Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2012 11:13 - КАКВО ПРАВИ ДЯВОЛЪТ, КОГАТО СИ НЯМА РАБОТА
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 5411 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Всеки, който иска да анализира днешното състояние на България и нейните исторически перспективи, без да разгледа и анализира ситуацията в планетарен обем и глобалните перспективи  пред човечеството, е обречен на неуспех. Това е равносилно да искаш да въведеш ред в един кокошарник, когато лисицата вече отваря неговата порта.

          Историята, която се изучава в училищата и в университетите не е истинската история. Истинската история може да се оприличи на сюрреалистична картина, изцапана с кръв и претъпкана с трупове, натъпкана с бандити, мошеници, дребни джебчии и едри тирани, убийци, психопати, развратници, болни ненормалници, наркомани, педерасти, содомисти, окултисти и всякаква друга сган, която не се интересува от себеподобните си и върху техните мъки гради дребните удоволствия на престъпния си живот.     Истинската история е низ от нечовешки страдания, невиждани жестокости, животински страсти, потресаващи заблуди, нелогични постъпки на цели народи, изчезване на етноси, разрушаване на изградени и придобити с кървав труд матерални ценности, абсурдни надежди и още по абсурдни разочарования.

          Тази история е само за поука, но трябва да се познава поне в общи черти, защото който не знае историята, не може да се ориентира в настоящето, а който не може да се ориентира в настоящето, не може да надникне в бъдещето

          Така в суматохата обикновеният българин дори и не разбра, че от 27-те страни членки на Евросъюза, едва 5 са предприели драконовските мерки срещу тютюнопущенето. Другите предпочитат да са отличнички в изпълнението на едни или други директиви и препоръки.(„Дума” – 30.05.2012 – Красимир Кръстьовски).

            Всекидневната човешка мисъл е примитивна, плоска и непродуктивна. Само до преди 1500 години хората са смятали, че Земята е плоска, до преди 500 години – че Слънцето се върти около нея, днес – че демокрацията е черешката на историческата торта и че народите си заслужават да ги управляват идиоти. Простонародната мисъл, че един човек от народа ще мисли като народа, защото е човек от народа, а няма да гледа себе си, тъкмо защото е човек от народа, може да хрумне само на някой човек от народа.

            Може само да немеем как народ с хилядолетна история търпи да го управляват и представляват клоуни и примитивни хулигани, невъзпитани и неуки политически дърводелци.България се тресе от земетресения, заливана е от порои и наводнения, хората изнемогват и са в паника, а някакво човече, титуловано за президент на православна държава подарява за 24 май на римския католически първосвещеник огромно яйце високо 2,3 метра, изработено от инокс със слатно покритие и 2000 рубиненочервени кристала във всички цветове на дъгата.

            Пренебрежението, високомерието, наглостта и надменността с които Б. Борисов отминава своите и на подчинените си гафове така впечатляват, че у мен възникна желание да се запиша в партията ГЕРБ. Б.Борисов е прекалено българин, за да му се сърдят хората и прекалено очерователен като мускули за да се състезават с него другите политици. Може би ще си спомните, че преди няколко години БСП издигна лозунга :  „Ум срещу мускули” визирайки напълно конкретни лица. Видя се какво излезе. Може да се предположи какъв е бил ума и доколко е бил съпоставим със силата. В тази връзка си спомням класическата трилогия за тримата мускетари. Във втората книга - „След двадесет години” - има две съседни глави : „Ум и сила” и „Сила и ум”. Заглавията са много показателни и излиза, че Александър Дюма отдавна е решил дилемата.

            И още един спомен, този път от 2011 г., когато се проведе „Ден без Бойко Борисов” чрез оценката на Александър Андреев (Webcafe.bg 10.07.2011) :

        За мен откритието по повод този "Ден без Бойко Борисов" е именно много умелото и невидимо разделяне на обществото на тънък елит и на мнозинство, което не иска и не харесва този елит. Освен това нали Борисов казва, че има своя социология и тази негова социология еднозначно трябва да му говори: "Тези хора, широките народни маси, работниците и селяните, те харесват. Онези единици, които се правят на интелектуалци и интелигенти, те не те харесват". Не случайно той си взе за министър на културата квинтесенцията на некултурното нещо в лицето на Вежди Рашидов, а това е единствената позиция, на която е необходимо да има човек, прочел книги, който има някаква представа от култура".

            Докато Бойко Борисов е доминанта на българската политическа сцена, никоя партия няма да победи ГЕРБ на избори. Още по-малко такава уморена и изтощена „група по интереси”, каквато всъщност е БСП. На Първи май т.г. Б.Борисов, който инспектира строежа на магистрала „Тракия” заяви съвсем справедливо : „Щастлив съм, че на този ден съм сред работници. Тук има повече хора отколкото  на митинга на БСП в София, на който докараха навалица от цялата страна”.

          В България няма политически субект, който да изразява, да защищава и да се бори за коренните интереси на народ и общество. Нещата се усложняват и от характера на планетарните процеси.

