Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2015 19:21 - Какво търсеше и какво намери Кери в България
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 2730 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 При посещението си в Радомир, където беше гост на празника „Сурва”, „известният” по целия свят български политик Цветан Цветанов изказа важни политически и геополитически мисли :

Настоящото правителство успя в рамките на само три месеца да върне доверието на Европа. То се ползва с необходимата легитимност и доверие на Европа, САЩ и всички останали държави в света. „Посещението на Джон Кери в България даде ясни сигнали за доверието в управляващите и за това, че страната ни е прогнозируем партньор. България се намира на изключително важно геостратегическо място. Събитията в Сирия, Ирак и Близкия Изток ни задължават да фокусираме вниманието си върху сигурността в региона, тъй като ние сме и външна граница на ЕС. Имаме вече разговори с нашите европейски и америкнски партньори и ще се възползваме от най-добрите практики и най-доброто законодателство и при един задълбочен анализ ще можем да предложим в пленарна зала промени, които да оптимизират нашия наказателен кодекс и ще помогнат за ефективна борба с тероризма” (агенция „Фокус” – 17.01.2015 г.).

            Какво всъщност каза Ц.Цветанов ?

        ●Че бившото социалистическо правителство не е имало доверието на Европа, че България е била изолирана страна, която никой западен ръководител не е смятал за нужно да посещава ;

            че Бойко Борисов е дошъл на власт и всичко се е оправило : България е потвърдила своя нов цивилизационен избор и с това е спечелила симпатиите на Запада ;

            че нашата съдба е окончателно свързана с евроатлантизма, поради което трябва да възприемаме всички негови практики във всички области на българския национален живот. ◄

            Наистина, в последния месец зачестиха посещенията на видни западни представители и ръководители в България, но дали само породи политиката на новото правителство на Б.Борисов ? В България бяха : държавният секретар на САЩ Джон Кери заедно със своята помощничка Виктория Нуланд, която раздаваше бухтички и бургери на Майдана в Киев, министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамонд, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Съвсем скоро  България ще е домакин на среща на високо равнище на всички енергийни министри в ЕС, в която ще участват и поне двама еврокомисари. На срещата ще се обсъждат енергийния съюз и бъдещето на големите енергийни проекти в Европа („Сега” – 19.01.2015 г.).Не трябва да забравяме, че след посещение в България на група американски сенатори начело с всеизвестния Джон Маккейн (заедно с Кристофър Мърфи и Рон Джонсън  -8.06.2014 г.) падна правителството на Орешарски. Значи, става дума за нещо много, ама много сериозно.

             В коментар на отминалото височайше американско посещение вицепремиерът Румяна Бъчварова гордо заяви, че Бойко Борисов е премиерът, който е спрял три големи енергийни проекта и това не може да не се оцени от партньорите ни. Това негово решение било изключително важно в "световно отношение". Значи, може да не е добре за България, важното е партньорите да са доволни (Наталия Гергова – „Дума”, 19.01.2015 г.). Такава постановка напомя случка от преди двадесет и три години.

            През януари 1992 г., малко след като е избран за лидер на БСП, Жан Виденов, заедно с група депутати и кметове заминава на посещение в САЩ. Народното събрание току-що е приело закона за чуждестранните инвестиции. В Щатите двама служители на Държавния департамент го посрещат с поздравления: "Браво, чудесен закон за инвестициите сте приели!". Не е вярно, законът не е добър, отговаря на английски Виденов. Ама кой е казал, че е добър за вас, отвръщат американските чиновници.(пак там).
            Да обърнем за малко поглед към много „известната” напоследък Украйна.Не са тайна усилията на САЩ да „вкарат” Русия във война с Украйна.

Правят впечатление два факта :

            ●Обявяване на тотална мобилизация на 100 000 души (до сега беше проведена само една за 37 000 души при планирани три). Като се има предвид, че такава мобилизация изисква много пари, каквито Украйна  няма, може да се предположи, че украинските управници са получили уверения, че пари ще им бъдат дадени.

            ●Отмяната на примирието с Новорусия и подновяване на тотално настъпление в Донцк. Очевидно, това е провокиране на Русия да се намеси. И тъй като даже децата от  детските градини са наясно, че украйнската армия не може да воюва срещу руската армия, също е очевидно и може да се предположи, че на Украйна са дадени и военни гаранции за евентуална помощ.◄

            Като добавим шетнята на американски военни кораби в Черно море и честото им присъствие в български пристанища заедно със засилената медийна пропаганда, че като „предвидим съюзник” трябва да изпълняваме ангажиментите си към НАТО, става ясно, че нещо се готви. И в това „готвене” важно място се полага на българското „пушечно месо”. Не дай Боже да става дума за някаква „миротворческа” операция в Украйна и, по-точно, в Задкарпатието. Така де, там няма да пращат румънски или унгарски войски, отчитайки раздразнението на тяхните задкарпатски съграждани от киевските власти и от бандеровците. А прехвърлянето на български контингент на 600 км. през Румъния е детска игра. Но има и нещо по-лошо – да се готви България за война срещу Русия !! Украинският конфликт се споменава в съвместното българо-американско комюнике за срещата. Отбелязва се, че двете страни са се споразумяли за съвместни военни учения за заздравяване на безопасността в региона и във връзка с реализиране на плана на НАТО по укрепване на европейските структури на пакта.(„Военное обозрение” – 20.01.2015 г.)

