Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2016 21:44 - ПРЕДВИЖДАНИЯТА ЗА НОВАТА ГОДИНА – ЩЕ БЪДЕ ЛОШО, ЗА БЪЛГАРИЯ – ОЩЕ ПО-ЛОШО.
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 2504 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В общественото информационно пространство все повече се увеличават различните прогнози за настъпилата 2016 г. Това е нормално. Тъй като политиците се пазят от прогнози, остава широко поле за различните изследователи и изследователски организации.

          В българското информационно поле, в самото начало на Новата година, се появиха  две интересни предвиждания  - на Иван Кръстев  - препечатка на статията му от „forbes.ru” - “Конкуриращ се декаданс” - какво чака Русия и Запада през 2016 г” и на Ричард Ран – „Разумна прогноза за 2016 г.” и двете във в. „24chasa”  от 2.01.2016 г. Те бяха и повода за моя материал.

 

                              Светът през настъпилата година

          Неизбежно е запазването на основното противоречие на планетата –борбата на глобализма за запазване и засилване на основната му цел : поглъщането на цялата планета и противодействието на редица държави за преразглеждане на гглобалната матрица и за нейната промяна. В зависимост от протичането на процеса се очакват грандиозни промени, които може да се определят като смяна на епохите. Този момент трудно може да се „улови” и да се опише, може само да се почувства необратимия обрат на колелото на съдбата. В такъв момент хората изпитват болка, неудобство и страх. Може като някакво оправдание да се каже, че към такива моменти е невъзможно човек да се подготви предварително. (Андрей Фефелов - „zavtra.ru”-3.01.2016 г.).

          В какво се материализара описаният процес ?

          1. Глобализмът достигна физическите граници на планетата Земя и се отрази от тази граница. Взаимодействието на правата и отразената вълна породи  стояща вълна. Наричат я планетарна, системна, цивилизационна криза и още криза на глобалния капитализъм.

          2. Неимоверното разширяване на прочутия „свободен пазар” събуди от сън етногенетичните пространства, които масово излязоха извън границите  на местообитаването си заедно с претенциите на древните империи – Русия, Китай, Иран, Турция, Арабския халифат, възстановената идея за „Реч посполита”.

          3. Европа е под ударите на тези претенции и на нея не й остава алтернатива освен древния лозунг „Натиск на изток !”

          4. Вземайки предвид, че главният двигател на създадения от глобалната криза слабоструктуриран и управляем хаос са САЩ, ще се наблюдава идеологическо разцепване на Европа на континентална и морска част (в смисъла на геополитиката), т.е. на англосаксонска част и на класическа европейска част (в смисъл на римската и византийската империи). Към англосаксонската  европейска част, ще се присъединят Полша и Турция.

          5. Това ще бележи началото на края на ЕС и НАТО и мъчителният стремеж към нови континентално-структурни образования.

          Извън този стремеж бъдещето на Европа като геополитеческа, етническа и цивилизационна структура е мрачно.

          6. Ще продължат започнатите опити за религиозно преформатиране на човечеството под покрива на неясна свръхнова религия. Едни от първите „жертви” ще станат Исляма и Православието с приравняването на Корана с „Моята борба” на Адолф Хитлер и сливането на Православието с обединеното католико-протестантство и като добавка – остатъците от исляма. „Християните и мюсюлманите са братя и сестри – цитира Франс Прес думите на римския Папа, казани в джамията в столицата на Централноафриканската република  Банги – Всички, които твърдят, че вярват в Бог, трябва да се обединят в своето миролюбие, защото Бог-това е мир. Салам”. („ng.ru” – 30.11.2015 г.)

          Това са неизбежни тенденции, които съществуват обективно и които ще продължават да съществуват до появата на исторически или природен протуберанс (революция или природна катастрофа), независимо от фактическия или привиден край на процеса.

