации", както и мигрантската криза и войната в Сирия.
           „
Удовлетворени сме, че нещата се назовават с истинските им имена”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той призна, че не е чел детайлно доклада, защото  все още не бил гледан в комисиите на НС, и призова репортери и депутати да се запознаят с текстовете. Цветанов напомни за това, което се случи в изборите в САЩ, във Франция, президентската кампания в България - имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискридитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България, както  и стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС, подчерта Цветанов. По думите му това са теми, които са общоизвестни и не трябва да им даваме чак толкова значение.
        Антон Тодоров поиска спиране на руските проекти у нас : "Чудесен доклад, който най-накрая посочи един от големите проблеми на България - хибридната война. Мисля, че много от опитите за спекулации, че правителството не води последователна политика в тази посока, се изпаряват. Т. нар. "кебапчийски котараци" от старата десница трябва да знаят, че само с приказки не става. Става с реална политика, спиране на руските проекти в България и провеждане на политика в областта на националната сигурност, която работи и неутрализира опитите за дестабилизиране на България, а такива определено има".

България е част от НАТО и от ЕС и ние трябва да отчетем този факт, а отношенията НАТО-Русия, ЕС-Русия няма как да не влияят и върху нас. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и веднага направи уговорката, че тезите в доклада трябва да се гледат в цялост. Той прочете изречение на стр. 11 от доклада, в което се казва: "Въпреки че усилията за интеграция в ЕС и НАТО все още стимулират урегулирането на спорните въпроси да се извършва посредством международния диалог, екстремизмът нараства. А засилената националистическа риторика и прокламираните реваншистки идеи създават предпоставки за влошаване на регионалните отношения и за възраждане на екстремистки формации".
"Не знам защо това изречение ни убягва. Колегите от другите парламентарни групи и медиите не го коментират", посочи Карадайъ. „Зад тази вярна констатация и оценка ще очакваме да видим действията, защото решенията тук зависят изцяло от нас, от България”, уточни той.

            Очевадно е, че това са свърхважни и от жизнено значение за България въпроси и по тях трябва да се чуят, колкото се може по разнообразни мнения и становища – та нали провъзгласяваме за враг страната, която ни е освободила от петвековно робство !?

            И изведнъж, всичко потъна в мълчание. Мълчат политически партии, мълчат неправителствени организации, мълчат съсловни организации,, мълчат интелигенти и интелектуалци. Тук-там се чува неясно мърморене, докато подобно историческо посегателство би трябвало да предизвика гняв, концентриран в ясни и недвусмислени призиви.

            Ако искаме реално да преценим опасностите и заплахите за България, за нейната държавна и национална сигурност, трябва да проектираме страната върху основните, базови планетарни процеси, от тяхната днешна реализация и от техните цели в близкото бъдеще. Скицирани набързо те са :

               1.Членството на страната в ЕС.

            2.Членството на страната в НАТО.

            3.Геостратегическото положение на страната на Балканския полуостров.

            И по трите въпроса има достатъчно публикации, за да говорим тук само за най-важното.

            Като кратък увод : В края на 20-я век американците стигнаха до извода, че за комфортно пребиваване на планетата Земя природните ресурси стигат само за един милиард души. Затова точно толкова хора имат право да останат на планетата в течение на 100 – 150 години. Това е така нареченият «златен милиард», който включва населението на САЩ, Канада, Западна Европа, Израел и Япония. България в списъка не фигурира!.(«politikus.ru» - 14.11.2016 г.).

             Тъй като глобализацията е обективен природно-исторически процес на развитието на човешкото общество и произтича от самата същност на обществено-икономическото развитие, то по един или друг начин глобализацията на човечеството ще продължи (процесът се декретира от непосредствено свързания с теорията на оцеляване принцип за оцеляването на човечеството като вид). „Златният милиард” има и конкретен план за реализация на своя проект, който предвижда :

                 1.  Създаване на единна световна религия – след 50-70 години.

                 2. Възникване на глобална свръхкултура – до 15-20 години.

                 3. Възникване на частни компании с признаци на суверенни държави до 10-15 години.

                4. Глобално управление на ресурсите – до 25 години.

                5. Субконтинентална териториална глобализация – до 50 години.

                6. Планетарен етнос – не по-рано от 250 години.◄( Александър Игнатов – Стратегия глобализацинонного лидерства.  “Независимая газета”, 7.09.2000 г.).

            В идеалния случай, светът ще се превърне в пазар на стоки и услуги, в който пазар човекът е едновременно и едното, и другото, т.е. е станал финансов механизъм, а парите - главна същност във Вселената. Всичко, което пречи на реализирането на пазарно-паричната  идея, безжалостно ще се елиминира (подробности по въпроса има в статията на автора „Тоталното настъпление на  „Глобалния проект” и дебилизацията на човечеството” на платформата „gindev.blog.bg).

