Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2016 14:03 - Как Русия спасява света от англосаксонството
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 9229 Коментари: 18 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Лекция пред „Клуб на моряците в София” –   (26.10.2016 г.)

Когато в днешното време четем вестници, гледаме телевизия и слушаме радио, някъде отвътре у хората възникват страни асоциации, изострят се нашите природни сенсори, чрез които възприемаме реалността. Нашите мисли започват да вълнуват странни и мъгливи образи от прочутия Апокалипсис, връхлитат ни вълни от неувереност, непредсказуемост и страх. По някога си представяме, че сме в лудница. Не че това е кой знае колко лошо и страшно, но когато в лудницата се играе с атомни бомби, със самолетоносачи, с космическо оръжие и се мяркат брадати мъже, нещата не изглеждат добре.

          Кое възбужда подобно състояние ? Какви реално наблюдавани факти ни тревожат ?

          Трябва да признаем, че фактите са повече от достатъчно.

          Канцлерът на Германия се бори с ислямските мигранти и призовава титулните нации да бъдат толерантни и да се адаптират към тези чужденци. Президентът на Франция се държи като душевно болен човек, министърът на външните работи на Великобритания влиза в ролята на примитивните градски хулигани от футболните стадиони, отговорни американски военни призовават към война, американският президент прави нещо и на другия ден се отказва от него, а президентската кампания в САЩ прилича на селска свада. Като прибавим, че и в собствената ни страна нещата са абсолютно същите на много по-ниско и варварско интелектуално равнище, картината е направо потресаваща.

            Светът се мята в бъркотия – никой не знае какво да прави и как да постъпи. От всякъде постъпват противоречиви послания : „Този няма да ходи там, ако...” ; „Другия никога няма да подпише това, ако...” ; „Третия трябва веднага да признае еди кое си...” ; „Четвнъртия говори, че ако някой признае това, което предлага третия, то той ще се обърне към петия, а петия ще се разсърди и ще почне да бомбардира шестия. Тогава седмия ще нарисува на всичките карикатури. Осми за тези карикатури веднага ще го разстреля. Деветия, в това време ще превземе магазина на десетия и ще убие всички намиращи се там.

            Как ви се струва – това не е ли една голяма лудница ?

            Да, човек трудно се ориентира в тази лудница, средствата за масово осведомяване не помагат, обществената обстановка – още по-малко. Колкото по-всеобхватен става социалния и политическия хаос , толкова по-лицемерни стават властите, и толкова по възвишена и нравствена тяхната  риторика. В историята са известни цели епохи, в които под поетичните цветя и риторичен външен блясък са се продавали и предавали цели народи. (М.Н.Филатов – Нацистские мифы вчера и сегодня – Из-во „Казахстан”. Алма-Ата, 1979. Стр.35-36).

          За да се ориентираме в проблема, трябва да се прехвърлим върху базата на научния подход, който оперира не само с факти и предположения, но главно – със закономерности т.е. като изоставим различните предразсъдъци и първобитни емоции, и изследваме безпристрастно и всестранно същността на проблема. „Фактът – казваше Хегел – е труп, оставил след себе си тенденцията”. Това просто означава, че на фактите не трябва да се вярва „а приори”. Разбираемо е, че такъв подход изисква не само знания, но и интензивна мисловна работа, напрегнат интелектуален труд. Няма как, трябва да го правите, ако искате да оцелеете вие и вашите деца, ако искате да имате бъдеще. Светът около нас става все по-сложен и верните отговори може да се появят едва тогава, когато няма да ви трябват. Затова винаги бъдете  нащрек. Такава е реалността, в която днес живеем.

          И така, от къде да започнем ?

          Според мен, предусловието е  да признаем съществуването на проблема и заедно с него няколко предпоставки, които са нужни.

          Първата предпоставка е, че историческото време е неимоверно ускорено и, че ние изоставаме в разбирането му.

          Втората предпоставка е, че историческото време съдържа като определяща компонента „глобализацията” на планетата. Това не е нещо изненадващо, защото самата глобализация е започнала много отдавна, някъде преди 10 000 години със създаването на първите човешки социални общности наричани „градове”.

          Третата предпоставка е, че глобализацията не е спонтанен еволюционен процес, какъвто беше досега, а се е превърнал в управляем процес наричан „Глобализъм”.

          Четвъртата предпоставка е, че управлението на глобализма е в ръцете на елита на западноевропейската евроатлантическа англосаксонска „раса”, която се означава с термина „Глобален предиктор” (управител).

          Петата предпоставка е, че целта на „глобалния предиктор” е налагането на „Нов световен ред” под формата на „корпоративния капитализъм”, т.е. власт на световни наднационални корпорации.

          Шестата предпоставка е, че като всяка социална система и корпоративния капитализъм съдържа в своето битие вътрешно присъщи му противоречия, и че разрешаването на тези противоречия ще определят неговата бъдеща съдба. ◄

          Изхождайки от тези предпоставки, първото следствие, което може да формулираме е, че днес излизат на повърхността някои от тези противоречия и те формират неизбежно преходно състояние означавано като планетарен хаос. Това състояние е преходът от стационраното състояние на света към динамиката на засилващия се глобализационен процес. В този преход се реализират неизбежните трудности на глобализацията, свързани с физически обусловената съпротива, ако не срещу стратегическите, то сигурно срещу тактическите цели на глобализма по време на прехода.

          Физически обусловената съпротива не е нищо друго, освен реализиране на  принципа на Льо Шаталие : със засилването на глобалистичния  натиск, в невралгичните планетарни точки възникват съпротивителни сили породени от натиска, които се стремят да го ослабят и деформират. Невралгичните точки са разположени най-често по демаркационните икономически, цивилизационни, религиозни и етнически линии и твърде грубо могат да бъдат обобщени по направлението север – юг.

          Различните учени определят стратегическите цели на Глобализма по следния начин :

          1.Създаване на единна световна религия – след 50-70 години.

          2.Възникване на глобална свръхкултура – до 15-20 години.

