Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2012 14:00 - ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ СЛЕД КРАЯ НА ИСТОРИЯТА - ЧЪРЧИЛИЗЪМ И АМЕРИКАНИЗЪМ
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 2508 Коментари: 1 Гласове:
4




Днес е времето на борбата с тираните, авторитаристите, терористите, антидемократите и главно, с всички, които не приемат либаралните ценности – тържествува историческата „справедливост”. Няма ги бен Ладен, Милошевич,Садам Хюсиен, Муамар Кадафи, идва ред на Башар Асад и Ахмадинежад. Законово е забранено да се критикува холокоста, лицата с нетрадиционна сексуална ориентираност , да се казва „госпожице” и „съпруг”, и „съпруга”. За сметка на това може да се псува комунизма, социализма, сталинизма и патриотизма – има за какво, те са измислили ГУЛАГ, глада, изселванията, тиранията. Но нека да видим за какво става дума.

            В центъра на Лондон има забележителен скромен паметник на Уйнстън Чърчил, голям английски политик и държавен деец. Обикновено, за него се знае ,че е пушил пури, пиел е коняк, „победил” е Хитлер и по негово време е измислен Вини-Пух. Обаче, реалния Чърчил е далече по-мащабен от своя образ.

            Своята кариера младият Чърчил започва със стажуване по английска колонизация – потушаване на възстанието на Хосе Марти в Куба и наказателната експедиция в Судан. След това участва в геноцида над бурите, както може задушава ирландци, сомалийци, родезийци и индийци, гони от земите им гладните кенийци. Влизайки и излизайки от властта (работи в 13 правителства и два пъти е министър-председател), той изселва хиляди английски бездомници в австралийски трудови колонии, натирва аборигените в дън гори Тилилейски с мотива, че „дойде по-мъдрата и по-чиста раса и зае тяхното място” (1937 г.),
 предлага стерилизация на 100 000 „непълноценни” съотечественици и тяхното затваряне в концентрационни лагери като тези в Южна Африка. Особено се старае Чърчил в Индия. През 1943 г. в Бенгалия избухва страшен глад,     измират 3 милиона души, британските власти пречат на гладуващите да бягат в по-благополучните райони.”Тъпа раса - казва Чърчил за индийците – която оцелява само чрез размножаване и така избягва съдбата, която заслужава”. По време на управлението на Чърчил в Индия, на няколко пъти има страшен глад, чиито жертви никой не е пресмятал, но при който са гладували 80 000 000 души.

            Не се прославя Чърчил и на бойното поле на Втора световна война. Успехите му срещу Хитлер са двусмислени, той получава няколко военни „подаръка” от Вермахта, а там, където трябва наистина да се бие, резултатите са катастрофални.

            През януари 1941 г. гръцкото правителство моли Лондон за военна помощ. Великобритания обещава помощ във вид на експедиционен корпус в състав 3 дивизии и 2 бригади, общо 62 000 души.

            Вермахта започва войната срещу Югославия и Гърция на 6.04.1941 г. В Гърция всичко свършва на 30 април, като експедиционния корпус губи 16 000 убити ранени и пленени.Немските загуби са 1100 убити и 4000 ранении – съотношение 1 :3.

            Може да се напомни, че Балканския полуостров е стара военно-стратегическа слабост на Чърчил от времето на Първата световна война, но и тогава, и през Втората световна война той няма никакви успехи на това направление. За сметка на това, на13.02.1945 г. той изпраща 796 бомбардировача над Дрезден, без там да има военни обекти. Жертвите от бомбардировките са между 50 000  и 100 000 мирни жители, които трябва да бъдат наказани , че подържат Хитлер. Дрезден е изравнен със земята.

            Това е един бегъл поглед върху чърчилизма, като държавна и военна политика. Тя не дава изчерпателен образ на тази политика, но все пак откроява контурите на поведенческия и нравствен образ на Уинстън Ленърд Спенсър - Чърчил. Колкото и да ни е симпатичен Чърчил, той е ярък представител на хилядолетната западна агресивна политика.