                                    България и Европейския съюз.

            Влизането на България в ЕС означаваше влизането й в нехарактерна за нея цивилизационна среда – всичко характеризиращо българския Дух, българския КОД (език, култура, религия),  българските надежди и въжделения беше диаметрално противоположно. С изключение на едно - българските исторически врагове. Всичките те са там !

            И тук възниква сакралният български проблем : ще се съгласи ли българският народ да потъне в мрака на историята заедно със своята държава или ще бъде готов на съпротива, от която гледна точка ще формира своята доктрина за национална и държавна сигурност ?!

          Вече е атакувано основното допускане (аксиома, постулат) на мондиалистичната идеология явяваща се философска основа на ЕС. Основният тезис принадлежи на В.Н.Ярхо : „Никаква общност на разума между хората от всички региони и времена не е съдържателна идея, тъй като не съдържа стимул за вътрешно развитие, и се намира извън историята”. (В.Н.Ярхо. Виж „Софокл. Драмы”. Из-во „Наука”. Москва, 1990. Стр. 532).

            В ЕС България се оказа сред малките и слаби икономически и военно държави. Това бързо доведе до загуба на суверенитет и в двете области, което, заедно с вековни исторически предразсъдъци и държавния егоизъм на „старите” членки носи смъртна заплаха за страната ни в бъдеще.

            И още нещо много важно. Малките и слаби във военно отношение страни, са без значение за международната политическа сцена. Те не са в състояние да подържат активна дипломация. Техният организационен капацитет е недостатъчен за детайлно следене на развитието на международните отношения. Това ги прави неспособни да се справят с многобройните въпроси, намалява вероятността бързо да възприемат предупредителни сигнали, индициращи нови развития и същностни промени и подавани до други участници в международния живот. Това води до стесняване броя алтернативи, които малките страни могат да разглеждат и ограничава възможностите за избор.

            Най-голямата опасност за малките и слаби страни е доктриналната несъстоятелност, особено когато конфликтите и кризите са ограничени и с малка интензивност. От невъзможността да се разберат и оценят важни факти, те се игнорират. Това води до лош избор на критерия за ефективност, което при условията на негативни фактори и ситуационен натиск, може лесно да деформира функцията на целта с всички произтичащи катастрофални последици.

            Що се отнася до НАТО, нашето членство само подсилва икономическите, политически и ментални заплахи от членството в ЕС. Като военен съюз, НАТО ще наложи на България и образа на военен враг, което може да  доведе българите да воюват (евентуално)  за чужди ней интереси и геополитически сметки, т.е да станат донори на „пушечно месо”. Което вече и стана !

            Балканското обкръжение на България е лошо – всичките ни съседи не ни обичат, имат териториални претенции към нас и ни смятат за духовни и социални варвари, за по-нисши същества от тях.  Румънците ни наричат “тъмни мужици”, които не могат сами да се управляват, турците – “гяури” (и то – в собствената ни страна) и искат да строят втора джамия в София, така наречените македонци – “татари” и ни крадат историята, а гърците – “варвари” и “престъпници”. В братска Русия вече и за славяни не ни признават. За братята чехи ние “пушим много, работим малко и крадем”. За западноевропейските народи сме “убийци, балкански хайдути, дунавски конекрадци, които пият боза и чиито клозети миришат” (ако тези съседски епитети преведем на езика на ценностите, ще получим: покорни, мързеливи, крадливи, престъпни, мръсни, езичници, бандити, нравствени изроди). Някои навлизат и далече в миналото. „Българите, бидейки християни, не престават да бъдат варвари и ужасът, който донасят след себе си в областите Тесалия, Беотия, Атика и Пелопонес, е неописуем. Следвайки старите си традиции, българите опожарявали и грабели селищата и изселвали жителите им, докато накрая император Василий ІІ Българоубиец не слага край на своеволията и победите им в империята си през 1018 г.” (Якоб Фалмерайер – „За произхода на древните гърци”. Варна, 2012 г.). Има ги и още по-странни текстове. В  английската книга „Българите такива каквито са”, издадена в Лондон през 1885 г. има следното „историческо откровение” : „Българите са вар­вари, дивашки племена, които са дошли в територии, които се владеят от великите гърци, тъй като Гърция дава цивилизация­та на целия свят и това, което се нарича Източна Румелия, всъщност принадлежи на Гър­ция... Българите са едно дивашко пле­ме, което е правило какви ли не зулуми и диващини на Балкани­те, докато дошли турците, кои­то въвели ред и хармония сред населението по тези земи. Ред и хармония са въвели турците! Турците са били една пре­красна цивилизована раса”. (Волен Сидеров – в. „Атака”, 11.09.2015). Тази атмосфера е от векове, преди самите съседи да са били конфигуриране като етноси и държави. Няма как, такава ни е била съдбата.

