Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2012 08:26 - ИСТИНАТА ЗА ИНФОРМАЦИОННИТЕ ВОЙНИ
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 3561 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Човечеството е във война. Тази война има много измерения и се нарича с различни имена, но тя е реална война и взема реални жертви. Трудно е обаче да се намери разумно обяснение откъде почна тази война, къде е нейната причина. Това, което се спряга най-често е, че войната възникна от планетарната криза. Наистина, връзката (релацията) „криза-война” е очевидна, тъй като е известно, че  един от начините за разрешаване на кризи е войната, но такава постановка само „прехвърля отговорността”, без да изяснява същността.

         Учени и изследователи са единодушни, че кризата започна като ипотечна, премина във финансова, след това – в икономическа и накрая се превърна в системна. Системната криза се нарича системна, защото обхваща всички елементи на обществено-политическата и обществено-икономическата капиталистическа система заедно с връзките и отношенията между елементите и онези нови качества, които е придобило елементното свързване в системно образование. По тази причина системната криза е криза на нейната същност, т.е. е същностна криза.

            В човешкото общество, в човечеството като вид и във вътрешновидовите отношения, системната криза се разгръща като нусогенна криза. По определение, нусогенната криза е криза на смисъла на човешкото съществуване в рамките на безкомпромисно зададени парадигми на деструктивната реалност и се изразява в загубване на смисъла на критичен брой интелектуални символи, на които се опира масовото съзнание. Казано с други думи, нусогенната криза е пълна загуба от човека на понятията откъде идва и накъде отива и какво трябва да прави в момента. Нусогенната криза води до създаване на планетарно (глобално) общество от нов тип хора, достатъчно продуктивни и във висша степен управляеми, с напълно детерминирани реакции и поведение, лишени от аналитични и синтетични умения и наричани номади. Идеологемата на процеса се нарича постхуманизъм. На базата на това общество е предварително формиран слой от свръххора, които ще живеят като в рай и ще се обслужват от номадите. Краят на процеса се нарича край на историята. След този край започва човешкото съществуване.

            Краят на историята се смята за разрешаване на системната криза във всичките й компоненти. В името на такова разрешаване се водят и всички съвремени „войни” : еволюционна война, олигархична война, идеологическа война, информационна война, консциентална война. Пряко отношение към разрешаването на нусогенната криза имат последните две войни.

            Консциентална война има като предпоставка предположението, че светът е в нов етап на борбата-конкуренция между различните форми на организиране и функциониране на съзнанието и целй поразяване и унищожаване на  различини типове съзнание.Следователно, задачата е пълното унищожаване на определен тип съзнание или изтласкването му извън границите на цивилизационно допустимите  и приемливи форми. Що се отнася до физическите носители на унищожаваното съзнание, те може да бъдат запазени, ако се откажат –доброволно или самопроизволно – от старото съзнание. Точно този пункт от процеса се използва от основното и най-опасно оръжие на консциенталната война – информационната война (нарича се още „мрежова война”).

            За съжаление, смисълът на информационната война не се схваща от мнозинството население, в това число и от така наречената „просветена част” от обществото. В повечето случаи информационната война се схваща като агитация, пропаганда, дезинформация и пиар-кампании.

            Нито пропагандната машина на Гьобелс, нито предаванията на „Гласът на Америка”, нито социалистическата контра-пропаганда не бяха в собствения смисъл на думата, информационни войни. Те не са „кампания по дискридитиране”, не са и пиар-кампании, при които противниците се стараят да се „надцакат” интелектуално, като непрекъснато увеличават критичната метафора срещу съперникаТова са  гигантски идеологически и дезинформиращи кампании, които по нищо не се отличаваха от проповедите на египетските жреци от преди 5000 години.

            И Гьобелс, и „Гласът на Америка” и социалистическата риторика само убеждаваха, всеки в своята правота и по такъв начин бяха спомагателно средство на въоръжената борба. Информационната война е самостоятелен вид оръжие, което само по себе си може да спечели всяка война.

            Информационната война е война за човешкото съзнание. При това тя не се интересува какво човек мисли и какво прави. Тя се интересува от това КАК човек мисли и КАК човек взема решения. По тази причина информационната война е ТЕХНОЛОГИЯ, докато познатото ни военно противоборство е ТЕХНИКА.

            Същността на информационната война е в промяна на човешкото съзнание, при което жертвата никога не се осъзнава като жертва, а точно обратното – продължава да вярва в своята неуязвимост. На нея й се струва, че не е променила убежденията си, но при информационно поражение съзнанието неизбежно се догматизира – то не възприема никакви промени настъпли в околната среда, отхвърля всичко, което излиза извън мащабите на собствените му шаблони и зададени отвън представи.

            Логиката на информационната война изисква човек сам да догматизира своите представи, религиозни чувства и естетически предпочитания и да се стреми максимално да ги представя като „истинските ценности”. Особено важна е доброволната изолация на личността от реалностите на историческия процес.

            Информационната война сблъсква човека със собственото му съзнание и го прави сляпо оръжие на неговите догми.