            От другата страна на океана Вашингтон обича да обвинява другите страни в недемократизъм и липса на свобода за хората. Но в тази „най-демократична и свободна страна на планетата” затворниците са най-много в света. През 2009 г. тяхния брой е 2,3 милиона души – повече от една четвърт от всички затворници на планетата, докато в Китай, с неговото милиард и половина население затворниците са  1,5 милоиона. В „страшния” сталински ГУЛАГ през 1950 г. са излежавали наказание  2 558 275 души.

            В последните десетина години кардинално се промени ситуацията в американските затвори – те станаха частни, т.е. бяха преведени на комерческа основа. Държавата се оттегли от пенитенциарната система и това доведе до бързо увеличаване на експлоатацията на затворниците, свеждайки я до почти безплатен труд и без никакви проблеми с трудовата дисциплина.

            Понастоящем американският ГУЛАГ произвежда 100% от армейските каски, бронежилетки, военни униформи, палатки, раници и почти всички части на военните амуниции, различни монтажни елементи, сложна битова техника, офисни мебели, наушници, микрофони, мегафони, часовници, компютри, медицинско и авиационно оборудване. Със затворническите производствени компании активно сътрудничат световно известни американски фирми като IBM, Boeing, Motorola, Microsoft, AT&T, Wireless, Texas Instrument, Dell, Compaq, 3Com, Intel, Northern Telecom, TWA, които извличат от незаплатения затворнически труд огромни печалби.

            САЩ е сред малкото страни, в които смъртно наказание може да се налага от 13-14 годишни нагоре. В момента в затворите са 90 000 малолетни, от които смъртно наказание е било наложено на 2000 души, сега заменено с доживотен затвор без право на помилване. Не случайно американският съд се слави с неоправданата си жестокост.

            Друга отличителна черта на американизма, пряко свързана с пенитенциарната система са  така наричаните части със специално предназначение – спецназ. Те са общо  54 000 души обединени в Командване на специалните операции – USSOCOM и са разположени в 75 държави. Мисията на спецназа е да „убие или плени врага и да унищожава цели” (навсякъде по света), да участва в „нетрадиционни военни действия водени от други сили ; в противопартизанска борба за подпомагане на съюзни правителства в потушаване на въстания ; в психологически операции за влияние върху общественото мнение зад граница и за подръжка на американските военни акции”.

            Сериозно предимство на спецназа е, че може да се използва за паравоенни акции без одобрението на Конгреса, само със заповед на Президента. Последна демонстрация от този вид видяхме при убийството на бен Ладин (по материал на Манлио Динуци в „Переводика.ру” от 4.03.2012 г.).

            САЩ е най-воюващата страна в света. На флага на нейните въоръжени сили са прикрепени 183 лентички, всяка от които символизира военна кампания. Излиза, че за своята скромна история от 236 години САЩ са воювали средно на всеки 15 месеца. С такава статистика не може да се похвали нито една страна в света.

            Друга характерна американска особеност е приватизирането на военните функции на държавата. Началото е поставено в САЩ през 90-те години на 20-я век, макар, че първата частна военна компания  Vinnell Corporatio, е създадена още през 1931 г.    Процесът е придобил необратим характер и нито една западна военна операция днес не минава без използването на частни военни и частни разузнавателни фирми.  По света оперират до 3 000 такива компании в 60 държави.Годишната печалба на средна по големина фирма е $ 25-40 милиона при общ пазар на частните военни и разузнавателни услуги  до $ 150 милиарда . Все по-голям интерес към услугите на приватизираните военни функции на държавите проявява и ООН.

            Подобна „особеност” не трябва да очудва. Живеем във времето на тържеството на либералния капитализъм. В бъдеще основен управленски капацитет ще се съсредоточи в транснационалните компании и за запазване на своята власт те ще разполагат не с частни военни компании, а с частни въоръжени сили. А държавата ? – Още известно време тя ще се запази номинално (виж сайта „Военное обозрение” – 6.02.2012 г.).

