Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2011 08:50 - КАНДИДАТ - ПРЕЗИДЕТСКИТЕ НОМИНАЦИИ
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 1114 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.07.2011 10:12




Наближава времето за избори – местни избори и президентски избори. Раздвижиха се всички и големи и малки. Някои обявиха своите кандидати, други си траят. Но номинациите вървят с пълна пара, кандидатите стават все по-вече. Парламентарно представените партии мълчат. Вървят подмолни борби, правят се сделки, търси се външна подкрепа. Особено се пънат дребни партии, демонстрират мускули на големи играчи, а самите те и тяхните предложения са пълна екзотика.  В повечето случаи се демонстрира неразбиране и на ситуацията, и на политиката.  Не е за очудване, тъй като тези партийки представляват главно своите ръководители, а те жадуват някой да ги забележи и оцени.

            Но има и нещо по-важно, което обединява и явните, и скритите предложения за изборите. Това е пълната липса на програмно обосновавене на кандидатурите. Обикновенно се разчита или на спомени, или на лично излъчване или на надеждата, че е добър и перспективен кадър, който се е реализирал и ще се реализира. Дори един кандидат-вице президент беше оприличен на дантиевия Вергилий, който може да преведе през злото на ада ошашавения народ. Защо точно кандидат вице-президента, а не кандидат-президента, може само да се досещаме. 

            Сметки има всякакви, не е чудно, че след изборите всички участници гръмогласно ще обяват, че са постигнали целите си. Голям смях ще падне.

            Предполагам, че основния играч ще бъде ГЕРБ и Б.Б. Българската православна църква вече го благослови на нови праведни дела в интерес на България. Какво повече му трябва на един човек в избори, освен протекцията на Бог. Видинският митрополит Дометиан благодари на премиера и правителството от името на патриарх Максим и Светия синод. Като духовник и като гражданин той свидетелства, че премиерът постъпва по евангелски: “Вие сте този, който дава на светата ни църква да преувеличава своята дейност част от хазната на народа.Вашето благородно отношение към патриарха, към когото се отнасяте като към духовен баща, защото вашето семейно възпитание и християнска вяра сте всадили в сърцето и вашия ум. Не по-малък жест е и фактът, че вие вече години наред, тоест 2-3, отдавате правителствения самолет да вземе свещения огън от Йерусалим”, похвали премиера Дометиан. Накрая духовници от над 20 страни запяха “Многая лета” в чест на министър-председателя.

            БСП  пак се издъни. Тя отказа единодействие в „лявото поле”и на висок глас заяви, „че винаги бие когато не пуска кукувици в своето гнездо”. И какво ? Избра не партиен кандидат-президент, функционален „предател” и кариерист, ако се съди по биографията му. На лице е продължаваща политическа и идейна деградация за сметка на задкулисни игри и не толкова „тънки” сметки. Ще видим къде ще я отведе тази мнима мания за величие. Може би там, накъдето се е запътила „отиващата си натура” на твърдия бесепарски електорат. 

            Партиите в „дясното” пространство  са на същото деридже, тяхният либерализъм вече е отмрял и в световен мащаб, пък и правителството на ГЕРБ в лицето на Дянков го прави по-добре от тях. Единствената конвертируема валута им е останала антикомунизма и русофобията.

            ДПС не трябва да се подценява въпреки сериозните удари, които инкасира. Току виж се оказало, че бъдещето на Европа минава през Анкара. Патриотарите в България се изхабиха, тяхната артикулация не струва, атаките не са на мода.

           Потиснатите, унижените и експлоатираните са бедни, гладни и стари за революция. На младите не им дреме, те са убедени че ще се справят при всякакви условия чрез секс, друсане и безкрайни забавления. „Тъй глупецът, тъй залита/ да прекара добър живот / и никога не се пита/ Човек ли е той или скот . (Хр.Ботев).

            Всяка вечер невидимото мнозинство гледа ярко осветеното малцинство. Телевизията е религия, която заставя да се молиш на попадналите в светлината на прожекторите. Иконите бяха заменени от политици и шоумени. В телевизията могат да се поместят не повече от хиляда, а от другата страна са милиони. Точно това агресивно малцинство ежедневно извършва телеинтервенция – то налага своите вкусове, своето светоусещане, своят морал или неговото отсъствие. То се държи като весели туристи на излет – не се стесняват от никого, говорят на висок глас и оставят за другите ролята на безмълвни наблюдатели. Този сбор от съвремени варвари живее като „нещо в себе си” – живее за себе си, в интерес на себе си, за себе си приема закони.

            Впрочем, така е навсякъде по света и особено-в западния свят. Там по върховете на властта са дребни нагаждачи, защото демокрацията филтрира харизматичните личности. Либералното покровителство на биологията налага позабравените правила на божественото наследство, на абсолютната монархия, новият феодализъм – отново са намода кръвното родство, примата на утробата – синът на милионера е милионер, синът на политика – политик. Олигархията ражда микроолигарси – челяд от мениджъри, юристи, служители в офисите,  корумпираните чиновници. Това е огромната примида на съвремието, в чиято основа са милионите бедняци. На тях им позволяват да се докоснат до „красивия живот” от другата страна на екрана, но ги презират и ще ги презират даже не като плебеи, които имаха за защитници избраните неприкосновени трибуни, а като стадо безправни роби.

            Такива роби ги водят под строй на избори, за да определят „демократично” кой и кои в бъдещите четири години ще ги стриже и дои. Това е главния проблем на „унижените и оскърбените”.

           Или в заключение : „Аз веч нямам мило, драго/ а вий...вий сте идиоти!” (пак Ботев).    

 





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1950668
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031