Българските национални интереси не съвпадат и никога няма да съвпадат с интересите на съседите. Никакви съюзи и съвместни дейности не могат да отстранят окончателно тези опасности, тъй като те произтичат обективно от пространствените измерения на националното битие. От това не следва, че България ще воюва  за своите национални интереси, но готовността да ги защитава и с въоръжена сила  винаги  трябва да бъде налице.

Да видим набързо, главните конфликти.

1. България и Гърция. Най-пресните факти.

       „При подписването на българо-гръцкото жп споразумение (2017 г.), целящо свързването на Солун с р. Дунав, гръцката страна се възпротиви и имаше продължителни дебати, които доведоха до варианта за свързване на Солун с Русе през Черно море. Това е географски абсурвд, защото за връзка при Видин пътя е три пъти по-къс и вече отдавна съществува и действа жп връзка. Проектът „през Черно море” изразява гръцкия интерес за стопиране на коридор № 8, свързващ Черно море с Адриатическо море през Македония.

            Друг сериозен момент е ситуацията с българските мохамедани (помаци) в Южните Родопи. Преди Гърция да анексира Беломорието (1920, 1945 г.) те имаха в Беломорието значително присъствие. Дори в гръцката енциклопедия от 1936 г. думата „помак” се превежда като „български мохамеданин”. Голямата катастрофа настъпва през октомври 1944 г., когато завърналата се гръцка власт започва да преследва местните българи като „сътрудници на българските окупатори”. През 1954 г. след заповед на  гръцкия министър-председател, думата „мюсюлманин-мюсюлмански” се превежада като „турчин – турски”, с което започва най-новото обезбългаряване на българските мохамедани.

            През 70-те години Атина се досеща, че допуска грешка с административния натиск подобен на сръбския в Македония и на базата на местния диалект започва да създава изкуствен „помашки” език с вметване в него на гръцки думи и с използването на гръцката азбука. Лансираше се лъжата, че  помаците са гръцки народ, чието езиково побългаряване е започнало при цар Иван Александър през 1344 г. (??). След неуспеха на тази историческа лъжа и глупост, Гърция предприе решителни действия за турцизацията на българските мохамедани. Вече няколко десетилетия Атина налага в  началните училища в българо-мохамеданските села да се изучава като майчин, а от тази година (2017 г.) ще го въвежда и в детските градини (???).

            Това е само върхът на айсберга. В момента в южните Родопи масово се  фалшифицират народните песни, като българите се представят като кръволоци. На българските мохамедани се внушава, че българите искат да им сменят вярата, поради което било за предпочитане да не говорят български”(Стоян Тошев – „Гърция предпочита да има турци, отколкото българи”. Вестник  „Труд” от 14.09.2017 г.)”          И всичко това се случва в православна Гърция, страната, която е отговорна за петвековно гръцко  верско робство над българите и за унищожаването на българската писана история. Време е Гърция да се върне териториално на юг от планината Олимп, там където е съществувала древна Елада – в Епир и Тесалия. И това пак ще бъде отстъпка, защото днешните гърци нямат нищо общо с елините (Якоб Фалмерайер – „За произхода на древните гърци”. Варна, 2012 г.)

           2. България и Сърбия.

            „Още от началото на своето съществуване и досега Сърбия е била неискрена към българския народ. Нейните всевъзможни правителства –от Милоша до Милана – освен че не са желали никога да ни помагат, за да смъкнем  от шиите си  варварския турски ярем, но и всякога почти са се старали да възпрепятствуват на нашето освобождение и всякога почти са гледали да се възползват  от нашето доверие, от нашите сили и от нашата кръв..Само едно либерално, активно и патриотично правителство на Сърбия може да поправи своите исторически погрешки и сближението на южните славяни да влезе в своя естествен път. Дотогава всяко едно обещание от страна на сръбските патриоти ще бъде за нас лъжа и лицемерие” (Хр. Ботьов – Съчинение. Пълно събрание. Издание на „Вестник на жената”. София, 1940. Стр. 263-266).

            На Балканите Сърбия е най-прозападната държава. Почти веднага след като НАТО разсипа с бомбардировки Югославия, видният сръбски „демократ” и бъдещ министър-председател Зоран Джинджич заяви по българското радио (27.08.1999 г.) : „Всички наши приятели са на Запад. Там е нашето бъдеще”. С това той сякаш повтори предсмъртните думи на югославския крал Александър, казани през 1934 година.

            Министър-председателката на Сърбия  Ана Брнабич, преди да е била на поста си една седмица, в интервю пред американската Bloomberg заяви «Ако Сърбия трябва да избира между близките връзки с Русия и членство в НАТО, тя ще избере второто» („ria.ru” – 6.07.2017 г.).

