Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2012 10:14 - За ПЕС, БСП и Станишев
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 6764 Коментари: 12 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Прочетох панегирика на Велислава Дърева на Сергей Станишев по случай избирането му за председател на ПЕС във в. „Дума” от 11.10.2012 г.

      „Победата е за БСП. За същата тази "антифашистка измет" и "болшевишка сган", съставена от "червени боклуци", "модерни левундери", "комуняги", "комуноиди", "савецки агенти", "копелета гнусни", "комунистически свине", "селяндури", "меки китки", "шумкари", "терористи", мафиоти", "наглеци" "изроди" и "дегенерати"... Няма да цитирам писоарните умотворения на ББ, слугинаж и анонимни форумни псувачи - хартията не може да понесе всичко. Прочее "Къде има опозиционна партия, която да не е била охулена от своите управляващи противници като комунистическа?" (из Комунистическия манифест).
Победата е за БСП, която десните ненавиждат, съдят и сатанизират и току я пращат "в Сибир", обаче дестинацията се оказа малко по-различна - в Брюксел, на "Тронната улица".
 
За същата БСП, която години не можеше да припари до прага на ПЕС, нито до портите на Социнтерна, понеже "братски" български партии пишеха напоителни публични доноси как това е немислимо, недопустимо, вредно, опасно и гибелно за светлото бъдеще на световната левица... Прочее "Къде има партия, която да не е запращала в лицето на по-напредничавите хора от опозицията дамгосващото обвинение в комунизъм?" (виж по-горе).
Изборът на Станишев извади БСП и от тая стигма.
"Сега българският премиер, за да получи подкрепата на ПЕС например за членството на България в Шенген, не трябва да идва в Брюксел, достатъчно е да се разходи до "Позитано" 20, каза Пол Нируп Расмусен на 24 ноември 2011 г., когато ПЕС за първи път избра Станишев. Днес думите на Расмусен са незаобиколим факт. Дали БСП ще стане фактор - зависи само от БСП”.

       Няма съмнението, че написаното е хубаво като уважение към нещо, което не може да се подмине.И все пак, има друго, което смущава. Да се търси и изследва това „друго” не е проява на неуважение или хулиганство, като посоченото от Дърева изказване на Б.Б. : "Ще бием целия ПЕС на изборите!"

          Да започнем с това, че Дърева в своя „праведен гняв”, бърка социалисти с комунисти. Къде госпожата е видяла комунисти в БСП и кой нейн лидер е признал, че е комунист ? Дори напротив. На фона на вилнеещата системно-икономическа криза на капитализма, звучат като черен хумор посланията на сегашния ръководител на БСП, че днес „по същество на изповядваните ценности и политика, различия между социалисти и социалдемократи няма”, че демократическия социализъм „като наш идеал е тенденция в развитието на съвременното капиталистическо общество”, тъй като то е „непрекъснат процес на усъвършенстване, обществен договор, при който се управлява така, че непрекъснато се повишават социалните придобивки, подобряват се условията на живот, повишава се жизнения стандарт на всички граждани”.

            Четеш и сравняваш със съвсем други оценки :

            Капитализмът създаде чудовищно несправедлив ред. Трябва да се създаде друго общество, в което печалбите и богатството за бъдат обявени за пороци” – това е Бил Гейтс, най-богатият човек на планетата

.        „Капитализмът се провали. Той и занапред ще ни сервира все нови и нови кризи” – това са  Барак Обама и Никола Саркози.

            Е, добре. На кого да вярваме : на мутиралите комунисти или на Бил Гейтс, Барак Обама и Никола Саркози ?

            Отбелязвайки безчовечната същност на създадената от капитализма „система на всеобща полезност”, пронизваща многообразието на човешките отношения с „практическа целесъобразност”, Маркс подчертаваше, че по този начин от живота на човека се изтласква и умъртвява всичко, което извън системата на гола полезност „се изявавя като по-висшо само по себе си, и по- правомерно само по себе си” (К.Маркс, Ф.Энгельс – Сочинения, т. 46, част І, стр.387).