            Предвид подобна възможност САЩ отделят внимание на България, защото смятат, че тя е слабото звено на ЕС. Съгласно американските проекти тя има да играе важна роля в проекта „Анаконда”, целящ удушаването на Русия. В близка перспектива смъртоносния обръч има две пукнатини : голама – Иран - и малка, но пукнатина – България. Вероятно се смята, че Бойко Борисов е единстваната за момента политическа фигура, способна да удържи на власт българските проевроатлантически политически сили, поради което и получава тяхното одобрение. У нас това наричат „възвръщане на доверието на Европа към България”. Това е част от американския отговор срещу съпротивата на национално ориентираните елити на голям брой европейски държави, които се противопоставят на създаването на прословутия трансатлантически съюз („pravda.ru” – 19.01.2015 г.).

            В постановъчен смисъл това не е съвсем точно. Антиевроатлантизма не се корелира достатъчно с русофобията. Но пък е вярно, че той може да получи сериозна подкрепа единствено от Русия. В България някои политически формации си правят подобни сметки, но такива „тънки” елитарни игри (има се предвид евроатлантизма) изискват не заклинания със смесване в един кюп русофилство, патриотизъм, славянофилия, православие и егалитарен капитализъм. Кураторите на участващите в политическото противпоставяне не си правят „тънки” сметки свързани с научна добросъвестност, етични подбуди или естетични действия, а действат изхождайки от собствените си разбирания за историческия процес. Така че не може да се надяваме на излагане и обсъждане на доводи, нито на съобразяване с програмните оператори на процеса (общоцивилизационната криза). Това са сили, групи, мирогледи и държавни образования наричани съвкупно „Запад”, които след края на Студената война са едноличен доминант на света и които зад фасадата на либерализма изповядват стройна есхатологична богословска доктрина, според която световните събития : история, технологичен прогрес, международни отношения се тълкуват в апокалиптична перспектива), защото  точно надсистемните структури са поръчителите на ставащото – тези, които се придържат към съвремената американска хотентотска нравственост : моето си е мое, а за твоето – ще поговорим.

          Общият извод е, че България е в режим на външно управление, т.е. ще прави това, което й наредят отвън. Това е главната заслуга на всички управления в последните 25 години. И Бойко Борисов е най-подходящия за тази цел. Достатъчно е да видите снимките - как посрещат Джон Кери висшите български държавни ръководители, за да си дадете сметка какво представлява България на световната сцена – несъстоятелна държава с несъстоятелни ръководители. Американският държавен секретар си замина доволен. Той се убеди лично, че в съвременната българска реалност проблеми за страната му няма да има. Що се отнася до конкретните заповеди, те ще дойдат по каналния ред. Българските управници, за да задоволят своите комплекси за непълноценност, решиха да предадат на посещението друг смисъл : „Има достатъчно основания да се смята, че от София Кери се обърна към Москва и категорично посочи, че САЩ са зад България особено за енергийната независимост, а също и що се отнася до суверенитета на страната ни. Никак не е малко в тези времена на ускорена турбуленция.” („24 часа” – 18.01.2015 г.).Ето го главното – ние сме със САЩ, САЩ е зад нас ! Подтексттът е ясен : България е откъсната от Русия, русофилската история е победена ! В историята ни много често сме виждали подобно неща и почти във всички случаи сме бъркали.

            В края на краищата истината излезе на яве – на 23.01.2015 г. беше обявено, че в България ще бъде разположен постоянен команден център на НАТО, в който освен български военни ще служат и военнослужещи от други страни - членки на алианса. Базата в България ще бъде една от шестте, които пактът ще изгради по източния си фланг. Останалите пет ще са в Румъния, Полша и трите прибалтийски републики Литва, Латвия и Естония. По неофициална информация София е предложила командния център да бъде във Варна. Той ще отговаря за контрола на Черно море. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде изграждането на командния център у нас като пример за желанието на НАТО да гарантира сигурността на България. "На юг има терор - в Ирак и Сирия, има насилие в Северна Африка, има предизвикателства и на изток с Русия, която "се държи агресивно със съседните държави и е анексирала Крим", посочи Столтенберг. С други думи, грижим се за вас и ще ви пазим ! („Сега” – 23.01.2015 г.). Всъщност, играта е малко по-друга.