 

                              Съединени американски щати

          В епицентъра на процеса са САЩ. Вътрешното състояние на САЩ може да се прецени като постепенна цивилизационна, икономическа и политическа деградация. Това съвсем не значи, че утре САЩ ще изчезнат от политическата карта на света, но както във всички други страни по света, в нея са се събудили незаглъхналите архитипове от ранните години на варварското заселване на Новия свят (инстинктът на месианството). Това реанимирано минало винаги е преследвало американците и американската политика, за да избуи след края на Студената война във фалшивия ентусиазъм от някаква мнима победа. Коренът на този ентусиазъм много добре описа преди половин век видният американски политик Дж. Уйлиам Фулбрайт : „Своеобразието на човешката натура е в това, че чувството на неувереност в себе си силно изостря чувстото за сила и дълг. Когато нацията е силна, но не й достига увереност в себе си, тя е склонна да се държи много опасно както за себе си, така и за другите. Изпитвайки нуждата да доказва неща очевидни за другите, нацията започва да смесва голямата власт с неограничената власт, и голямата отговорност с всеобщата отговорност ; тя не иска да си признае нито една своя грешка и се стреми да спечели всеки спор, дори когато е несъществен и глупав. И като не вярва в своята голяма сила, нацията започва да губи мъдростта и перспективата, а заедно с тях и силата и разбирането че трябва да бъде великодушна към малките и слаби нации” (Дж.Уильям Фулбрайт – Самонадеянность силы. Из-во „Международные отношения”. Москва, 1967. Стр. 29-30).

           Тактическата цел на САЩ е световен американизъм. Та нали днес светът живее и се забавлява типично по американски (даже по Рождиство Христово и по Нова година). По пътя си към тази цел САЩ постигнаха забележителни резултати и това ги вдъхновява за последните пет стъпки :

          1. Създаване на Нюрбергски процес за съд над комунизма. Тези усилия ги наблюдаваме даже в България. Римският Папа определи три главни трагедии на 20-я век : арменския геноцид, сталинизмът и фашизмът. Забележете, че сталинизма е  преди нацизма. (Анатолий Красиков - „pravda.ru”- 13.04.2015 г.).

           2. Пренаписване и ликвидиране на историята на реалния социализъм, в това число и на Втората световна война, като прелюдия към пълното отказване от следвоенния свят на тримата Големи : Рузвелт, Сталин и Чърчил. И тук успехите са беспорни, като лидират заслугите на Холивуд наред  действията на „петата колона” в постсоциалистическите страни. Като подходящ пример може да споменем ставащото в Украйна.

          3. Пълното компрометиране и ликвидиране на останалите социалистически страни : Китай, Виетнам, КНДР, Куба. Тук подходът е вече познат : започва с маргинализиране на техните лидери. Нарича се „персонолизация на врага”. Подходът е многофункционален, като използва юридическият постулат, който българските невежи американофили приписват на Сталин – няма човек, няма проблем ! Достатъчно нагледен пример е западният подход към руския президент, който доведе Иван Кръстев (в цитираната по-горе статия) да изрече явната глупост и лъжа : Резултатът от последните глобални допитвания, проведени от института “Галъп”, показа, че руският президент е най-непопулярният лидер в света. Популярността на американския президент Барак Обама, например, е 2 пъти по-висока”. Всеки средноинтелегентен и информиран човек знае, че истината е точно обратната на казаното.

4. Твърдото ликвидиране на ЕС, ако не формално, то фактически чрез неговото разделяне на махали с назначаването на страни-феодални наблюдатели за покорността на „раята”.

            5. Активно ще продължи изграждането на новия американски Вавилон,  който ще бъде пълен със свръхнови технологични и технически средства : технология на „безсмъртието”, воини-терминатори, бойни безпилотни средства и др. и които ще съседстват с неоархаични, неоробовладелски и неофеодални структури. Това ще бъде свят на „богове” и на „двуноги средства за производство”, които ще бъдат подлагани с електронни средства на процедури, потискащи волята и разума (тълпа от прислужници) („О перспективах развития Четвертой мировой войны”- Александр Самсонов-„TOPWAR.RU” – 1.01.2016 г.)◄

Очевидно е, че такава могъща държава  като САЩ не е без вътрещни проблеми и тези проблеми не са малко. Държавният дълг е 98% от БВП, а американското общество притежава безкрайна търпимост към мошеничеството до тогава, докато фалшифката прилича на нещо реално. Това е вярно за всички равнища : от храната, която американците ядат, до политиците, които те избират и до мнимата непобедимост на тяхната армия. Всичко това е една голяма ЛЪЖА, но това не вълнува никого, докато това е забавна, емоционално успокояваща ЛЪЖА (Крис Ходжес –„warandpeace.ru”-31.12.2015 г.). Несериозно е само САЩ с население около 5% от планетарното да потребява 40-50 % от планетарните ресурси, а всеки американец да потребява колкото 8 жители на планетата. Всяко общество или държава, чието благоденствие се дължи на природна или на финансова рента рано или късно се изхабява и си отива, но финансовата рента е най-убийствената – да правиш пари от нищото (три са начините : лихва при кредит, обменен курс на валутите и капитализация на очакванията. Американците най-много ползват третия начин. Нарича се „американска мечта”).

