Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2015 17:12 - ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА ПО СВЕТА ИЛИ КОЛКО ХОРА ОТ МЪЖКИ ПОЛ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА МОЖЕ ДА НАРЕЧЕМ „МЪЖЕ”
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 12183 Коментари: 7 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

         Във връзка със събитията в Украйна в средствата за масово осведомяване  и по различните телевизии зачестиха жалбите и плачовете по жертвите от войната, по това, че се стрелят братя и колко страдат обикновените и невинни хора, и особено - децата. Всичко това е така – войната, независимо каква е, е нещо много страшно, жестоко, кърваво и безжалостно. Така е било, така е, и така ще бъде докато по планетата се водят войни. Изглежда,  няма скоро да се наслаждаваме на продължителен мир. В момента само в Евразия се водят войни в : Сирия, Ирак, Афганистан,Иемен, Ливан, Палестина. От тези войни граждански са войните в Сирия ,Ирак , Афганистан, Иемен и като добовка – в Либия  (не вземаме предвид войните в Африка). България също се е записала сред страните в които се е водила гражданска война, защото това, което е станало в периода 1918- 1944 г. не може да се нарече другояче.

          Нека сега да видим, толкова ли е страшна гражданската война, толкова ли е необичайна и толкова ли е по-трагична от всяка друга война.

         Ако се обърнем към популярната световна история с очудваме ще забележим, че повечето от съществнуващите днес държави са рожби на граждански войни или са прекарали граждански войни : почти целия американски континент начело със САЩ, в Европа : Великобритания, Франция, Испания, Италия, Белгия, Холандия, Дания, Швеция, Русия, СССР, Германия, Унгария, Гърция, Югославия ; в Азия : Япония, Китай, Виетнам, Камбоджа заедно с цитиранити по-горе.

        Не съм срещал пълни данни за жертвите в гражданските войни, но е интересно да се отбележи че в гражданската война в САЩ загиват 612 000 и са ранени 400 000 души, докато през Втората световна война САЩ губят 418 000 души към които добавят и 74 000 безследно изчезнали (няма загинали мирни жители). В периода след Втората световна война (1945-1985 г.) 85% от конфликтите по света носят признаците на граждански войни (Жан-Луи Дюфур, Морис Вайс – Войната през ХХ век. „Марин Дринов”. София, 1999 г. Стр. 11).

Гражданските войни много често започват като  войни между цивилни хора. Дмитрий Соколов-Митрич, зам. гл. редактор на сп. „Русский репортер”, е още по-краен : „Това е ваша война! Вие я заченахте, износихте, родихте, изхранихте и възпитахте. „Вие” - това са безотговорните мирни зверове от двете страни на фронта. А нервната система изисква всекидневна доза благородна ярост, на нервната система трябва да й се даде обичайната цифрова закуска със сиви трупове и детска кръв... Искам да знаете, че това беше ваша война! Вие я заченахте, износихте, родихте, изхраните и възпитахте. Какво - боли? Нищо, потърпете малко, скоро касапницата ще продължи. Убеден съм, че ще постигнете своето” („Дума” – 20.02.2015 г.).

          В антропологичен план, гражданската война е яръко доказателство за вторичността на човешкото самостоятелно мислене. Като вид, ние сме се формирали като глутнишки животни и за еволюцията е било по-изгодно колективното мислене. И за индивида е било по-лесно и по-просто да се присъедини към позицията на съседа по глутницата, отколкото да мисли самостоятелно. Наистина, мнозинството може да греши, но това е значително по-рядко, отколкото греши индивида, поне докато обстановката е позната (Анатолий Васерман -  „cont.ws.ru” – 20.02.2015 г.). Само горчивия опит от собствените грешки може да принуди човек да започне да обръща много по-голямо внимание на фактите, отколкото на чужди твърдения за тях и да се доверява на собствения анализ в по-голяма степен отколкото на твърдения на тези, на които той вярва.

