Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2011 19:39 - ГОДИШНИНАТА ОТ ПОБЕДАТА
Автор: gindev Категория: Други   
Прочетен: 4815 Коментари: 5 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

В предверието сме на знаменателна дата от човешката история – 66 години от завършването на Втората световна война в Европа и победата над нацистка Германия. В рамките на 1945 година завършва и самата война с капитулацията на Японската империя. Войната беше спечелена от световна коалиция начело с три държави : Съединените американски щати под ръководството на президента Франклин Делано Рузвелт, Обединеното кралство под ръководството на министър-председателя Уинстън Ленард Спенсър Чърчил и Съюза на съветските социалистически републики под ръководството на Върховния главнокомандващ на всички въоръжени сили на Съветския съюз Йосиф Висарионович Сталин.

            Въпреки изминалите години, въпреки че за войната, като че ли, е казано всичко, което може да се каже, интересът към нея не намалява. Значи, тя притежава качества, които я правят непрекъснато актуална, значима, поучителна и нужна като ориентир в днешния ден. Последиците от нея не са отшумели, все още живеем под нейната сянка, все още дори мислим с нейните категории – холокост и геноцид, престъпления срещу човечеството, съд над провинили се политици, омиротворяване и мироналагане, агресия и възмездие, нов световен ред, сфери на влияние и сфери на жизнени национални интереси, национализъм и расизъм,всичко това са понятия на днешния ден, с тях живеем, чрез тях си обясняваме ставащото около нас. Ние непрекъснато се вглеждаме и се оглеждаме в този феномен, търсим нещо значимо и важно за нас, но го правим не като изхождаме от фактите и ги сравняваме с други факти, а деформирани чрез нашето съзнание и, значи, чрез нашите предразсъдъци и обикновено оставащи само до фактите, без да се опитваме да ги подредим в система и да ги интерпретираме като природноисторически процес със всичките негови закони и тенденции.

            Ще обърна вашето внимание само върху няколко акцента, които стимулират към размисъл. Могат да се правят много и различни изводи от самата война – от чисто военни до чисто човешки - и тези изводи са поучителни и важат с пълна сила и днес.

           На първо място, това е цената на победата. 50 милиона души е страшно число. Повече от половината загинали са от народите на Съветския съюз.И ако сравним жертвите от страна на западните съюзници, ще се натъкнем на шокиращи неща,които трудно се възприемат. Та какво са общо  убитите и загинали 824 928 британски и американски офицери, войници и граждански лица от близо 1 милиард поданици на Британската империя и  САЩ ?           

           Практически цяла Европа воюва срещу Съветския съюз, като 6 страни имаха военни контингенти на Източния фронт : Испания, Италия, Румъния, Унгария, Словакия, Финландия. Доброволци в различните войскови части и в СС формированията имаше от Франция, Белгия, Дания, Холандия, Полша, Хърватия. Жертвите на западните държави в антифашистката съпротива са по-малко от жертвите им на Източния фронт. Дори неутралните страни – Швейцария и Швеция – активно сътрудничеха на Германия. Това трябва да се знае. Единствената страна съюзник на нацистка Германия, която не изпрати войски на Източния фронт беше България. И това трябва да се знае. От всички страни съюзници на Германия само в България съществуваше организирано партизанско движение. Това също трябва да се знае. Казвам това, за да се има предвид, кои политически сили в България оспорват днес антифашиската съпротива на българския народ и как може да се нарече тяхната политическа идеология.

             На второ място, това са огромните цивилни жертви във войната в сравнение с всички други войни. Ще изброя по-важните : СССР – 13 684 692 души (демографски загуби), Германия – 7 443 000 души (демографски загуби), Полша – 5 500 000 души, Гърция – 500 000 души, Англия – 150 000 души. Пресметнати на 1000 души население, загубите изглеждат така : Полша-220, Германия-148, СССР-116, Холандия-22, Франция-15, Англия-8. Най-висок е показателя за Белоруската ССР-240. Разликата в загубите на окупираните територии на запад и на изток достига до 20 пъти ! (виж Жан-Луи Дюфур, Морис Вайс – Войната през ХХ век. Академично издателство. София, 1999. Стр. 66). Това е във висша степен многозначително и показателно. То може да има само едно обяснение : окупираните западни народи посрещнаха спокойно окупацията и станаха мълчаливи съюзници на нацизма.  