           В България винаги са се отнасяли към Сърбия като към братска славянска държава. Жената на идеолога на българската национална революция Любен Каравелов е била сръбкиня. Такава е и първата жена на Георги Димитров. По време на Втората световна война голяма част на българските партизани се сражаваха на сръбска земя, рамо до рамо с югославските партизани. Това не попречи на кралска Сърбия да стане първата държава нападнала освободена България само  8 годи след нейното освобождение (1886 г.) от петвековно турско робство. И като допълнение, над 20 000 югославяни се сражаваха с Червената армия (от тях в плен попаднаха 21 822 души) през Втората световна война, макар че Югославия е сред държавите –основатели на ООН, а България беше съюзник на нацистка Германия без да прати и един войник на Източния фронт.

            Балканското съперничество между Сърбия и България за доминация на полуострова е основният балкански проблем. По-точно казано, главният проблем на югоизточна Европа е българския въпрос. И докато той не бъде решен, единение и разбирателство на Балканите няма да има дори ако те целите влязат в ЕС и в НАТО.

            Ситуацията е напълно огледална със ситуацията на североизток с украинския проблем. Разрешението ще дойде, когато Украйна се върне в Русия и последва четвъртия раздел на Полша.

            На Балканите не са нужни никакви поделби. Просто България трябва да стане такава, каквато беше замислена преди повече от 100 години – Сан Стефанска България !

            3. България и Турция

                Турция е главната опасност за България поради самия факт на своето съществуване като наш комшия. В нея са вплетени в неразривен възел исторически осцилации и географски реалности, които са наша, българска съдба. За съжаление, тази съдба е кървава, жестока и незаличима !

            Когато на твоята граница стои държава, чиято територия е 7 пъти по-голяма от твоята, населението – 11 пъти, а БВП – 15 пъти , и,чието население е религиозно мотивирано, а елита на държавата се придържа към исторически претенции за твоята земя, вече не става дума за политкоректност, толерантност и модерно мислене. Става дума за възможности, които при подходящо стичане на обстоятелства, могат да бъдат реализирани. Към това трябва да добавим и  несъразмерното наличие в България на мюсюлманско мнозинство (турци, помаци, цигани , мигранти) от над 12,2% от населението на страната (според справка на ЦРУ), което допълнително увеличава възможността за бърза окупация на страната. Една моноетносна страна може да издържи чужди етноси не по-вече от 20%, след което настъпва времето на междуетнически стълкновения и безредици. Заплахата идва от възможността, процентът на чуждоземците в България да се  увеличи с над 8%, което прави около 400 000 мигранти !

            И като капак на всичко България няма армия, няма единен и сплотен народ, но има активна и агресивна прослойка, която отдавна се е отказала от българския дух. Вкупом, българите трябва са съобразяват, че са изправен пред нещо много, много лошо и опасно за историческата им съдба.

           4. България и Македония.

            Колкото и да изглежда парадоксално, това е най-лесния за решаване проблем.

            Подобни измислени държави нямат друг път за самоутвърждаване освен да крадат история от държавата-донор и да съчиняват фантастични измислици. Най-безкомпромисните от поданиците на „новите” държави се отказват от историческите имена „Русия” и „България” и измислят нова народност : украинци и македонци. И тези новобранци люто мразят близостта на малоруското наречие до великоруския език и пълното съвпадане на македонското наречие с българския език. Преди над 100 години всичко това беше по-ясно и определено.Видният български просветител Райко Жинзифов превежда малорусина Тарас Шевченко за българския читател. На титулната страница на книгата стои пояснение : „Превод от руски език и малоруско наречие на български език и македонско наречие”. С това е казано всичко, но не става по-добре. Новите поколения и в Украйна, и в Македония са еманципирани от своето историческо минало и свързват своето бъдеще с „новите” държави. В допитване на Световната банка, през 2013 г. за украински патриоти са се обявявали 74% от населението, докато през 2016 г. процента е нарастнал до 86%.

            По каквито и пътища да тръгнат поотделно България и Македония, те все едно ще се срещнат по историческия друм, защото са една народност и една държава !

           5.Накратко за България и Русия.

            Българската русофилия е известна и призната, макар че тя има и сериозни постановъчни особености, които дават основания на руската българофобия за различни нападки и обвинения. Ето какво пише известен български автор : „Незначителна, но достатъчно креслива прослойка от българското общество е твърде убедена, че изначално Древната Рус (Русия, СССР), е създадено и съществува единствено с цел да бъде в услуга на България. Всякакви руски самостоятелни цели, не свързани с България, тази прослойка смята за егоистични, вредни, имперски и предателски. При това, за тези люде не е от каквото и да било значение ответното отношение на България ; то може да бъде всякакво, но при това Русия е длъжна да бъде в услуга на България ; винаги, при всякакви обстоятелства и независимо от всичко” (Иван Петрински – „Сега”, 12.05.2016 г.).