            Известна представа за частните военни компании дава долната графика.

image

         Чълчилизмът и американизмът намират своето идеологическо и геостратегическо  обосноваване в фултъновската реч на Чърчил от 5.03.1946 г. Дори повърхностното сравняване на речта с доминиращата международна политика днес показва необикновено сходство в тенденцията и е непосредствено продължение на чърчиловите предложения в адаптиран към съвремеността вид. Ето няколко акценти от тази реч :

        „ Но не трябва да спираме да пропагандираме принципите на свободата и на правата на човека, тези велики постижения на англо-говорещия свят, така великолепно изразени в редица английски закони и най-вече - в Американската Декларация за Независимост.

            Това означава, че хората във всяка страна трябва да имат конституционни права, свободни избори със секретна избирателна бюлетина, за да избират или променят характера и формата на управление ; да разполагат със свобода на словото и мисленето, със съдилища независими от изпълнителите и несменяеми, със закони, получили одобрението на мнозинството или осветени от традициите. Свобода трябва да има във всеки дом. Посланието на британските и американските народи към Човечеството е : Позволете ни да проповядваме, каквото практикуваме и да практикуваме, каквото проповядваме...

          Нито увереността, че може да предотвратим войните, нито непрекъснатото укрепване на световната организация няма да бъде реализирано без братското обединяване на англоговорящите народи...

              Ако населението на англоговорящите нации се обедини във всичко...няма да настъпи никаква промяна в случайното равновесие на световните сили, което може да изкуши нечии амбиции за авантюри. Това ще бъде гаранция за световната сигурност...

            Обединението на британската нравственост и материални сили с вашата братска асоциация ще направи бъдещето ясно не само за нас, но и за всички, не само за утре, но и за бъдещите столетия.” ◄

            Ето какво бъдеще ни готвят :

            Но Ган Ри, Корея. Седми кавалерийски полк на САЩ избива десетки корейци край селото Но Ган Ри, бягащи от военните действия .

            16 март 1968 г. в месността Лай Ма във Виетнам американците избиват 300 цивилви виетнамци, като уринират върху труповете и изнасилват мъртви момичета.

            Затворът Абу Граиб в Ирак., 2004 г. Зафиксирано е на фотографии малтретиране на затворници- иракчани и тяхното сексуално изнасилване.

            Ал Хадит, Ирак,19.10. 2005 г. Група  морски пехотинци избива 24 цивилни мъже, жени и деца, като отново оринират върху трупове.

            Азизабад, Афганистан, 2010 г. Американската авиация атакува афганистанска сватба, търсейки талибански полеви командир. Загиват 90  жени и деца (zaiprotiv.info).

            Кандахар, 2012 г., село Баламби. Сержант Робърт Бейл убива 16 беззащитни афганистанци, в това чило 9 деца, и се гаври със жените, като ги кара да се събличат и стреля във вагините им. Талибаните съобщават за над 50 убити.

           Войните  в Ирак – убити 126 000 мирни граждани, без да се броят жертвите от атентатите.

            Либия, 2011 г. Убити над 50 000 цивилни, ранени над 200 000, 2 милиона бежанци.

            В американската армия напълно липсват понятия като боен дух, мотивация и саможертва. Американските войници могат само да убиват, а да умират за своята страна желаещи няма.

            Факт е, че американските политици от началото на 21-я век виждат света като глобална псевдоимперия с доминация на англосаксонския свят под чадъра на неговата огромна военна мощ. Това е и смисълът на поредния етап от природноисторическия процес.

            „Напълно е ясно, че днес Европа (и светът) се управляв от  обезумели хора, и че няма престъпление, което те да не са способни да извършат и няма такова количество кръв, което те да се страхуват да пролеят” (Максим Горки).

 









Гласувай:
4



1. анонимен - С голямо удоволствие чета Вашите ...
06.04.2012 16:46
С голямо удоволствие чета Вашите материали. Верно, че са на по-висок академичен език, не много подходящ за блогове, но добре е, че ги има. За да се четат от много хора, необходимото условие е да има и диалог в коментарите. Иначе, жалко, че остават скрити за широката публика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1951032
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031