          3.Възникване на частни компании (корпорации) с признаци на суверенни държави – 10-15 години.

          4.Глобално управление на ресурсите – до 25 години.

          5.Субконтинентална териториална глобализация – до 50 години.

          6.Планетарен етнос – не по-рано от 250 години.◄

(Александър Игнатов – Стратегия глобализационного лидерство – „Независимая газета”, 7.09.2000 г.).

          В идеалния случай, светът се превръща в пазар на стоки и услуги, в който пазар човекът е едновременно и едното, и другото, т.е. е превърнат във финансов механизъм, а парите са главната същност във Вселената. Всичко, което пречи на реализирането на пазарно-паричната  идея, безжалостно се елиминира.

             Участниците в глобалния проект не степенуват противниците си, а използвайки огромните си възможности действат по целия фронт. И все пак, известни приоритети отнасящи се непосредствено до тактическите цели може да се открият.

          1. Окончателно ликвидиране на всички остатъци от идеоллогии и мирогледи способни да сплотят и организират огромни маси от хора (например, има се предвид комунистическия мироглед в европейските постсоциалистически страни и Исляма).

          2. “Опитомяване” на географски големи държави като Русия и Индия, и като добавка – Иран,Бразилия, Южна Африка.

           3. Ликвидиране на все още съществуващите в света социалистически страни – Китай, Виетнам, Куба, Корейската народна и демократическа република (КНДР).

          Това са остатъците от могъщия социалистически лагер. От географска гледна точка и тези остатъци изглеждат внушително – площ от 10 256 000 кв.км. (по-голяма от площите на ЕС и САЩ) с население от 1 430 000 000 души – най-много в света. Три от държавите имат обща граница (Китай, Виетнам, КНДР), което геостратегически е много изгодно. Една от тях – Китай –е велика държава с атомно оръжие и с трета държавна мощ в света.

          Второто неизбежно следствие е, че главния противник на Глобализацията и на Западния Глобализъм е Русия. Това следствие много убедително се доказва с методологията на геополитиката. Нещо повече. Става въпрос за Русия като такава, без значение кой в нея управлява – президент, император или Генерален секретар. Заедно с Русия се имат предвид и руснаците като етнос. То не може и да бъде другояче – Русия е най-голямата държава на планетата (11% от планетарната суша). Русия се намира в Центъра на континента Евразия и без нея никаква глобализация е невъзможна, освен глобализиране на рибите (океани и морета - 316 милиона кмІ ). И освен всичко това, икономическата оценка на руския природен капитал е  $ 24 трильона , на САЩ –  $ 4,6 трильона (шест пъти по-малък), на Великобритания, Германия и Япония – по $ 0,3 трильона, на Саудитска Арабия–$1,4трильона.  Очевидно е, че става дума за ресурсна конкуренция и в тази конкуренция целокупният Запад драматично отстъпва на Русия.
          И все пак,  защо Русия?

          Защо една капиталистическа държава не желае да се вписва в глобалния капиталистически процес ?        Това ни връща къв четвъртата предпоставка.

          Оказва се, че когато глобализационния процес е управляван, неговата форма се определя от Глобалния предиктор, т.е. става дума как ще протича процеса, как ще се формира планетарния етнос, как ще работи планетарния котел на етническото претопяване. И тук се проявява и другото стратегическо различие между Русия и англосаксонството. Русия не възразява срещу капиталистическата глобализация, но предлага асоцияция на национални корпорации, т.е. корпорации с национален оттенък. Тя предполага, че периода след националните корпорации трябва да се остави на природната и социална еволюция. Това е абсолютно неприемливо за англосаксонството.

ТАКА В ГЛОБАЛИЗАЦИОННИЯ ПРОЕКТ СЕ ОЧЕРТАВА ГЛАВНОТО ПРОТИВОРЕЧИЕ на съвремието  – МЕЖДУ ЕДНОПОЛЯРНИЯ ПЛАНЕТАРЕН КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ СВЯТ НА АНГЛОСАКСОНСТВОТО И МНОГОПОЛЯРНИЯ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ СВЯТ НА РУСИЯ. (някои руски изследователи твърдят, че „Русия не е капиталистическа държава” – акад.Андрей Фурсов. Виж в. „Нова зора” от 18.10.2016 г.). Казано друго яче, руският класически капитализъм се сблъска с мутиралия англосаксонски капитализъм.

           Какъв ще бъде единия или другия свят никой не знае, но ще бъдат различни. Важното е, че чрез своя проект Русия предявява правата за равно и справедливо управление на бъдещето, за пълното зачитане на тежестта на отделние участници, за цивилизационно разнообразие. Това е привлекателна идея. Доколко е възможна и оптимална са въпроси от друго естество. Но рано или късно противоборството между двата проекта е неизбежно. Какво ще бъде то, също е друг въпрос, но някои възможни очертания вече се появяват.

          Ще се опитаме накратко да изследваме и двете проблеми.

          В началото на ХХІ век на руснаците им стана ясно, че никой не ги смята за равноправни партньори и никой не ги чака където и да било. Като държава и като етнос, руснаците и Русия подлежаха на унищожаване. Като резултат, страната се оказа плътно обкръжена от враждебни държави – натовските и американските военни бази са разположени по целия периметър на руските граници. На военен език това се нарича „план „Анаконда”. Натовските ракети с морско базиране може да атакуват руската територия от акваторията на шест морета : Баренцово, Норвежко, Северно, Балтийско, Черно и Средиземно и още от три океана : Атлантическия, Тихия и Индийския. (Константин Душенов – „zavtra.ru” – 27.09.2016 г.). Русия продължава да консумира последиците от поражението си в Студената война и капитулацията на Съветския съюз.

          В тези условия Русия нямаше полезен ход, освен борбата за оцеляване. За тази цел -

          а) беше необходимо сериозно укрепване на военните способности и възможности на държавата;

          б) трябваше радикално преформатиране на геополитическото и военно-стратегическо пространство на Евразия в интерес на Русия.