Тази особеност на глутнишкото мислене от векове се използва от хора и организации с ясни цели и материални възможности, за да водят глутницата там, където те искат. Нагледно доказателство е България в последните 25 години (отношенията към своя бивш поробител и към своя бивш Освободител). Даже прочутите „самостоятелни и героични” сърби паднаха нравствено толкова ниско, че приемат за съветник на своя министър-председател човека, давал заповедите да се бомбардира тяхната столица преди 20 години (Тони Беър. Виж „pravda.ru”- 20.02.2015). Има още много подобни примери по света (Германия, Япония, Виетнам и др.).

            В политически план подобни ситуации поставят ребром въпроса за съществуването и изграждането на политически субект-авангард, носител на съвремената обществено-политическа и обществено-икономическа алтернатива в планетарен план и способен да консолидира и насочи колективното мнение и колективните настроения към ясна, достижима и изгодна за хората цел.

Сакралният въпрос е, струва ли се конкретната цел цената на гражданската война ? В такава постановка въпросът е неправомерен. Гражданската война възниква не когато някой пожелае това, а по принудата на обстоятелствата – когато колективното мнение на хората влезе в неразришимо по друг начин противоречие и тогава политическия въпрос е : има ли политически субект, който да овладее ситуацията и да я насочи в руслото водещо към целта, която даже несъзнателно владее хората. Самостоятелното мислене е много важна съставна определяща крайния резултат. Само то може да предпази от неизбежните увлечения и неоправдани очаквания и само то може да прецени рисковете и цената към очакваната цел. Ролята на субекта-авангард е да помогне това да стане. Ако оставим само на колективното мислене (общественият разум) „логиката" е следната : не ни трябва гражданска война, но трябва да се воюва, нека тогава да воюват други и другаде... Това е слугинска логика, тя произтича от слугинското битие : какви сме ние ? – българи ! Какво искаме ? –да жиевем добре ! Какво правим за да живеем добре ? – нищо ! Кой ни е виновен ? – държавата ! (сравни с Виктор Мараховски - „cont.ws” – 26.02.2015 г.).

          Но битието тегне все повече и повече, бурятя неизбежно се доближава до твоя дом и той ще пламне скоро, каквото и да правиш. И трябва да тръгнеш на война, пък била тя и Гражданска, или да те заколят като агне, защото социалната шизефрения не може да продължава дълго.Не е ли по-добре да започнеш борбата преди  кървав финал с надеждата, че няма да се случи?!

            Голяма опасност е  информационното осъвременяване на идеите на Фройд. В социопсихологическия анализ това се нарича „подмяна на мисленето с емоциите”. Една снимка на анонимно и неизвестно страдащо момиченце заедно с неговото проскубано коте, може да обърне и да насочи заблуденото обществено мнение срещу какъвто си измислите враг. В теорията на прапагандата за този похват име специално название – емоционален резонанс, и се базира на феномена социална индукция. С други думи, да се залага на обществения разум в конфронтационна борба е напълно безмислено и губещо – залага се на обществената емоция.

             Приложени към българската обстановка днес, горните расъждения изглеждат по следния начин : „България е тежко болна, духовният разпад е опасно бърз, нравствеността е обeзценена, традициите са загърбени. Тези тревожни констатации не са от вчера. Живеем сякаш в чужд, натрапен ни свят, в който глашатаи на една субкултура, зараждаща се и самовъзпроизвеждаща се далеч от нас, ни „освобождават”. В този свят процесът на собственото ни самоотричане става все по-болезнен, националното ни обезличаване - стремително. То е съпътствано от съсипваща безнадеждност, безразличие и несигурност. Причините за духовната разруха са много - бедност, мизерия, упадък и хаос в образованието, разпад на семейството и не на последно място - чужди на националната ни култура влияния”. (Петър Бочуков -„Дума” – 18.02.2015 г.).

В същото време, президентът Росен Плевнелиев, както винаги, е изпълнен с неподправен ентусиазъм : „България има и идеал, и цел, и посока, зададени от Левски и будителите. Нека заедно да се противопоставим на всеки опит да ни отклонят от правия път.Съвременният прочит на „чистата и свята република” на Левски е демокрация от европейски тип и социално отговорна пазарна, а не олигархична икономика”(„VESTI.BG” – 19.02.2015 г.).С други думи, българите имат всички предпоставки да са щастливи, но олигархията пречи. Заедно с това президентът ни информира, че има различни демокрации (?) и ние сме за европейския тип демокрация (??). Тук възникват какви ли не въпроси, но ние няма да ги задаваме. Само че неразбрахме, какъв е българския идеал, каква е българската цел и какви са посоките на България ? На мен, например, най-много ми харесва определението за демокрация на Томас Джефърсън :„Демокрацията е договореност между въоръжени мъже” !

