Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2014 11:20 - КАКВО ЩЕ ЕВРОИЗБИРАМЕ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ ИЛИ ИМА ЛЪЖА, ИМА НАГЛА ЛЪЖА, ИМА СТАТИСТИКА, А ИМА И БЪЛГАРСКИ МЕДИИ
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 3557 Коментари: 5 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Изглежда, електоратът гледа на предстоящите избори като евроизбиране на някакви си, които ще отидат някъде, за да вършат неясно какво и неясно защо, но ще си оправят финансовото състояние. Социолозите са „измерили”, че 60% от българите са на мнение, че евроизборите ще решават главно вътрешнопартийни проблеми и изобщо няма да става дума за европейски избор. В случая, обаче, електоратът не е виновен. Виновните са партиите, които не предлагат никакъв европейски дебат, защото няма какво да кажат, освен че са за европейския избор на България. Нещо повече, има партии, които с поведението си показват, че европейското изобщо не ги интересува, а ако нещо ги интересува, то не трябва да интересува техните привърженици и симпатизанти – те са длъжни само да си дадат вота, а не да мислят. Всеки, който е слушал иезуитското оправдание на г-н Местан за номинирането на Пеевски за евродепутат, е наясно, че партийните фюрери не го смятат за човек, а за маймуна. Впрочем, така е при номинациите на всички партии без изключение – винаги става дума за някакви си ТАМ. Принципът е : ние подбираме и ти предлагаме, ти само гласувай. Принципът е тъп, тъй като всички знаят, че се гласува за партия, а не за хора. Просто електоратът се изнудва най-безочливо. Ето това е една от причините българите да смятат политиците за маскари. И те са такива !

 

          Опасно, е обаче, ако всички – и маскарите и електората – спират само до такъв извод. Защото историческият процес е на кръстопът (в точка на бифуркация) и избора на бъдещия път е съдбоносен. Тук не става дума за съдбата на България, за съдбата на Запада в пряк или в преносен смисъл. Става дума за нещо много по-сериозно – за преразглеждане на резутатите от края на Студената война и за нова световна трансформация. С други думи, желае ли Европа и, в частност – България, да посрещне тази трансформация в този си вид, в който се намира сега или ще се наложи трансформацията да се извърши от самия процес.

 

            Ако българите искат да минат под тежкия валяк на историческия процес, нека се държат като удавници към днешния скапан и измършавял Европейски съюз. Ако искат по-добра съдба, трябва да се борят, заедно с всички еврпоейци, за нов европейски договор между свободни нации, за нова Европа от Атлантика до Урал. Просто няма друг вариант.

 

            Вярва ли електоратът, че предложените му евроизбранници разбират и са готови за тази епохална битка ? Ако вярва, да гласува за тях, ако не вярва да ги прати по дяволите.

 

            Естествено е, че разбирането идва трудно сред информационния ужас в българското обществено пространство. Не случайно е популярен афоризма, че има лъжа, има голяма лъжа, има статистика, но има и български медии !! Такава жалка журналистика България до сега не е имала. За този позор и срам, както и във всички други случаи, сме си виновни НИЕ - читатели и зрители. Ето ви един пример.

 

            В Германия към различни информационни средства, при това такива световно известни като Die Zeit , Der Spiegel и NDR, се изипва огромен поток от възмутени читателски и зрителски писма, които протестират срещу непрекъснатото манипулиране на информацията от Русия и Украйна в отрицателна посока. Самите журналисти признават, че рядко се случва толкова много зрители да бъдат единодушни в оценките за това, което гледат и слушат. Уморени от необктивния подход това мнозинство призовава към атакуване на главните немски СМИ убедено, че „немската журналистика е просто проамерикански рупор на НАТО и Меркел срещу хора, които не са ни направили нищо лошо(„Topwar.ru” – 1.05.2014).