          И по двете направления руското ръководство се занимаваше активно след 2010 година. Особено трябва да се подчертае засиленото внимание към Евразия. На огромните простори на евразийската периферия живеят много племена, но главна роля играят пет велики субетноси : араби, перси, тюрки, индуси и китайци. И със всеки от тях е желателно Русия да подържа приятелски, близки и доверителни отношения. Тогава никаква изолация е невъзможна.

          Но общото състояние на планетарното обществено пространство е тревожно. САЩ изпуснаха възможността да довършат Русия, когато беше най-слаба при Елцин и сега са решили, че се е отворил прозорец на възможностите, който не трябва да се изпуска.

          По много обективни показатели живеем в условията на 4-тата световна война, която се води срещу човечеството и Русия по всички възможни направления : война икономическа, политическа, информационна, стокова, алкохолна, цигарена, наркотична ; война във всички видове искуства : в изобразителното (авангард, ъндеграунд, „Черния квадрат”), война в музиката (тежък рок, металика, попс), война в литературата и спорта, и накрая, война с националния език, за която се говори най-малко. Това е всеобхватна и тотална война, война без правила.

          Тази форма на противоборство наричат хибридна война, но наименованието не е съвсем точно (един от родоначалниците на термина е американския военнен експарт Ф.Хофман). В историята на войните, първата хибридна война е Троянската война от преди 4000 години. Времето на класическите, „варварски” войни, когато един срещу друг, очи в очи си изправяха мъже, отдавна отмина. Светът се изнежи, стана женствен и противоборството стана дистанционно, невидимо и конспиративно.

          „Хибридната” война не е операционно понятие. Тя е образно изображение  и е по-лесна за запомняне и за зомбиране на народите. „Хибридността” е приложна производна от конкретните военни решения и се използва при противоборство с голяма „вътрешна компонента”. Тя се прилага при наличието на силна „своя” фракция при противника.

            Вътрешното състояние на Русия също е обезпокояващо. Налице е явното раздвижване и засилване на прозападните и олигархични кръгове, правителството на Русия е от „петата колона” и работи срещу политиката на Президента, влошава се качеството на живота на руснаците. Само преди дни, един от лидерите на днешните руски „десиденти” Константин Ремчуков, главен редактор на един от най-големите руски ведстници „Независимая газета” издигна потресаващия нов боен лозунг на либералите и „демократите” – „Личната свобода стои над демокрацията !”

       „Хибридната” война е любимо оръжие на Запада отдавна и с това оръжие в последните години Запада постигна значителни успехи на планетарния фронт в това число – и срещу Русия. Но тук диалектичната същност на историческите процеси поднесе на англосаксонството поредната изненада. Към 2010 г. стана ясно, че Русия е принудена да избира от две възможни перспективи : (1), окончателна пълна държавническа и етническа капитулация и (2), пълна мобилизация в борбата за оцеляване.

         Русия избра втората перспектива.

         На 9.04.2014 г. в руската преса се появи описание на новата руска политика (www.iraqwar.mirror-world.ru), което напълно може да бъде отнесено към изложение на основните „опорни точки” на нова руска външнонополитическа доктрина и да се нарече накратко „Доктрина Путин”.       В историческата си реч на 18.04.2014 г. в Георгиевската зала на Кремъл, В.В.Путин изложи съществената част от новата доктрина. Същността на тази доктрина беше в използвания език и терминология и в заявеното желание Русия да се отнася към останалия свет така, както той  си заслужава. Оставаше да се изясни, каква материална сила ще подкрепи публичното говорене.

          Корегирането на руската външна политика в сравнение с началото на ХХІ-я век е, вероятно, свързано със самооценките на реалните възможности на страната и на света около нея. Русия постигна много, но и пропуснатите и недовършени неща също са много.      Няма защо да го крием – след събитията в Сирия, колективният Запад е в ново, тотално настъпление срещу Русия.

          За всичко това главна отговорност  носи руската външна политика – Русия остана без съюзници и приятели, само с „партньори и колеги”. Обтегнати са отношенията дори с Белорусия, Гърция капитулира, Сърбия отива натам (към Запада), на Турция и на Китай не може да се разчита в дългосрочен план. Международната политика винаги е била сложна интелектуална област. При нея няма „правилни” и „неправилни” страни, а има свои и чужди. Свои това са нашата култура и нашия език. Чужди, това са чуждите традиции, чуждите герои и чуждия език.

          След речта на руския президент през 2014 г. оставаше най-главното - оставаше да се изясни, каква материална сила ще подкрепи публичното говорене.

          В края на 2014 г. Владимир Путин подписа новата редакция на военната доктрина на Русия, която замества приетата през 2009 г. стратегия подписана от тогавашният руски държавен глава Дмитрий Медведев. Сред причините за редакцията на доктрината се посочват събитията в Украйна, засилването на НАТО, ситуацията в Сирия, Ирак и Северна Африка (Vesti.bg – 3.01.2016 г.).

           Кои са най-интересните новости в доктината ?

          1.За първи път след разпадането на СССР руската държава открито определя САЩ като заплаха за националната си сигурност.

          2.Русия си оставя правото да използва атомно оръжие при извършването на каквато и да било агресия срещу нея.

          3.Гарант за руската национална сигурност е руската атомна триада : сухопътни, военновъздушни и космически, и военно-морски сили снабдени с атомно оръжие.

Но за изненада, сърцевината на доктрината е теологична – отхвърля се кантианския принцип „обичай  другите и се отнасяй с тях, както би искал те да се отнасят към теб” и с провъзгласява нов принцип „ отнасяй се към другите както са го заслужили”

          Основният проблем на доктрината е, че трябва да се реализира при военновременни условия и чрез преодоляването на наследството на бившия министър на отбраната на Русия, така наричания „генерал Табуреткин” - Анатолий Сердюков. А пораженията бяха значителни. Да напомним само част от тях :

          1.Военно-административна реформа: Вместо шест военни окръзи са създадени четири оперативно-стратегически командвания, на които са преподчинени всички основни групировки от всички видове и родове войски.

