Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2012 16:34 - ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ – КАКВО СТАНА ?
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 1407 Коментари: 1 Гласове:
2




Президентските избори в Русия завършиха в един тур. Както се и предполагаше от всички, В.В.Путин победи в първия тур с почти 64% от подадените гласовe. Сега вече може да се обясни какво стана преди изборите и да се предположи какво ще стане след изборите.

            Много съвсем неглупави хора се заеха да ни убеждават, че случилото се през декември 2011 г. е „нова руска революция”, че „народът се събужда”, че „арабската пролет” пристигна и в Русия, че „съществуващия режим е обречен” и т.н. Това е лъжа.

Пред нас беше не руска революция, а опит за антируска революция. Тази антируска революция произхождаше от Русия, но беше активно и брутално подпомагана отвън, от Запада.

            Политиката е изкуство на възможното - на възможното, а не на невъзможното. Понякога е трудно да се разбере къде минава границата между алтернативите, защото тя утре може да се премести и тогава и политиката ще стане друга. Казано с  „думи прости”, наблюдавахме борба между два клана на руския политически елит, борба за власт, за правото да управляват Русия и да я насочват по път избран от тях. Единият клан е кланът на сислибите – системните либерали – хора като Гайдар, Чубайс, Ясин и Касянов, Греф и Зурабов,  Иларионов и Кудрин. Те предлагат да се възстанови либералната диктатура от времето на Елцин и Русия тясно да се интегрира в Западна Европа.

            Вторият клан е на силоваците – патриоти, които проповядват ориентирането към нормална, съзидателна и сравнително честна национална икономика. Този път предполага засилване и укрепване на руския суверенитет, борбата за равноправно международно сътрудничество, срещу моноцентричния свят и едноличната доминанта.

            След неограничената власт на либералите по времето на Елцин, довела Русия до ръба на геополитическата и цивилизационна пропаст, от 2000 година започна постепенно изтласкване на сислибите от заеманите позиции. Това стана особенно видно през 2011 г., когато министър-председателя В.В.Путин започна открита война срещу тях, като прояви в тази битка рядка отчаяност и заложи главата си в истинския смисъл на думата. Постепенно се очертаха контурите на нова революция „отгоре”

1.Открито беше пресечен  опита руските сислиби да се обединят с международния либерализъм и да отнемат руските природни ресурси – главният фигурант Ходорковски отиде в затвора.

2.Беше обявена война на офшорите и започна изясняване на дъщерните компании - финансовите пиявици,  облепили руската енергетика отвсякъде по плана на Чубайс. С това Путин посегна на престъпния плод на чубайсовата приватизация - едно от най-важните „деца” на Билдербергския клуб.

3.Военно-промишленият комплекс беше признат като главен двигател на икономиката – както е навсякъде по света – и за негов ръководител беше назначен открития патриот-националист Димитрий Рогозин.

4.Беше изгонен от министерския съвет един от най-влиятелните”десни”, министърът на финансите Кудрин. Той попълни редицата от по-рано изгонените видни сислиби : министър-председателят Касянов и зам премиерът Немцов.◄

Това преля чашата на търпението и борбата започна – борба срещу личността Путин, която личност пречи не само на руските либерали, но и на външните глобални сили, заинтересовани от „усмиряването” на Русия. В тази борба Путин пое много сериозен личен риск – той отряза всички пътища за отстъпление и разбра, че няма къде повече да се отстъпва : или – или. Зад него е Хага и то – в най-добрия случай. Враговете са много и са силни. Те никога няма да му простят всичко направено по укрепването на руския суверенитет. За да спаси себе си и страната Путин няма друг изход освен да се „научи” на патриотизъм и да се доразправи със сислибите. Всеки опит за компромис с тях е гибелен път за Путин (по А. Севастьянов. Виж www.iraqwar.mirror-world.ru от 26.02.2012).

 

Очевидно е, че Путин не може и не иска да се върне към съветския проект. Той вижда Русия като корпорация, в която има място за всички - и за олигарси и за обикновени хора. Путин иска „социален капитализъм”. Това не е нито най-добрият, нито най-перспективният руски път, но друг възможен засега няма. Съветският проект руснаците го проиграха лекомислено и отвратително. Обратният път е дълъг, тежък и кървав. Такава е цената на историческите провали, на идейната безотговорност и на народната наивност.

Има за какво да се замислят „новите руски комунисти”. Да мечтаеш за цели, които са далече над твоите възможности говори за дефектно разбиране на реалноста, а подобно неразбиране неизбежно служи на чужди интереси. На това учат основите на теорията на управлението.

Русия е на прага на антилиберална революция, която трябва да унищожи политически и икономически руския либерализъм  завинаги. Путин и путинци не са „доброто”, но са по-малкото зло. Природноисторическия процес винаги е поставял пред руснаците избора между външния агресор и собствения диктатор, и традиционно изборът е бил в полза на своя диктатор. Това е мъдро и правилно, защото само така е все още жива Русия и руснаците.Може би затова мнозинството руснаци заложиха на Путин, без да имат никакви илюзии. Живее се не с „горещи” емоции, а с студен разум !





Гласувай:
2



1. анонимен - Кирчо
12.03.2012 09:04
Има за какво да се замислят не само новите руски комунисти, но и дъртите български сталинисти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1951061
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031