Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2012 10:32 - БАЛКАНСКИЯТ ГАМБИТ
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 1977 Коментари: 1 Гласове:
2




Всички знаем за състоянието на Гърция, за гражданските протести, за мнението на Европа за гърците и за мнението на гърците за Европа. Но българските средства за масова информация не проявяват интерес към развитието на процесите в нашата съседка, като предпочитат да ни „хранят” с новини от „през девет планини в десетата”. Ние знаем всичко за баскетболните, бесйболни и хокейни лиги на САЩ, и почти нищо от това, което става около нас. А около нас стават интересни и много интересни неща, които пряко ни засягат днес и за в бъдеще.

            Буквално пред очите ни процесът на глобализация, подтикван от глобалнната системно-икономическа криза, извършва немислим до неотдавна завой : очертава се бъдеще на имперската интеграция, при която интегриращо ядро стават традиционните геополитически силови центрове, съсредоточили в себе си основен промишлен потенциал, намиращ се в авангарда на индустриалното развитие от стотици години. Пред много страни и в Европа, и в света възниква въпросът : или напълно да се подчинят на традиционните силови центрове, или да остават малки, независими и горди, но, както се казва, „без гащи”. В Европа тази дилема, искат или не искат, първи трябва да решават най-бедните страни от Евросъюза, заедно с тези, които още не са се присъединили към него, но много искат. По стечение на обстоятелствата, сред тях на първо място е Гърция.

            Опитите да се спаси Гърция от финансово-икономически крах, обикновено, се свеждат до : (1), напускне на еврозоната, т.е. връщане към националната валута и нейната девалвация ; (2), запазване на еврото и отказ на Гърция, заедно с другите „закъсали” страни, от суверенитет. Става дума за фактическо образуване на Съединени Европейски Щати с пълна германска доминация (Четвърти райх).

            Като първа стъпка се мъчат да принудят Гърция да се откаже от самостоятелност върху своя бюджет (имат се предвид данъците и държавните разходи). Това на практика означава в краен вариант, че гръцките пенсионери и държавните служители ще стоят без пенсии и заплати докато не се изчистят задълженията към кредиторите, т.е. докато не реши германския канцлер. Засега това е условието Гърция да получи спасителния транш от 130 милиарда евро.

            На това ужасяващо условие гръцкия министър на финансите Венизелос отговори : „Ние няма да избираме между националното достойнство и финансовата помощ. Гръцкото правителство смята, че с държавния бюджет трябва да се разпореждат изключително гръцките власти”.

            Но това не е всичко и дори не е най-важното. Хитрите гърци измислиха и са готови да шантажират твърде успешно самозабравилите се Европейски бюрократи.Ръководителят на гръцкия Патриотичен фронт Ставрос Виталис заяви :

             „Гърция трябва да напусне ЕС и да обяви, че се присъединява към Евразийския съюз, като по този въпрос съгласуваме всичко със Сърбия. При това:

              1.Гърция предоставя на Русия свободна икономическа зона в произволен гръцки град, който е избран чрез преговори.

              2. Гърция напуска еврозоната и привързва драхмата към руската рубла.

              3. Гърция премахва всякакви прегради за постъпващите руски инвестиции и въвежда свободен миграционен режим за руските граждани.

              4. Заедно с Русия изграждаме вертикална икономическа интеграция и осигуряваме подкрепа на руските проекти за транспортиране на руски енергоресурси в Европа.

              Във военно отношение :

              1.Съгласуваме с Русия разпространяване на руския противовъздушен и противоракетен чадър върху всички гръцки острови в Егейски море.

              2.Предоставяме на Русия постоянни места за пребиваване на Руския флот в Егейско море и, при това, се стремим към специално съглашение с НАТО.

              3.Организираме съвместно производство на въоръжение и бойна техника от най-ново поколение. Това  предложение се подържа от мнозинството войници и офицери от гръцките въоръжени сили.”

            Трябва да се признае, че гръцкия шантаж изглежда внушително. При това с геополитическа подплата – заплашва ЕС с възтановяване на „малката Антанта” от Първата световна война. Питам се, дали някои от българските патриоти в „най-русофилската” страна в света, биха могли да се решат на озвучаване на подобен проект в името на България ?!

            Ако някой си мисли, че това са „приказки ала-бала” дълбоко се лъже.

            На 12 октомври 2011 г. на гръцкия остров Корфу (Керкира) беще открит паметник на „загиналите гърци и руснаци за свободата и православната вяра на своите деди. Сражението на остров Видо под командването на адмирал Ушаков положи началото на освобождението на Корфу. 18-20.02.1799 г.” На тържествената церемония при откриване на паметника, кметът на остров Корфу Иоанис Трепеклис заяви : „За нас легендарният адмирал Ушаков е освободителят на Корфу и на Ионийските острови от френските окупационни войски. Републиката на Седемте Ионически острови е първата независима гръцка държава. От тук почна освобождаването на Гърция”.

           В тържествен марш пред паметника, по гръцка земя и с развяно знаме, премина почетен отряд военни моряци от Руския Черноморски флот (по материали на „Военное обозрение” – 3.02.2012 г).

          Има над какво да помислим, ние, българите.

image


image





Гласувай:
2



1. анонимен - Патриот
06.02.2012 16:32
Така е, в Гърция има и парламентарно представена Комунистическа партия, и силни патриотични фронтове. А вие един народен фронт не можахте да направите и продължавата кротко да седите, заедно с дон Цеци, в коалиция с БСП, заради едната гола субсидия. Има патриоти и "патриоти"...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1950942
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031