        2.Реформа на военното образование с уедряване и трансформиране на 65 военно-учебни заведения в 10 системни военноучебни заведения. Отделно се създават военно-учебни научни центрове по различните профили и специалности.

       3.Превеждане на Сухопътните войски на бригадна основа с ликвидирането на полковото и дивизионно звено и превръщането на всички съединения в сили с постоянна готовност.

4.Реорганизация на ВВС и ПВО и ликвидирането на армиите, корпусите, дивизиите и авиополковете и преминаване към система от авиационни бригади и бригади на въздушно-космическата отбрана.        

5.Задействане на  програми за превъоръжаване с най-нови образци военна техника, в това число и с оръжие и техника чуждо производство. Финансирането на всички програми в периода 2011-2020 г. достигаше 19 трильона  рубли ($613 млрд).

          А положението наистина беше тревожно. Ето мнението на генерал-лейтенант В.И. Соболев (бивш командващ 58-а армия на Серно-кавказкия военен окръг, а след това – военен съветник на руското посолство в Индея): „Нещата с превъоръжаването  на армията не са добри. Всички стратегически бомбардировачи са произведени в СССР и са с изчерпан срок за експлоатация. ВМФ беше съкратен четири пъти и остана с един атомен ракетен крайцер и с един авионосен крайцер с недокомплект палубна авиация. Атомните подводни лодки от 240  при СССР, станаха 50. Системата на ПВО не прикрива най-важните стратегически центрове като Нижний Новгород, Челябинск, Тула, Ижевск, Омск. Тежко се отрази на боеспособността на армията  въвеждането на бригадния принцип на комплектация. Предаването на „аутосорсинг” на комерческите военни структури разруши системите за тилово осигуряване и техническо снабдяване”. (ГОРЯЧЕЕ ДЫХАНИЕ ХОЛОДНОЙ ВОЙНЫ – Сергей Кожемякин – „Советская Россия” -10.01.2015 г).

          Ако на някои ген. Соболев им се струва не толкова убедителен, мога да се позова на ген. Шайгу и на неговото заявление от 21.10.2016 г., в което той признава, че военните действия в Сирия са разкрили редица недостатъци на руското въоръжение. 

          И въпреки всичко, с огромно напрежение на ресурси и хора, под натиска на външни обстоятелста, но преди всичко с връщането към съветските военни проекти, руските въоръжени сили се възродиха.

          В строя, на позиции, са тежките МБР  „Воевода” и свръхмощната „Сармат”, наричани „убийци на градове”, стотици „Топола-М”, „Ярс” и „Рубеж”със свръхзвукови ядрени бойни глави. „Воевода” и „Сармат” могат да атакуват САЩ не през Северния полюс, а през Южния, т.е. през Мексико.

          Наред  с това в строя са  и стратегическите ракети на атомните подводни лодки – „Булава” и „Синева” заедно с крилатите ракети „Калибър” с ядрени бойни заряди., които могат да атакуват САЩ от всички направления на световния океан..

           Авиацията с далечно действие има на разположение крилатите ракети Х-101. Тези ракети са с активно маневриране при полет, за преодоляване на ПРО на противника (така наречения „метод на глутницата”).

          Към момента Русия разполага с 10 000 тактически ядрени заряди, което е четири пъти повече от всички други страни имащи такива заряди взети заедно.При използване тези заряди нямат особени екилогични последици, поради което са съставна част на всички модели и планове за действие в критични ситуации.

          Разбира се, не трябва да се подценява противника. Макар САЩ да е ранен и уморен гигант – вчерашен световен хегемон – той е достатъчно силен и опасен за да се подценява ( Исраэль Шамир: 1991 год не должен повториться„Свободная пресса” – 2.01.2015 г.). И е прекалено самоуверен : „САЩ контролират всички океани на Земята. Никой и никога не го е постигал досега. Затова можем да нахлуваме навсякъде по планетата, но нас никой не може да ни нападне. Това е класика. Контролът над океаните и Космоса е базата на нашата власт. Най-добрият начин да се разгроми вражеския флот, е да не позволиш на врага да го създаде „(Джордж Фридман – създателя на „Стратфор” – „Дума” – 9.04.2015 г.). Наистина, ако имаш налице седем авионосни съединения във ВМС,ще е глупост, ако не възникне желание да ги конвертираш във финансови и политически дивиденти. 

          Но има и друго. По оценка на военните специалисти, в света е натрупано ужасяващо количество от бойни ядрени заряди. Те са достатъчни, за да може САЩ да унищожи Русия 36 пъти, а Русия -САЩ само 18 пъти. Но тук има уловка -  удар по территории на САЩ само със шест съвременни ядрени боезаряда могат напълно да демобилизират страната и да я направят небоеспособна («Барбаросса-2»?- Валеpий Панов - „STOLETIE.RU”- 8.05.2015 г.). С Руската Федерация е друго - 65% от нейната територия са тайга, тундра и вечен сняг и студ. Къде там ще хвърляш атомни  бомби ?! Та те ще потънат в блатата подобно на Тунгуския метиор. С други думи, резистенността на Русия срещу атомна война е на порядък по-висока от тази на САЩ.

          Мисля, че е време да се разкаже за едно много страшно руско оръжие, за което нищо не се говори, но за което руските военни преди няколко дни намекнаха на своите американски „колеги”. В момента в света се разработват най-различни нови оръжия : биологично (расово) оръжие, климатично оръжие, електромагнитно оръжие, селскостопанско оръжие и дори фекално оръжие, което е много ефикасно за борба с териристите в Близкия изток, но това ще оставим за друг път. Сега става дума за съветския комплекс „Статус-6”.

          Преди повече от 50 години Сахаров предлага да се конструира гигантско торпедо с дължина 25 метра, носещо ядрена бойна глава с мощност 100 мегатона !! Звукът от работещите двигатели на торпедото ще бъде достатъчно високочестотен, за да не могат крайбрежните американски буьове (до 100 м. от брега) да я засекат.Взривът на подобно торпедо би могла да предизвика приливна вълна с височина над 300 метра , която мигновенно ще помете всичко по американското крайбрежие с последващо дълговременно радиационно заразяване на огромна площ. 

