Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2013 20:51 - ОТКРОВЕНО ЗА БСП
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 2619 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 31.10.2013 09:22


 В броя на в. „Нова зора” от 8.10.2013 г. е поместена статията на проф. Чавдар Добрев „Полемика или разкол в БСП”. Статията е голяма – почти 4 страници от общо 16 страници брой (25%). Самият автор признава, че това е трета публикация от поредица посветена на състоянието на БСП, което, имайки предвид обема, е една сериозна студия. И всичко това поместено във в. „Нова зора”. Само по себе си имаме интересен феномен : виден интелектуалец, член на БСП, помества аналитична студия за положението в своята партия в независим седмичник, идейно близък и почти орган на партия „Нова зора”, която пък е член на „Коалиция за България”. И то при положение, че съществуват печатни платформи или преки органи на БСП (в. „Дума”, сп. „Ново време” и „Понеделник”), или силно гравитиращи към БСП (в. „Земя”). Но това - между другото. По-важното е, че сме изправени пред анализ претендиращ да прави пълен и всеобхватен преглед на същината на БСП и да обяснява нейната реална политика, това, което тя върши сега. Ще напомним, че изявите на проф. Чавдар Дабрев не са изненада. В началото на 90-те години той беше активен участник в идеологическата борба между различни стуктурирани вътрешнопартийни фракции за близкото бъдеще на БСП и се придържаше към ясно изразени позиции.

            Да се обсъжда такъв обемен материал на страниците на вестник е неблагодарна работа, изискваща почти реципрочен обем. Затова се предлага тезисен анализ по особено интересни моменти, базиран на последната статия на проф.Добрев.

            Подходът на проф. Добрев е точково избирателен, обединен от позицията за запазване на единството на партията : подбрани са факти, позиции и действия на знакови политически личности от БСП, които вредят на единството, посочени са неудачни и обективно вредни целокупни ходове на партийното ръководство нанасящи видими вреди на партията. Изнесеното е вярно, фактологията е прецизно отразена. Но слабостите започват след изнесената фактология. Става дума за очевадна слабост на повечето от политическите текстове написани от проф. Добрев – почти пълното отсъствие на мирогледна интерпретация на природноисторическия процес и игнориране на също такива исторически факти изразяващи тенденция в развитието на БСП, на която са подчинени и съвременото политическо говорене, и съвременото политическо действие. Може да се посочат много съвременни материали, в които проблемите на БСП са третирани далече по-убедително и адекватно. Понякога явните противници на БСП имат по-точни и открити позиции и по-истински аргументации. Пиша това с тъга, защото истина, казана от враг, е по-лоша от лъжата !

            Пишещият тези редове има достатъчно публикации по повдигнатия въпрос и който иска да се запознае с тях, може да прегледа  книгата „В страната на изгасналите комини или под игото”, част ІІІ – „Българската социалистическа партия и България”(стр.315 – 429). Книгата е издадена през 2008 г.

            Да започнем по-отдалече.

          1. БСП не е лява партия – тя не защищава интересите на  наемния труд. Не като такава е замислена и не като такава съществува. БСП като такава е най-успешният проект на социалистическа партокрация и на световното задкулисие. Тя не съществува за да се бори срещу капитализма – каза го председателят на партията Сергей Станишев. Нейната задача е, от една страна, много изтънчена и подла, а от друга – в известен смисъл – хуманна. Тя е създадена, за да помогне на една голяма прослойка българи със социалистически убеждения, да се адаптират към установения капитализъм и да го преживеят като бедни до момента на изчезванито на прослойката поради биологически причини. Паралелно с това БСП тушира и амортизира народното недоволство до степен, да не влияе отрицателно върху установяването на капитализма и вписването в него на мизерно малка част от социалистическата партокрация. Трябва да се признае, че замислът е гениален !

           Затова левите хора не трябва да очакват някакъв ляв завой в БСП, връщане към корените си или ясно изразена лява политика – това е химера. Тя ще съществува дотогава, докато БСП напълно изчерпи своето предназначение и след това, доволна,  отиде в небитието. От социалдемокрация друго не може да се очаква, освен да бъде „честен” партньор на големите пари, на Глобалния проект, на Новия световен ред.

            2. Поради гореизброените причини, БСП няма 120-годишна история, защото няма нищо общо нито с партията на Димитър Благоев, нито с партията на Георги Димитров, нито с партията на Тодор Живков. Основателят на партията – Дядото – я възпитаваше по принципа „класа против класа”, за който днес и дума не може да става.

            Като партия с двадесетгодишна история, зачената в смрадта на умиращия социализъм и родена в мръсотията на начинаещия див капитализъм, тя идеологически, по нищо не се различава от другите партии на прехода и по нищо не е по-добра от тях – тя носи всички техни грешки и пороци.