            Дефицитът от знания и интелигентност в хората, които искат и управляват България е очевиден. Двадесет и пет години виждаме по държавните и политически върхове хора, които очевидно не се извървели своя личен еволюционен път и са останали по клоните на дърветата.Аристотеловото определение за Човек гласи : „Същество възприемащо знания” („Топика”, 5, 2). Пита се, днешните маймуняги могат ли да се наричат „човеци” ?

            Кои са маймунягите ?

            Това са „демократите”, либералите, поклониците на джендърната революция и на ювеналното право, телевизионните „патриоти”, хуманисти към животните и платените еколози, соросоидите, креативните личности от всички части на прекрасната ни Родина (съвремената креативност не е нищо друго освен провинциалната съобразителност и ефикасност на еснафа), любителите на живота без ограничения, милите дами и господа от в. „Уйкенд” и менъджърките на свободната любов от улици и площади. Казано по научен начин, това е пяната на историческият процес, която ни дави в последните дни и месеци. Тази пяна изхвърля върху нас скелетите от гардеробите на прехода, отминалите герои на демократичните полюции, които през целия си живот нещо друго не са държали в ръцете си, освен лъжица и половият си член. „Вярно е, че българските политици полудяват, когато им замирише на власт, но това не е нищо в сравнение с лудостта, която ги обзема, когато им замирише на пари. Станали са алчни като финикийци, а всички знаем кой е най-известният финикийски град и какво трябва да се случи с него” (Иван Стамболов – „Сега”, 21.02.2015 г.). Тук просто е необходимо да се припомнят думите на Чърчил от  18.07.1944 г., казани в реч по радио ВВС : “Народите трябва да бъдат съдени с оглед на ролята, която те играят...Българският народ трябва да бъде сурово наказан, не само защото е германски съюзник, но и защото не е в състояние да предложи на световната история нищо друго, освен посредствени политици, които през всяка нова генерация го водят към нови и нови провали”. Няма нужда да се опонира на Чърчил по повод на най-новата генерация български политици - „демократи”.

            Далечните ни предци  не са смятали за мъж онзи, който не се е сразил в битка с врага. И за да се различава от мъжете, той е носил вместо набедрен пояс- връв – знак на безчестието. Пита се, колко хора от мъжки  пол в българската политика може да наречем мъже, и колко трябва да носят знака на безчестието ?

 

 




Гласувай:
14



1. getmans1 - На някои им приляга това .... кажи му професор и не го обиждай повече !
17.03.2015 22:50
„България също се е записала сред страните в които се е водила гражданска война, защото това, което е станало в периода 1918- 1944 г. не може да се нарече другояче.“
цитирай
2. vencivaleri1951 - Опитваш се да препикаеш "катедрала"
17.03.2015 23:19
getmans1 написа:
„България също се е записала сред страните в които се е водила гражданска война, защото това, което е станало в периода 1918- 1944 г. не може да се нарече другояче.“