            Тези български дърводелци и умници, започвайки от Стамболов, си въобразяват, че България, като бебе трябва непрекъснато да „цуца” от необятната руска гръд вчера, днес и утре и во веки веков, и тя само да ни сменя памперсите, когато се наакаме.

            Такава историческа тъпотия и малоумие рядко се среща и само предизвиква мило отвращение. Но такова самопризнание не оправдава примитивната руска българофобия, както на високите теоритични етажи на Теорията на еволюцията, така и на битовото равнище на роднинството.

            Русия не освободи България от турско робство поради братска любов и зов на кръвта – такива абстракции историческия процес не признава и не ползва, но тя дойде, когато българите бяха принесли кръвната си дан върху олтара на националната свобода, когато цивилизования Запад се възмущаваше, но си траеше пред воплите на българските майки, жени и деца и правеше „тънките” си геополитически сметки върху труповете на националните герои – така, както прави и днес ! И Русия дойде върху благодатната почва на историческата реалност, а зовът на кръвта и дълбоката ментална връзка постилаха пред нейната армия килима на Победата.

          От тогава в България винаги е вземала връх идеалната компонента заедно със свръхочакванията, че Русия ще й даде всичко, нещо, което Русия не можеше и не искаше да направи. Нормалната благодарност започна да се превръща във фетиш. Но и  това беше нормално. България и българите не можеха да се надяват на никаква помощ и приятелство от страна на Западна Европа. Те добре помнеха, че в Освободителната война тази Западна Европа тайно и подло воюваше на страната на нашите поробители.

            В тежката анархия и хаос на планетата българската русофилия изостана от повелите на времето и се сведе да сепаративни сбирки по кръчми и язовири, които не резонират в обществото и не интересуват българското ежедневие. Дори явният политически прецедент, подаден в парламента не раздвижи примирението на популуса и консолидирания от векове подход «да се наведем, докато премине бурята». Няма да премине, отминаха тези времена. Българският народ е изправен сам пред историческия процес, а това е толкова страшно, колкото да се изправиш очи в очи с Бога.

         Истинската история е низ от нечовешки страдания, невиждани жестокости, животински страсти, потресаващи заблуди, нелогични постъпки на цели народи, изчезване на етноси, разрушаване на изградени и придобити с кървав труд материални ценности, абсурдни надежди и още по-абсурдни разочарования.

            Истинската история е летопис на тежкия валяк на природно-историческия процес, който не познава и не проявява съчувствие, но уверено се движи напред и нагоре.

            Народ, който не чува шума от приближаващия се валяк, няма исторически шанс!

         

 

           Какво очакват и какво искат българските

                            русофили от Русия

 

Съвременната българска политическа действителност ни предлага следната алтернатива : или проевроатлантическа (таласократична) или евразийска (проруска и телурократична).

          Доводите за първата алтернатива са добре известни от варварския ентусиазъм на „демократите” и от цивилизационния провал на  тяхната парадигма.

            Доводите за втората алтернатива произлизат от русофилските кръгове и се базират на някакви митични архаизми като „народна благодарност” и „братска любов”. Но и единия и другия архаизъм не са научни категории, а емоционални обсебвания. На тях лесно може да се отговори емоционално, в избрания от тях стил : каква „братска любов”, като Каин е убил Авел, а те са били братя ! Не, така не става. Имаме работа с нещо много сериозно – с философията на Историята и това, което свързва България и Русия в „свещен съюз” е Духът на историята.

            Националната сигурност в континентални, регионални и държавни измерения е понятие от горните етажи на битието и предполага политически и народностни качества, които днес не се толерират в политическото и общественото пространство. Без тези качества всяка човешка обществена структура е обречена. Единството на Европа не лежи във възприемането на съвременната западна парадигма, а във възстановяването на дълбоките ментални връзки с изворите на човешката цивилизация и с началото на човешкия вид в безкрайните простори на Азия, в модерната форма на Евроазийското единство.

            Следователно, избраната алтернатива за България се очертава по следния начин :заедно с континентална Европа и с Русия в единна Евразия от Ла Манша до Владивосток.

            Който каквото и да мисли, който каквото и да говори, само ако България стои близо до Русия, може да разчита на по-продължително запазване на своята национална идентичност. Изглежда, че е разумен призивът на генерал Решетников : „Българи и руснаци  трябва да водим обща борба срещу агресивната англосаксонска цивилизация” – (в. „Атака”, 28.03.2014 г.).