            Сравнена за съзвучие с Маркс, съчинената „комунистическа симфония” на Дърева просто потриса : „Един призрак броди из Европа - призракът на комунизма. Всички сили на стара Европа са влезли в съюз за свещена хайка срещу тоя призрак..."  Ето го и адреса на най-прочутия призрак в света - Брюксел, Гран плас N9, Къщата на лебеда. Приказен барок, XV в. До нея, на N8, е залепена Къщата на звездата, а в нишата под колоните е полегнал "Спящият рицар" - Еверард Серклаес, поет и благородник, спасил Брюксел от фламандско нашествие (1356 г.), по-късно подло убит. Та - на N9 от декември 1847 г. до февруари 1848 г. Маркс и Енгелс ще напишат Комунистическия манифест, ще пуснат призрака да броди на воля, а белгийският крал Леополд I ще разпореди да ги конвоират "любезно" до френската граница. През 1885 г. под крилото на лебеда ще се роди Белгийската работническа партия. Какво е разпоредил Леополд II - не знам. 
Две паметни плочи документират тези събития. Никой не дращи, не кърти и не цапоти”.

            Не зная как да нарека подобни излияния : незнание, слепота, заблуда или просто манипулация и тъпотия. Мисля, че Дърева прави лоша услуга на Станишев. Димитър Благоев просто и ясно наричаше социалдемократите „катраник на буржоазията”. Мисля, че е прав Благоев, а не Станишев и Дърева.

            Не подкрепям оптимизма на Дърева за бъдещето и леката подигравка с  Б.Б., че ще бие на изборите целия ПЕС. Обстановката в страната е точно такава и Б.Б може да победи, ако ГЕРБ за малко спре да прави дивотии, а БСП продължава от парламента да „усъвършенства капитализма”. Александър Андреев, главен редактор на българската секция на радио „Дойче веле”справедливо отбеляза: „онова, което по времето на социализма беше работническо-селска класа, сега просто е останалата част от населението, които си харесват Бойко Борисов и не желаят да прекарат един ден без него” (Webcafe.bg 10.07.2011). Така или не, в момента, според социологическите проучвания, ГЕРБ изпреварва значително БСП. След време ще видим.

            Разговорът за ПЕС, БСП и избора на Сергей Станишев за председател на ПЕС трябва да продължи в спокойна и обективна обстановка, без изхвърляния и безсъдържателна журналистика. Каквото и да е обсъждането, то ще допренесе несъмнена полза за всички, които са загрижени не толкова за ПЕС, колкото за съдбата и бъдещето на българския народ.





Гласувай:
4



1. анонимен - И аз мисля, че е прав Благоев. Никак ...
12.10.2012 18:34
И аз мисля, че е прав Благоев. Никак не си падам по колаборацията в лошия смисъл. Още по-точно козано "като ще е гарга, да е рошава". Или чист социализъм или майната му...
цитирай
2. jelezov - Определението "панегири...
14.10.2012 12:03
Определението "панегирик" за творението на Велислава Дърева е абсолютно точно. Тя несъмнено е известен и интересен журналист, но, както всяко нещо пръкнало се с клеймо "преход" (буржоазна контрареволюция) е със съмнителни качества, така и нейното творчество по същество е ерзац. Една от причините и може би най-главната е ниската й философско-историческа и политико-икономическа култура. За аргумент на това твърдение ще посоча следния случай: преди години, когато Симеон Сакскобурготски стана български премиер, тя взе от него обширно интервю, в което понятията "прибавена стойност" и "добавена стойност" бяха безпринципно смесвани. При случайна среща й посочих тази грешка. Отговорът бе: "Това не е ли все същото". Човек, който не може или не иска да разбере смисъла на на Марксовото понятие "принадена стойност", не може да бъде нищо друго освен "катраник на буржоазията".
А КЪМ КУШЕЛ, когото много уважавам, имам следната приятелска бележка": да внимава с определения от рода на "чист социализъм". Социализмът, разбиран като преход от икономическата обществена формация към комунистическата формация, не може да бъде чист. Като процес той е и трябва да бъде постепенно очистване от мръсотията наслоена от хилядолетните класови общества.
цитирай
3. анонимен - Дедо Румен В.
15.10.2012 09:25
И в таз статийка на автора, думите драстично се разминават с делата. Хубаво критикувате панегирика на Дърева, ами как ще коментирате долния панегирик, сътворен от едноличния собственик на псевдопартийката в чието ръководство е и авторът?