 

           Интересно се получава, би трябвало да ни накара да се замислим. Немците смятат, че руснаците не са им направили нищо лошо (?!), докато в България жалка шайка от непрокопсаници се мъчи да ни убеди, че същите тези руснаци са най-злите ни врагове, които само чакат да нахлуят  и ни .....(??!!)

 

            Паднахме дотам кореспондентът на Швейцарското радио и телевизия Марк Леман в интервю по радиото да обяснява на западняците защо България е с относително умерен тон по ситуацията в Украйна.Разсъждавайки върху причините за това, журналистът обръща внимание на историческите връзки между двете страни и на приликите в манталитета, обусловени от славянския характер на двата народа, близостта на езиците им и общата православна вяра.

 

( VESTI.BG” – 27.04.2014).

 

           Излиза, че Хитлер се е отнасял към България много по-разбиращо и толерантнтно, отколкото Брюксел и Вашингтон. Парадокс ? Може би не, а може би и да – въпрос на историческо усещане.

            Струва си да погледнем на идващите евроизбори и от тази гледна точка.




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chavdar01 - ВЕЧЕ ОТ ДОСТА ВРЕМЕ ПИША ЧЕ:
04.05.2014 11:57
БЮЛЕТИНАТА ЗА ЕВРОВОТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАДРАСКАНА ЦЯЛАТА И В СРЕДАТА ДА ПИШЕ ЕДНО ГОЛЯМО "НЕ"!!!
НЯКАК ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА ТЯХНОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ!!!
цитирай
2. lesovski - Избори?!...
04.05.2014 13:04
Европа в този си вид е колония на американската империя, а България е омърсена и мафиотизирана измикярка на много господари.Мислещите българи отдавна не гласуват, защото не очакват нищо от "политиците".
цитирай
3. reptiloid - Аз нямам право да гласувам.
05.05.2014 11:16
цитирай
4. jelezov - По принцип споделям разбиранията ...
06.05.2014 12:37
По принцип споделям разбиранията на проф. Гиндев. Общо взето сме съмишленици. Прочетеното обаче не прибавя конкретна аргументация за правилен отговор на въпросите: да гласувам или не, и ако да, то за кого?
Затова ще изкажа собственото си виждане. Ще гласувам с листата на Коалиция за България, ръководен от принципа за избор на по-малкото зло. Този принцип е и оптимален, и нравствен, когато липсва „доброто”. А доброто в този случай би била една нова марксистка (и ленинско-сталинска) партия, НАУЧНАТА идеология на която трябва да стане нов, освободен от догматизма, прочит на Марксовото учение, с помощта на който е възможно разкриването на причините и обстоятелствата за краха на реалния социализъм.
Предстоящите избори ще дадат отговор на въпроса, кое е по-доброто за народите на България, Европа и Света: властта в ЕС да остане в ръцете на Европейската народна партия (ЕНП) - партията на едрата олигархична буржоазия ИЛИ да премине в ръцете на дребнобуржоазната реформистка Партия на европейските социалисти (ПЕС)? Търсещият отговор на този въпрос трябва да отчита и следното обстоятелство: развитието на ЕНП следва необратима тенденция на придвижване към крайно дясното, към така нареченият „Нов световен ред”. ПЕС трябва да избира между необратимо улевяване или политическо небитие.
цитирай
5. born - Г-н Железов, струва ми се, че най...
09.05.2014 12:56
Г-н Железов, струва ми се, че най-правилното решение се оказва изложеното в коментара на Чавдар :"БЮЛЕТИНАТА ЗА ЕВРОВОТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАДРАСКАНА ЦЯЛАТА И В СРЕДАТА ДА ПИШЕ ЕДНО ГОЛЯМО "НЕ"!!!
НЯКАК ТРЯБВА ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА ТЯХНОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ!!!"
Изборът на по-малкото зло е палиативно решение, което поддържа съществуващото статукво. В постинга на проф.Гиндев като тънка червена линия минава отрицанието на подобен вот.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1951117
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031