        Чрез менталните връзки с Русия България още подържа връзка със своето велико месианско минало и се мъчи да запази и съхрани своята славянобългарска ценностна система в един размирен и хаотичен свят. Такава дружба е многократно по-силна от всякакви икономикс,  кредити и всякакви „потоци”. За България Русия е истинската врата към света и тази врата не бива да бъде затворена. От друга страна сърцевината и ядрото на Русия е въплотената в реалност българска месианска идея и е редно да се помъчим да й помогнем в нейните залитания, грешки и лутания по трънливия исторически път.Един път й помогнахме с религия и култура, втори път й помогнахне да си направи партия-авангард. Защо да не й помогнем пак – все пак, ако не братя, сме братовчеди? Независимо от нашето нищожество може да помогнем и то – много. Стига всички да си върнем съзнанието и гордостта на месианското си минало. Каквато и да е Русия, тя е единствената ни интелектуална гаранция за оцеляване. Заедно с англосаксите ние сме загубени и обречени на изчезване. Това е прозряно много отдавна и то от видни английски историци. Виж Стивън Рънсиман в „Падането на Константинопол”. София, 1964. Стр. 32. ◄

        Бжежински точно лимитира най-близките характеристики на новото лимитрофно пространство и как те се съчетават със съвременните руски претенции: „Руският елит трябва да се събуди от своя мистечен сън и да се огледа около себе си за истинското геополитическо положение в което се намира Русия : на изток е Китай с население от 1,3 милиарда и с икономика 4 пъти по-голяма. Редом и японската икономика, която е по-голяма 5 пъти. На юг са 300 милиона мюсюлмани настроени враждебно към Русия. На запад са 360 милиона европейци, мразещи Русия, с икономика 11 пъти по-голяма. А зад Атлантика наднича САЩ, чиято икономика включва 12 руски икономики.Време е руското ръководство да изтрезнее”.

         Какво е днешна Русия ? Това е историческо сираче, което няма нито родители, нито история, нито герои. Това е Киевска Рус преди идването на Рюриковичите. Тя е родена от постмодерния хаос и функционира като в хаос.

Мнозинството руснаци предпочитат западната концепция и западния начин на живот във всички области – от гражданската до комерсиалната и политическата. Но тъй като няма с какво да се похвалят в днешното си битие, победата във Втората световна война остана единственото свързващо звено между героичното съветско минало и грозното и недостойно капиталистическо настояще.За руснаците е трагично осъзнаването, че главното престъпление на капитализма не е в социалната несправедливост, в нечовешката експлоатация и в ужасяващата бедност. То е много, много по-страшно и жестоко : капитализмът отне човешкото в човека – тази Светая светих за руския манталитет.

       Съвременното русофилство, русофилството на 21-я век е принципно различно от наивното, илюзорно и идеалистично българско русофилство от 17-19 век, базирано на съмнителните основи на фамилните отношения, кръвните връзки и семейната благодарност. Но тогава българите бяха под турско робство и тези основи бяха единственото, което ги поддържаше и помагаше за етническото оцеляване. Прехвърляне на подобно отношение към междуетнически отношения, в перспектива е лишено от резултативност. По принцип няма „братски народи” от където и да погледнеш. Какво братство намираме между поляци и руснаци или между българи и сърби ? Същото е и при мирогледната връзка с религията (виж пак поляци и руснаци, и българи и гърци или българи и румънци). Може да се напомни и за отношението на Русия към поробените българи. Ако беше само „зовът на кръвта”, България трябваше да бъде освободена още от Дибич Задбалкански и генералисимус А. Суворов. Русия активно подпомагаше националосвободителните борби на сърби и гърци, но същото не се наблюдаваше при българското национал освободително движение. Помнят се думите на генерал Дибич към българите при тяхните опити за въстание по време на похода на руснаците към Константинопол (1828-29 г.): „Важно дело, бедни българи! Но седете си мирни във ваше отечество! До ще време и за вас! Сега се говори за Влашко, Богданско и Сърбия… Не бойте се. Сега веки ще да се издаде ферман за амнистия. Българи! Стоете си мирни, че ше обърна топове да ви избия аз!…“ Чак когато се включи надетническия и надсемейно-фамилния етаж на геополитиката, Русия се заинтересува сериозно от България и българите. Това просто означава, че истинското „братсво” се формира на високите етажи на мирогледното съзнание, там, където единствено е възможно формулирането на етническите и държавните цели и въжделения. Точно натам трябва да се обърне съвременното българско русофилство, защото това са изискванията на днешния ден и от там звучат историческите осцилации.