"дребно " чонече. Пикаеш си на ушите...
цитирай
3. merlin68 - С Чърчил обикновено се съгласявам ...
17.03.2015 23:35
С Чърчил обикновено се съгласявам на 1/2, а сега и по-малко. Лично моята интерпретация е малко по-различна. До времето когато Чърчил произнася тази реч, българския народ не е произвел нито един политик изиграл някаква ключова роля поне във външно политическите ни провали. Най-големият до днес (поне според мен) провал, е Междусъюзническата и ПСВ, довели до две национални катастрофи и за двете ключова роля има Фердинанд, а той не е произведение на българския народ. Фердинанд дори започва Междусъюзническата война тайно от българското правителство. Мисля, че Чърчил именно от тогава ни е "вдигнал мерника". Фердинанд не провали само България, той на практика направи възможно избухването на ПСВ и макари косвено разруши Руската империя. Може би за някои изказването ми е твърде гръмко, но за мен такъв е прочита на историята. Ако Фердинанд не бе разрушил Балканския съюз (който бе и естествено съюзник на Русия), не виждам как Германия и австро-Унгария биха се решили да започнат ПСВ. След като така неприятно изненадахме Великите сили, те след това се постараха възможността на България да води независима политика да се сведе до минимум.
Разбира се Чърчил е разочарован и от Борис ІІІ (също не български продукт, управлявал на практика еднолично), който не прие предложението на Англия за съюз и съвместни действия срещу Германия през ВСВ. Но това предложение си беше доста ялово - Гърция, Югославия и България, с моралната подкрепа на Англия да воюват с Германия. Нямаше да победим, а жертвите ни щяха да са съизмерими с тези на Югославия 1.6млн. Вярно, че щеше да е героично, но...днес мнозина от нас просто нямаше да сме се родили.
Не знам дали може да се квалифицира като гражданска война периода на противопоставяне 1918-44г. но дори да го квалифицираме така, завършека на тази война дойде от вън, не ние я решихме. Но пък ни поизми лицето от съюза с Хитлер.
Но най-важно не е миналото, а настоящето и то е твърде тревожно, а ние сме в обичайната си позиция, е тоя път политиците са си наши, въпреки, че това е доста относително. Но приемам ги за наши, след като ни управляват, а ние си стоим. Сега ги натискат и тях, а те сякаш въобще не се и противят.
Историята се повтаря единствено защото поуките й се замитат с времето.
През декември 1941г. депутатите ни, въодушевени от силата на съюзна Германия, храбро обявяват война на Англия и САЩ, единодушно и с аплодисменти. По-късно ще се оправдаят, че това е било символичен жест. Но съвсем не бяха символични американско-британските бомбардировките на София и хилядите жертви.
Сега историята е на път да се повтори, излезе преди месец Бойко по телевизията и заяви, че Русия не е заплаха за България и ние не се готвим за война с нея. От НАТО обаче сякаш не го чуха и ни изпращат кораби, войници, командни центрове и кой знае още какво да ни "пази" от Русия. Дори ни обявиха за фронтова държава. Русия не бе заплаха за нас, но вече е, благодарение на "нашите" политици. А наш ли е политик който казва - На мен истинските оценки ми ги дават от Брюксел и Вашингтон?
цитирай
4. getmans1 - Сиктир бе Венци, подлъгахте някои хорица на бунт и ИЗБЯГАХТЕ и това наричате ...
18.03.2015 01:40
vencivaleri1951 написа:
getmans1 написа:
„България също се е записала сред страните в които се е водила гражданска война, защото това, което е станало в периода 1918- 1944 г. не може да се нарече другояче.“

"дребно " чонече. Пикаеш си на ушите...


... „гражданска война, МАЙНАТА ВИ, !
Ще ти го напиша с ГЛАВНИ:
АБЕ ИДИОТЕ, ПОМНИШ ЛИ ТОВА:
- ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ СА НАШИ ВРАГОВЕ, И ВСИЧКИ ДЕТО СЛУЖЕХМЕ В ВТОРА И ТРЕТА АРМИЯ БЯХМЕ В ПОЛОЖЕНИЕ НА „ПЪЛНА БОЙНА ГОТОВНОСТ“ А ТИ НИКОГА НЕ СИ СЛУЖИЛ ЗА РОДИНА СИ ТАМ КЪДЕТО СЪМ БИЛ, АЗ , НИТО СИ ИМАЛ 6 / шест/ МЕСЕЦА запас!

МАМКА МУ, КАТО НЕ МИ ВЯРВАШ попитай Михаил Белчев, къде си завърши службата и го питай, де спа преди да влезе в „Лазарета“.
Той направи хубави неща ВЪВ нашето Грудово, не моето, защото тогава не служих на България а на Вършавския договор и сссР, и не смятам че щом съм се ръкувал с Д Джуров, и маршал Якубовски то значи нещо, беше задължение!
цитирай
5. vencivaleri1951 - Добре, гети...бил си кашик, тичал си
18.03.2015 03:17
getmans1 написа:
vencivaleri1951 написа:
getmans1 написа:
„България също се е записала сред страните в които се е водила гражданска война, защото това, което е станало в периода 1918- 1944 г. не може да се нарече другояче.“

"дребно " чонече. Пикаеш си на ушите...