До
др. Сергей Станишев
председател на НС на БСП
и председател на ПЕС

Уважаеми др. Станишев,

Мъдрите в историята твърдят, че животът е мост, по който минава пътят на честта и славата в името на доброто и бъдещето. Вашият път на лидер на Българската социалистическа партия съедини върхове, които малцина политически деятели са успели да покорят: от Бузлуджа до ветровитите висини на министърпредседателския пост на България; от вицепрезидент на Социалистическия интернационал до върха, подобен на алпийска игла – председател на Партията на европейските социалисти. Само дребни душици и завистници не биха казали, че е възхитително. Доброжелателите ще добавят: нека има върхове и за по-нататък.



Уважаеми др. Станишев,

Поздравявам Ви с избора, който задължава.

Поздравявам Ви с победата, която, убеден съм, няма да е последна.

И вярвам, че само идея, голяма и безсмъртна като вечното човешко стремление за свобода и справедливост, може да укрепи волята Ви за нова социална и социалистическа България и нова лява Европа. И да даде сила за Кралимарковски крачки на българските и европейските социалисти по техния път на братството и солидарността.

Изборът Ви за председател на ПЕС, за нас, в „Нова Зора”, е и признание, че българските социалисти поемат отговорността да внесат нов акорд в патриотичния ритъм на партиите от социалистическото семейство в Европа, както и да прогласят нов подход в единението и обединението на социалистическите и патриотични сили в Отечеството ни. Единният национален фронт е идея, за която всички хора на труда в България са узрели и която единствена може да изпрати майкопродавци и отцеругатели на бунището на историята.

Честит успех, Сергей!

Делото е велико.

Каузата е свята.

Единни ще победим!

С уважение
Минчо МИНЧЕВ
цитирай
4. jelezov - СПОРЕД МЕН Писмото на Минчо Минчев ...
16.10.2012 12:14
СПОРЕД МЕН Писмото на Минчо Минчев до Сергей Станишев цитирано от дедо Румен В. (имам усещането, че това е печално известният Румен Воденичаров) също е панегирик, но не съвсем. Едно четиво е истински панегирик, когато авторът му дълбоко вярва в написаното. Случаят с обсъжданото писмо не е такъв. Ако М. Минчев вярваше в написаното, ако то съвпадаше с действителната му идеология, тогава той би си останал член на БСП или би се завърнал в нея. Тайният смисъл на "Панегирика" е скрит в последното му изречение: "Единни ще победим!" В случая Минчо Минчев постъпва като истински политик: готов на компромиси в името на голямата близка и актуална цел: победата на обединените леви сили срещу десницата, олицетворявана от ГЕРБ - партията собственост на Бойко Борисов.
цитирай
5. анонимен - Стоманяков
16.10.2012 14:44
Кои обаче са обединените леви сили? БСП, формацията на криминалния бос Дон Цеци и несъществуващата реално партия на самия ММ? Очевидно е, че единствения смисъл на панегирика е авторът му да стане депутат (пък дори и в опозиция) за да може да продължи успешно да консумира субсидията за участието си в Коалиция за България. Прочее, той е много по-едноличен собственик на партията си, отколкото е ББ. Но за майстори на "дълбокия анализ" като вас подобна проста истина е съвършено непостижима, затова и продължавате да живеете в измисления си свят, нямащ нищо общо с реалността, и сте толкова лесно податливи на манипулации от страна на собствените ви "леви" другари.
цитирай
6. jelezov - Трол. Що е то?
17.10.2012 10:57
Анонимният коментатор - Стоманяков вероятно е алюзия на моята фамилия Железов - е типичен трол или, ако по му харесва - хейтър. Истинският трол никога няма да се самоосъзнае като такъв, дори и да познава признаците на този съвременен социален персонаж.Защото, ако би бил способен на такава самооценка, не би бил трол
цитирай
7. анонимен - Трол, хейтър и класов враг
17.10.2012 14:32
А ти дедо Железе, очевидно си типичен елф, или ако по-ти харесва лайкър. Истинският елф никога няма да се осъзнае като такъв, дори да познава принципите на този съвременен социален персонаж. Защото, ако би бил способен на такава самооценка, не би бил елф (лайкър). Живей си в своята измислена вселена, щом искаш, но не се нервирай, когато някой се опитва да ти напомни, че има и реална такава.
цитирай
8. анонимен - 666! СУПЕР...
24.10.2012 20:01
....ДЪРЕФ Е ГОВЕДО...ТЪПО ЖЕЛЬОФСКО ЦРЪВЕНО ГОВЕДО...!