             Главните причини за гражданските загуби са : (1), неимоверно нарастналата мощ на оръжията и военната техника,(2), заличаването на разликата между фронт и тил, (3),варварското, колонизаторско и терористично отношение към мирното население от германска страна. 

             Тук неизбежно възниква въпроса за цената на победата. При война, целта е една и само една : победа ! Ако някой предварително поставя въпроса за цената (допустимата цена), най-добре е изобщо да не започва война. Истинския въпрос възниква за цената след войната и то – след победата във войната. Този пълководец е по-добър, който печели дадена война съпоставима по параметри с друга война, в която победата е спечелена на по-висока цена. Ако няма подобно сравнение, въпросът е безсмислен. Идеята за победата до толкова беше обсебила самата същност на съветските народи, че цената на победата изобщо не стоеше на дневен ред. Спомнете си песните, стиховете, културата на онова време и ,може би, някои неща ще станат по-ясни. Има такъв класически съветски филм (сега биха го нарекли култов) – „Белоруската гара” и в него звучи не по-малко класическата песен по стихове на Булат Окуджава. И какво се пее в нейния припев ? – нам нужна одна победа, одна на всех, мы за ценой не постоим” !! Още Чърчил беше казал : „Колкото и да е голяма цената на победата, тя е несравнима с цената на поражението”.          

            На трето място, това е явния и неприкрит геноцид провеждан от нацистите срещу етноси и народности.  Еврейският геноцид е широко известен, за него непрекъснато се говори. Думата холокост е гръцка (взета е от гръцкия превод на Библията) и буквално значи   жертвоприношение, при което жертвеното животно изцяло се изгаря”. Евреите придават на термина мистичен смисъл, като че ли жертвата е целия еврейски народ. Затова, когато редом с евреите, като жертви на нацизма, се изброяват и други народи, това предизвиква много силни отрицателни реакции (?!) Но има друг геноцид, за който изобщо не се говори. Германските нацисти избиха и предизвикаха демографски загуби на славянските народи от над 12 милиона, два пъти по-вече от при официалния Холокоста. Германските потомци на тевтонските рицари не смятаха славяните дори за хора. Документално е доказано, че германските войници масово са вършили естествените си нужди показно пред съветските хора не защото са били невъзпитани, а защото са ги смятали за животни. Наистина, кой човек се притеснява да уринира пред животни?

                 От 235 000 английски и американски военнопленици умират или са убите в плен 8300 души, или 3,5%. От 5 700 000 съветски военнопленици – 3 300 000 или 57%.  Нека всеки сам да си направи изводите.

           Високата смъртност след „остарбайтерите” и концлагеристите се дължи на каторжния труд и жестокостта на  немскоте „стопани” и на лагерната администрация.

На окупираните територии нацистите избиха 7 400 000  души от гражданското население, главно – славяни. Още 4 100 000 души умират от непоносимите условия на окупацията – породения глад от масовото реквизиране на продукти за нуждите на германската армия.

Подобна изтребителна, геноцидна политика окупираната Западна Европа не познава.

              На четвърто място, това е крахът на идеята за нов световен ред по нацистки образец.Това е суров урок за всички съвременни претенденти за световно лидерство и за още „по-нов” световен ред.                         

           На пето място, трябва категорично да се отбележи, че основната заслуга за Победата във Втората световна война принадлежи на Съветския съюз. Днес настойчиво, настървено и с всички възможни средства ни убеждават, че това не е така, че има друга истина. Такава истина няма, фактите говорят убедително.             

         При планирането на съюзническата операция в Сицилия ген. Айзенхауер съобщава на Рузвелт, Чърчил и Сталин (7.04.1943 г.), “че има малки шансове за успех, ако в района на десанта се окажат значителен брой добре въоръжени и напълно боеспособни германски сухопътни войски”. По-нататък генералът разяснява, че под “значителен брой войски” той има предвид повече от две немски дивизии. Чърчил е вбесен от този доклад и изпраща до съюзническото командване следния меморандум.