... „гражданска война, МАЙНАТА ВИ, !
Ще ти го напиша с ГЛАВНИ:
АБЕ ИДИОТЕ, ПОМНИШ ЛИ ТОВА:
- ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ СА НАШИ ВРАГОВЕ, И ВСИЧКИ ДЕТО СЛУЖЕХМЕ В ВТОРА И ТРЕТА АРМИЯ БЯХМЕ В ПОЛОЖЕНИЕ НА „ПЪЛНА БОЙНА ГОТОВНОСТ“ А ТИ НИКОГА НЕ СИ СЛУЖИЛ ЗА РОДИНА СИ ТАМ КЪДЕТО СЪМ БИЛ, АЗ , НИТО СИ ИМАЛ 6 / шест/ МЕСЕЦА запас!

МАМКА МУ, КАТО НЕ МИ ВЯРВАШ попитай Михаил Белчев, къде си завърши службата и го питай, де спа преди да влезе в „Лазарета“.
Той направи хубави неща ВЪВ нашето Грудово, не моето, защото тогава не служих на България а на Вършавския договор и сссР, и не смятам че щом съм се ръкувал с Д Джуров, и маршал Якубовски то значи нещо, беше задължение!


Ти наясно ли си в чий постинг се жалваш- та това е постинг на един от най грамотните български офицери

Понеже ме питаш ще ти обясня. Винаги съм имал страх от летене. Летя когато няма къде да хода и с алкохол при това. В казармата обаче имам 17 скока, три от които са като запасняк. Нали разбираш , че каквото и да сте правили пред Вас са били колегите ми/ "Фазаните"/ Ще ти припомня, че в ШЗОто рутинно бягахме всяка сутрин по десетин километра и в месеца поне един път марш на скок 40 км.
Ти сип се ръкувал с Джуров, на нас той беше съсед и сме си ходили на гости. Първородният му син обаче не си позволи паешка професия, а загина в полет. Служиха ли на главнокомандващите Стоянов, Първанов и Плевнелиев синовете в армията??? Аз например можех като Станишев да се освободя от казармата-едната баба ми е сръбкина и можех да имам югославско гражданство. Опитах се да говоря по този въпрос, но така ме погледнаха вкъщи, че бързо минах на друга тема