           Идеята възникна, когато СССР изоставаше в количеството и качеството на носителите на ядрено оръжие, а ракетния щит беше в период на създаване. Съветските военни се шегуваха, като възкликваха „Да живее пролива на името на Сталин между Канада и Мексико !” Майтапа си е майтап и е много мрачен, но така беше! В противовес бих споменал за един друг канал, който ще се строи от Русия и Иран и ще свърже Каспийско море с Индийския океан. Всеки може лесно да прецени какъв огромен геостратегически ефект ще има такъв канал (В обход Босфора-Алексей Чичкин –„cont.ws”-2.02.2016 г.)

 Идеята на академик Сахаров наистина е стара, но се появиха откъслечни сведения и намеци, че Русия строи два свръхсъкретни атомни подводни кораба - «Белгород» и «Хабаровск» - носители на сахаровските торпеда.

Може да говорим и за една от най-секретните атомни подводни ладки на Русия – „Саров”, постъпила на въоръжение през 2008 г. („topwar.ru” – 20.10.2016 г.).

          И така, какво може да резюмираме.

          1.Въпреки трънливия и срамен път, който Русия измина след разпадането на Съветския съюз, тя остава Велика Военна Глобална Сила. Без нея, а камо ли срещу нея, не могат да бъдат решени никакви глобални планетарни проблеми днес и в бъдеще.

          2.В момента Русия е единствената държава, която може да предложи различен от англосаксонския Глобален проект и да го защити с военна сила въпреки  сериозните фундаментални спорни моменти, които съдържа този проект         3.Възраждането на Русия спаси света от ново Средновековие под петата на транснационалните компании и от набутването на човешкия вид отново в пещерите.

          4.Противоборството на Голямата шахматна дъска ще продължи, но никой на планетата не иска Световна война. Просто днешните хора в своето мнозинство не искат и не умеят да се воюват. Но предсрочно да се напусне Голямата шахматна дъска може само с „краката напред” – други варианти няма. И нежеланието да се участва в безумната глобална военна надпревара, ни най-малко не освобождава която и да е държава да го прави.

          5. Днешната руска политика носи пороците на много силен комплекс за непълноценност спрямо Запада. В Русия продължават да смятат понятията „Запад” и „международна общност” за синоними, макар това да е напълно лишено от смисъл от каквато и да е гледна точка. Понякога, руското политическо говорене във външната и във вътрешната политика изглежда неразбираемо,

странно, противоречиво и несъстоятелно. Възниква неприятното усещане, че и Минските договорености и сирийските примирия са нужни на Кремъл с една единствена цел – да разкъса „международната изолация”, да демонстрира на „международната обшност” , че Русия е велика сила и с нея се съобразяват. Практическите резултат в този случай са вторични.В такава и само в такава парадигма се говори за „дипломатичиски успехи”.

          6.Именно затова, евентуално планетарното противоборство ще се изрази в ситуационни съюзи с ограничено използване на военна сила (неконтактни войни с високоточно роботизирано оръжие и само в краен случай – с използване на тактическо ядрено оръжие).

          7.Всичко е в ръцете на националните „елити” и на националните лидери там, където има такива. Там където няма, отговорността остава за народите – каквото посеят, такова и ще пожънат ! За щастие Русия има поне национален лидер и това съвсем не е малко.◄

           Всичко е много просто на „божия свят”- АКО ТРЯБВА, ЗНАЧИ МОЖЕ. АКО МОЖЕ, А НЕ СТАВА, ЗНАЧИ НЯМА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ. АКО НЯМА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ, А ТРЯБВА И МОЖЕ, ИМА БЕСИЛО !

          Ето един съвременен и много показателен анекдот :

            «ООН се обърнал към различните нации представени в организацията със следния въпрос : «Моля, кажете си искрено мнението за недостига от продоволствие в останалата част от света». Опитът се провалил. Руснаците незнаели какво значи думата «моля», италианците – думата « искрено», китайците не били наясно с думата «мнение». Никоя нация от Европа не разбрала думата «недостиг», африканците наразбирали  думата «продоволствие», а американците си нямали представа, какво е това «останалата част от света».        

           Преди много, много години А.С.Пушкин е написал следното четиристишие :

                              "Всё мое",— сказало злато;

                              "Всё мое",— сказал булат.

                              "Всё куплю",— сказало злато;

                              "Всё возьму",— сказал булат.

            Именно затова аз се присъединявам към призива на руския икономист-кибернетик, философ, общественик, аналитик и публицист Александър Роджерс : „С нас е Истината, свети Сергей Радонежки и Карл Маркс. С тях ще победим !”

 

ПОСТ СКРИПТУМ !

          Аз мога дълго да ви разказвам за още много интересни неща, но това значи много време и ще ви умръзне. Който иска и се интерисува може да прочете следващото.

          1.Аз мога до ви напомня, че за 537 години след Куликовската битка до Бресткия мир, Русия е водила 334 войни, от които 134 с няколко противника едновременно. От тези войни 36 войни, за общо 288 годи – са с главно направление ЗАПАДНА ЕВРОПА !

          2.Аз мога да ви говоря, как през 1944 г. Съветския съюз бранеше съветските хора попаднали в беда.

          Преди 70 години, на 22.02.1944 г. в осeм и половина часа  вечерта, над стокхолмския район Сьодермал се чува шум от самолети. Съвсем неочаквано прогърмяват мощни взривове в район Ерикдал. Поразени са местния театър, лятната къпалня и водопречиствателната станция, избити са прозорците на жилищните сгради. Но пострадали няма. Оказва се, че са паднали една средна и три малки авиобомби. Минути по-късно друг самолет хвърля бомба по казармите на трети танков полк. Ранени са трима войници.Шведите изпадат в ужас, та те са неутрална страна.

            Какво се е случило ?