         “Ако присъствието на две немски дивизии се смята за решаващ фактор за отмяната на която и да е настъпателна операция от един милион наши войски в Северна Африка, аз трудно си представям как можем да продължим тази война... Ние заявихме на руснаците, че във връзка с предстоящия десант в Сицилия временно спираме доставките на военни материали със северните конвои и сега  изведнъж се отказваме от десанта, защото там, виждате ли, можело да има две немски дивизии. Не искам и да си представя, какво може да си помисли Сталин, който има пред себе си 185 немски дивизии”.

         Президентът Рузвелт е категоричен :От гледна точка на голямата стратегия е факт, че руснаците убиват повече германски войници и унищожават повече германско въоръжение и бойна техника, отколкото останалите 25 държави на ООН взети заедно”.

          Ангелийският писател Пирс Пол Рид е още по-определен : „Поражението на Хитлер беше предрешено не в северноафриканските пустини или на бреговете на Нормандия, а в Сталинград, Ленинград и Куркс. За Хитлер Англия и Северна Африка бяха периферии. В Русия той беше победен”.

         Съветският съюз победи нацистка Германия благодарение на героизма и самоотвержеността на съветския народ и на Червената армия, на организаторската дейност на болшевишката партия, на единството между ръководсто и народ и на факта, че начело на държавата, армията и партията стоеше Йосиф Сталин.

            Модерната идеологема на съвременните глобалисти отделя народа от неговите военни ръководители. Трудно ми е да окачествя подобно твърдение – то издава не само научна несъстоятелност, то говори и за генетични увреждания. Досега не съм чул, някой да е казал, че битката при Ватерло е загубена от френския народ. Народът като такъв, никога не е печелил или губил война. От народа трябва да се мобилизира известна част, тя трябва да се раздели на взводове, роти, батальони, полкове, дивизии и армии, те трябава да се въоръжат и обучат, трябва да им се поставят военни цели, трябва да се командват и мотивират. В противен случай се превръщат в тълпа. Както никой не отрича заслугата на тези, които вървят под куршумите и снарядите, така и не може да се отричат заслугите на тези, които водят войските -  те са едно цяло. В древните времена, гибелта на върховния пълководец автоматично е водело до разпада на неговата армия. Това също трябва да се знае.

         Ще кажа за който не знае : през 1930 г. Червената армия имаше 92 танка и толкова бойни самалета. Представяте ли си какъв път е извървял Съветският съюз само за периода 1930-1940 г. ?!  (Святослав Рыбас във в. „Советская россия” от 29.04.2010 г.).

         Аз приключвам с изводите.

         Ветеранът Константин Ерофеев от Санкт Петербург  обобщава : „Настойчиво ми предлагат на някого да се извиня, на някой да простя, пред някого да се разкая. Но в името на загиналите и живите войници няма да се разкайвам, нищо няма да забравя и на никого няма да простя”(цитира се по в. „Советская Россия” от 3.05.2010 г.)


image

Картина от Сергей Присекин –маршал Жуков и маршал Рокосовски




Гласувай:
18



1. elinora - Чест и почитания, Професоре!
11.05.2011 19:54
Великолепна статия!
цитирай
2. анонимен - Прекрасен материал. Прочетох го с ...
11.05.2011 19:54
Прекрасен материал. Прочетох го с голям итнерес. В тоя сайт е пълно с фашизоиди и борбата с тях не трябва да прекъсва нито за миг. Поздрави!
цитирай
3. zinka34 - Благодаря Ви за тази достойна пу...
13.05.2011 18:39
Благодаря Ви за тази достойна публикация, професор Гиндев!
Денят на Победата го изискваше.
Поклон пред всички жертви на хитлерофашизма...

Поздравления за Празника!
Зина
цитирай
4. анонимен - backlink service
15.08.2011 14:45
Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks
цитирай
5. анонимен - 30 minute backlinks backlinks service
26.09.2011 23:31
backlinks seo seo optimization <a href=http://xrumerservice.org>keyword service</a> one way backlinks
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gindev
Категория: Други
Прочетен: 1950841
Постинги: 367
Коментари: 1555
Гласове: 1270
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031