            Всяко партия с претенциите на БСП трябва да се придържа към ясни и разбираеми правила :

            Първо, същността на организацията не се изразява толкова в това, срещу което тя се бори, а, преди всичко, за какво тя се бори, какво общество тя предлага за в бъдеще.

            Второ, декларираните цели трябва да се съпровождат задължително с методите и начините за тяхното постигане. Ако, например, се декларира преодоляване на капитализма, а за това преодолявене се разчита на „честни” избори в буржоазния парламент и премахване на недостатъците на капитализма, значи партияти или се предържа към политически утопии или не носи истинското си наименование.

            Трето, партията трябва да е наясно чии класови интереси изразява, какъв класов състав трябва да има и какъв трябва да бъде ръководния й състав.

            Четвърто, партията трябва да има поне обща представа за държавното устройство, което ще реализира набелязаните цели.◄

            Сега, сравнете тези правила с партийното говорене и ще видите поразителните разлики.

            От председателя на БСП чухме следното : „по същество на изповядваните ценности и политика, различия между социалисти и социалдемократи няма”, че демократическия социализъм „като наш идеал е тенденция в развитието на съвременното капиталистическо общество”, тъй като то е „непрекъснат процес на усъвършенстване, обществен договор, при който се управлява така, че непрекъснато се повишават социалните придобивки, подобряват се условията на живот, повишава се жизнения стандарт на всички граждани”. Четеш и сравняваш със съвсем други оценки :

            Капитализмът създаде чудовищно несправедлив ред. Трябва да се създаде друго общество, в което печалбите и богатството за бъдат обявени за пороци”това е Бил Гейтс, най-богатият човек на планетата

.        „Капитализамът се провали. Той и занапред ще ни сервира все нови и нови кризи” – това са  Барак Обама и Никола Саркози.

            Е, добре. На кого да вярваме : на мутиралите комунисти или на Бил Гейтс, Барак Обама и Никола Саркози ?

            С такива ценности накъде върви БСП ?

            „Социализмът в най-скоро време, приблизителбно към 2010 г., ще стане по всички показатели ,без изключение, по-изгоден от капитализма. Вече се изследват вариатните за възникващите проблеми при обратното преминаване и е ясно, че такива пътища, при това безболезнени и безопасни, има” (Анатолий Васерман във „Накануне.ru” – 15.10.2013). Остава да се надяваме, че БСП, тази във виша степен сплотена партия, ще организира обратеният преход по същия елегантен начин, по който организира преминаването към капитализъм.

           3. Проф. Чавдар Добрев справедливо отбелязва :” В електронните медии БСП продължава да е изолирана, независимо дали участва във властта, или не. Представителите на БСП в информационните блокове на различните телевизии обикновенно са едни и същи лица, повечето от тях неитересни като личности”. Това е вярно, но има и повече – непремерено политическо говорене напомнящо на хашлашко поведение.

            На 20.10.2013 г. двама студенти  разпънаха плакат с надпис: "Не ви ли е срам ?" от балкона на Народното събрание.След като бяха изведени от залата от квесторите, студентите бяха поканени на кафе от Миков в кабинета му.Те разказаха, че разговорът е продължил около половин час, но не е имало конкретен отговор на въпроса: "Не ви ли е срам?". Напротив, Миков "ни заяви, че всъщност, цитирам, не му пука за нашето мнение, както и за мнението на неговите собствени избиратели във Видин", той си имал свое собствено мнение и си взема решенията. Миков дори няколко пъти повторил тези думи. (vesti.bg -21.10.2013). Констатацията е неизбежна : с всеки изминат парламент пада интелектуалното равнището на представителите на БСП избрани за председатели на Народното събрание.

            На този фон проф. Добрев дава за пример трима души от гражданската квота в листата на „Коалиция за България” като неординерни личности. Няма да споменавам и тримата, но прави странно впечатление присъствието  на Петър Корумбашев, представен като „авторитетен български журналист (?), квалифициран специалист в културната сфера”. Проф. Добрев държи в тайна откъде е видял тези качества в Корумбашев, но за него обществено са известни следните факти :

            ●че е един от официално обявените милионери сред депутатите на „Коалиция за България”;

            ●че още през 2001 г. като специалист и по образованието (проф. Добрев е забравил да отчете тази специализация) препоръча :”Нашата идея е образованието да е приложно и полезно с оглед износ на кадри в ЕС” (в. „24 часа от 29.05.2001 г.). Ако се спазват препоръките на Корумбашев, в българското училище трябва да се преподават : английски език, Теория на оскърбените чувства на вярващите и Основи на лоялността при липса на полови и други различия.