           Над Стокхолм три съветски самолети демонстрират „малка” бомбардировка. Тя е последно предупреждение към Швеция да пусне на свобода Василий Сидоренко, осъден през 1942 г. на 12 години затвор за шпионаж в противен случай бомбардировките ще продължат.

          Въпреки трите предупреждения лично на Молотов към Швеция пред шведския посланик веднага да се освободи Сидоренко, когото държат при нечовешки условия в крепостта Лонгхолмен и хранят с помия, шведските власти три пъти отказват, но когато след третия път са изгонени от Москва посланика и военния аташе (декември 1943 г.), в Стокхолм разбират, че работата ства „дебела”. И почват тайно да готвят освобождаването на Сидоренко. Правителството подава молба  за помилване до Върховния съд (декември 1943 г.), но той я отхвърля на 24.01.1944 г. Търпението на Москва се изчерпва и съветските бомбардировачи излитат.

           След три дни Сидоренко е помилван и заедно с младата си жена тайно и бързо пристига със самолет в Москва. (Когда у Москвы кончается терпение – „Politikus.ru”, 21.02.2014).

          Така че, когато днес гледате как шведите се тръскат от русофобия и се чувстват „заплашени”, имайте предви, че те са наплашени не само от времето на Петър Велики и Полтава.

          3.Аз мога да ви говоря как през 1962 г. Съветския флот спаси света от атомна война.

           В последните дни на октомври 1962 г. се разрази Караибската криза – най-тежката и най-опасната военнополитическа криза след края на Втората световна война, при която опасността от световна атомна катастрофа беше не само най-висока, но и изглеждаше непреодолима. Светаът беше страшно изплашен, в САЩ избухна паника – хиляди и хиляди американци нахълтаха през границата в Мексико, глупаво надявайки се, че могат да се спасят, ако избухне атомен Апокалипсис.

          Започнаха денонощни тайни преговори между СССР и САЩ. На 27 октомври компромисът беше постигнат. Битува мнението, че Съветският съюз е загубил тази битка.  На пръв поглед изглежда така – СССР понесе немалки морални и материални щети, отстъплението му от Куба изглеждаше унизително. Но дали външната форма съответства на съдържанието ?

          Ето за какво става дума.         

          На 1 октомври, на помощ на съветската групировка в Куба и за по-успешно прикриване на морското направление, е изпратена група от 4 дизелектрически  подводни лодки на Северния флот (проект 641 или FOXTROT по натовска класификация) под командването на капитан І-ви ранг Виталий Наумович Агафонов (операция „КАМА”). На всички лодки има атомно оръжие. С цената на огромни усилия, за три  седмици отрядът преодолява без да бъде открит три последователни подводни отбранителни  американски линии и се появява в района на Бахамските острови. Тук е последната отбранителна линия и при нейното преодоляване нарушението е засечено без да се открие групировката. За нейното откриване е вдигнат на крак целия (без изключение) атлантически флот, заедно с корабите на Бреговата охрана. На всяка съветска подводница се падат по 50 надводни кораба, 3 самолетоносача и до 100 самолета и хеликоптера (!!). Такова противоборство световната военноморска история не помни. Като резултат, три лодки са открити проследени и принудени да изплават за дозареждане на акумулаторите. От четвъртата (бордови номер Б-4) няма и следа. На тази лодка е и командирът на отряда капитан Агафонов. Тя е взела курс към Ню Йорк. На 27 октомври (!) Б-4 достига траверса на Вашингтон и столицата на САЩ попада в дистацията на истрела. От тук нататък нищо точно не е известно. Смята се, че Агафонов е радирал с открит текст : „За пуск съм готов. Чакам заповед”. Вероятно американците са прехванали откритата радиограма и това се е оказало „черешката на тортата” – от тук нататък или компромис или Апокалипсис. И разумът е наделял. Джентълменското споразумение САЩ – СССР е следното : СССР изтегля ракетите от Куба, а САЩ се задължават да не нападат Кубa и да изтеглят 15-те тактически ракети със среден радиус на действие (до 1600 кл.) „Юпитер”, разположени на 5 позиции около Измир (Турция). И двете страни изпълняват споразумението. Човечеството е спасено.

             4.Аз мога да ни говоря, как в началото на 80-те години на 20-я век съветския флот, фактически, спечели Студената война, а политическото ръководство на СССР го просра!

           5.Аз мога да ви говоря за таинствената гибел на атомната подводна лодки «Курск», потънала при учения в Баренцово море на 12.08.2000 г. 

           6. Аз мога да ви говоря, че в момента  Россия има в частите и съединенията готови  2500 танка е още 15 000 са в базите на съхраняване. В същото време най-мощният американски танков завод в Детройт е ликвидиран, а новите танкови разработки бяха прекратени през 2009 г.

            За този период Русия разработи цял ред уникални бронирани машини : танк „Армата”, гаубицата „Коалиция”, бойната машина на пехотата „Курганец” и БТР „Бумеранг”. (Записки оптимиста – Константин Душенов – „zavtra.ru” – 27.09.2016 г.).

          7. Но аз мога да ви говоря и за премълчаваните грешки и слабости на новата руска армия.

          „Ние не можем да определяме координатите на целите в реално време и не можем да ги предаваме на средствата за поражение. Оказва се, че нашия разузнавателен самолет Ту-214Р никого и на нещо не може да насочва, той просто записва резултатите от разузнаването на насител, които се декодират след приземяването му. Ние имаме армия и военнокосмически сили със средства за информация и разузнаване на равнището на Втората световна война. Заради това, не може да победим в Алепо. Опитът от Афганистан на нищо не ни е научил...




Гласувай:
18



1. krumbelosvet - Благодаря,
30.10.2016 18:57
на професор Гиндев.
цитирай
2. kanibal - Щях да се учудя, ако путинофилите в ...
30.10.2016 21:42
Щях да се учудя, ако путинофилите в блога не бяха прибегнали до поредна путинска пропаганда.