САЩ ще остават водеща западна и световна държава с намаляваща външно-политическа стимулация и военни възможности най- малко още 50 години и това ще бъдат най-тежките години за цялото човечество от векове насам.

 

                           Руската федерация

Нека в началото да поставим основите на изследването – защо за процесите в света е толкова важно състоянието и перспективите на Руската Федерация ?

Отговорът : защото Русия е страна-континент и друга като нея НЯМА. И като страна-континент е основният проблем на протичащия исторически процес на глобализация и на идеологията на Глобализма.

Защото без Русия и против Русия протичащия исторически процес не може да бъде завършен.

       Няма защо да го крием – след събитията в Сирия, колективният Запад е в ново, тотално настъпление срещу Русия. Това се усеща и се чувства и в България – със сериозно засилване на русофобията.

          Западът атакува Русия по всички направления. За икономическото вече знаем, има сериозно ожесточаване по историческото направление (тормози се и се  пренаписва руската история), по културното направление (ограничава се руското културно присъствие по Европа и по света - виж преследването на ансамбъл „Александров” в Прибалтика), по спортното направление (искат да изхвърлят от всички официални състезания руските лекоатлети), по транспортното направление (ограничават полетите на руските граждански самолети), по енергийното направление (блокирани са всички енергийни проекти в Европа).

          За всичко това главна вина  носи руската външна политика – Русия остана без съюзници и приятели, само с „партньори и колеги”. Обтегнати са отношенията дори с Белорусия, Гърция капитулира, Сърбия отива натам (към запада), на Турция и на Китай не може да се разчита в дългосрочен план (веднага след посещението в Китай на Д.А.Медведев, на 17.12.2015 г. официалната информационна агенция „Синхуа” огласи материал, в който се дава крайно негативно оценка на руската икономика).

            Вътрешното състояние на Русия неистена е обеспокояващо. Налице е явното раздвижване и засилване на прозападните и олигархичните кръгове, правителството на Русия е от „петата колона” и работи срещу политиката на Президента, влошава се качеството на живота на руснаците.

          С други думи, Русия е отново пред исторически избор и накъде ще тръгне страната и държавата не е съвсем ясно.

          Да се ориентираме още по-добре в истинското състояние на Руската федерация ще ни помогне анализът на Владимир Лидерман („Почему мы слышим «сумбур вместо музыки»?– „km.ru”-4.01.2016 г.)

        Да започнем с въпроса : има ли в Русия управляваща класа или всичко зависи от волята на първото лице в държавата ?

Несъмнено, управляваща прослойка съществува, но за да стане тя класа, трябва да има общо отношение към средствата за производство и общ практически интерес.

Точно такава класа е формирана от висшата бюрокрация плюс оформената плутокрация, наричана несполучливо от народа олигархия. В такъв случай първото лице в държавата трябва да изразява интересите на тази класа и да балансира при вътрешнокласовите конфликти.

           Какъв е генезисът на управляващата класа или просто казано, от къде и от какво тя възникна ?

           Тя се роди от бандитската приватизация на Елцин и неговата камарила.

Какви са целите на управляващата класа ?

Във вътрешната политика : закрепване на резултатите от приватизацията и пълното изключване на тяхното преразглеждане „от долу”. Всичко придобито от правитизацията трябва да се запази и предаде на потомците. Преразглеждане „от горе” се допуска, но избирателно и само като наказание за непослушание.

          Във външната политака управляващата класа се стреми да си запази и затвърди място в световната политическа лига. Управляващата класа има интернационален класов мироглед, според който чуждия „колега и партньор” е много по-близък от кръвния брат с чужд и опасен мироглед.

