Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2012 18:22 - ЗА ГЕЙОВЕТЕ, ЛЪВСКИТЕ ПРАЙДОВЕ И ДРИПИТЕ НА ХИПИ-КУЛТУРАТА
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 1544 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 30.06.2012 г. „VESTI.BG” излезе с голяма заглавие „Шарен и усмихнат „София прайд” 2012”. За съдържанието на парада бях наясно, но силно ме заинтригува термина „прайд”. За него имах смътна представа, т.е. знаех нещо, и затова реших да проверя в сериозните източници –свикнал съм да разшифровам с речници в ръка съвременния български новоговор.

            В Оксфордската илюстрована енциклопедия, том 2, стр. 192 прочетох, че „африканския лъв живее в група наречена „прайд”. От това следваше, че из софийските улици са дефилирали лъвове с нетрадиционна полова ориентация, т.е. лъвовете са били събрани в специализирани стада или глутници (така е на български език). Пояснението дойде от Уикипедията : „Съжителството в прайда е подобно на глутницата, но социалната структура и взаимоотношенията на лъвовете са специфични”. Веднага разбрах, че ключовата дума за прайда е „специфичност”. Оставаше да се изясни, дали в софийския прайд взаимоотношенията са като в африканския прайд или в африканския прайд са като в софийския прайд. Допълнителната информация обаче, ме смути : В прайда има мъжки лъвове (от един до четири) и няколко (между пет и двадесет) лъвици. Женските ловуват и се грижат за малките си. Мъжките лъвчета навършили две години биват изгонвани от прайда, с оглед лъвът-водач да не бъде изместен. Ако той се смени, обаче, новият водач избива всички малки лъвчета, така че лъвиците да отглеждат само неговото потомство. Женските не го приемат докато не забременеят от него”. Тя породи „дребни” противоречия в същностите на двата прайда, Това ме наведе на мисълта, че е най-добре  да се направи научен експеримент – щом отношенията в двата прайда приемем за идентични, към което ни подтиква българската публикация, да ги съберем някъде из Африка и след няколко дни да минем и да видим какво е станало. Мисля, че това е най-добрия и бърз научен начин за „категорично и окончателно” решаване на въпроса за еднополовата любов.

            VESTI.BG” от същата дата ме зарадва и с друга много актуална и жизнено важна за българския народ новина  : „Хиляди хора се събраха тази нощ по цялото Черноморие, за да посрещнат първия юлски изгрев."Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на "Юрая Хийп" от 1971 година "July Morning") е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на "Юрая Хийп". Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници.След падането на комунистическия режим в страната, движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.Въпреки това въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват”.

            В това мило и покъртително описание няма нищо вярно, като изключим самия факт.Много социолози наричат хипарството „фройдистки пролетариат”, заради сексуалната му освободеност и някои комунистически идеи. Движението възникна в САЩ и в политически смисъл е свързано с борбата на хората срещу войната във Виетнам. Влечението към източните религии, мистиката и шаманството му придават религиозно измерение. Да се твърди, че виртуалните му проекции в България са протести срещу комунистическата власт, може само болен разсъдък.      Да се търси в един, очевидно езически атавизъм символика на дигиталното време, е признак на мирогледно дебилство.

         Разбира се, прекалена компетентност и почтенност от генномодифицираната българска журналистика е прекалено да се иска, тъй като тяхните познания и антипатии стигат до „тройната коалиция” и най-далече – до „мрачния и страшен комунизъм отпреди 1989 г.”, за който тези нежни „джулай–морнинг души” знаят само по разюзданите фантазии на днешните „демократи”.





Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1954095
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930