Вероятно, „другаря” Корумбашев вижда сферата на образованието по следния начин :Изгонете всички "професори" и "преподаватели" в СУ с агентурно минало и такива, заемали ръководни длъжности по живково време.Изгонете всички преподаватели, които не могат да преподават по съвременни методи, с логика от времето на Сталин, които не се интересуват и не прилагат съвременни методи на обучение. Не става дума за iPad, компютър, дистанционно обучение и смартфони, а за съвременно  М.И.С.Л.Е.Н.Е, съвместимо с международните норми на преподаване. Не искама в аудиториите на СУ да вони на ботушите на Червената армия и на чорапите на Сталин (из препоръки към студентите окупирали СУ през октомври 2013 г. от коментатор във в. „24 часа” – 26.10.2013 г.);

             ●че на 11.01.2012 г. заедно с Димчо Михалевски и Миглена Плугчиева, единствени от парламентарната група на БСП, гласува заедно с ГЕРБ, СДС и ДПС позорната резолюция на българския парламент за приравняване на Възродителния процес с геноцид върху българските турци. (vesti.bg -21.10.2013).

За сравнение, прочетете изявлението на австралийския министър-председател Джон Хоуърд по въпросите на малцинствата и, ако имате смелостта, и на руския президент Путин пред Думата. И двете изказвания ще намерите във VESTI.BG -27.10.2013.

Човек да се чуди, защо известният българин Соломон Паси още не е от гражданската квота в избирателните листи на БСП (виж неговото интервю поместено във в. „Труд” от 27.10.2013 г.).◄

            4. Проф. Добрев срамежливо заобикаля особено болезнения проблем с коалиционата политика на БСП, която при явно изтощения „кадров резерв” на БСП е повече от сериозен.

           Стана безпощадно ясно, че БСП повече не може да представлява цялото „ляво” пространство. Подчертаната конюктурност в мисленето и импотентност в действията, задълбочаващата се изолираност от сериозни и влиятелни професионални групи като лекари, военни, юристи, артисти, учени, учители, , възрастовите пластове от младежта и пенсионерите стана очевидно. Лишавайки със своите действия и със своето поведение членове и симпатизанти от нравствени устои, партията излъчва съмнителни послания и започна да свива своето влияние в рамките на изолирани маргинални групи. Това не е вече политическа партия. Това е „клуб по интереси”. Пред очите ни БСП приюти разкаяли се комунисти, явни социалистически колаборационисти и сметкаджии, политически маргинали от всички цветове на дъгата, всякакви остатъци от СДС, „червени олигарси” и съмнителни семейни приятели.  Ако се погледне сегашното правителство, по-евроатлантическо правителство България никога не е имала – дори женската антропология на министърки и зам.министърки е англосаксонска.Да се продължава така и да се печели влияние стана невъзможно. Това е лошо, това е много лошо и мисля, че движението по-нататък по същите релси, е вече невъзможно. Дошло е време разделно , или – или.◄

            Изследването на обективните причини за създаването и съществуването на БСП ще отложим за друг път, поради невъзможността да бъде изложено накратко.

            С цялото си уважение към проф. Чавдар Добрев, ще му предложим да се заеме активно със идеалната сфера на общественото пространство, където много свръхактуални въпроси чакат неговата намеса, например, да рецензира току що излязлата книга на Дон Браун или върлуващата медийна русофобия, или състоянието на българската литература в светлината на  Глобалния проект или състоянието на езиковото ни пространство. Полезно ще бъде и да изнася лекции пред студенти.

            Каква партия ще остане БСП си е нейна работа. Лично аз съм съгласен да работя и с партия на „демократичния” капитализъм, ако в тази партия членуват заблудени, но честни трудови хора, стига БСП да остане част от „лявото” политическо пространство и с това да даде шанс за неговото единение, защото единението прави силата. Просто трябва да изчезнат всякакви илюзии за същността и предназначението на БСП и тогава ще се формират нови обществени нагласи, адекватни на историческия процес в цялото му диалектическо единство.




Гласувай:
6



1. lesovski - Гениалността
31.10.2013 10:55
Гениалността на "проекта", който ни убива!Отличен извод, това е разковничето, а "пълнежът" на партията е от носталгици и в повечето случаи честни хора, заслепени от по- интелигентното говорене, за разлика от злобата на така наречените десни- реститути или назначени от творците на "проекта"!Партията на наемния труд може да има само една идеология и тя е антикапиталистическа- измислена е като тенденция от класиците и нереализирана по подробно описани от Вас причини.Поздравления!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1950776
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031