            Животът си има своя математика. Отрицаването на врага е полезна работа защото намалява щетите, но е недостатъчна, защото не носи печалба. Много важно е да се прокара в народа и обществото граничната линия на нашето светоусещане от най-древни времена, при това без да вземаме предвид враговете ни, та чак до ден днешен.

            За тази гранична линия добър пример ни дава руската журналистка Юлия Латинина : „Престъпник не е този, който прави Зло. Който прави Зло е нещастник, на него трябва да се помага, с него трябва да се преговаря, да сме готови за компромис. Престъпник е този, който се бори със злото. Това е същноста на днешната либерална идеология и светоусещане спрямо всичко, което се случва по божия свят” („Новая газета”- 25.05.2012).

           Срещу всички нас се води тотална глобална война. Нейните форми са различни, но тя е война на унищожение. Докато не се схане нейния генезис и опасностите произтичащи от него, нито народ, нито общество може да се надяват на нещо хубаво.

            Готови ли сме ние да отговорим на такова предизвикателство по стария принци : „който иска война ще получи война”?! Готови ли сме ние психически, морално и физически да водим и да спечелим тази война, защото тя е война за нас и за децата ни ? Можем ли да си намерим пълководци,на които да се доверим и за които вярваме, че ще ни доведат до победа ? – повече въпроси отколкото отговори. Мога само да кажа, че трябва не само да гледаме, а и да виждаме, не само да слушаме, но и да чуваме.

           „Държавата няма да възстановявява незаконите постройки. Природата ги премахна без нашата намеса” – провъзгласи регионалната министерка Лиляна Павлова (визират се земетресенията), наричана „талпата” (в. „Сега” – 25.05.2012 г.). В коментариите към изказването на „талпата” се отбелязва, че „идеята природата да решава някои проблеми на правителството, вече се прилага в намаляването на пациентите и пенсионерите” (пак там).

            Ако искаме да бъдем политкоректни, както го изисква времето, на въпроса : какво прави дявола, когато си няма работа ?, трябва да отговорим : играе си на история ! За съжаление, неговата игра е същата, каквато е когато наистина си няма работа.





Гласувай:
6



1. анонимен - Добронамерен
31.05.2012 19:47
Топло, топло... Но....още може. Казал си А, но не си казал Б.
цитирай
2. анонимен - Другари болшевики,
31.05.2012 20:14
Толкова време плакахте по Тодор Живков, а когато той възкръсна в лицето на Бойко Борисов, не изглеждате доволни. Що така? И не плюйте БСП, нали сте и коалиционни партньори, за което ви плащат заплати от "Позитано"...
цитирай
3. анонимен - Добронамерен
31.05.2012 21:20
Че каква е разликата между БСП и ГЕРБ? Няма такава. Просто това са различните страни на лъжата
цитирай
4. baskeret - ако бях прочел този блог
26.06.2012 14:30
нямаше да си губя времето да пиша в моя :)
Тъкмо се бях отчаял от хора които пишат без да са чели и прописах - намерих този интересен за мен блог
цитирай
5. baskeret - а сега по същество
26.06.2012 15:27
1. Историята наистина беше безинтересна , но Стефан Цанев се сети че "...никой няма да пита каква е била историята , а защо са мълчали поетите " :)
2.И аз като историк-любител раснал в епохата на ТНТМ съм се питал като как точно познаването на историята помага да разбереш настоящето и да надзърнеш в бъдещето? И скоро си отговорих . Никак :) . Ако не можеш да изкарваш пари , нямаш настояще , ще гладуваш и ще мръзнеш(ще се топиш от жега) вниквайки в миналото и ще се осланяш на ОЕСП(Общата Европейска социална политика)
3.Суматохата около тютюнопушенето - ами нали това беше целта СУМАТОХА . А в суматохата кой и какво беше
4.И аз дълго време се връзвах на тази дивотия ББ и пасмината политици .
Но сега като си подредих точките и подточките като в турски устав: "1.Началника винаги е прав !!! 2.Ако не е прав - погледни първа точка" ми просветна
Историята както и Вие сте забелязал е по-различна от тази в учебниците . И всеки се е чудил защо някои недоразумения са се мотали там . То било просто :) - историята се крепи на легитимност а после се обяснява така че студентите пишат бисери . Константин Погонат изоставил войската и отишъл на бани , това си спомням дано не греша . А може би просто са си стиснали ръцете с Аспарух и му е дал Силистра на концесия и ромейския гарнизон бързичко си е отишъл при своите . Като Императора не се е надявал че концесията ще продължи и до днес , и легитимността на Аспарух ще изчезне с него . Така беше и при Костов: Легитимност(внезапна)-Концесия(с претенции) , обаче му отнехме концесията и той загуби легитимност :)
5.ББ - може да е новия Шишман . А те са били няколко доколкото съм чел . И затова в средновековните медии са се чудили че е бил на няколко места едновременно . И никаква не я свършил .Което е спорно . И сега водевил ли е било или трагедия , но накрая хан Баязид му казал , не знам дали ще ме пишат султан , но ти загуби царството си а сега ще загубиш и главата си - нищо лично само бизнес :)
цитирай
6. анонимен - пурко
08.07.2012 12:32
Приветствам автора.Машала.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1951228
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031