Трябва да го кажем откровено : в днешна Русия, в момента, върви масирана антибългарска кампания, което е очудващо, защото подобна кампания няма срещу нито една постсоциалистическа страна (изключвам бившите съветски републики). Подобна кампания няма никакви обективни основания – нито геополитически, нито геоикономически, нито идеологически, нито исторически, нито духовни. Това е  стара руска слабост, която, за съжаление, не е преодоляна и само доказва стратегическо късогледство – съсредоточване в истински или въобръжаеми исторически детайли, закриващи историческия хоризонт във вреда на самата Русия – което може да бъде симптом за самосъздадена ментална травма дразнеща колективното его. България е единствената европейска държава, чиито материални и ментални основи идват от безкрайните руски пространства. Тогава, когато по тях не е имало никакви самостоятелни руски етностни образования. Така че противоречията между двата народа идват не от нещо друго, а от дележа на  общото духовното наследство

            Ако руснаците мислят, че ще се „измъкнат” сами от историческата драма в която сами се вкараха, този път няма да стане – ще им трябва доброжелателна външна помощ. Да си спомним  Съветския съюз. Той имаше огромна външна подкрепа и въпреки това се самоуби. Какво да говорим за днешната Руска федерация. С риск да бъдем обвинени в историческо главозамайване и горделивост, ще кажем, че Русия се нуждае и от такива геополитически дребосъци като България. Не много хора в Русия знаят, че в дълбоките основи на Съветския съюз стои български принос – основател на руската социал-демокрация и на руския болшевизъм е бащата на българския научен социализъм Димитър Благоев – Дядото. За ролята на Коминтерна и на неговия ръководител Георги Михайлов Димитров няма да отваряме сега въпрос.

            Да си го кажем направо. Българите обичат Русия, защото виждат в нея преродена България. България и българите винаги ще подкрепят Русия, ако тя убедително посочи новия път. В противен случай българската русофилия ще си остане ограничен „фамилен” въпрос свързан предимно с уважение, „домашно възпитание” и гъделичкащи ментални спомени.

           Днешните български русофили са идеологически, исторически и политически деца. Те си нямат понятие нито какво става в Русия, нито какво става по света, нито какво става в България. Те са наивни идеалисти, които с нищо не помагат за поддържане на реални връзки и реална близост с руския народ и с Руската Федерация. НУЖНИ СА НОВИ ИДЕИ .




Гласувай:
17



1. putinoid - Путиноидите, пишещи и помпащи, са ...
27.09.2017 23:12
Путиноидите, пишещи и помпащи, са идиоти.
Не са българи, не са и хора.
цитирай
2. merlin68 - Проблемите за които говорите са ...
27.09.2017 23:20
Проблемите за които говорите са създадени от политиците и могат да се решат единствено на това ниво. Що се отнася до народите, аз не мисля и не виждам да има проблем между българи и сърби, да не говорим между българи и руснаци. Не съм се интересувал особено и може би за това българофобията за която говорите, че се шири в Русия, за мен е новина. Подобен процес няма как да произлиза от долу нагоре, тоест от народа и ако действително съществува, то той се прокарва като държавна политика, а това е изключително тревожно.
цитирай
3. putinoid - Путиноидите, пишещи и помпащи, са ...
27.09.2017 23:31
putinoid написа:
Путиноидите, пишещи и помпащи, са идиоти.
Не са българи, не са и хора.

Ама и животни не са,
някакви вируси.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Защо не ползвате наши иизточници,
28.09.2017 10:06
а се позовавате на изследванията на известния съветски политолог проф. д/р Гениталий Гламидиев, заведущ катедра в института по международни отношеня в Москва?
Неговите трудове отдавна прашясват, сега има издадеени нови на тази тема от асистенката му тогав, днес също проф-д/р, популярната със статиите си по целия свят Тамара Гонореевная.
цитирай
5. krumbelosvet - Патологичните ру-фоби, планински или "путиноидни", настрана
28.09.2017 14:01
Леле-мале, къв организиран залп от ру-фобите. Непропорционално на малцинството им в обществото.
Струва ми се, че проф. Гиндев подценява българския "русофил". Слагам думата в кавички, защото у нас ВСЕ ОЩЕ има мислещи и образовани хора, които НЕ ОТ ЧУВСТВА И ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ виждат, че С РУСИЯ СЪВПАДАТ в НЕСРАВНИМО ПО-ВИСОКО СТЕПЕН българските национални интереси. За да не говорим дълго, да напомним най-очевидното - САЩ ни РАЗОРЪЖИХА. А Русия ни беше дала НАЙ-ДОБРИТЕ СИ РАКЕТИ.!!! Като съюзници на СССР, се развивахме и УВЕЛИЧАВАХМЕ бързо и наближавахме 9 милиона. Сега сме 5 милиона без "малцинствата", които при новородените ВЕЧЕ НЕ СА МАЛЦИНСТВА.!!!
цитирай
6. krumbelosvet - ПП:
28.09.2017 15:59
Не знам къде глупците и диваците процентно са повече, у нас или в Русия. Срешал съм ги на двете места. Но в ЗАИМСТВАНЕТО НА АНГЛИЙСКИ ДУМИ, те ни превъзхождат. Вече съм отбелязвал не веднъж, че руските журналисти и политици вече не наблюдават, даже не гледат, а МОНИТОРЯТ.!!! А това е основен, прастар глагол, и заменянето му си е ЧИСТО МАЙМУНСТВО.
Има в Русия и познатото ни у нас ПРЕЗРЕНИЕ към своя народ, и несравнимо по-мощна ПЕТА КОЛОНА. Защо, мислите, нашият Дянков, който провали посещение на Путин с думите, че можем да напляскаме Русия, работи сега в Русия? В петата колона работи...
А Бжежински кво предлага? За Русия няма избор. Ако приеме НЕ-СВЕТОВНА роля, няма да я има на света. Проектът на Хитлер за потопяване на Москва, едва ли е забравен...
цитирай
7. tres1 - Нека
28.09.2017 20:08
да си припомним съдържанието на това понятие национална сигурност : - Националната сигурност са мерките, предприети от една държава, за да осигури своето оцеляване и безопасност. Националната сигурност включва спирането на нападения — отвътре (вътрешни) и отвън (външни), както и закрилата и благосъстоянието на гражданите.