          Управляващата класа много добре разбира, че ако няма държавата Русия няма да го има и нейното благосъстояние такова, каквото е сега. Затова, от време на време тя приема христолюбивата патриотична роля и искрено се вживява в нея. Но това е лъжа, нейният патриотизъм е меркантилен. Той веднага ще изчезне, когато на везните на оцеляването се поставя въпроса за световната олигархия и плутокрация.

          От всичко това произтича прослувутата двойнственост в политиката на управляващата класа – от нейния мироглед, от разбирането на света и на своето място в него. От тук е и пренебрежението и страхът от идеологиите. За нея идеология са информационните технологии. От тук е и увереността ,че така е устроена и световната политика. Пари, пари, пари, а бързоразвалящата се стока „идеология” е за льохманите.

          Отчасти това е вярно, но в света се води война и не само за природни и материални ресурси. Най-важната война е за ума и душите на хората, война за привличането на колкото се може повече хора към принципите и мирогледа на олигарсите и плутократите. С това се занимават и западния глобализъм, и политическия Ислям и различните националисти.

          От такава гледна точка руското културно пространство непрекъснато намалява. За последните 20 години носителите на руския език са намалели с 100 милиона души. Дерусификацията набира обороти и в Европа, и в постсъветското пространство, и в самата Руска Федерация.

          Ето защо политологът Сергей Марков нарече Новата 2016 година една от най-тревожните в руската история («Этот Новый год один из самых тревожных в истории России» - „km.ru”-3.01.2015 г.). Какво по-убедително доказателство от това, че за първи път след разпадането на СССР, руската държава открито определя САЩ като заплаха за националната си сигурност.

          Това е ясен знак до каква степен са се влошили отношенията между Москва и Запада през изминалата година.

          В документа, подписан от руския президент Владимир Путин в навечерието на Нова година, под заглавие „За стратегията за национална сигурност на Руската федерация”, САЩ биват определени като заплаха (Vesti.bg – 3.01.2016 г.).

 

 

                              Кратка калкулация на казаното

          Ако обобщим, главното диалектическо противоречие на съвремието, формулирано в началото на материала, се материализира нагледно в титаничния сблъсък между САЩ и Руската Федерация. Това противоречие извира от дълбините на историята (противоречието Изток-Запад) и отеква в живота на всеки човек по Планетата. То остава и ще продължава да остава и да определя общата резултатна на цивилизационното развитие до неговото окончателно разрешаване.

          Но в неговото ескалиране и затихване, се набелязват и съвременни, главно тактически промени, чиято цел е избягване на разрешаване на противоречието чрез меча на Александър, т.е. чрез война. Война никой не иска или поне н нейният «военен» смисъл. Затова, «невоенната война», наричана с новоизмисления термин «хибридна», ще продължи.

          Какви са новите нюанси от края на 2015 г. ?

          Това са новите послания и от Вашингтон, и от Москва. За тях говори наблюдателят на международната информационна агенция «Русия днес» Ростислав Ищенко („Декабрьский перелом: сигналы постсоветскому пространству” – „Politikus.ru” – 31.12.2015 г.).

          Американските послания свидетелстват за признаването от страна на САЩ на променения баланс на силите в света и приемане на необходимостта да води преговори с Русия без предварителни условия.

Първия сигнал изпрати вице-президентът Байдън, който пред заседание на Върховната Рада призова украинците да не си бъркат в носа, а да изпълняват Минските съглашения за федерализирането на Украйна. Това наистина е нещо ново, тъй като доскоро САЩ предявяваше своите претенции по изпълнението на това съглашение само към Русия.

Втория сигнал изпрати държавният секретар на САЩ Д.Кери, като при преговорите в Москва подкрепи формулировките на Байдън и се оказа по-конструктивен от позициите на Германия и Франция.

        Третия сигнал постъпи също от Д.Кери, който изложи модернизираната американска позиция по Сирия, според която те не настояват за непременната оставка на Башар Асад като предварително условие за преговори по същество.

          Четвъртия сигнал е разблокирването от сената на САЩ на реформите в Международния валутен фонд, според които страни-членки като Русия, Китай, Индия и Бразилия получават допълнителни пълномощия усилващи тяхното влияние върху политиката на фонда.

          Петият сигнал беше изпратен от статия на Дъг Бендоу в американското списание „Форбс” със заглавие „Защо САЩ е още член на НАТО ?”. В статията се твърди, че разширяването на алианса с приемането на балтийските държави се е оказало колосална грешка, тъй като членове станали безпомощни нации, от чиято защита не е заинтерисована останалата Европа.

