Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2013 20:50 - ИНТЕЛИГЕНТИ И ИНТЕЛИГЕНЦИЯ
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 1398 Коментари: 1 Гласове:
4



 В древния Рим основната сила на държавата е била армията – в нея са служили всички граждани на Рим. Ако ти не служиш или не работиш за армията на Рим, ти не си гражданин на Рим, не си римленин ! Това е цялата система на римската държава. По онова време римската армия се е състояла от легиони, легионите от кохорти, кохортите от центурии,, центуриите от манипули. От последното име идва и термина „манипулира”. Легионът е имал 5 кохорти, кохортата – 10 центурии, центуриите – 10 манипули, манипулата – 10 легионера. Така легионът е имал 5 000 войници (структурата на римския легион е претърпявала много промени. Тук си има предвид изначалния вариант). Вътре в легиона йерархията е била : новобранци, обучени, опитни, ветерани и елит. От новобранци е била първата кохорта. Във втората са били войни, участвали в сражение. Третата кохорта е била от войни участвали в няколко сражения, четвъртата – войни участвали в цяла кампания. Петата кохорта се е наричала „непобедимата кохорта” или последните хиляда. В нея са били войни участвали в цяла война, тя е влизала последна в боя и е решавала изхода на сражението. Този кохорта никога не е отстъпвала без заповед – тя или е побеждавала или цялата е загивала. Затова се е наричала непобедимата, защото никой не е могъл да я победи. Тя и могла да бъде само унищожена. С унищожаването на петата кохорта се смята за  унищожен и целия легион – непобедимите са охранявали орела на легиона. Войните на петата кохорта римляните са наричали интелигенти, т.е. разбиращите.

            Защо „разбиращите” ?

            Много просто. Защото на тях нищо не е трябвало да се обяснява – те самите са знаели и разбирали какво трябва да правят, как и кога да го правят. Не е било нужно да им се обяснява как се прави „костенурка”, кога да се вдигне щита, а кога не, кога да разтворят строя и кога да го уплътнят, кога да работят с късия меч (гладии) и кога – с пилума (копието). Тези войни са били съкрушаващата мощ на Рим, от тях се е набирала преторианската гвардия и кохортите на сената.

            Да бъдеш интелигент, т.е. войн от „последната кохорта”, са смятали за чест патриции, сенатори, трибуни, цензори, претори и т.н. Защото да си интелигент е значило че си професионалист от най-висока военна класа и, следователно, си достоен да се сражаваш рамо до рамо с най-добрите мъже на Рим, да бъдеш техен представител.

            Интелигенцията е била скелета на римското общество !

            На интелигенцията се е държал Рим !

(по материала на Олег Чагин във в. „Завтра” – 26.10.2013).

            А сего да попитаме. Кой може да отнесем в България към интелигенцията ? Много ли са хората, които на висок глас да наречем „интелигенти” ?

            И когато си отговорим ще сме разбрали защо държавата и ние сме на това дериже и защо само пискаме и се тръшкаме и какви хора ни управляват !! 




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minevv - da
26.11.2013 10:44
тимокрация - по заслуги или по dруг прост признак
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1960482
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930