Това са индивиди,в чиито вени вместо кръв тече руска урина и вместо гени имат руски гениталии.
Русия винаги е била най -големият враг на света и особено - на нас.
цитирай
3. getmans1 - Световен симптом на стокхолскм...
30.10.2016 21:55
Световен симптом на стокхолскмският синдром, всички освободени от англосаксонския колониален гнет бягат към поробителите си и никой не иска при „освободителката“!
цитирай
4. kanibal - Интересно е обаче, че никой не тр...
30.10.2016 23:14
Интересно е обаче, че никой не тръгва към Русия, всички се ориентират към Европа или Америка. В чужбина вече живеят 1,5 милиона българи, а в страната - 7,3 милиона.
Защо никой от тия създания, които са с руско национално самосъзнание, които не мислят като българи, а като безродни твари, които много точно са наричани путинофили, путиноиди, русороби и русофилистиици, които нямат чувство з националност, не отиват да живеят в русия, а в прогнилия запад

русия е горна Волта с ракети, по един култов израз, една варварска територия, една империя на злото, против която са били всички велики българи.
цитирай
5. tomcat2 - Само в Русия ми е надеждата да избави ...
31.10.2016 00:20
Само в Русия ми е надеждата да избави човечеството от западните дегенерати и терористи!Прекрасен материал!СМЪРТ ЗА ФАЩ И НАТО СВОБОДА ЗА БЪЛГАРИЯ!
цитирай
6. kuschel - Щом педалите в блога извисяват г...
31.10.2016 06:49
Щом педалите в блога извисяват гласчета, значи анализът е перфектен. Канибали, гетманси...и прочие, това са боклуци без значение. Зная, че не им обръщате внимание, но просто да отбележа.
цитирай
7. kanibal - Няма по-ярка демонстрация на съ...
31.10.2016 07:07
Няма по-ярка демонстрация на същността на русороба,същество, което очевидно не е българин, но не е и руснак, от товаришч кушел.
цитирай
8. kanibal - А ето пример и за това,
31.10.2016 07:10
tomcat2 написа:
Само в Русия ми е надеждата да избави човечеството от западните дегенерати и терористи!Прекрасен материал!СМЪРТ ЗА ФАЩ И НАТО СВОБОДА ЗА БЪЛГАРИЯ!


че освен дето не са българи, путинопитеците не са.и хора.
цитирай
9. saanki - @ kanibale...
31.10.2016 08:20
я вземи скачай от 8 етаж на панелката
без чадър ..
смотльо,на кого даваш наклон тук...
цитирай
10. kanibal - я вземи скачай от 8 етаж на панелката ...
31.10.2016 08:28
saanki написа:
я вземи скачай от 8 етаж на панелката
без чадър ..
смотльо,на кого даваш наклон тук...


Жалките путински мекерета отричат дори гения Захарий.
"“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

Русчук, 1-й Март 1886 г.

З.Стоянов"
цитирай
11. krumbelosvet - Барабанен огън откриха канибалите срещу професора.
31.10.2016 08:41
Русофобът мрази българия и българите и люби САМО, САМО, САМО Америка.
цитирай
12. kanibal - Не бъди толкова примитивен.
31.10.2016 08:55
krumbelosvet написа:
Русофобът мрази българия и българите и люби САМО, САМО, САМО Америка.


Точно путинофилът обича само , само и само русия, за него е в сила робското преклонение към една чужда и враждебна нам държава, той дели света на две - идеалната русия и гадната америка, той е дъното на еволюцията, гмо ни българин, ни руснак, а русофобът вярва на Ботев, а не на путиноиди.

"Христо Ботев за Русия

Botev001

Публ. във в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51

“Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение.

Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял”, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролее"
цитирай
13. saanki - канибале/що за ник
31.10.2016 09:57
Политика /Геополитика/ се прави
с пари и..со малко кютек...
стига се лигавихте тук ,дърти мъжове..
цитирай
14. roden - Г-н Гиндев,
31.10.2016 11:57
много ми хареса статията Ви. Задълбочен анализ. Не съм нито русофил, ни русофоб. Просто съм човек и то българин. Православен. Тъй че прекрасно Ви разбрах. Пишете! Пишете, защото колкото повече хора с Вашето виждане пишат, толкова повече четящи ще прогледнат, или ще се убедят или доубедят, а така вероятността да се случи задававащият се световен ужас на ужасите ще намалее. Пишете я таз истина!
цитирай
15. kanibal - Хайде путинофилите към северна корея
31.10.2016 13:09
Авторът с умиление пише за Северна Корея, която очевидно му е любима, та в тая връзка ето любопитни факти, доказващи, че северна корея и русия просто не са държави, а резервати.

4. В Северна Корея понастоящем не е 2014 г., а 102 г., броейки годините от раждането на Ким Ир Сен - 15 април 1912 г., денят в който потъва Титаник.

5. В Северна Корея има 51 социални категории, определени според лоялността им към режима.

6. През 50-те години на 20-ти век Северна Корея построява Kijong-dong – красив град близо до границата с Южна Корея, за да примамва южнокорейците да преминат границата. Всъщност градът е фалшив и в него не живее никой.

7. През последните 60 години над 23 000 севернокорейци дезертират в Южна Корея. Само двама южнокорейци са избягали на север.

8. В Северна Корея се издават присъди за три поколения. Това означава, че човек осъден на подобна присъда отива в затвора заедно с цялото си семейство, неговите деца се раждат там и умират там, както и неговите внуци.

9. В Северна Корея работната седмица включва 6 дни, като през седмия ден хората се принуждават „доброволно“ да работят. По този начин се гарантира липсата на каквото и да било свободно време за гражданите.

10. Във всеки дом в Северна Корея се слуша контролирано от правителството радио, което не може да бъде изключено, а само да се намали неговия звук.

11. В Северна Корея няма интернет, а мобилните телефони са забранени.
12. Севернокорейците могат да избират измежду само 28 одобрени от правителството прически.

13. В Пхенян кучетата са забранени, за да се избегне замърсяването.

14. Ако къща се запали в Северна Корея, първо трябва да се спасят портретите на Ким Ир Сен, а след това хората.