            Черноморският басейн винаги е бил на вниманието на САЩ, в зоната на техните геостратегически интереси. Той е съсед на близкоизточния регион, където сега се разиграват най-важните световни събития. Американците ги е страх какво би станало, ако Русия  се придвижи към Грузия и Азербайджан, а Иран погледне на север. Тогава двойката Грузия-Азербайджан се превръщат в реален противовес или като буфер за дзжихадистите, а Азербайджан играе ролята на котва в Черноморския регион. В укрепването на Големия Черноморски басеин нараства  ролята на България, заедно с ролите на Турция и Румъния и те почти се изравняват в геополигически смисъл (О новых стратегиях Д.Фридмана и З.Бжежинского – Константин Стрегунов – „Война и мир”, 10.09.2014 г.). Такъв поглед се подържа активно от антируската пропаганда. Да видим типичен поглед от несъстоятелен анализатор : „Ако Кремъл вижда, че опитите да тормози съседите си се провалят, защото идват по-високи разходи за отбрана, по-голям трансатлантически ангажимент, по-тясно фокусиране върху интеграцията на Европа и търсене на руски шпиони и мръсни пари, то той ще отстъпи. Граничните държави са несигурни за последствията от устояването на руския натиск. Лесно е да бъдеш смел, ако смяташ, че твоят приятел ще те подкрепи; благоразумно е да бъдеш предпазлив, ако се боиш, че няма да го направи. Джихадизмът не е по-привлекателен от путинизма. Но и двете са подкрепени от решимост и се посрещат със слабост” (Едуард Лукас пише за сп. "Икономист", той е старши вицепрезидент на Центъра за анализи на европейската политика - „24 часа” – 23.01.2015 г.).

           На нас, българите, ни остава да се радваме– от нищожество станахме „голяма работа”. Да видим какви дивиденти ще „стрижем”. Дано не са като дивидентите през Втората световна война.

            Защо си струва да напомняме за Втората световна война ?

         Към 1.08.1944г Вермахта разполага в България с 48 военни обекта, снабдителни бази, щабове и щабни служби с общо 22 047 души в 220 пункта. От тези поделения 20 са бойни поделения-най-вече авиополкове и ескадрили-изтребители. Германските запаси от военно имущество се оценяват на 6 780 тона боеприпаси, 14 954 тона ГСМ, 4 765 тона продоволствие, голямо количество свързочна материална част, 1 санитарен парк, много ремонтни работилници.

         Освен това :

-    Българският търговски флот е даден под наем на Германия(1.06.1942г).

-        Борис ІІІ дава съгласие на адмирал Редер българските черноморски пристанища да се използват от Германия срещу СССР(3.09.1941г).

-         изработен е план”Мелентин” за изпращане на български войски срещу СССР(9.10.1941г).

-        България обявява война на Англия и САЩ(13.12.1941г).

-        Български летци са изпратени на африканския фронт срещу английските и американски войски.

-        Български медицински персонал е изпратен за Източния фронт(1943г).

И след всичко това  българските „демократи” обвиняваха СССР, че ни обявил война, а ние сме били неутрални ?! Нека сега да се успокоим – сме „утрални” !! Значи какво ?.....

Активното намесване на България в Големите Геополитически игри ни отпраща по необходимост към още незатихналото ехо от събитията във Франция. „Причината съвсем не е в неспиращия поток емигранти от Азия и Африка. Този процес е бил, е и ще продължи – пише Алексей Филатов – И не е в отпечатаните карикатури във френските вестници. Това явление е било, е и ще продължи във Франция. Причината е, че Франция, заедно с редица други европейски страни, активно  участва във военни операции в други страни (Либия, Сирия, Ирак, и много други) и тези операции не можеха да останат без отговор. Когато ръководителите на едни страни вземат решения какви да бъдат политическите режими в други страни и реализират тези решения  с използването на своите армии, противоположната страна, нямаща такива военни възможности, отговаря по едниствения начин с който разполага – с терор („Независимая газета” – 23.01.2015 г.).

Готова ли е България и българите да поемат такива рискове, да не говорим за още по-големи ? Готови ли сме да се жертваме за чужди интереси, когато опасностите и рисковете са в нашата страна и на Юго-Източната ни граница ? Даваме ли си сметка за истинските проблеми на държавата ни, прикрити зад безсъдържателни и не много умни заклинания на нашите политици-дърводелци ?!

        Когато чегеш българската преса, слушаш радиа и гледаш телевизии, възниква картината за пълната българска и световна безнадежност – вижте само заглавията в един брой на български ежедневник („Дума”-20.01.2015 г.) : Кошмар без край ; Паразитен капитализъм ; Поамериканчване ; Прелюдия на насилието;

Народът ни е подложен на унижение, държавата фалира ; 16 милиона души умират по света годишно от начин на живот. И след тази „бомбардировка” от факти няма нито един ред защо е така и какво трябва да правят хората, за да не е така. „Голият факт е труп оставил зад себе си тенденцията”, казваше Хегел. Допълва го Барух Спиноза : „От всички разкаяния историческото е най-безразсъдното ; не се плаче над собствената история, а ако трябва, се променя пътя”. Ами тогава, хайде да го променим – от нас зависи !




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1951226
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031