            Като резултат с жертвите на информационната война стават удивителни и необикновени неща. Те продължават да защищават вече избрани ценности, като не забелязват, как зад тези ценности прозира напълно друга реалност и по този начин дават своя принос за дискридитиране на ценностите, които сами защищават (за подробности виж Марина Зирянова и Константин Волгин в „Правая.ру” от 5.10.2012 г.).

            Сега не е много трудно да дадем илюстрация за жертвите на информационната война в българското обществено пространство. Избрани са жертвите от „лявото” пространство, тъй като там са особено забележими и тъй като става дума за информационна война водена от „дясно”.

            Първият се отнася да българските „патриоти”. Към кого се обръщат и какво проповядват ? Очевидно се обръщат към народа и проповядват родолюбие.

Но какво е това родолюбие и какъв е този народ ? Едно от най-популярните определения за патриот гласи : човек който се труди за страната си и, ако е нужно, е готов да умре за нея. Като определение и същност е чудесно, но къде са тези хора и съществуват ли днес ?

            Елементарната, невежествена логика така характерна за днешното масово съзнание тържествува навсякъде в общественото пространство – това е плодът на станалите изменения за последните 20 години. За много хора, в това число и за повечето млади хора, четенето на текст дълъг повече от няколко хиляди знака не е само неинтересно и е трудно – просто не могат да го усвоят и осмислят. Често такива хора не са в състояние да извършат и най-простите логически изводи – липсва културата на мисленето, но за сметка на това е увеличената толерантност към манипулации. В съвкупност, те не са онзи народ, за който говореше Георги Димитров на Нюрнбергския процес и съветският генералисимус на 9 май 1945 г. Не може към него да апелираш с лозунги и каузи отпреди 100 – 150 години.

          Такива са жертвите на информационната война. Те мислат и разсъждават по друг начин, макар често и за познати неща. За промяна са нужни много и много усилия и на първо място  – месианска жертовоготовност. Дребните политически сметки в стила на кръчмарския светоглед не вършат работа.

            Подобен е случая и с популярния термин с медицинско название „русофилия”. Русофилите с тяхните необмислени постъпки, липсата и на историческа перспектива и ретроспектива, вместо търсения резултат компрометират една, общо взето, не лоша геополитическа, цивилизационна и човекополезна идея. Ето например как се защищава тезата за присъединяването на България към Евразийския съюз : „Континенталното съзнание на България … ще търси и чертае пътя на евразийска България. Ние побиваме знамето на всички български смъртни дружини, на които винаги е пишело : Смърт или свобода ! Остава да добавим : Единение,  Православие, Отечество !” ( Минчо Минчев във в. „Нова зора” от 4.09.2012 г.). Друг русофил, обявен за № 1 на България – Николай Малинов, собственикът на в. „Дума” – заяви в категоричен тон : “Радвам се, че успяхме през годините да покажем, че българските патриоти са русофили, а русофилите в България са патриоти! Ще продължим да утвърждаваме идеята за евразийството, като го превърнем от път в посока.( 27.10.2012 г. – в. „Дума”).

            От една страна имаме „българските смъртни дружини”, от другата -„русофилството като патриотизъм” – пълна абракадабра, т.е. объркване на съзнанието.

            Видният български „ляв” политик Иван Генов –лидер  на партия „Българска левица” декларира : „На предстоящите парламентарни избори партия „Българската левица“ излиза с основно послание: България или ГЕРБ! Но заедно с това издигаме и знамето: Хуманизъм или капитализъм! Социалното равенство е нашата магистрала(интервю от 24 Октомври, 2012 -  frognews.bg).

Но какво излиза ? Със своето ново теоретично откритие – заменянето на социализма с хуманизъм – Иван Генов се нарежда в „стройните” редици на руските либерали и западници, които издигнаха много подобен лозунг : „Да заменим патриотизма с хуманизъм!”.Както се казва в такива случаи: да ти имам магистралата! (виж RTVi от 21.05.2008 г.).

            Между другото ще отбележим, че когато говорим и проповядваме хуманизъм трябва да бъдем много внимателни, защото зад достатъчно мъглявото и неопределено понятие „хуманизъм” и в негово име са дадени много повече жертви, отколкото при всички тиранични режими. В моменти на върховни изпитания за нацията и класата, сантименталната хуманост е само обратната страна на революционната пасивност.С други думи, трябва да знаем в какъв смисъл МИСЛИМ даденото понятие.

            Председателят на БСП и на ПЕС Сергей Станишев обеснява : „Като идеал на БСП е тенденцията в развитието на капиталистическото общество, което е в непрекъснат процес на усъвършенстване…когато се управлява така, че непрекъснато се повишават социалните придобивки, подобряват се условията на живот, повишава се жизнения стандарт на всички граждани”.

            Какво е общото между Ив.Генов и С.Станишев ?

            Общото е, че и двамата са жертви на информационната война с радикално променено съзнание – промяната е в начина на мислене. Тези, които са призвани да защищават „леви” позиции и интереси, разсъждават и мислят като „десни” – с тяхните понятия и категории, с тяхната риторика, в сферата на тяхните парадигми и, в края на краищата, работят и действат в полза на своите политически и идеологически противници.