Единствената легална дефиниция за Национална сигурност в българското законодателство е визирана в ЗАКОН за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност Чл. 2. Национална сигурност е динамично състояние на обществото и държавата, при което са защитени териториалната цялост, суверенитетът и конституционно установеният ред на страната, когато са гарантирани демократичното функциониране на институциите и основните права и свободи на гражданите, в резултат на което нацията запазва и увеличава своето благосъстояние и се развива, както и когато страната успешно защитава националните си интереси и реализира националните си приоритети.

Единственият акт върху който почива и се изгражда националната сигурност е Концепцията за национална сигурност, приета с решение на 38 НС от 16 април 1998 г. (ДВ, бр. 46/22.04.1998 г.).

Мерките, предприети за да се осигури националната сигурност, включват:

поддържането на въоръжени сили
повишаване степента на гражданската отбрана и готовност за действие в аварийни ситуации
опитите да се създаде подвижност в инфраструктурата на държавата
поддържането на разузнавателни служби за разкриване на заплахи
защитата на поверителна информация
Какво и как да коментираме, дали за тези доста вече години от т.н. преход бе създадена национална доктрина или беше направено някакво макар и малко подобрение по изброените по-горе параметри. Имаше армия, гражданска отбрана, разузнаване и контраразузнаване и т.н. Да обобщим ли сега какво има на тяхно място /ако е останало нещо не ликвидирано/ и то е п а р о д и я !
Останалото е за фило и фобите - да си чешат езиците.
цитирай
8. bezistena - Поздрави, приятелю, за дълбоките и ...
29.09.2017 14:54
Поздрави,приятелю,за дълбоките и съдържателни исторически и политически анализи в блога ти!

Нашият екип гласуваме заради това за блога ти, независимо,че не гласуваме с + или – за тази многопространна статия, в която има много истини в амалгамен конгломератен примес с вярваме, неумишлени неистини или по – точно казано със съвсем разбираеми резонни субективизми!

Затова пътят към Истината е толкова многообразен и прекрасен и откъдето да минеш, все при Истината ще стигнеш!
При Истината с главна буква!

ИСТИНА=ИС ТИНА=ИС ТИАН=Иса и Диана –

а Кои са тия Иса и Диана, до Които всички стигат рано или късно, и Които са Демиурговите Прототипи на Истината и последната и вечна инстанция на Истината, те каним приятелски и с Любов да се просветиш за Тях в нашия блог с повече от 900 статии за фундаменталната космогония на световете и за скритата история и родова памет на Българите, с които се проумяват всички локални и глобални събития и процеси в света, които се въртят все около Българите в България и милионите крипто – Българи сред всички народи по целия свят! (последна справка в последния ни пост от нашия блог)

С удоволствие ще ползваме и цитираме прекрасният ти анализ за етно – комшийската ни орисия и колективна ненавист спрямо Българите от страна на заобикалящите ни съседи, започващ с обобщаващата констатация :

–– Балканското обкръжение на България е лошо – всичките ни съседи не ни обичат, имат териториални претенции към нас и ни смятат за духовни и социални варвари, за по-нисши същества от тях ––

която констатация ние развиваме и документираме в нашите статии.

Бъди благословен,приятелю – продължаваме заедно към Истината!
цитирай
9. radostinalassa - ре
03.11.2017 06:56
Най-много ме порази идеята за планетарния етнос.Това е чиста проба еврейската идея,как ще постигнат това,белият баща да се срамува от белите си деца,и да иска да има черни такива.Това противоречи на биологията,където всеки вид познава своите.Или вие сте някакъв нов биологичен вид.Може би хомосексуален,защото те са грешка на природата,която преди се е преодолявала с естественият отбор.А сега се закрепва и поощрява от подобни генетични дегенерати.Ако искате черни деца и внуци,моля,правете си ги.Но не обърквайте нормалните хора.Трябва да ви изолират.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1948399
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031