15. Към всеки посетител на Северна Корея се зачислява държавен водач, който го придружава по време на целия му престой в страната.

16. В Северна Корея е забранено да се слуша друга музика, освен севернокорейска. Слушането на чужда музика, особено такава от капиталистическите държави се наказва.

цитирай
16. lesovski - Честен и аналитичен постинг!
31.10.2016 13:52
" Вътрешното състояние на Русия също е обезпокояващо. Налице е явното раздвижване и засилване на прозападните и олигархични кръгове, правителството на Русия е от „петата колона” и работи срещу политиката на Президента, влошава се качеството на живота на руснаците. Само преди дни, един от лидерите на днешните руски „десиденти” Константин Ремчуков, главен редактор на един от най-големите руски ведстници „Независимая газета” издигна потресаващия нов боен лозунг на либералите и „демократите” – „Личната свобода стои над демокрацията !” "

Вълците и чакалите не разбраха, че Путин не е СССР!
СССР го тровеха бавно и сигурно след 1953 год., но не можаха да убият по- моралния светоглед от англосаксонския- на който се кланят и "НЮ РАШАНИТЕ"!


В подкрепа на Пушкин има българска притча за тежестта на хубавата костичка подарена на някой си цар, които искал да възнагради този, който му я подарил с нейната равностойност по тегло със злато. Поставили на едното рамо на кантара костицата, а на другото почнали да поставят злато, но косицата все тежала повече. Щяло да свърши златото на царството докато не се намерила една старица, която го спасила с посипване на пръст върху костицата. ОТГОВОРЪТ на притчата е, че това било костица от човешко око- АЛЧНО- докато не го покрие пръстта!!!

Нека вият вълци и чакали, но с удоволствие ще четем написаното от проф. Гиндев!
Бъдете жив и здрав!
цитирай
17. ok3223 - Канибале, а канибале ... ГЛЕЙ, ДА НЕ ТЕ ОКАНИБАЛИ НЯКОЙ И ТЕБ.
31.10.2016 14:45
Защо като си толкова отворен, както професор Гиндев, не си напишеш тук името и презимето. всичкото както се полага, титли, научни и не научни, за да знаем, че зад написаното от теб стои един честен и почтен човек. Труженик в науката, като проф. Гиндев, и културата, който иска да отвори очите и ушите на своите съграждани, на българите. ЗА ИСТИНИТЕ, КОИТО Е ОТКРИЛ ЗА СТАНАЛОТО И СТАВАЩО ПО СВЕТА И У НАС
Всички разбрахме, дори някои наивници, които нямат и престава от наемни лекета и грантопросяци, които живеят от просия и подаянията на чужди шпионски фондации, КАТО ТЕБ, КАНИБАЛЕ.
ЧЕ СИ БАНАЛЕН НАЕМНИК НА КОЗЯК И НАДНИЧАР НА ШПИОНСКО РАЗУЗНАВАТЕЛНАТА ФОНДАЦИЯ ФИЛИАЛ НА ЦРУ "Америка за България". Която е наела агитка от безделници и нагаждачи към всеки и всичко, за надник и заплащане на думи.
ДА НИ СЕРВИРАТЕ ГОРНИЯ БОКЛУК, В КОЙТО ВЯРНОТО Е САМО ЕДНО, ЧЕ ВСИЧКОТО НАПИСАНО ГОРЕ ОТ ВАС И ТЕБ. СА ЧИСТИ ИЗМИСЛИЦИ И ЛЪЖИ. МАТРЯЛИ, ПОДГОТВЕНИ ВИ ОТ СЕКРЕТНИТЕ ОТДЕЛИ НА "КОЗЯК".
Саам се осветяваш като наето секретно ченге от кошарката, в която сте гарирани на "КОЗЯК", КЪДЕТО ПРЕПИСВАШ И НИ СЕРВИРАЩ НА ТАБЛА ПОДГОТВЕНИ ОТ СЪТРУДНИЦИ НА ОТДЕЛА ПРЕСНИ ЛЪЖИ. И НИ ГИ ПОДНАСЯШ КАТО ГОООЛЕМИ ИСТИНИ И НОВИНИ.
ПРЕД ПРОФЕСОР Д-Р ГИНДЕВ СИ КАТО ПЛЪХ ПРЕД СЛОН, КОЙТО МНООГО ВНИМАВА ТАКА КАКТО СИ СЕ РАЗХОЖДА И РАЗКАЗВА НА НЕПОСВЕТЕНИТЕ КАТО НАС, ИСТИНИ ЗА СТАВАЩОТО ПО СВЕТА И У НАС.
ЗАЩО НЕЩАТА СЕ СЛУЧВАТ ТАКА, А НЕ ИНАЧЕ, КАКТО БИХА ЖЕЛАЛИ ОХРАНЕНИТЕ И НАХРАНЕНИ С ДОЛАРИ И ЧУЖДА КРЪВ ПЛЪХОВЕ, КАТО ТЕБ КАНИБАЛЧО.
МНООГО ВНИМАВА ПРОФЕСОР ГИНДЕВ, ДА НЕ ТЕ НАСТЪПИ СЪС СВОЯ ИНТЕЛЕКТ, ЕРУДИЦИЯ И КУЛТУРА СЛУЧАЙНО СЪС КРАК, ЧЕ ОТ ТЕБ ЩЕ ОСТАНЕ САМО ЕДНО МРЪСНО, КАЛНО ПЕТНО.
МОЩИТЕ, ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНА И ЕВТИНА МЪЖКА ПРОСТИТУТКА. КАКВИТО НАПОСЛЕДЪК НАЧЕСТО, И ПРЕКАЛЕНО УСЪРДНО ОБСЛУЖВАТ ЗМИЙСКОТО ГНЕЗДО НА "КОЗЯК".
цитирай
18. pando - Много интересна статия
03.11.2016 17:23
Но...аман от провокатори и ибрикчии...Защо те четат? Аз с удоволствие избягвам техните полуграмотни "писания".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1951032
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031