           Или изразявайки се в шекспиров стил от трагедията „Хамлет”, остава да чакаме да дойде Фортинбрас и да обере труповете. Завесата пада !

Могат да се посочат още десетки подобни примери, които показват, че жертвите на информационната война са повече от допустимото за страна като България, и че окончателното превръщане на българите в номади не е чак толкова далече.

            Добре ли е това или лошо ?

            Зависи от това как човек мисли и каква логика ползва за разбирането на заобикалящия го свят. С други думи, всичко зависи от нас, днешните хора и от нашите усилия да оцелем в едни жесток и отвратителен свят. Ако разбирането на тази реалност надхвърли възможностите на нашето съзнание, ще станем и ще останем номади.

            Ето какво пише Славой Жижек в новата си книга „13 опита за Ленин” :

            „Нищо друго не може да спаси хората по света от империалистическата експлоатация освен вземането на решение от коя страна на барикадата ще застанеш. Или планова непазарна икономика и диктатура на пролетариата, или вечно съществуване и работа за благосъстоянието на капиталиста и на преситения западен еснаф. Третия път за „левите” е пълната им капитулация” („Трудовая Россия”, бр. 188/2003 г.).





Гласувай:
3



1. jelezov - "КАКВО ДА СЕ ПРАВИ"
11.12.2012 12:58
Очаквах много и много коментари на този изключително интересен и ценен постинг на проф. Гиндев. Защо все още ги няма? Отговорът се съдържа в самия постинг: вече твръде голям е процентът на поразените от оръжията на „нформационната война”, а все още оцеляващите и осъзнаващи опасността надвиснала над човечеството, проявяват престъпно равнодушие. При това положение, резонно възниква въпросът „Какво да се прави” („Что делать), който Чернишевски и Ленин си задават при сходна ситуация.
Най-дълбоката същност на съвременната епоха се свежда до следното: капитализмът, като последен експлоататорски строй на Икономическата обществена формация (ИОФ), в своето шествековно развитие е постигнал гигантско развитие на производителните сили на обществото, с което е изпълнил историческата си мисия и с които човечеството може да произвежда толкова материални и духовни блага, колкото е необходимо за нормален и щастлив живот на всичките седем милиарда живи човеци. И ако днес шест милиарда живеят в бедност, ако Планетата е заплашена от екологична катастрофа, ако има войни и тероризъм, и стотици още „ако”, причина за всичко това са изживелите времето си буржоазни социални отношения, юридически израз на които е частната КАПИТАЛИСТИЧЕСКА собственост, или накъсо, КАПИТАЛЪТ. Тези социални отношения все повече превръщат производителните сили на обществото в разрушителни, с които буржоазията се стреми да увековечи своето политическо, икономическо и духовно господство. И така, „Какво да се прави”? Категорично: трябва да се премахне капиталистическия обществен строй, НО, ОТ КОГО, КАК И С КАКВО ДА БЪДЕ ЗАМЕНЕН са въпроси, отговорите на които човечеството И НА-ВЕЧЕ ХОРАТА НА НАЕМНИЯ ТРУД, очакват от не продажната интелигенция. Никога досега интелигенцията, или интелектуалците, както на Запад я наричат, не е имала токова отговорна и съдбовна мисия
цитирай
2. vanevski - за капитализма
12.12.2012 16:44
Буржоазната демокрация се е започнала в Европа и Западният свят почти едновременно с Реформацията на Църквата. Протестантските водачи вече проповядвали, че не е срамно да се печелят пари - срамно е да се печелят с измама, да се демонстрира богатството и да си глух за нуждите на бедните и обществото. Така че "западните" капиталисти "правят" първите си милиони в една изключителна атмосфера на доминиране на религиозни ценности и вяра в Бога.
цитирай
3. vanevski - Из речта на Р.РЕЙГЪН "За добродетелите и вярата в бога"
12.12.2012 16:59
Джордж Вашингтон говореше за дълбокото и ненадминато място на религията в сърцето на нашата нация . Той прави това съвсем директно, в последната си реч през 1796 г. Седем години по-рано, Франция издига правителство, което бе предвидено да бъде изцяло светско. Това ново правителство трябваше да се основава на разума, а не на Божия закон. До 1796 г., Френската революция вече беше познала Управлението на Ужаса.

Вашингтон изрази сериозни резерви към идеята, че може да има мъдра политика, без здрава морална и религиозна основа. Той каза: “От всички нагласи и навици, които водят до политически просперитет, религията и морал са незаменими опори. Човек не би могъл да се нарече патриот, ако се опитва да разруши тези … най-важни подпорки на човешките и граждански задължения. Както богобоязливият човек, така и политикът, трябва да уважават и обичат религията и морала.” След това той добавя: “нека бъдем много внимателни с предположението, че моралът може да бъде поддържан без религията.” Аз вярвам, че Джордж Вашингтон е знаел, че “Човешкият Град” не би могъл да оцелее без “Божия Град” – че, “Видимият Град” би погинал без “Невидимия Град.”


http://www.youtube.com/watch?v=7yWHKxQt_eM&feature=plcp
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1960406
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930