Един съвет от мен. не пиши когато си пил
цитирай
6. ok3223 - Солидаризирам се с вашето мнение г-не. ИМА МНОГО ИСТИНА, ИСТИНИ В НЕГО
18.03.2015 09:29
[quote=merlin68]С Чърчил обикновено се съгласявам на 1/2, а сега и по-малко. Лично моята интерпретация е малко по-различна. До времето когато Чърчил произнася тази реч, българския народ не е произвел нито един политик изиграл някаква ключова роля поне във външно политическите ни провали. Най-големият до днес (поне според мен) провал, е Междусъюзническата и ПСВ, довели до две национални катастрофи и за двете ключова роля има Фердинанд, а той не е произведение на българския народ. Фердинанд дори започва Междусъюзническата война тайно от българското правителство. Мисля, че Чърчил именно от тогава ни е "вдигнал мерника". Фердинанд не провали само България, той на практика направи възможно избухването на ПСВ и макари косвено разруши Руската империя. Може би за някои изказването ми е твърде гръмко, но за мен такъв е прочита на историята. Ако Фердинанд не бе разрушил Балканския съюз (който бе и естествено съюзник на Русия), не виждам как Германия и австро-Унгария биха се решили да започнат ПСВ. След като така неприятно изненадахме Великите сили, те след това се постараха възможността на България да води независима политика да се сведе до минимум.
Разбира се Чърчил е разочарован и от Борис ІІІ (също не български продукт, управлявал на практика еднолично), който не прие предложението на Англия за съюз и съвместни действия срещу Германия през ВСВ. Но това предложение си беше доста ялово - Гърция, Югославия и България, с моралната подкрепа на Англия да воюват с Германия. Нямаше да победим, а жертвите ни щяха да са съизмерими с тези на Югославия 1.6млн. Вярно, че щеше да е героично, но...днес мнозина от нас просто нямаше да сме се родили.
Не знам дали може да се квалифицира като гражданска война периода на противопоставяне 1918-44г. но дори да го квалифицираме така, завършека на тази война дойде от вън, не ние я решихме. Но пък ни поизми лицето от съюза с Хитлер.
Но най-важно не е миналото, а настоящето и то е твърде тревожно, а ние сме в обичайната си позиция, е тоя път полити
цитирай
7. ok3223 - СЪГЛАСЕН С ВАШЕТО МНЕНИЕ И АНАЛИЗ.ГИНДЕВ ТОЗИ ПЪТ НЕ Е НА НИВО,...
18.03.2015 09:36
merlin68 написа:
С Чърчил обикновено се съгласявам на 1/2, а сега и по-малко. Лично моята интерпретация е малко по-различна. До времето когато Чърчил произнася тази реч, българския народ не е произвел нито един политик изиграл някаква ключова роля поне във външно политическите ни провали. Най-големият до днес (поне според мен) провал, е Междусъюзническата и ПСВ, довели до две национални катастрофи и за двете ключова роля има Фердинанд, а той не е произведение на българския народ. Фердинанд дори започва Междусъюзническата война тайно от българското правителство. Мисля, че Чърчил именно от тогава ни е "вдигнал мерника". Фердинанд не провали само България, той на практика направи възможно избухването на ПСВ и макари косвено разруши Руската империя. Може би за някои изказването ми е твърде гръмко, но за мен такъв е прочита на историята. Ако Фердинанд не бе разрушил Балканския съюз (който бе и естествено съюзник на Русия), не виждам как Германия и австро-Унгария биха се решили да започнат ПСВ. След като така неприятно изненадахме Великите сили, те след това се постараха възможността на България да води независима политика да се сведе до минимум.
Разбира се Чърчил е разочарован и от Борис ІІІ (също не български продукт, управлявал на практика еднолично), който не прие предложението на Англия за съюз и съвместни действия срещу Германия през ВСВ. Но това предложение си беше доста ялово - Гърция, Югославия и България, с моралната подкрепа на Англия да воюват с Германия. Нямаше да победим, а жертвите ни щяха да са съизмерими с тези на Югославия 1.6млн. Вярно, че щеше да е героично, но...днес мнозина от нас просто нямаше да сме се родили.
Не знам дали може да се квалифицира като гражданска война периода на противопоставяне 1918-44г. но дори да го квалифицираме така, завършека на тази война дойде от вън, не ние я решихме. Но пък ни поизми лицето от съюза с Хитлер.
Но най-важно не е миналото, а настоящето и то е твърде тревожно, а ние сме в обичайната си позиция, е тоя път политиците са си наши, въпреки, че това е доста относително. Но приемам ги за наши, след като ни управляват, а ние си стоим. Сега ги натискат и тях, а те сякаш въобще не се и противят.
Историята се повтаря единствено защото поуките й се замитат с времето.
През декември 1941г. депутатите ни, въодушевени от силата на съюзна Германия, храбро обявяват война на Англия и САЩ, единодушно и с аплодисменти. По-късно ще се оправдаят, че това е било символичен жест. Но съвсем не бяха символични американско-британските бомбардировките на София и хилядите жертви.
Сега историята е на път да се повтори, излезе преди месец Бойко по телевизията и заяви, че Русия не е заплаха за България и ние не се готвим за война с нея. От НАТО обаче сякаш не го чуха и ни изпращат кораби, войници, командни центрове и кой знае още какво да ни "пази" от Русия. Дори ни обявиха за фронтова държава. Русия не бе заплаха за нас, но вече е, благодарение на "нашите" политици. А наш ли е политик който казва - На мен истинските оценки ми ги дават от Брюксел и Вашингтон?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1950618
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031