          Статията е интересна с това, че НАТО в западната митология беше неприкосновена „свещена крава”, която не подлежи на никакви съмнения и критика. И ето, въпросът се обсъжда във водещо американско издание при това в открито недброжелателен тон. Естествено, това не значи, че утре НАТО ще се разпусне, но все-пак за неговите чланове най-важен е ядреният чадър на САЩ. И ако Вашингтон не е готов да воюва с Русия заради Рига и Вилнюс, то в Букурещ,  Варшава и София ще се замислят дали това не се отнася и до тях. Тогава, защо тези страни да членуват в НАТО и да носят финансовите тежести от членството, когато гаранции за тяхната сигурност няма ?!

          Не трябва да се преоценява готовността на САЩ за компромис с Русия. Напълно е възможно САЩ да използват преговорния процес са прегрупиране на силите си за ново настъпление. За САЩ Русия ще си остане главният, основния геополитически и идеологически враг най-малко поради съществуващата микроскопична вероятност, тя да се върне към съветския проект. Това за САЩ и за глобалния проекте недопустимо и смъртно опасно.

          Но самата открита готовност на САЩ за преговори с Русия създава в Европа нова реалност, която за много страни, особено в постсъветското пространство, по новому поставя въпроса : с Москва или с Вашингтон ? Сега отговорът звучи съвсем другояче : няма избор между Вашингтон и Москва. Може да се избира само кога и как с Москва.

          Това е главният нюанс в геополитическата картина на света от края на 2015 г – възстановения статус на Русия като велика сила.

           Руските послания са озвучени лично от президента В.В.Путин в неговите послания, пресконференции и интервюта през декември 2015 г. и се свеждат до следното :

          1. Русия потвърждава, че е привърженичка на западните ценности, на западния модел на развитие на човечеството, на капиталистическата обществено-политическа и обществено-икономическа система ;

          2. Русия не вижда враг в лицето на Западния свят, а добросъвестен конкурент и партьор;

          3. Русия само търси своето достойно, равноправно право в бъдещето глобално управление на планетата.

          4. Русия в себе си и за себе си ще се развива като корпоративна държава в рамките на егалитарен капитализъм.◄

          Този двойнствен подход създаде на Русия изключително сериозни проблеми, попречи й да намери искрени приятели и съюзници, за да може да реализира собствнете си цели. Това доведе и до две сериозни геополитически загуби на полето на Голямата шахматна дъска (вътрешновидовата конкуренция) – Грузия и Украйна. И което е особено важно – допуснати при напълно печеливши ситуации.

          И в двата случая Русия се задоволи с минимални компенсации, които не променят съотношението печалба/загуби. При Грузия печалбите бяха Южна Осетия и Абхазия, при Украйна – Крим. Загубени се оказаха Грузия и Украйна, с което геостратегическите опасности и от Юг, и от Запад останаха и продължиха да се засилват (линията на непосредственото противопоставяне Запад-Русия се премести на 2000 км. на изток и се намира на 600 км. от Москва !!). И в двата случая Западът успя да пречупи руската геополитическа воля и да я вкара в рамките на дипломацията и западното виждане за международно право (например, Минските съглашения).

          Колкото и да се представя Русия като западна страна, Западът никога няма да я признае за такава до момента, при който ТЯ не стане по територия като Московското царство. Тогава тя ще бъде американизирана Русия, но няма да бъде РУСИЯ.

 

                                                      България

          През новата 2016 г. вътрешното и външно състояние на България ще продължава да се влошава. Както при възстановяването й като Третата българска държава, така и сега България е заобиколена от врагове. Те не й желаят нищо друго, освен да я видят отново като Княжество България, което е най-добрия вариант за сега. В малко по далечна перспектива тя отново може да се окаже част от Неоосманската империя и да прогресира непрекъснато, както го правеше при турско присъствие 500 години. Опасностите са отвсякъде и те дори не се крият.