...У ПАРЛАМЕНТО И БЕМЕ КАЗАЛИ ВЕДНЪЖ ...ДЪРЕВА ИЗКЪПИ СЕ ОБЛЕЧИ БЕЛА КОШУЛЯ И ТОГАВА ШЕ ГОВОРИМЕ...ТЬИ СМААРДИШ ДЪРЕВА...!

цитирай
9. анонимен - 666! СУПЕР...
24.10.2012 20:23
Минчо МИНЧЕВ...МАШИНИСТА Е НЕПОПРАВИМ ЛАЙНЯР...!
цитирай
10. samvoin - Другаря Дърев, преди викаше, че Жан ...
25.10.2012 03:39
Другаря Дърев, преди викаше, че Жан Виденов бил "ретрограден" в БСП и го раздаваше либераст - "реформатор" и "тежък перестройчик", беше СДС-ар по едно време, а сега изведнъж излезе да защитава 9 септември за "Национален празник", да възхвалява "народния съд", в някакъв смешен и комедиен сблъсък с "демократа" от костовото правителство с чекисти като Бонев - Веселин Методиев (Иначе, сравнително уважаван от мен, като образователен министър - както и Благовест Сендов, въпреки моето принципно отношение към властването им.).
цитирай
11. samvoin - С изявлението на Минчо Минчев (Все ...
25.10.2012 03:43
С изявлението на Минчо Минчев (Все се заричам, да не коментирам такива организации - маргинали, без минало и бъдеще.), "Нова зора" се показва още веднъж, като чисто казионна организация на БСП - от типа "ОФ" преди 1989-а и казионното БНЗС (Даже и в тях е имало повече опозиционни и дисидентски прояви, според възможната плахост за времето, която е могло да се прояви, без да станеш "клиент" на "Развигор" или "почиващ" в Старозагорския, най - малкото...).
Респективно, то все беше шизофрения в "Нова зора" и неяснота - комунистическа или националистическа, либерастка или ционистка е в крайна сметка, ама еле сега вече, май не е и двете от първите.
Май и комунизма и, не е баш като комунизъм, ами си тръгна към отявлен червен капитализъм на "меките китки"...
цитирай
12. samvoin - http://www. youtube. com/watc...
25.10.2012 15:17
http://www.youtube.com/watch?v=ci56qd-3UOg

Жан Виденов за Станишев, Първанов, сегашното БСП и ПЕС.
Мисля, че това е един от възможно най - точните и правдоподобни анализи и характеристики, които могат да бъдат дадени "от кухнята"...;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1954148
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930