          “Сега Родопите се връщат към Сред­новековието“, заяви пред БНТ отец Боян Саръев, извес­тен като пок­ръс­тителя на Родопите. “Хора, които бяха с бъл­гар­ски имена и самосъз­нание, с хрис­тиян­ски мирог­лед, днес това население се манипулира, мачка се, злоупот­ребява се с наивитета и с чис­тотата на неговото мис­лене. До териториал­ната автономия остава само една крачка. Една сут­рин ще осъм­нем като част от друга дър­жава“, смята Саръев. Той е категоричен,” че да бъдат запазени Родопите бъл­гар­ски — по дух, като национално самосъз­нание, по територия, — се изис­ква дър­жавно усър­дие и намеса. Не е по силите на един човек или на час­тно сдружение да извърши тези титанични усилия. Не можем да го премъл­чаваме. Родопите се ислямизират, потур­ч­ват се. Работи се срещу Бъл­гария с парите на бъл­гар­с­кия данъкоп­латец”. (Отец Боян Саръев: „Родопите се ислямизират” – в. „Земя” – 31.12.2015 г.).

          Западната и южната ни съседки се карат на коя принадлежи Западна България, известна с местоназванието си Македония (подобно на Мизия и Тракия), в древна Илирия (Албания) изнемогват 100 000 етнически българи и се изтрива древното българско наследство по тези земи. Даките от север отново мечтаят за черноморското крайбрежие до устието на река Камчия.

          Призрачните надежди от ранните години на българската контрареволюция, че ЕС ще ни храни, а НАТО ще ни брани отидоха по дяволите. Днес световния доминант изправен пред решителен за него геополитически сблъсък с Русия, променя своето съюзническо поведение и при първата криза в този сблъсък САЩ първо ще започнат да предават бившите социалистически страни – никой в САЩ не си прави илюзиите, че американците ще воюват заради някакви си дребосъци като България. Те вече са отредили бъдещата съдба на България – протекторат или бейлик на Турция.

          Тази „цивилизационен избор” трябва винаги да бъде пред очите на българите ! („Декабрьский перелом: сигналы постсоветскому пространству” - Ростислав Ищенко, коментатор на московската информационна агенция "Россия сегодня" – „Politikus.ru” – 31.12.2015 г.). За този избор говори и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Наистина, историческият процес няма граници за своя черен хумор – при жив и здрав български президент, при такъв жизнерадостен и обаятелен министър-председател, при такъм зрял, професионален и патриотичен министерски екип, най-истински политически, исторически и геополитически анализ на състоянието на страната да направи основателя на антиконституционната, етническа партия на бившия български поробител. За такъв парадокс е нужен необикновен политически талант и огромна омраза към собствената си страна за сметка на овехтялите и одрипавели общочовешки ценности на „успелите, красивите и креативните” европоиди-маймуняги. 

          Да, бъдещето е грозно и зловещо, но то напълно подхожда за народ, загубил отдавна своята месианска роля и превърнал се в цивилизационна сянка, която няма защо да скита немила-недрага по друмищата на световната История и да плаши със своя куцузлук и непукизъм останалите народи и етноси !

          Остава всички вкупом да изпеем заупокойната молитва.

          Впрочем, да сте живи и здрави през новата 2016 г. !




Гласувай:
6



1. kuschel - Ужасно, но вярно. Като си нямаме ...
23.01.2016 22:17
Ужасно, но вярно. Като си нямаме поне един Ботев или Левски. Народът е готов, но няма водач.
цитирай
2. krumbelosvet - Добра статия с нелеп край.
16.02.2016 09:44
Малко ли са отцеругателите, та и проф.Гиндев. Но. такава е силата на Гласът на Америка! Просмуква и враговете.
Дългът не е опасен за длъжника, ако е по-силен от кредитора. "Не давай заем на по-силния, а ако дадеш знай, че си загубил." Исус Сирахов. Това Манхатън го знае. И харчи за война повече от целия останал свят. Има защо.
Слуховете за смъртта на България са преувеличени, както е казал Марк Твен. Той, в забравената книга "Глупаци в чужбина", описва отвътре мерзостите на османска Турция, и по-точно нейното "присъствие" в Сирия. Като у нас. Тая книга става актуална. В нея авторът на "Том Соер" зове Запада да позволи на Русия да измете Ориента от османлиите. Не са го послушали. Англосаксите винаги са били късогледо-свръх-прагматични. Сега Ислямът можеше да е братска религия, както тия дни зове Папата, с малко закъснение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1950961
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031